TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Buğday Üretimi

AGRONEWS - Buğday Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Buğday Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Konya Ovası'nda Yağışlar Azaldı, Çiftçi Endişeli Haber

Konya Ovası'nda Yağışlar Azaldı, Çiftçi Endişeli

Yağış Azlığı Verimi Tehdit Ediyor Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda yağışların azalması çiftçiyi endişelendiriyor. Uzmanlar, geçen yıla oranla yağışlarda yüzde 33, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 43 düşüş yaşandığını belirtti. Tarımsal üretimde yaşanabilecek olası kayıplara dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya kapalı bir havza ve suya çok ihtiyacı var. Kar yağışının yetersiz kalması yer altı sularında ciddi çekilmeye yol açacak" dedi. Kar Yağışı Yetersiz, Obruk Riski Devam Ediyor Konya Ovası’nda hububat ekim döneminden bu yana yaklaşık 4 aydır bölgesel yağışlar görülse de uzmanlar, bunun yeterli olmadığını belirtiyor. Meteoroloji yetkilileri, Konya merkezinde kuvvetli yağış beklenmediğini ve özellikle Karaman-Mersin bağlantısında kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanabileceğini ifade etti. Çiftçiler Bakanlık Desteği Bekliyor Şu ana kadar hububat çıkışlarında büyük bir problem yaşanmadığını belirten Kırkgöz, ancak Nisan sonrası kritik sapa kalkma dönemindeki yağışların önemine dikkat çekti. Tarım Bakanlığı tarafından kurak dönemlerde ekstra destek sağlanabileceğini belirten Kırkgöz, "Çiftçilerimizin kıraç alanlarda yaptığı üretimler bakanlık tarafından desteklenmeli" dedi. Uzmanlar, çiftçilerin ekim öncesinde su kuyularını kontrol etmeleri gerektiğini vurgularken, sürdürülebilir tarım için desteklerin artırılması gerektiğini ifade ediyor.

Dünya Hububat Stokları 10 Yılın En Düşük Seviyesine İnebilir Haber

Dünya Hububat Stokları 10 Yılın En Düşük Seviyesine İnebilir

Mısır Üretimi ve Tüketimindeki Dengesizlik Öne Çıkıyor IGC’nin Ocak 2025 raporuna göre, dünya tahıl üretimi 2 milyar 305 milyon tona gerileyecek. Bu düşüş, bir önceki sezona kıyasla 4 milyon ton, aralık raporuna kıyasla ise 7 milyon ton daha düşük bir üretim anlamına geliyor. Üretimdeki bu azalmada, mısırdaki düşüş başlıca etken olarak gösteriliyor. Buna karşın, küresel tahıl tüketiminin 2 milyar 335 milyon tona ulaşarak rekor kırması bekleniyor. Artışın endüstriyel kullanım (etanol) ve gıda tüketimi nedeniyle gerçekleşeceği belirtiliyor. Küresel Stoklar Üç Yıldır Üst Üste Düşüyor Rapora göre, dünya hububat stoklarının üst üste üçüncü kez azalmasıyla birlikte, stoklar yüzde 5 düşüşle 573 milyon tona gerileyecek. Bu rakam, son 10 yılın en düşük seviyesi olarak kaydediliyor. Tahıl ticaretinin yıllık bazda yüzde 8 daralarak 420 milyon tona düşeceği tahmin edilirken, Çin'in ithalatının yüzde 40 azalacağı öngörülüyor. Bu düşüşlerin büyük ölçüde mısır ticaretindeki gerilemeden kaynaklandığı belirtiliyor. Buğdayda Büyük Değişiklik Beklenmiyor Buğday üretimi ve tüketiminin, geçen sezonla büyük ölçüde paralel bir seyir izlemesi bekleniyor. Ancak genel tahıl arzındaki daralma nedeniyle, küresel hububat piyasasında dengesizlikler ve fiyat dalgalanmaları yaşanabileceği öngörülüyor.

Patnos'ta 300 Ton Sertifikalı Buğday Tohumu Dağıtıldı Haber

Patnos'ta 300 Ton Sertifikalı Buğday Tohumu Dağıtıldı

Patnos ilçesinde tarım potansiyelini artırmak ve çiftçiye destek olmak amacıyla, Doğu Anadolu Bölge Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla yürütülen "Patnos'ta Bitkisel Üretim Artıyor" projesi kapsamında bir tohum dağıtım töreni düzenlendi. Yüzde 70 hibe desteğiyle 300 çiftçiye 300 ton sertifikalı buğday tohumu verildi. Tarımsal Üretimde Büyük Potansiyel Ağrı Valisi Mustafa Koç, Patnos’un 628 bin 230 dekar ekilebilir tarım arazisi ile bölgenin en verimli topraklarına sahip olduğunu vurguladı. İlçede buğday ve arpa ekiliş alanlarının toplam 330 bin dekar olduğunu belirten Vali Koç, tarımsal üretimde hayvancılıkla da büyük bir bütünlük sağlandığını ifade etti. İlçede 170 bin küçükbaş ve 20 bin büyükbaş hayvan varlığı ile hayvancılığın önemli bir yer tuttuğunu açıkladı. 5 Bin Ton Verim Hedefi Vali Koç, sertifikalı tohum dağıtımıyla 12 bin dekarlık alanda ekim yapılacağını ve bu ekimle birlikte 5 bin ton buğday verimi beklediklerini belirtti. Bu projenin yalnızca Patnos için değil, tüm bölge için ekonomik kazanç sağlayacağını ifade etti. Sürdürülebilir Tarım İçin Ortak Hedefler Vali Koç, sürdürülebilir tarımın önemine vurgu yaparak, çiftçilere birlikte çalışmanın ve ortak hedeflere ulaşmanın önemini hatırlattı. "Tohumlarımızı ekelim, birlikte büyütelim, birlikte hasat edelim" diyerek, tarımsal üretimde birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.

Ticaret Bakanı Bolat’tan, buğday ve ayçiçeği ithalatı açıklaması Haber

Ticaret Bakanı Bolat’tan, buğday ve ayçiçeği ithalatı açıklaması

Bolat, buğday ithalatının durdurulmasıyla çiftçilerin gelirlerinin korunmasına vurgu yaparken, ayçiçeği üretimi konusunda da sanayicilere yerli üretimden alım yapmaları için çağrıda bulundu. Bolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz Ticaret Bakanlığı olarak çiftçilerimize destek amacıyla bu yıl buğday ithalatını biliyorsunuz dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ithalatı durdurduk, yaptırtmadık. Haziranın 21’inden itibaren yapılmadı. Amacımız içeride çiftçilerimizin beklediği fiyatların, gelirlerin elde edilmesi, düşmemesi. Sanayicileri çiftçilerimizden buğday almaya zorladık. Bu da çiftçilerin alın terinin değerini bulması çabasıydı. Aynı şekilde ayçiçeğinde de Trakya Birlik ve vekillerimizle birlikte koordinasyon içindeyiz. Ham yağ üreticileri, sanayiciler de var ve mutabakatla orada da sanayicilerin yerli ayçiçeği alması şartıyla ve bunu belgelendirmesi şartıyla ayçiçeği elimizdeki stoklar biteceği zaman onlara ithalat hakkı gelecek sene başında tanıyacağımızı, kontenjan vereceğimizi ifade ettik. Buradaki gayemiz, sanayiciler Trakya’nın ve Türkiye’nin çiftçilerinden ayçiçeği değerinde alsınlar. Fiyatların düşmesine asla müsaade etmeyeceğiz diye bu mesajları verdik. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Toprak Mahsulleri Ofisi ile beraber buğday ve arpa da Trakya Birlik’le, Karadeniz Birlik’le, Tarım Orman Bakanlığımızla birlikte. Ayçiçeği için de gerekli çalışmaları yaptık. Daima çiftçimizin yanındayız. Onların gelirlerinin artması en büyük her zaman için çabamızdır. Halkımızın da makul fiyatlarda ürün tüketmesini sağlamakta görevimiz. Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu konuda çok güzel bir koordinasyon ve işbirliği içindeyiz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.