TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bulancak

AGRONEWS - Bulancak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bulancak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yetiştirdiği mavi yemiş geçim kaynağı oldu Haber

Yetiştirdiği mavi yemiş geçim kaynağı oldu

Halk arasında mavi yemiş olarak bilinen yaban mersini yetiştiren elektrik mühendisi Refik Aslan, bir dönüm araziden bir tona yakın ürün alındığını ve kilosunun 250 ila 300 lira arasında satıldığını söyledi. Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan elektrik mühendisi Refik Aslan, fındık bahçesinin yerine yıllar önce dikmeye başladığı yaban mersini olarak ta bilinen mavi yemişin hasadını yapmaya başladı. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle döndüğü memleketinde mavi yemiş dikmeye başladığında herkesin garip karşılamasına rağmen bugün takdir edildiğini anlatan Refik Aslan, hasadını yaptığı mavi yemiş meyvelerini altın gibi tartarak sattığını söyledi. Mavi yemiş yetiştirmeye sağlık sorunları nedeniyle başladığını anlatan Aslan, “Yaşadığım sağlık sorununa çözüm ararken mavi yemiş meyvesini ve faydalarını keşfettim. Uzun bir araştırma serüveninin sonunda, doğup büyüdüğüm şehir olan Giresun’un Bulancak ilçesinde mavi yemiş meyvesini yetiştirmeye karar verdim. İlk önce bazı insanlar yetişmeyeceğini söyleseler de yetiştirmeyi başardım ve buralara uyumlu bir bitki olduğunu gördüm. İlk başta kendi sağlık sorunlarım için kullanıyordum sonra başkalarına faydası olsun istedim. En sonunda bir baktım ki ciddi anlamda bir geçim kaynağına dönüştü” dedi. "Mavi yemiş her şeyden önce sağlık meyvesidir" Mavi yemiş meyvesinin faydalarını da anlatan Aslan, “Mavi yemiş her şeyden önce sağlık meyvesidir. Çok lezzetli bir meyve ve süper meyve olarak tanımlanıyor. İçeriğindeki bileşikler kardiyovasküler sistem için çok yararlı. Bu nedenle kalp hastalıklarına ve tansiyona iyi geliyor. Şeker hastalığına, retina yırtıklarına, pankreasa, hipertansiyon ve düz kaslara inanılmaz derecede iyi geliyor. Kısacası parkinsondan demansa eklem hastalıklarından, bağırsak hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiğini bilimsel olarak da kanıtlanmış durumdadır” şeklinde konuştu. "Fındığın alternatifi olamaz ama yan gelir olarak düşünülebilir" Fındığa ek gelir olarak önemli bir ürün olduğunu da kaydeden Aslan, “Düz ve düze yakın arazilerde tarıma çok uygun olan mavi yemiş bitkisi, engebeli arazilerde emek yoğun olduğu için zor ancak, fındığa ciddi bir ek gelir. Fındık üreticileri dönüm başına 1 tona yakın hasat alabilirler. Bugün kilosu ise 250 ila 300 lira arasında değişmektedir. Biz de altın tartar gibi tartarak gram hesabı satışını da yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Fındık üreticileri fiyatların yükselmesini bekliyor Haber

Fındık üreticileri fiyatların yükselmesini bekliyor

Fındık üreticileri serbest piyasada fındık fiyatının düşüş eğiliminde olduğunu ifade ederek yükselişin durmaması gerektiğini söyledi. Giresun’un Bulancak ilçesinde fındık tüccarlığı yapan Bilal Artul, okulların açılması ve gurbetçilerin dönüşe başlaması nedeniyle pazara bir anda fındık inmeye başlamasıyla yükselişte olan fiyatların düşüş eğilime geçtiğini söyledi. Serbest piyasada fındık fiyatları, TMO ve FİSKOBİRLİK’in fiyat politikasını değerlendiren fındık tüccarı Bilal Artul, “Üreticinin fındığı satmak zorunda kalması, fındık fiyatlarını etkiledi ve düşüşe geçti. Uzun süre bu fiyatlar üzerinden satış olmaz, fiyatlar 105-110 TL arası sürdürülemez. 20 gün içerisinde fiyatlarda yükselme olur diye düşünüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fiyatları güncellemeyeceğiz diye bir açıklama yaptı, ardından serbest piyasalarda düşüş yaşandı. Bu şekilde açıklama yapmasaydı, fındık şu anda 125 TL olabilirdi. Fıskobirlik de fiyatları geri çekti” dedi. Rekoltenin düşük olduğuna değinen Artul, "Şu an piyasada rekolte düşüklüğü yaşanıyor, fındık fiyatları yükselecek. Aynı zamanda şu an üreticiler zararda. Mahsul az olduğunda maliyetler de ciddi manada arttı. Üretici fiyattan memnun diyorlar, ama kesinlikle memnun değil. Üreticiler 5 dönüm yerden 120 kg fındık topluyor. 18 bin TL masraf etmişler, yani bunun 12 bin TL üzeri zarar" şeklinde konuştu. "Olması gereken fiyat 200 TL" Önümüzdeki günlerde fındık fiyatının yeniden yükselişe geçmesini beklediklerini ifade eden Artul, "Masraflar çok fazla, ileriki zamanlarda fındık fiyatları inşallah yükselir, üreticinin de yüzü güler. Fiskobirlik de fiyatlara müdahale etmedi, 105 TL fiyat açıkladı. TMO’nun açıklamasıyla fiyatları geri çekti. Fiskobirlik de bu fiyatta tutamaz fiyatları, öyle düşünüyorum. Üreticiler aradıkları fiyatları bulacak, ürün bizim ürünümüz. Kesinlikle üreticinin mağdur olmasını istemeyiz. Giresun kalite fındık 50 randıman 105 TL’den başlıyor. Levant kalite fındığa fazla talep yok, ciddi manada Giresun yağlısına talep var. Levant kalite fındığın fiyatı da 95-97 bandında seyrediyor. Bir de üreticinin stopaj maliyetinde bir sıkıntı var. Fiskobirlik almıyor, güzel bir şey yapıyor. TMO alıyor, Tarım ve Orman Bakanlığının yapacağı güzel şeyler var. yüzde 2,1’lik stopaj yüzde 1’i kaldırabilir, böylelikle üreticinin cebine kg başına 1,50 TL fazla girmiş olur. Güncel fiyat bu şekilde. Üreticiler de ciddi fındık sattı, arkası kesiliyor. Yüksek köylerden de fındık gelmeye başlandı. Fındık sezonu yavaştan bitiyor, fiyatlar yükselecek” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.