TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bulanık

AGRONEWS - Bulanık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bulanık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bulanık’ta Günlük 100 Ton Organik Süt Hedefi Haber

Bulanık’ta Günlük 100 Ton Organik Süt Hedefi

MUŞ (İHA) - Muş’un Bulanık ilçesinde, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle 2020 yılında başlatılan proje sayesinde günlük 100 ton organik süt üretimi amaçlanıyor. Bulanık Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu, DAKA Muş İl Koordinatörü Fuat Özkan ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz, ilçedeki üreticileri ziyaret ederek soğuk zincir projesinin ekonomik katkıları hakkında bilgilendirme yaptı. "BULANIK TARIM VE HAYVANCILIKTA GÜÇLÜ BİR POTANSİYELE SAHİP" Kaymakam Ömer Övünç Koşansu, projenin önemine vurgu yaparak, "2020 yılında DAKA desteğiyle yürüttüğümüz projemizi fonksiyonel bir hale getireceğiz. Bulanık ilçemizde 7 köy ve beldede her biri 4 ton kapasiteli olmak üzere toplamda 28 ton kapasiteli süt toplama ünitelerimiz mevcuttur. İlçemiz tarım ve özellikle hayvancılık bakımından bölgede mukayeseli üstünlüğe sahiptir. Nitekim TÜRKVET kayıtlarına göre ilçemiz sağmal hayvan varlığı bakımından Türkiye'de 922 ilçe arasında Ödemiş, Milas ve Siverek'ten sonra 4. sırada yer almaktadır. Tarım ve hayvancılık potansiyelimiz çok yüksek olmakla birlikte bu potansiyelimizi yeterince değerlendirmiyoruz. Asıl amacımız Bulanık'ta var olan potansiyeli katma değerli ürünlere dönüştürmek, etkin bir soğuk ve tedarik zincirini oluşturmaktır. Bu kapsamda ilçemizde 2020 yılında başlatılan projenin kapasitesini artırmak, tarımsal potansiyeli katma değere dönüştürmek ve farklı tarımsal projeleri istişare etmek amacıyla çiftçilerimizle bir araya geliyoruz. Çiftçilerimizin sıkıntılarını yerinde dinliyoruz ve varsa istek ve taleplerini alıyoruz" dedi. SÜT TOPLAMA ÜNİTELERİ ÜRETİCİYE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR DAKA Muş İl Koordinatörü Fuat Özkan, projeyle ilgili detayları paylaştı. Özkan, "Amacımız ilçemizde tarım ve hayvancılıkta nitelikli projeler geliştirmektir. Daha önceki yıllarda sütlerin toplanması ve arzı konusunda problemler yaşanmaktaydı. Biz de onun için 2020 yılında Bulanık ilçesinde 7 köy ve beldeyi pilot bölge olarak belirledik ve bu köy ve beldelerimizde süt toplama üniteleri kurduk. Kuruluş amacımız, çiftçilerimiz ürettikleri ürünlerin değer fiyatına piyasaya sunulması ve işleme tesislerinin ve sanayinin ihtiyaç duyduğu hammaddeyi hijyenik ve yeterli miktarda sağlamaktır. Projenin başarılı ve sürdürülebilir olması için 4 yıldır çalışmalarımız devam etmektedir. Amacımız siz değerli üreticilerimize tarım ve hayvancılık alanında daha farklı projeler sunmaktır. Sütün piyasaya süreklilik içinde arzının sağlanması, üreticilerimizin rekabet gücünü artıracak, tarım ve hayvancılık alanında daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Bulanık ilçemizde hayata geçirilen proje, bakanlık tarafından örnek gösterilen projelerden bir tanesidir" ifadelerini kullandı. Projenin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından örnek gösterilen bir çalışma olduğu belirtilirken, Bulanık’ta tarımsal potansiyelin daha etkin şekilde değerlendirilmesi için yeni projelerin de yolda olduğu ifade edildi.

Harvesters were inspected in Bulanık Haber

Harvesters were inspected in Bulanık

In the Bulanık district of Muş, harvesters working on barley and wheat were inspected by the Bulanık Directorate of Agriculture and Forestry teams. Bulanık District Agriculture and Forestry Director Harun Korkmaz, along with agricultural engineers, visited farmers in their fields in the Erentepe Belde Gülçimen neighborhood, where the first harvest was taking place. Director Korkmaz, who inspected the harvesters working on barley and wheat in the towns and villages, expressed his hope that the first grain of the year would be prosperous and that they would have a healthy, accident-free season. He noted that Bulanık has significant agricultural potential, stating, "Bulanık has developed and has an important potential in agriculture and livestock. Our administrators and managers have carried out good work in the agricultural and livestock sectors. I wish our harvest season to be beneficial for our district and region." Korkmaz mentioned that regular rainfall has led to an increase in yield, saying, "The rate of grain loss during inspections is very low, almost negligible. The Ministry of Agriculture's threshold for grain loss is 2%, and here it is much lower. The prices set by the agricultural chamber for harvesters are 180 TL for dry land and 190 TL for irrigated land. The containers for straw production, set at 2 tons, are 1,400 TL. This year, I wish for a year free from accidents, calamities, and fires for us and our friends. Approximately 1 million decares of land are being cultivated in Bulanık, with 60-70% being barley. We expect around 80-90 thousand tons of barley and close to 50 thousand tons of wheat. We anticipate a yield comparable to last year's." Fariz Tabki, who has come to Bulanık with two harvesters from Batman, said they have been working in the Bulanık and Malazgirt regions for 18-20 years. He added, "Thankfully, we haven’t had any problems. The set prices are good and cover our costs. Hopefully, the farmers are also satisfied with the prices."

Bulanık’ta Biçerdöverler denetlendi Haber

Bulanık’ta Biçerdöverler denetlendi

Muş’un Bulanık ilçesinde arpa ve buğday hasadı yapan biçerdöverler Bulanık Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince denetlendi. Bulanık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz, ilk hasadın yapıldığı Erentepe Beldesi Gülçimen Mahallesi mevkiinde, ziraat mühendisleri birlikte çiftçileri tarlalarında ziyaret etti. Belde ve köylerde arpa ve buğday hasadı yapan biçerdöverler denetleyen müdür Korkmaz, yılın ilk tahıl ürününün hayırlı ve bereketli olması, kazasız belasız sağlıklı bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. Bulanık’ın önemli tarım potansiyeline sahip olduğunu belirten müdür Harun Korkmaz, "Bulanık, tarım ve hayvancılık alanında gelişmiş ve önemli bir potansiyele sahip. İdarecilerimiz ve yöneticilerimiz aktif olarak tarımsal ve hayvancılık alanında güzel çalışmalar gerçekleştirmiş. Hasat sezonumuz ilçemize ve bölgemize hayırlı olsun" dedi. Düzenli yağışlarla verim artışı görüldüğünü belirten Korkmaz, “Kontrollerde tane düşme oranı çok düşük. Hatta yok denecek kadar azdır. Bakanlığın belirlediği tane düşüm oranı yüzde 2’dir. Burada şuanda bu oranın çok çok altındadır. Ziraat odasının belirlediği biçerdöver fiyatları ise kurda 180 TL. Sulu arazi de 190 TL. Saman yapımında ise 2 ton olarak belirlenen konteynerler ise bin 400 TL’dir. Bu yıl bizim için de arkadaşlar için de kazasız, belasız, yangınsız bir yıl diliyorum. Bulanık’ta 1 milyon dönüme yakın arazi ekilmektedir. Bunun yüzde 60-70’i arpadır. 80-90 bin ton arpa ve 50 bin tona yakın da buğday beklentimiz bulunmaktadır. Geçen seneki rekolteye eşdeğer bir rekolte bekliyoruz” diye konuştu. Batmandan Bulanık’a 2 biçerdöverle çalışmaya geldiklerini belirten Fariz Tabki, yıllardır Bulanık’a çalışma geldiklerini belirterek, “18-20 yıldır Bulanık, Malazgirt bu bölgeye çalışmaya geliyoruz. Çok şükür bir sıkıntımız yok. Belirlenen fiyatlar iyi bizleri kurtarıyor. İnşallah çiftçiler de fiyatlardan memnundur” dedi.

Çiftçiler TMO’nun hububat alımı hakkında bilgilendirildi Haber

Çiftçiler TMO’nun hububat alımı hakkında bilgilendirildi

Muş’un Bulanık ilçesindeki çiftçiler, bakanlığın verdiği hububat alım fiyatları ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım ve randevu sistemi hakkında bilgilendirildi. Bulanık Ziraat Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Bulanık Ziraat Odası Başkanı Nevzat Taşdemir, Bulanık’ta TMO tarafından hububat alımı ve ofis randevuları hakkında çiftçileri bilgilendirmek amacıyla toplantı yaptıklarını belirtti. Muş TMO Müdür Yardımcısı Mehmet Göngür ise randevulu alımı hasatla birlikte yapmayı planladıklarını belirterek, “Bu yıl ekinleriniz çok güzel görünüyor. İnşallah geçen yıldan daha fazla verim alırız. Ofis olarak çiftçilerimizin hububatını nasıl alırız diye programlar yapıyoruz. Ziraat odası ve ilçe tarım müdürlükleri vasıtasıyla sizleri bilgilendireceğiz. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan üreticilerimiz başvurabilirler. En az 5 ton ve en fazla 50 ton günlük alabiliyoruz. Maksimum 150 ton olacak. Bu yıl ofis olarak ihracatı açtık, ithalatı kapattık. Ürünlerinizi aldıktan 45 gün içerisinde ödeme yapılacak. Bu alım seyrimize göre de değişebilir. Erkende ödeme yapılabilir. Dampersiz araç kabul etmeyeceğiz. Bulanık ilçesinde üç yerde alım yapmayı planlıyoruz. Randevu sistemi dışında alım yapmayacağız. Bir kişi 50 ton randevu almışsa 150 ton veremez. Elli tonu çiftçimiz teslim edecek. Tekrar randevu sisteminde randevu alacaktır. Biz buğdayı alırken protein değerlerine bakıyoruz. Ona göre sınıflandırma yapılıyor. Bu yıl ki alımlarda daha dikkatli olacağız. Çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Bakanlığımız, hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteğinin belirlediğini duyurdu. Ürünlerinizi perten cihazı ile alacağız. Ürünlerinizin kalitesine göre fiyat biçeceğiz” diye konuştu. Çiftçilerin sorularının da yanıtlandığı toplantıya Bulanık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz da katıldı.

Bulanıklı çiftçilere ekipman desteği sağlandı Haber

Bulanıklı çiftçilere ekipman desteği sağlandı

Muş’un Bulanıklı çiftçilere Bulanık Yerel Eylem Grubu Derneği tarafından süt güğümü, süt sağım makinası ve süt taşıma el arabası düzenlenen törenle dağıtıldı. Bulanık Kaymakamı Oğuzhan Ocak’ın başkanlığını yapmakta olduğu Bulanık Yerel Eylem Gurubu Derneği’nin “Bulanık soğut süt zinciri” projesi kapasite artırımı için Bulanıklı çiftçilere 96 adet süt güğümü, 12 adet süt sağım makinası ve 48 adet süt taşıma el arabası dağıtıldı. Bulanıklı çiftçilere ekipman dağıtım töreninde konuşan Bulanık-Malazgirt Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bedrettin Ziyalı, Bulanık Yerel Eylem Gurubu Deneğinin faaliyetleri çerçevesinde ekipmanların dağıtıldığını belirterek, “2022 tarihinde Avrupa Birliği (AB) ile Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya gelmesiyle oluşturduğumuz ve birliğimizin ortak olduğu Bulanık Yerel Eylem Gurubu Derneğinin faaliyetleri içerisinde yer alan, yerel halkı harekete geçirme YEG bölgesi kapasite geliştirmesi çerçevesinde süt sağım makineleri, süt taşıma arabası ve süt güğümü dağıtımı yapılacaktır. Bu tür proje ve faaliyetlerin kırsal kalkınmaya olan katkısı ve katma değeri tartışmasızdır. Bu vesile ile leader yaklaşımını ilçemize kazandıran bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde bizden desteklerini esirgemeyen başta kaymakamımıza, TKDK il koordinatörümüze DAKA Muş il koordinatörümüze, DAP İdaresi Bölge Başkanımıza, büyük emekler sarf eden idari ve uzman personel kadrosuna, ismini saymadığım tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Bulanık’ta göreve başlamadan önce bu projenin devam ettiğini belirten Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, bütün Bulanıklıların bu proje sahip çıkması gerektiğini söyledi. Bulanık’ın geçmişten bugüne çok yol kat ettiğini belirten kaymakam Ocak, “ Ben buraya gelmeden önce zaten devam eden bir proje vardı. Şimdi bize düşen şu eksik kalan bir şey varsa tamamlamak ve buna destek olmaktır. Bulanık geçmişten bugüne çok yol kat etti. Bugün huzurumuz var, bugün birliğimiz var, bugün dirliğimiz var. Rabbim bugünlerimizi bozmasın. Bugün bu meydanda bu güzel insanlar varsa bunun en önemli sebebi var olan huzur ortamıdır. Onun için bütün Bulanıklıların buna sahip çıkması gerekir. Bugün burada Bulanıklı çiftçilerimize 96 süt güğümü, 12 süt sağım makinası ve 48 süt taşıma el arabası dağıtacağımız malzemeler. Bütün üreticilerimize hayırlı olsun” dedi. DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan ve TKDK Muş İl Koordinatörü Bünyamin Süne’nin konuşmalarının ardından çiftçilere ekipman dağıtımının ardından program sona erdi.

Tarım işçisi kadınlar pancar üretimi mesaisinde Haber

Tarım işçisi kadınlar pancar üretimi mesaisinde

Muş’un Bulanık ilçesinde yaklaşık 24 bin dekar alanda pancar üretiminin yapıldığı tarlalarda çalışan kadın işçiler, sabah erken saatlerde başlayıp gün batımına kadar çapa yapıyor. Güneşten şapka takarak korunan kadınlar, gün boyu dizlerinin üstünde çalışarak üretime katkı sağlıyor. Geçen yıl 200 lira yevmiye alan tarım işçileri, bu sezon ise günde kazandıkları 350 lira ile aile bütçesine katkıda bulunuyor. Tarım işçisi Hazal Erat, ev işlerinin yanı sıra 3 yıldır tarlada çalışıp ailesine ekonomik katkı sağladığını söyledi. Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başladığını ifade eden Erat, “Sabah saat 06.00’da işe geliyoruz, akşama doğru bırakıyoruz. Çapa zamanı tarlalarda çalışarak ev ekonomisine katkıda bulunuyorum. Akşam iş bittiğinde eve gittiğimizde evde de durmuyoruz, ev işlerini de yapıyoruz. İş, ev, yemek derken günlerimiz böyle yoğun geçiyor" dedi. Esma Demir adlı işçi ise sabah gün ışıdığında kalktığını söyleyerek, “Tarlaya gelip çalışıyorum. Şeker pancarı tarlasında çapa yapıyoruz. Ekmeğimizin peşindeyiz. Ev ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmak zorundayım. Akşam da ev işlerini yapıyorum. Çalışmaya mecburum, başka bir seçeneğim yok. Çalışmak zorundayız. Tarla sahiplerinden de memnunuz" şeklinde konuştu. Pancar üreticisi Hasan Demir de, Bulanık ve Malazgirt ilçelerinin vazgeçilmez ürünlerinden pancarın ekonomiye büyük katkı sağladığını söyledi. Demir, “Bölgemizdeki üretilen pancarlar için mayıs sonlarında ekimini yapmaya başlıyoruz ve mayıs bitene kadar pancar ekimi yapıyoruz. Haziran ortalarında çapasına başlıyoruz ve bir ay çapa devam eder. Son olarak ekim, kasım, aralık aylarında da bitkinin durumuna göre sökümü yapılıyor. Her yıl bu işi yapıyorum. Bu iş, aynı zamanda birçok kişiye iş imkânı sağlıyor. İşçiler sabahın ilk ışıkları ile birlikte mesailerine başlıyorlar. Burada çalışan işçiler bazen 30 derece sıcağın altında çapa yaparak para kazanıyorlar. Tarım işçileri günlük olarak 350 TL yevmiye alıyorlar. Helal olsun" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.