TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bünyamin Ayverdi

AGRONEWS - Bünyamin Ayverdi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bünyamin Ayverdi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tırpan işçilerinin yeşil mercimek hasadı mesaisi başladı Haber

Tırpan işçilerinin yeşil mercimek hasadı mesaisi başladı

Yozgat’ta günlüğü bin 500 liraya aylığı ise 45 bin liraya gelen ancak her geçen gün sayıları azalan tırpan işçilerinin yeşil mercimek hasadı mesaisi başladı. Türkiye’de yeşil mercimek üretiminde ilk sıralarda yer alan Yozgat’ta çiftçiler, hasat sezonunu açtı. Kimi çiftçi makine yardımıyla yeşil mercimek hasadı yaparken, kimileri de geleneksel yöntemlerle tırpan yardımıyla hasat yapıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sayıları günden güne azalan ve geçimlerini tırpan işiyle sağlayan işçilerin de yeşil mercimek hasadıyla birlikte zorlu mesaileri başladı. Sabahın erken saatlerinde işe başlayan tırpan işçileri, 30 dereceyi bulan sıcak havanın altında çalışmaya devam ediyor. Günlüğü bin 500 lira yevmiye ile çalışan tırpan işçileri, Yozgat’ın merkeze bağlı Çalatlı köyünde bereketli topraklarda rızıklarını çıkarıyor. “Tatile gitmiştim geri gelip tırpan yapıyorum” Yozgat’ta tırpan işçisi bulunmadığı için tatile gittiği Antalya’dan geri dönmek zorunda kalan Ali Osman Akyol, “Aşağı yukarı 16 yaşından beri reçberlik yapıyorum, tırpan işiyle uğraşıyorum. Yozgat’a Antalya’dan tatildeyken geri döndüm. Arkadaşlar çağırdı. Çalışacak adam bulamıyorlardı, bana dediler ben de geldim, çalışıyorum. 40 yıldır tırpan işiyle uğraşıyorum, günlük bin 500 liraya çalışıyorum, geçen yıl yevmiyemiz 800 liraydı. Yazıpınar köyünden hariç pek tırpancı kalmadı, herkes yaşlandı. Biz 3 kişi kaldık. Herhalde bu gidişle tırpancılık bitecek. Makineyle biçme hem pahalı oluyor hem de ürün kaybı daha çok oluyor. Tırpan daha iyi. Güneş altında çalışmak kolay olmuyor ama mecbur çalışıyoruz” dedi. “Tırpan işçisi bulmak çok zor” Yazıpınar köyünden gelen Hıfzı Erdoğan ise 15 yaşından beri tırpancılık yaptığını belirterek, “Aşırı sıcaklarda çok zor oluyor ama ekmek parası mecbur yapıyoruz. Yevmiyemiz bin 500 lira, tırpancı yetişmiyor, bilenler de yaşlandı, tırpancı bulmak zor. Makinenin masrafı çok oluyor, onun için geleneksel yöntemi seçiyorlar” şeklinde konuştu. “Tırpancılar olmazsa ürünüm tarlada kalacak” Çalatlı köyünde tırpanla hasat yapan çiftçilerinden 64 yaşındaki Bünyamin Ayverdi de 20 yaşından beri çiftçilikle uğraştığını söyledi. 20 dönüm yerden 5-6 ton mercimek beklediğini de belirten Ayverdi, “Belki daha az da olabilir, çünkü bu yıl mercimek hastalandı, rüzgar ve sıcak mercimeği kuruttu. Bu yüzden verim düşebilir. Geçen yıl ki üretimi bu yıl bulamayız. Tırpancı bulmakta da zorlanıyoruz, geçen yıl 4 kişi getirmiştim, bu yıl 3 tane zor buldum. Onlar da eksiliyor, geçen yıl 800 lira günlük yevmiye verdim, bu yıl bin 600 lira yevmiye veriyorum. Onlar da olmazsa ürün tamamen tarlada kalacak, makine ile biçtirmeye gücüm imkanım yok. Bu adamlar bitene kadar mercimek ekmeye devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.

Yozgat'ta yeşil mercimek hasadı başladı Haber

Yozgat'ta yeşil mercimek hasadı başladı

Türkiye'de yeşil mercimek üretiminde birinci sırada yer alan Yozgat'ta 2022'de yaklaşık 174 bin dekar alanda 18 bin 965 ton üretim yapılırken, bu yıl yağışların bol olmasından dolayı daha yüksek rekolte bekleniyor. İş makineleriyle hasadın yanında bazı çiftçiler daha ucuz olan geleneksel yöntemlerden tırpan ile hasat yöntemini tercih ediyor. Çalatlı köyünde tırpanla hasat yapan çiftçilerinden 63 yaşındaki Bünyamin Ayverdi, gazetecilere, 20 yaşından beri çiftçilikle uğraştığını söyledi. Arpa, buğday, mercimek ve nohut ektiğini belirten Ayverdi, "Geçen yıl pek verim yoktu. Bu sene yağmur bol, ürünün boyu iyi, verim de iyi olacak. Fiyatlar nasıl olur bilemiyoruz." dedi. Ayverdi, hasat için günlük yevmiye ile tırpan işçisi çalıştırdığını anlatarak, "Geçen yıl 30 dekar ekim yapmıştım, bu yıl yaklaşık 40 dekar yeşil mercimek ektim. Makine ile hasat maliyeti yüksek. Dönümünü 700 liraya biçiyorlar. Bana bir şey kalmıyor. Bu yüzden tırpancıyla çalışmak zorundayım." diye konuştu. Tırpan işçisi İdris Altunok (56), yıllardır bu işte çalıştığını söyledi. Yeşil mercimeğin daha önce el ile de toplandığını ancak bunun zor olduğunu ifade eden Altunok, "Tırpan ile daha kolay oluyor. Biz Yazıpınarı köyünden geldik. Köyümüzde tırpan işinde çalışan 7-8 kişi var, başka yok. 800 ile 1000 lira arasında değişen yevmiye ile çalışıyoruz. Günde bir kişi 2 dönüm alan biçebilir." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.