TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bursa

AGRONEWS - Bursa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bursa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İznik’te Kemençe Ustalığı Belgeselleştirildi Haber

İznik’te Kemençe Ustalığı Belgeselleştirildi

Geleneksel Sanata Genç Dokunuş Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve mesleklerinde yarım asrı deviren ustaları tanıtan "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi, bu kez 23 yaşındaki kemençe yapım ustası Ali Öztürk'ü konu aldı. Karadeniz kökenli bir aileden gelen Öztürk, dedesi Refik Sali’den öğrendiği kemençe yapımını genç yaşta devam ettirerek kendi atölyesinde üretim yapıyor. Makine bölümü mezunu olan Öztürk, marangoz olan dedesinin çaldığı kemençeyle büyüdü ve 15 yaşında sadece çalmayı değil, yapımını da öğrenmeye başladı. Küçük atölyesinde ürettiği kemençeleri Karadeniz Bölgesi'nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Gürcistan ve Azerbaycan’a ihraç ediyor. Öztürk, "Kemençeye olan sevgim, beni sadece çalmakla yetinmemeye yöneltti. 3 günde bir kemençe yapıyorum ve satış öncesi test etmek için atölyemde çalıyorum" diyerek mesleğine duyduğu tutkuyu dile getirdi. İznik’in Yaşayan Hazineleri Belgeselleşiyor İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında daha önce fıçı ustası, bastoncu, yorgan ustası, taş ustası, berber, çilingir ve terzi gibi birçok meslek erbabı belgeselleştirildi. İlk belgesel 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile başlamıştı. Projeyle geleneksel mesleklerin gelecek nesillere aktarılması ve unutulmaya yüz tutmuş sanatların yaşatılması amaçlanıyor. İznik Belediyesi, önümüzdeki süreçte yeni ustaları da ekranlara taşımaya devam edecek.

Nilüfer Çayı’ndaki Kirlilik Halk Sağlığını Tehdit Ediyor Haber

Nilüfer Çayı’ndaki Kirlilik Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

Marmara Denizi ve Nilüfer Çayı Arasındaki Bağlantı Nilüfer Çayı'nın, Bursa’nın yaz kış denize akan tek akarsuyu olduğunu vurgulayan Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Özge Sivrioğlu, çayın kirliliğinin Marmara Denizi'nde artan müsilaj sorununu beslediğini ifade etti. Çayın kirlenmesinin son 40 yıl içinde kontrolsüz sanayileşme, çarpık kentleşme ve yetersiz denetim nedeniyle hızlandığını belirten Sivrioğlu, “Bir zamanlar hayat dolu olan Nilüfer Çayı, şimdi adeta bir atık kanalına dönüşmüş durumda” dedi. Sanayileşme ve Yanlış Planlamalar Çayı Ölüme Terk Etti Sivrioğlu, endüstriyel ve evsel atıkların arıtılmadan dereye deşarj edilmesi, tarımda bilinçsiz uygulamalar ve iklim krizi gibi nedenlerin Nilüfer Çayı’nı yok olma noktasına getirdiğini söyledi. Çayın ekosisteminin tamamen bozulduğunu belirterek, “Bir zamanlar balıklar, su kuşları ve bitkilerle dolu olan Nilüfer Çayı, şimdi siyah renkli akıyor ve çevreye ağır kokular yayıyor” diye konuştu. Acil Eylem Planı Şart Sivrioğlu, Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin önlenmesi için bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle kapsamlı bir Acil Eylem Planı hazırlanması gerektiğini vurguladı. Sanayi tesislerinin sıfır sıvı deşarjı gibi ileri teknoloji sistemlere geçmesinin, deşarj kısıtlamalarının artırılmasının ve bölge halkının çevre bilinciyle ilgili eğitilmesinin önemine dikkat çekti. Su Stresi ve Türkiye’nin Geleceği Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığına dikkat çeken Sivrioğlu, iklim krizinin etkisiyle su kaynaklarının daha da azalacağını belirtti. “Önlem alınmazsa, Türkiye 2030 yılında su fakiri ülkeler arasına girebilir. Nilüfer Çayı’nın mevcut durumu, bu krizin bir yansımasıdır” dedi. Sivrioğlu, Marmara Denizi ve Nilüfer Çayı'nın kirliliğiyle ilgili şeffaf çalışmaların yapılması gerektiğini ve suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için bölgesel politikaların oluşturulmasının önemini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.