TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bursa

AGRONEWS - Bursa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bursa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa’da Çağla Fiyatları Düştü, Çilek Hâlâ Cep Yakıyor Haber

Bursa’da Çağla Fiyatları Düştü, Çilek Hâlâ Cep Yakıyor

Çağla Fiyatlarında Yüzde 60'a Varan Düşüş Baharın habercisi olarak bilinen badem çağlası, Mart ayının başında Mersin ve Muğla gibi sıcak iklimli bölgelerde hasat edilmeye başlandı. Sezonun başında kilosu bin liraya kadar yükselen çağla, fiyatı nedeniyle gramla satıldı. Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki pazar yerlerinde ise Ramazan’ın son haftasında fiyatlar 400-600 lira seviyelerine kadar düştü. Ancak pazarcılar, henüz kimsenin çağlayı kiloyla almadığını belirtiyor. Bu yüzden, 250 gramlık paketler halinde 100-150 liraya satılıyor. Çilek Fiyatları Yüksek Seyrediyor Çağlanın yanı sıra pazardaki en pahalı meyvelerden biri çilek oldu. Fiyatı 150-200 lira arasında değişen çilek, alıcı bulmakta zorlanıyor. Pazarcılar, tarımsal üretim arttıkça fiyatların daha da düşeceğini, birkaç hafta içinde çilek ve çağlanın daha ulaşılabilir fiyatlara gerileyebileceğini belirtti. Bağışıklık Sistemine Destek Besin değeri açısından oldukça zengin olan badem çağlası, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kötü kolesterolü düşürmesiyle dikkat çekiyor. Düşük kalorili olması sayesinde kilo vermeye yardımcı olurken, C vitamini eksikliğini gidermeye de katkı sağlıyor. Ayrıca, içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyucu etkiye sahip. Potasyum içeriğiyle de tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor.

Bursa’da Organik Sıvı Gübre Üretimi Başladı Haber

Bursa’da Organik Sıvı Gübre Üretimi Başladı

İlk Uygulama Buğday Tarlasında Yapıldı Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Tarım A.Ş., Mustafakemalpaşa Ovaazatlı’daki fabrikasında organik sıvı gübre üretimine başladı. Üretilen gübrenin ilk uygulaması 100 dekarlık bir buğday tarlasında gerçekleştirildi. Çiftçiler uygulamadan memnuniyet duyduklarını belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür etti. Çiftçiye Uygun Fiyatlı Gübre Desteği Tarım A.Ş., kimyasal gübre kullanımını azaltmak, toprak kalitesini artırmak ve çiftçilerin maliyetlerini düşürmek amacıyla organik gübre üretimine yöneldi. Bu kapsamda şirket, Balıkesir Bandırma’daki bir gübre tesisinin makine ve ekipmanlarını satın aldı ve Mustafakemalpaşa Ovaazatlı’daki üretim alanında tadilat çalışmalarına başladı. Yıllık 500 Ton Üretim Kapasitesi Başkan Mustafa Bozbey, yıllık 500 ton üretim kapasitesine sahip olacak tesisin yakında açılacağını belirterek, "Üreticilerimizin maliyetlerini düşürmek için destek programlarımızı hayata geçiriyoruz. Çiftçilerimiz gübreyi çok uygun fiyatlarla temin edebilecek" dedi. Hedef: Sürdürülebilir Tarım Gerçekleştirilen ilk deneme ile toprak kalitesinin artırılması, kimyasal gübre kullanımının azaltılması ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlanması amaçlanıyor. Gübre dağıtımı, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan tescil ve lisans belgeleri kapsamında yapılacak.

Yenişehir Agro ve Eko Turizm Merkezi Olacak Haber

Yenişehir Agro ve Eko Turizm Merkezi Olacak

Bursa’nın tarım ve tarih kenti Yenişehir, turizmde agro ve eko turizm odaklı projelerle öne çıkmaya hazırlanıyor. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, ilçeyi bu alanda merkez haline getirmek için kısa sürede projeleri hayata geçireceklerini belirtti. Günece Kaynaklar Agro Turizm Merkezi Olacak Yenişehir Belediyesi’nin turizm projeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve akademisyenler tarafından incelendi. Heyet, agro turizm için belirlenen Günece Kaynaklar Mevkii’nde incelemelerde bulundu. Başkan Ercan Özel, bölgenin agro turizm için uygun olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yenişehir’in tarım potansiyelini turizmle birleştirmek istiyoruz. Agro turizm, ilçemizin tarım ürünlerinin tanıtımına katkı sağlarken, yerel ekonomiye de büyük fayda sunacak. Buraya gelen turistler, hem tarım faaliyetlerine katılabilecek hem de doğanın huzurunu yaşayacak." Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Pınar Işıkyıldız, projelerin Yenişehir’e önemli katkılar sunacağını belirterek, Büyükşehir Belediyesi olarak destek vereceklerini açıkladı. Yarhisar Kamp Turizmiyle Canlanacak Heyet, Yarhisar Mahallesi’nde planlanan kamp turizmi bölgesini de ziyaret etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Turizm ve Kültürel Miras Danışmanı Arzı Kutucu Özenen, Yenişehir’in hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle turizm potansiyeline sahip olduğunu vurguladı: "Yarhisar ve Günece gibi bölgeler, doğru projelerle kısa sürede turizmin merkezi haline gelebilir." Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gül Sayan Atanur da, Yenişehir’in agro ve eko turizme uygun yapısıyla büyük bir avantaja sahip olduğunu belirtti.

Gürsu'da GÜRTAM ile Tarımsal Dönüşüm Başlıyor Haber

Gürsu'da GÜRTAM ile Tarımsal Dönüşüm Başlıyor

BURSA (İHA) - Bursa’nın verimli Gürsu Ovası’nda tarımsal dönüşümün öncüsü olan Gürsu Belediyesi, Gürsu Tarımsal Araştırmalar Merkezi’ni (GÜRTAM) kurarak önemli bir projeye imza atıyor. AR-GE Müdürlüğü çatısı altında başlatılan bu proje, su kıtlığı ve sulama sistemlerinin yetersizliği, tarımsal sanayinin gelişmemiş olması, sanayi kaynaklı çevre kirliliği, mevsimlik işçilerin barınma sorunları, markalaşma eksikliği ve fiyat regülasyonunun sağlanamaması gibi temel problemlere çözüm getirmeyi hedefliyor. GÜRTAM kapsamında AB hibe destekleri ile Ticaret Borsası, Ekolojik Yaşam Parkı, Kompost Tesisi, Endüstriyel Meyve Kurutma Tesisi, Sera OSB, Akıllı Tarım Sistemleri ve analiz laboratuvarları gibi projeler başlatılacak. Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Gürsu Ovası’nı korumak ve tarımı geliştirmek için detaylı projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bursa Teknik Üniversitesi Teknoparkı ile iş birliği yapılarak Akıllı Sulama, Tarla ve Sera Takip Sistemi, Soğuk Hava Depoları Akıllı Takip ve İklimlendirme Sistemi gibi uygulamalar hayata geçirildi. Ağaköy Kooperatifi’nde pilot olarak başlatılan soğuk hava depoları takip sistemi, ürünlerin ideal koşullarda saklanmasını sağlayarak hem enerji tasarrufu hem de maliyet avantajı sunuyor. Başkan Işık, Gürsu’nun tarım ve gıda teknolojilerinde öncü bir bölge haline geldiğini vurgulayarak, "Hibe Şampiyonu Gürsu Belediyesi olarak yeni projemiz için son derece heyecanlıyız. Umarız tarımımız için en iyisini el birliği ile yapacağız" dedi.

İznik’te Kemençe Ustalığı Belgeselleştirildi Haber

İznik’te Kemençe Ustalığı Belgeselleştirildi

Geleneksel Sanata Genç Dokunuş Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve mesleklerinde yarım asrı deviren ustaları tanıtan "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi, bu kez 23 yaşındaki kemençe yapım ustası Ali Öztürk'ü konu aldı. Karadeniz kökenli bir aileden gelen Öztürk, dedesi Refik Sali’den öğrendiği kemençe yapımını genç yaşta devam ettirerek kendi atölyesinde üretim yapıyor. Makine bölümü mezunu olan Öztürk, marangoz olan dedesinin çaldığı kemençeyle büyüdü ve 15 yaşında sadece çalmayı değil, yapımını da öğrenmeye başladı. Küçük atölyesinde ürettiği kemençeleri Karadeniz Bölgesi'nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Gürcistan ve Azerbaycan’a ihraç ediyor. Öztürk, "Kemençeye olan sevgim, beni sadece çalmakla yetinmemeye yöneltti. 3 günde bir kemençe yapıyorum ve satış öncesi test etmek için atölyemde çalıyorum" diyerek mesleğine duyduğu tutkuyu dile getirdi. İznik’in Yaşayan Hazineleri Belgeselleşiyor İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında daha önce fıçı ustası, bastoncu, yorgan ustası, taş ustası, berber, çilingir ve terzi gibi birçok meslek erbabı belgeselleştirildi. İlk belgesel 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile başlamıştı. Projeyle geleneksel mesleklerin gelecek nesillere aktarılması ve unutulmaya yüz tutmuş sanatların yaşatılması amaçlanıyor. İznik Belediyesi, önümüzdeki süreçte yeni ustaları da ekranlara taşımaya devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.