TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Büyükbaş Hayvancılık

AGRONEWS - Büyükbaş Hayvancılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Büyükbaş Hayvancılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzurum Hayvancılıkta Türkiye'nin Üçüncüsü Haber

Erzurum Hayvancılıkta Türkiye'nin Üçüncüsü

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, 2024 yılında tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımları değerlendirdi. Erzurum’un, Türkiye’nin en büyük dördüncü ili olduğunu belirten Kenger, kentin 20 ilçesi ve bin 188 mahallesiyle büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Hayvancılıkta Lider Konumda Büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de üçüncü sırada yer alan Erzurum’da, 2024 yılında 3,1 milyon doz aşılama yapıldı. 230 bin büyükbaş ve 330 bin küçükbaş hayvan küpelenerek kayıt altına alındı. Ayrıca 98 bin büyükbaş ve 255 bin küçükbaş hayvan il dışına sevk edildi. Veteriner yol kontrol istasyonu sayesinde 7 bin 311 araçta 257 bin baş hayvan kontrol edilirken, 271 araçta bulunan 2 bin 318 baş belgesiz hayvan için toplam 12 milyon 620 bin 833 TL idari ceza uygulandı. Arıcılık ve Bitkisel Üretimde Destekler Artıyor Erzurum, 136 bin kovanı ile arıcılıkta önemli bir merkez konumunda. İl dışından gelen 200 bin kovan ile toplamda 350 bin kovan kapasitesine ulaşılıyor. Bu kapsamda arıcılığa yönelik 1 milyon TL hibeli projeler desteklenirken, 17 arıcı sertifikalandırıldı. Bitkisel üretimde de gelişmeler yaşanıyor. 10 ilçede 50 dekar alan sera naylonu ile kaplanarak seracılık teşvik edilirken, İspir fasulyesinin geliştirilmesi için 180 çiftçiye 400 litre organik sıvı gübre dağıtıldı. Ayrıca 2 ilçede 20 bin çilek fidesi üreticilere teslim edildi. Üreticilere 1 Milyar TL Destek Bekleniyor 2002 yılında 57 milyon TL olan tarımsal desteklemeler, 2023 yılında 16 kat artarak 940 milyon TL’ye ulaştı. 2024 yılı sonuna kadar destek miktarının 1 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Son 22 yılda Erzurum çiftçisine doğrudan verilen destek miktarı ise 4,5 milyar TL’yi geçti. Eskişehir’de Hayvan Hastanesi Açıldı Hayvan sağlığı alanında önemli bir yatırım olarak Eskişehir’de 600 metrekarelik tam donanımlı hayvan hastanesi açıldı. Açılışta konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, hastanenin Eskişehir için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, hastanenin açılmasıyla hayvanların tedavi için çevre illere gönderilmesine gerek kalmadığını vurguladı. Hastanenin kurucularından Veteriner Hekim Adem Musluk ise 16 yıllık hayallerini gerçekleştirdiklerini ve tam donanımlı ameliyathaneleriyle ileri düzeyde veterinerlik hizmetleri sunacaklarını ifade etti. Gelişmiş Tedavi İmkânları Sunacak Modern altyapısıyla dikkat çeken hastanede röntgen, DR, CR, Doppler, USG, tam otomatik ve manuel gaz anestezi sistemleri gibi ileri teknoloji cihazlar bulunuyor. Beyin cerrahisi, spinal cerrahi, göğüs ve kalp damar cerrahisi gibi alanlarda daha önce Eskişehir’de yapılamayan operasyonlar artık burada gerçekleştirilecek. Hayvan sağlığına adanan bu yeni merkez, hem Eskişehir hem de çevre iller için bir referans noktası olmayı hedefliyor.

Denizli'de Süt Üreticileri Çıkış Yolu Arıyor Haber

Denizli'de Süt Üreticileri Çıkış Yolu Arıyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli’de günlük bin 350 ton çiğ süt üretiliyor, ancak yalnızca 600 tonu yerel işletmelerde işleniyor. Fazlası diğer illere gönderilirken, süt tozu üretimi için belirlenen günlük 40 tonluk kota yetersiz kalıyor. Üreticiler, bu kotanın 100 ton artırılmasını istiyor. Sütün pazarlanmasında yaşanan sorunlar ve artan lojistik maliyetleri, üreticileri sıkıntıya soktu. Yerel işletmeler 40 tonluk süt tozu kotasıyla sınırlı üretim yaparken, 710 ton süt dışa bağımlı bir şekilde başka illere gönderiliyor. ÇÖZÜM SÜT TOZU ÜRETİMİ Köy-Koop Başkanı Mehmet Varol, kota artışı talep ederek, "Regülasyon günlük 40 ton. Üreticiler çok zor durumda. Denizli'de süt fiyatı 17 lira 55 kuruş ancak şu anda tüketimde sıkıntılar var. Süt fiyatları darmadağın olmuş durumda. Güney Marmara bölgesinde süt fiyatı 17 lira 75 kuruş. Afyon ve Uşak'ta 13 lira 50 kuruş, Konya'da 14 ila 14 lira 50 kuruş arasında değişiyor. Bu rakamlar üreticiyi kurtaracak rakamlar değil. Fiyatlar nedeniyle firmalar da süt çekmiyor. Sütü pazarlamada sıkıntılar var. Dış piyasaya gönderilen sütler var, bunun için çalışmalar yapıyoruz. En azından süt tozu yapalım, üreticiler biraz rahatlasın diyoruz. Ciddi maliyeti olduğu için devlet buna yanaşmıyor. Şu anda üreticiler de sözleşme imzalamak istemiyor. Bağlayıcı maddeler olduğu için çekiniyorlar. En güzeli süt tozu üretimine yönelmek, firmalar da ciddi zararlar ediyor" dedi. "SORUN, TÜKETİM EKSİKLİĞİNDE" Sütün tüketilmemesinin esas sorun olduğunu belirten Varol, "İnsanımızın alım gücü düştü. Süt fazla olduğu için bekletiyorlar. Sanayiciler üretimi azalttı. Herkes planlamasını talebe göre yapıyor. Süt alımını azalttılar, sütler satılmadığı zaman peynir yapılıyor ancak fiyatlar yine tatmin edici değil. Emekliye yüzde 15, asgari ücretliye yüzde 30 zam verildi. Enflasyon rakamlarına bakıyoruz açıklanan yüzde 43-45, reel anlamda gıda enflasyonu ise yüzde 60-80 civarında. Şartlar böyle olunca insanımız tüketmiyor, tüketemiyor. 'Bir kilo peynir 170 lira, nasıl alacağız' diyorlar. Ancak 1 kilo peynire en az 10 kilo süt gidiyor. Sütün firmaya maliyeti 180 lira, bunun içerisinde ambalaj, lojistik daha yok. Belki de zararına mal satılıyor ama insanımız yine alamıyor" şeklinde konuştu. Varol, fazla süt nedeniyle üreticilerin hayvanlarını kestirmemeye çalıştığını, ancak çözüm için acil düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Hayvancılık Destek Başvurularında Son Gün 2 Aralık Haber

Hayvancılık Destek Başvurularında Son Gün 2 Aralık

Başvuru Şartları ve Kanalları 2024 yılı hayvancılık desteklerinden yararlanmak isteyen üreticiler için başvuru süreci devam ediyor. Küçükbaş hayvan desteği başvuruları, yetiştiricilerin üyesi olduğu tarımsal örgütler aracılığıyla yapılabilecek. Örgütün bulunmadığı illerde ise il ve ilçe tarım müdürlükleri başvuru noktası olacak. Büyükbaş hayvan desteği için başvurular hem tarımsal örgütler üzerinden hem de bireysel olarak gerçekleştirilebiliyor. Bireysel başvuruların da yine il ve ilçe tarım müdürlükleri aracılığıyla yapılması gerekiyor. İlk Kuzu-Oğlak Destekleme Modeli Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, bu yıl ilk kez uygulanacak kuzu-oğlak destekleme modelinin önemine dikkat çekti. Çelik, yetiştiricilerin mağduriyet yaşamaması için başvurularını zamanında yapmaları gerektiğini vurguladı. Destekleme ödemelerinin iki dönem halinde yapılacağını belirten Çelik, birinci dönemin 2 Aralık Pazartesi günü mesai bitiminde sona ereceğini hatırlatarak, başvuruların dilekçe ile koyun keçi yetiştiricileri birliklerine yapılması gerektiğini ifade etti. Hayvancılığa Destek Üretime Katkı Sağlıyor Çelik, hayvancılık desteklerinin üreticiler ve sektör için önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: "Sağlanan destekler, ülke üretimimizin devamlılığı ve artması açısından büyük katkı sağlıyor. Aynı zamanda sektöre girmek isteyenler için de teşvik edici bir unsur. Yetiştiricilerimiz adına yetkililere teşekkür ediyoruz." Son Tarih Yaklaşıyor Yetiştiricilerin desteklerden yararlanabilmesi için başvurularını 2 Aralık tarihine kadar tamamlaması gerekiyor.

Kars’ta ıslah edilen meralar ekonomiye kazandırıldı Haber

Kars’ta ıslah edilen meralar ekonomiye kazandırıldı

Kars kırsalındaki 500 dekarlık atıl mera, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlatılması açıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, “Mera Islah ve Amenajman Projesi” çerçevesinde Ani Köyü’ndeki atıl arazinin ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışma yürütüldü. İlk olarak 500 dekar alan yabancı ve istilacı ot olan yavşan otundan arındırılarak meraya fiğ tohumu ekildi. Ani köyü yaylasında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın yaptı. Aydın’ın ardından söz alan ve Kars’ın çok geniş meraları olduğunu, hayvanlarının da organik beslendiğini ifade eden Kars Milletvekili Adem Çalkın, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz çok büyük işler yapıyor. Zamanı geliyor hayvanlarımızla ilgili salgın hastalıklarda, hayvan üreme konusunda hayvanların yakın takibinde çiftçilerimizle ilgili yağış oluyor, dolu oluyor, hasat zamanı oluyor ve diğer zamanlar oluyor onları görüyorsunuz. Yani anlayacağımız çiftçinin kara gün dostu ofis diyorlar ama ben çiftçinin kara gün dostu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’dür diyorum. Allah sizden razı olsun, emekleriniz çok büyük, hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Bu millet için, bu devlet için üretmek zorunda olduğumuzu ve ürettikçe güçleneceğimizi dile getiren Vali Ziya Polat, “Güçlendikçe mazlumların lideri olan milletimiz bu dünyaya adaleti getirecektir. Onun için hep beraber bizler, sahadaki sizler, STK’larımız, muhtarlarımız devletin tüm kurum ve kuruluşlarındaki sahadaki milletimizle kol kola girip üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Ürettiğimizi de iyi fiyata satmamız gerekiyor, iyi fiyata satmak için de iyi ürün yetiştirmemiz gerekiyor. Ham maddeyi maddeye çevirmemiz gerekiyor. Tarlada aldığımız ürünü, hayvanımızın karkas etini raflarda görmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bir fabrikamızı ziyaret ettim. Allah’a şükür karkas et, Kars sucuğu, Kars kavurması olarak raflardaki yerini almaya başladı ve yatırım yapan, yakında açılışını yapacağımız birçok fabrika da var. Bunu çiftçi kardeşlerimizden de bekliyoruz; kavılcamız, buğdayımız meşhur. Ancak biraz önceki köyde Esenkentli bir hemşehrimiz bana biçerdöverden veryansın etti. Biçerdöverler çok pahalı oluyor, saman alıyoruz diye. Bizim burada yapmamız gereken bir iş daha var. Hayvan besleyen insanımıza bizim saman değil de fiğ, yonca, korunga, silajlık mısır üretimini arttırmak için destek olmalıyız. Hayvanlarımıza saman yerine bunları yedirmemiz gerekiyor hem maliyetleri azaltmamız lazım hem de hayvanın hem et hem de süt verimini arttırmamız lazım. Saman mecburiyetten yedirilecektir. Ama biz maalesef biçerdövere herhalde saman karşısında veriyoruz. Biçerdöver biçiyor, otumuzu ve buğdayımızı veriyoruz saman alıyoruz. Biz, fiğ, korunga, silajlık mısır üretimine de inşallah önümüzdeki yıllarda itibaren devletimizin katkısıyla daha da arttıracağız” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından hayvanlar meraya salındı. Kars’ta “2024 yılında 2 bin 400 dekarlık alanda aktif olarak yürütülen 5.790.910,45 TL maliyetli mera ıslah ve amenajman projeleri çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Ani köyünde 2.959.800,00 TL maliyetli mera ıslah ve amenajman projesi kapsamında büyük çoğunluğu istilacı bir yabancı ot olan yavşan otu ile kaplanarak tahrip olan meranın ıslahında üç ayrı ıslah yöntem uygulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.