TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Büyükbaş Hayvancılık

AGRONEWS - Büyükbaş Hayvancılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Büyükbaş Hayvancılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Trabzon’da Jersey İnekleri İçin Suni Tohumlama Projesi Başlatıldı Haber

Trabzon’da Jersey İnekleri İçin Suni Tohumlama Projesi Başlatıldı

Hayvancılığı Canlandıracak Proje Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen Jersey ırkı inekler için Trabzon’da yeni bir suni tohumlama projesi hayata geçirildi. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan bu proje, dişi Jersey sperması kullanılarak yapılan suni tohumlama uygulamalarıyla bölgedeki hayvancılığı yeniden canlandırmayı hedefliyor. Jersey inekleri, yüksek yağ oranına sahip sütleriyle tanınırken, Karadeniz’in doğal meralarında beslenerek Tonya tereyağının eşsiz aromasını oluşturan en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Ücretsiz Suni Tohumlama Desteği Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, projenin önemine vurgu yaparak, “Jersey ırkı Doğu Karadeniz’in doğasıyla bütünleşmiş bir hayvandır. Ancak süt verimimiz düşmüş durumda. Hayvan başına günlük süt verimi 6-7 litreye kadar gerilemiş. Oysa Jersey ineklerinden günlük en az 18-25 litre süt almamız gerekiyor” dedi. Suni tohumlama ile dünyanın en iyi erkek spermlerinin dişi hayvanlara nakledildiğini belirten Kaplan, hayvancılığı teşvik etmek ve mevcut üreticilerin devamlılığını sağlamak için projenin tamamen ücretsiz uygulanacağını ifade etti. Hedef: Jersey Sayısını ve Verimi Artırmak Şu an bölgede yaklaşık 100 bin büyükbaş ve 150 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Kaplan, hayvancılığı terk eden üreticilerin sektöre geri dönmediğine dikkat çekerek, “Mevcut üreticilerin daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde hayvancılık yapmasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi. Projeyle bölgedeki Jersey ırkı sayısının artırılması ve süt veriminin yükseltilmesi hedeflenirken, tohumlama oranının yüzde 7-8 seviyelerinden yüzde 70-80’e çıkarılması planlanıyor. Karadeniz’in zengin meralarında yetişen Jersey ineklerinin korunması ve hayvancılığın yeniden canlandırılması için geliştirilen proje, çiftçiler için önemli bir destek sağlayacak.

2025 Kırsal Kalkınma Destekleri Açıklandı: Yüzde 50 Hibe Desteği Haber

2025 Kırsal Kalkınma Destekleri Açıklandı: Yüzde 50 Hibe Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her yıl uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2025 yılı tebliği yayınlandı. Program çerçevesinde, tarımsal üretim ve altyapı projelerine yüzde 50 oranında hibe desteği verileceği duyuruldu. Hibe Desteği Kapsamındaki Yatırımlar Destek programı kapsamında tarımsal üretim, hayvancılık, yenilenebilir enerji, su ürünleri ve kırsal ekonomik altyapı yatırımları teşvik edilecek. ✅ Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması Tıbbi ve aromatik bitkiler Bitkisel ve hayvansal ürünler Çelik silo ve soğuk hava deposu yatırımları ✅ Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği Kapalı ortamda bitkisel üretim Kültür mantarı üretimi Kesimhane yatırımları ✅ Yenilenebilir enerji yatırımları ✅ Su ürünleri yetiştiriciliği Deniz ve iç sularda yetiştiricilik Tarıma dayalı ihtisas OSB’lerde üretim ✅ Organik ve hayvansal gübre işleme tesisleri Modern Sera Yatırımları Desteklenecek Modern sera projelerinde dekara düşen hibe desteği şu şekilde belirlendi: Topraklı sera: 910 bin TL Topraksız sera: 1 milyon TL Sislemeli cam sera: 1 milyon 200 bin TL Hidroponik (su kültürü) sera: 1 milyon 325 bin TL Yüksek tünel sera projelerinde: Isıtma sistemi olmayan: 650 bin TL Katı yakıtlı ısıtmalı: 690 bin TL Yenilenebilir enerji ile ısıtmalı: 800 bin TL Hayvancılık Yatırımları İçin Alt ve Üst Limitler Kırsal ekonomik altyapı yatırımları için en az 100 bin TL, en fazla 8 milyon TL hibe verilecek. Tarımsal üretime yönelik ahır yatırımları için tesislerin en az 5 büyükbaş kapasiteli olması gerekirken, ağıl yatırımları için en az 25 küçükbaş hayvan kapasitesi şartı aranıyor. Büyükbaş damızlık/besi hayvancılığı yatırımlarında en az 25 baş (sağmal veya gebe düve) kapasiteli tesislere destek sağlanacak. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ise et/süt koyunculuğu ve keçiciliği için tesislerin en az 150 baş kapasiteli olması gerekecek. Hibe Üst Limitleri Artırıldı Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, hibeye esas proje tutarında üst limitler artırıldı: Yeni tesisler: 20 milyon TL Tamamlama yatırımları: 18 milyon TL Kapasite artırımı ve modernizasyon: 16 milyon TL Kırsal ekonomik altyapı projeleri: En az 100 bin TL, en fazla 8 milyon TL Başvurular için hibeye esas proje tutarı alt limiti 8 milyon 1 TL olarak belirlendi. Bu limitin altındaki projeler kabul edilmeyecek. Tarımsal yatırım yapmak isteyenler, destek programından yararlanmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerine başvuruda bulunabilecek.

Erzurum Hayvancılıkta Türkiye'nin Üçüncüsü Haber

Erzurum Hayvancılıkta Türkiye'nin Üçüncüsü

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, 2024 yılında tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımları değerlendirdi. Erzurum’un, Türkiye’nin en büyük dördüncü ili olduğunu belirten Kenger, kentin 20 ilçesi ve bin 188 mahallesiyle büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Hayvancılıkta Lider Konumda Büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de üçüncü sırada yer alan Erzurum’da, 2024 yılında 3,1 milyon doz aşılama yapıldı. 230 bin büyükbaş ve 330 bin küçükbaş hayvan küpelenerek kayıt altına alındı. Ayrıca 98 bin büyükbaş ve 255 bin küçükbaş hayvan il dışına sevk edildi. Veteriner yol kontrol istasyonu sayesinde 7 bin 311 araçta 257 bin baş hayvan kontrol edilirken, 271 araçta bulunan 2 bin 318 baş belgesiz hayvan için toplam 12 milyon 620 bin 833 TL idari ceza uygulandı. Arıcılık ve Bitkisel Üretimde Destekler Artıyor Erzurum, 136 bin kovanı ile arıcılıkta önemli bir merkez konumunda. İl dışından gelen 200 bin kovan ile toplamda 350 bin kovan kapasitesine ulaşılıyor. Bu kapsamda arıcılığa yönelik 1 milyon TL hibeli projeler desteklenirken, 17 arıcı sertifikalandırıldı. Bitkisel üretimde de gelişmeler yaşanıyor. 10 ilçede 50 dekar alan sera naylonu ile kaplanarak seracılık teşvik edilirken, İspir fasulyesinin geliştirilmesi için 180 çiftçiye 400 litre organik sıvı gübre dağıtıldı. Ayrıca 2 ilçede 20 bin çilek fidesi üreticilere teslim edildi. Üreticilere 1 Milyar TL Destek Bekleniyor 2002 yılında 57 milyon TL olan tarımsal desteklemeler, 2023 yılında 16 kat artarak 940 milyon TL’ye ulaştı. 2024 yılı sonuna kadar destek miktarının 1 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Son 22 yılda Erzurum çiftçisine doğrudan verilen destek miktarı ise 4,5 milyar TL’yi geçti. Eskişehir’de Hayvan Hastanesi Açıldı Hayvan sağlığı alanında önemli bir yatırım olarak Eskişehir’de 600 metrekarelik tam donanımlı hayvan hastanesi açıldı. Açılışta konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, hastanenin Eskişehir için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, hastanenin açılmasıyla hayvanların tedavi için çevre illere gönderilmesine gerek kalmadığını vurguladı. Hastanenin kurucularından Veteriner Hekim Adem Musluk ise 16 yıllık hayallerini gerçekleştirdiklerini ve tam donanımlı ameliyathaneleriyle ileri düzeyde veterinerlik hizmetleri sunacaklarını ifade etti. Gelişmiş Tedavi İmkânları Sunacak Modern altyapısıyla dikkat çeken hastanede röntgen, DR, CR, Doppler, USG, tam otomatik ve manuel gaz anestezi sistemleri gibi ileri teknoloji cihazlar bulunuyor. Beyin cerrahisi, spinal cerrahi, göğüs ve kalp damar cerrahisi gibi alanlarda daha önce Eskişehir’de yapılamayan operasyonlar artık burada gerçekleştirilecek. Hayvan sağlığına adanan bu yeni merkez, hem Eskişehir hem de çevre iller için bir referans noktası olmayı hedefliyor.

Denizli'de Süt Üreticileri Çıkış Yolu Arıyor Haber

Denizli'de Süt Üreticileri Çıkış Yolu Arıyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli’de günlük bin 350 ton çiğ süt üretiliyor, ancak yalnızca 600 tonu yerel işletmelerde işleniyor. Fazlası diğer illere gönderilirken, süt tozu üretimi için belirlenen günlük 40 tonluk kota yetersiz kalıyor. Üreticiler, bu kotanın 100 ton artırılmasını istiyor. Sütün pazarlanmasında yaşanan sorunlar ve artan lojistik maliyetleri, üreticileri sıkıntıya soktu. Yerel işletmeler 40 tonluk süt tozu kotasıyla sınırlı üretim yaparken, 710 ton süt dışa bağımlı bir şekilde başka illere gönderiliyor. ÇÖZÜM SÜT TOZU ÜRETİMİ Köy-Koop Başkanı Mehmet Varol, kota artışı talep ederek, "Regülasyon günlük 40 ton. Üreticiler çok zor durumda. Denizli'de süt fiyatı 17 lira 55 kuruş ancak şu anda tüketimde sıkıntılar var. Süt fiyatları darmadağın olmuş durumda. Güney Marmara bölgesinde süt fiyatı 17 lira 75 kuruş. Afyon ve Uşak'ta 13 lira 50 kuruş, Konya'da 14 ila 14 lira 50 kuruş arasında değişiyor. Bu rakamlar üreticiyi kurtaracak rakamlar değil. Fiyatlar nedeniyle firmalar da süt çekmiyor. Sütü pazarlamada sıkıntılar var. Dış piyasaya gönderilen sütler var, bunun için çalışmalar yapıyoruz. En azından süt tozu yapalım, üreticiler biraz rahatlasın diyoruz. Ciddi maliyeti olduğu için devlet buna yanaşmıyor. Şu anda üreticiler de sözleşme imzalamak istemiyor. Bağlayıcı maddeler olduğu için çekiniyorlar. En güzeli süt tozu üretimine yönelmek, firmalar da ciddi zararlar ediyor" dedi. "SORUN, TÜKETİM EKSİKLİĞİNDE" Sütün tüketilmemesinin esas sorun olduğunu belirten Varol, "İnsanımızın alım gücü düştü. Süt fazla olduğu için bekletiyorlar. Sanayiciler üretimi azalttı. Herkes planlamasını talebe göre yapıyor. Süt alımını azalttılar, sütler satılmadığı zaman peynir yapılıyor ancak fiyatlar yine tatmin edici değil. Emekliye yüzde 15, asgari ücretliye yüzde 30 zam verildi. Enflasyon rakamlarına bakıyoruz açıklanan yüzde 43-45, reel anlamda gıda enflasyonu ise yüzde 60-80 civarında. Şartlar böyle olunca insanımız tüketmiyor, tüketemiyor. 'Bir kilo peynir 170 lira, nasıl alacağız' diyorlar. Ancak 1 kilo peynire en az 10 kilo süt gidiyor. Sütün firmaya maliyeti 180 lira, bunun içerisinde ambalaj, lojistik daha yok. Belki de zararına mal satılıyor ama insanımız yine alamıyor" şeklinde konuştu. Varol, fazla süt nedeniyle üreticilerin hayvanlarını kestirmemeye çalıştığını, ancak çözüm için acil düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.