TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Büyükbaş Yetiştiriciliği

AGRONEWS - Büyükbaş Yetiştiriciliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Büyükbaş Yetiştiriciliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karslı Kadın Çiftçilerden Hijyenik Sağım Atılımı Haber

Karslı Kadın Çiftçilerden Hijyenik Sağım Atılımı

KARS (İHA) - Hayvancılıkta öncü şehirlerden Kars’ta, kadın çiftçilere yönelik "Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon" kursları düzenleniyor. Eğitimle kadınların hayvancılık bilgi ve becerileri artırılarak hem hayvan sağlığı hem de süt kalitesi iyileştiriliyor. Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Merkez Esenkent köyünde düzenlenen kursa 26 kadın çiftçi katıldı. Beş gün süren eğitimlerde, teorik bilgiler uygulamalı çalışmalara dönüştürülerek kadın çiftçilerin sağım hijyeni, süt kalitesi, hayvan sağlığı ve modern teknikler konularında bilinçlenmesi sağlandı. "HAYVANCILIKTA YANLIŞLARIMIZI ANLADIK" Kursa katılan Birgül Çiftçi, aldıkları eğitimin tarım ve hayvancılık açısından önemli bir farkındalık oluşturduğunu belirterek, "Hayvancılık ve süt sağımı hijyeni içerisinde bütün buzağı sağlığı, hayvan sağlığı, en önemlisi süt ürünleri için temiz ve hijyenik sütü nasıl elde ederiz konularında eğitimim aldık. 5 gündür bu eğitimi alıyoruz. Aslında doğru bildiğimiz yanlışlarımızın çok olduğunu bize anlattılar. Hayvan sağlığına önem veremediğimizi anladık. Meme sağlığını, hayvan buzağı sağlığını, en önemlisi insan sağlığını ihmal ediyormuşuz. Hem kendi bütçemize hem de ülke ekonomisine zarar verdiğimizi anladık. Bu eğitimler sayesinde ülke de kalkınacak, biz de kalkınacağız. Buzağı kayıplarını önlemiş oluruz. Ve en önemlisi insan sağlığını koruyan, hijyenik bir süt nasıl elde ederiz bunun eğitimi aldık" dedi. "KADIN ÇİFTÇİLER AKTİF ROL ÜSTLENİYOR" Veteriner Hekim Serap Kaya Aydın ise eğitimlerin kırsal kalkınmada kadınların rolünü artırmayı hedeflediğini ifade etti. "Öncelikle hayvan yetiştiriciliğinde aktif görev alan kadın çiftçilerimizin bilgi ve donanımlarını artırmayı amaçladık. Bu anlamda ne tür eğitimler verdik dersek, sütün yapısı, sütün kalitesi ve hijyenik faktörler, süt sağım teknikleri, sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunun devam ettirilmesi, sütün uygun şartlarda depolanması ve meme hastalıklarından bahsettik. Yine son olarak kişisel bakım ve temizlik kuralları ile ilgili bilgiler vererek eğitimimizi tamamladık" diye konuştu. Kursun amacı, hijyen standartlarını yükselterek hem hayvanların hem de süt ürünlerinin kalitesini artırmak olarak açıklandı. Eğitimlerin sonunda, başarılı katılımcılara sertifikaları takdim edilerek öğrendikleri bilgilerin hayvancılıkta uygulanması teşvik edildi. Öte yandan, Kars genelinde 6 ilçede 13 köyde yaklaşık 190 kadın çiftçiye eğitim verildiği, bu kursların yıl boyunca devam edeceği belirtildi.

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı Haber

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı

AĞRI (İHA) - İzmir’de 25 yıl yaşayan ve 2017’de memleketi Ağrı’ya dönen Suzan Aydın, hayvancılık alanında örnek bir başarıya imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 6 düve sahibi olan 44 yaşındaki Aydın, Ağrı’nın Çakıroba köyünde başladığı hayvancılık faaliyetlerini genişleterek bugün 50 büyükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Artan hayvan sayısıyla birlikte 2020 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteğine başvuran Aydın, yüzde 50 hibe desteğiyle modern bir ahır inşa etti. Şu an tüm hayvanlarının gebe olduğunu belirten Aydın, hedefinin 200 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söyledi. Sabah 6.30’da hayvanların yem ve temizlik işleriyle ilgilenen Aydın, "Kadınlara tavsiyem, evde oturmasınlar, üretimle uğraşsınlar" dedi. İşe başladığında durumlarının çok iyi olmadığını ama azimle bugünlere geldiklerini ifade etti. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Suzan Aydın’ın işletmesini ziyaret ederek genç çiftçi projelerinin önemine vurgu yaptı. Hüseyinoğlu, "Suzan abla, 2017 yılında İzmir'den köyüne dönerek hayvancılığa başladı. Genç Çiftçi Projesi'yle başladığı bu yolda, hayvan sayısını artırarak DAP'tan yüzde 50 hibeyle modern bir ahır kurdu. Bu süreçte elde ettiği gelirle tarla ve traktör alarak yem bitkisi üretimine de geçti. Kendisi, hayvancılıkta doğru destek ve azimle nasıl başarı elde edileceğinin örneğidir" dedi. Ağrı’nın hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hüseyinoğlu, ilde 313 bin büyükbaş ve 1 milyon 591 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve genç çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hastalıklarına karşı aşılamalar ve küpeleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor Haber

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor

MUŞ (İHA) - Muş, hayvancılıkta önemli bir yere sahip olmayı sürdürüyor. 235 bin büyükbaş hayvan varlığı ile öne çıkan şehirde, 2025 yılında gerçekleşmesi beklenen 80 bin buzağı doğumundan yaklaşık 5 milyar TL gelir hedefleniyor. Verimli mera ve yaylalarda başlayan buzağı doğumlarının, bölge ekonomisine ciddi bir hareketlilik kazandırması bekleniyor. "BUZAĞILARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ" Muş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal Aral, gazetecilere yaptığı açıklamada, buzağı doğumlarının başladığını ve 2025 yılının çiftçiler için bereketli bir yıl olmasını dilediklerini ifade etti. Aral, "Buzağı doğumları başladı. 2025 yılında Muş genelinde 80 bin buzağı bekliyoruz. Buzağı doğumlarından kent ekonomisine yaklaşık 5 milyar TL’lik bir katkı bekliyoruz. Buzağılarımıza bebek gibi bakıyoruz. Yeni doğan buzağılarımıza anne sütü veriyoruz. Kendi çocuklarımıza nasıl bakıyorsak buzağılara da öyle bakıyoruz" dedi. DOĞU İLLERİNE ÖZEL DESTEK TALEBİ Aral, Doğu illerinde hayvancılık yapmanın zorluklarına dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın hayvancılığa yönlenmesini istiyoruz. Hayvancılıkta kar miktarı yüksektir. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bir ricamız oldu. Doğu illerinde, Batı illerine göre hayvancılık yapmak daha zor. Doğu illerini kapsayacak farklı projeler istiyoruz. Çünkü yaklaşık 6 ay kar altında kalıyoruz ve girdi maliyetleri oldukça yüksek. Bu anlamda bize destekler verilirse daha iyi şartlarda hayvancılık yaparız" ifadelerini kullandı. Muş, hayvancılık potansiyeli ve elde edilen gelirlerle bölgenin kalkınmasına katkı sağlamaya devam ediyor. 2025 yılında beklenen buzağı doğumlarının, şehrin ekonomik hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir rol oynaması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.