TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çam Balı

AGRONEWS - Çam Balı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çam Balı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çam balında rekolte beklentisi 14-15 bin ton Haber

Çam balında rekolte beklentisi 14-15 bin ton

İlkbahar ve yaz aylarında farklı illerde başta çiçek balı olmak üzere bal üretimi gerçekleştiren arıcılar, Ağustos ayının sonunda geldikleri Muğla bal ormanlarında ilk sağım olan çiçek ve çam balı karışımı ürünü almaya başladı. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında yok denecek kadar az çam balı üretiminin olduğu Muğla’da, 2022 yılında yaklaşık 8 bin ton çam balı üretimi gerçekleşti. İklim değişikliğine bağlı çevre olayları, 2021 yılında Muğla’da yaşanan büyük orman yangınları sonucu çam balı ormanlarının azalması nedeniyle çam balı üretiminde büyük düşüş yaşandı. Geçen yıl gerçekleşen 8 bin ton çam balı rekoltesi, nem oranının yüksek olması ve lokal yağışlar nedeniyle rekoltenin 14-15 bin ton arasında olması bekleniyor. İlk çiçek ve çam balı karışımı bal sağımı yapılırken, iç piyasanın ihtiyacının karşılanması durumunda fazla üretim başta Amerika, İsrail, Arabistan ve Almanya’ya ihracat gerçekleştirilecek. “Son 4 yılın en iyisi” Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe kırsal Sarnıç Mahalle Muhtarı Yılmaz Kaya, çam balı üretiminin azalmasındaki en büyük sebebin küresel iklim değişikliği ve orman yangınları olduğunu belirterek, “Bu sene birinci kesim dediğimiz çam ve çiçek karışımı bugünlerde arıcılarımız toplamaya başladı. Rekoltede fazla bir şey yok ama son üç dört yılın iyi yılı bu yıl. Muğla’ya dışarıdan gelen fazla arıcımız yok. Bu bölgede lokal basra var. Yani bazı bölgelerde var, bazı bölgelerde yok. Bu d üretimi etkiliyor. Önceki yılara nazaran çamdaki basra böceği biraz çoğalıyor. Bu uzun vadeli bir süreç olacak. Bunun en büyük etkeni küresel ısınma, yangınlardan dolayı çam sahalarının küçülmesi. Bütün arıcılarımızın beklentisi hakiki çam balı üretiminin yapılması. Bizim bu yönde beklentimiz var. Çok lokal olsa da basra böceği var. Ama mevsim sıcaklarının çok yüksek gitmesinden dolayı özellikle Temmuz ve Ağustos ayında basra böceği gelişemedi. Geçen yıl 7-8 ton arasında bal oldu. Bu sene beklentimiz 10-15 bin ton arası. Süreç devam ediyor. Son üç dört yılın iyisi bu yıl. Aslında şu anda yapılan bal sağımını evde yapıyoruz. Biz bunu arılık sahamızda yapmamız gerekiyor. Şu anda dağdan nektar getirişi arının çok az. Onun için bütün arıcılarımız arılarındaki petekleri toplayıp evlerinde sağım yapıyorlar” dedi. “En büyük pazar Amerika, İsrail, Arabistan ve Almanya” Muğla’da üretilen çam balının iç piyasayı karşılamasından sonra geri kalan ürünün ihracata gittiğini belirten Kaya, “İhracat olursa, bizim en büyük pazarımız Amerika, İsrail, Arabistan ülkeleri ve bir de Almanya. Almanya bizim için önemli, çünkü Almanya bizim balımızı dünyaya pazarlıyor. Bizim ihracat beklentimiz var ama çok büyük bir beklenti içinde değiliz. Önceki yıllarda bizim Muğla olarak 35-40 bin tonlara çıktığımız oldu. Bu konuda umudumuz var. Üretim iç piyasayı karşılar. En büyük sıkıntımız bizim, her ne kadar arıcımız çam balını üretse de, hakiki çam balını üretse de bu tağşişli ballar olduğu sürece Türkiye’de bu sektör gitgide kan kaybediyor. Bugün tağşişli bal Türkiye’de çok. Bunun önüne mutlaka geçilmesi gerekir. Denetimlerin arttırılması gerekiyor. Çünkü en büyük zararı üretici, hakiki çam balı üreten kesim görüyor” dedi.

Türkiye çam balından sonra arı ürünleri de ihraç edecek Haber

Türkiye çam balından sonra arı ürünleri de ihraç edecek

Türkiye çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin karşılandığı Muğla, Uluslararası Standardizasyon Örgütü ISO'nun Arı Ürünleri Genel Kurul toplantısına ev sahipliği yaptı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda hibrit olarak gerçekleştirilen toplantıya hem yüz yüze hem de çevrimiçi dünyanın birçok ülkesinden uzmanlar katıldı. Toplantıda bal, propolis ekstrakları, arı sütü, arı poleni çalışma grupları ile çalışma raporları değerlendirildi ve son gününde katılımcılara çam balı alanları gezdirildi. Türkiye arı verimi ve arı sayısında dünya ikincisi Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine, 2019'da gerek arıcılar birliği gerekse bal sektörüyle Uluslararası Standardizasyon Örgütüne müracaat ettiklerini ve 4 yıldır standart konusunda görüşme halinde olduklarını söyledi. Türkiye'nin gerek arı verimi gerekse arı sayısında dünya ikincisi olduğunu belirten Şahin, Türkiye'nin arı ürünlerinde ithal ettiği ürünleri ihraç edecek potansiyele sahip olduğunu anlattı. İhracat için ürün standartlarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları söyledi: "Bugüne kadar polen, arı sütü ve propolisi dışarıdan ithal ettik. Bugün geldiğimiz noktada 2019'dan bu yana Uluslararası Standardizasyon Örgütünde çok değerli çalışmalar yapılmış ki bugün propolisleri ihraç eder duruma geldik. Bu da bunun bir belgesidir. Bugün burada yaklaşık 37 ülkeye kendimizi, balımızı ve diğer arı ürünlerimizi tanıtmak amacıyla hem çevrimiçi hem de yüz yüze toplantı düzenlendi. Ülke olarak her şeyden önce arı sütümüzü ve propolisimizi artık çam balı ve diğer ballardan sonra yurtdışına pazarlayabilecek ölçekte olduğumuzun müjdesini almış bulunmaktayız." "Çam balının standardını ülkemiz belirleyecek" Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık da Türkiye'nin dünyada önemli arı ve arı ürünleri üreten ülkelerden birisi olduğunu belirterek, bal, propolis, polen, arı sütü, arı ekmeği ve bal mumu konusunda çalışmalar yapıldığını kaydetti. Özellikle bal, arı sütü ve polen açısından ülke olarak önemli bir potansiyele sahip olduklarını aktaran Artık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllık ortalama 118 bin ton bal, 9,5 ton propolis, 3,5 ton arı sütü, 350 ton polen, 10 ton arı ekmeği ve 5 bin ton da bal mumu üretiyoruz. Burada kendi konularında uzmanlar görüş bildiriyor. Her konu ayrı ayrı görüşülüyor. Dün ve bugün 17 ayrı konu tartışıldı. Şimdi tartışılan konular konusunda alınan kararlar yazılıyor ve bundan sonraki çalışmalarda yüzde 92'si ülkemizde üretilen çam balının standardını ülkemiz hazırlayacak." "Ülkemizin yararına çam balı standardının belirlenmesi için gayret gösteriyoruz" Daha önce hazırlanan TSE 13910 Çam Balı Standardı çalışmasının, uluslararası standart belirleme alanındaki çalışmalara önemli katkı sağlayacağını dile getiren Artık, şunları kaydetti: "2019 yılında Fransa'da yapılan bir toplantıda çam balı standardının ülkemiz tarafından belirlenmesi için öneri sunmuştuk ve 2020 yılında Uluslararası Standart Organizasyonunun toplantısı Türkiye'de yapılacaktı. Kovid-19 pandemisi nedeniyle toplantı ertelendi. Şimdi 2023'te ülkemizin çam balı standardının hazırlanması için yaptığı başvuru kabul edildi." Prof. Dr. Artık, ülke yararına çam balı standardının çıkması için gayret gösterdiklerini dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.