TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çam Fıstığı Üretimi

AGRONEWS - Çam Fıstığı Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çam Fıstığı Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla’da çam fıstığı paneli düzenlendi Haber

Muğla’da çam fıstığı paneli düzenlendi

Panel, Kavaklıdere İlçesi Kurucuova Mahallesinde gerçekleştirildi ve yoğun ilgi gördü. Panele Kavaklıdere Kaymakamı Çiğdem Dede, Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Güller, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, ilçe protokolü, çevre ilçelerden ilgili kurum müdürleri ve üreticiler katıldı. Açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çam fıstığı ile ilgili kısa film gösteriminin ardından konuşmalar yapıldı. Kurucuova Mahalle Muhtarı Mustafa Yönter, açış konuşmasında, "Geçim kaynağımız çam fıstığı ile ilgili olarak mahallemizde bilimsel çalışma yapılmasından memnun olduk. Orman köyü olarak ağaçlarımıza ve ürünümüze sahip çıkmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu çalışma da bunun bir örneğidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç ise, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, Muğla üreticisini katma değeri yüksek tarımsal ürünlerle buluşturma yolculuğumuz sürüyor. Çam fıstığı, ekonomik değeri yüksek, katma değerli ve çok stratejik bir ürün olarak radarımıza girdi. Üretimi dağlık alanlarda yapıldığı için, orman köylerimize, yöre halkımıza çok önemli bir gelir kaynağı sağlayabiliyor. Bu yönüyle, bizim kırsal kalkınma hedefimiz açısından çam fıstığı büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu. Sevinç, Muğla’daki çam fıstığı üretim alanlarına da değinerek, "Tüm il genelindeki dikim alanımız 19 bin 800 hektar. Bunun 4 bin 700 hektarı Kavaklıdere’de. Bu üretim miktarı ile Muğla, çam fıstığı ağaç varlığı sıralamasında İzmir ve Aydın’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. İlçemizdeki toplam üretim alanımız ÇKS kayıtlarına göre 388 hektar civarında olup, toplam orman alanıyla birlikte 4 bin 700 hektarında fıstık ağaçlarımız mevcut. Bugün Kavaklıdere ilçemizdeki fıstık çamlarının verimini nasıl artıracağımızı konuşacağız. Örnek olabilecek ortak çalışma bunun ilk adımıdır," dedi. Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir de konuşmasında, "Önemli geçim kaynağımız olan çam fıstığı ile ilgili çalışmalarımızda amacımız ilk olarak coğrafi işaret almak ve işleme tesisi kurmak. Marka değeri katarak katma değer sağlamak ve esas değerinden satışa sunmak. Sırada çam fıstığı var. Üretimi artırmak ve marka olmak hedefimizdir" ifadelerini kullandı. Kavaklıdere Kaymakamı Çiğdem Dede ise, "Çam fıstığını hakkettiği yere taşımak için verilen emeğe ve bu güzel çalışma için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üreticilerimizin eline emeğine sağlık diyor, sezonun hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Panelde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Başpınar ’Fıstık Çamı Zararlıları ve Mücadele Yöntemleri’, Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu ’Çam Fıstığı Ekonomisinde Dinamikler’ ve Dr. Burak Erdem Algül ’Çam Fıstığında Önemli Kalite Özellikleri’ konularında bilgi verdi.

Aydın’da çam fıstığı mesaisi başladı Haber

Aydın’da çam fıstığı mesaisi başladı

Künar çamlarından oldukça zor şartlar altında yapılan hasat işleminde çam ağacını tırmanıp çalışma kabiliyeti olanlara günlük 1500 TL yevmiye veriliyor. Aydın’ın Koçarlı ilçesi başta olmak üzere il genelinde yaygın olarak üretilen çam fıstığı, ihracat değeri ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlarken, çalışması en tehlikeli işlerden biri olarak biliniyor. İlk olarak ağaçlardan özel yöntemlerle düşürülen kozalaklar daha sonra fabrikalarda kırılıp içi çıkarıldıktan sonra ayıklanıyor. Yaklaşık 100 kilogram kozalaktan ortalama 2 kilogram künar elde edilirken, uzun işlemlerden geçirildikten sonra ihraç ürünü haline gelen künarın fiyatı adeta altınla yarışıyor. Künarın lüks tüketim maddesi olduğunu ve üretimin yaklaşık yüzde 90’nının ihraç edildiğini belirten üreticiler, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirttiler. Mazon bölgesi olarak bilinen Koçarlı, Söke ve Karpuzlu ve Muğla Milas’ın dağlarında oldukça yoğun olarak üretilen çam fıstığı hasadına başlayan işçiler, adeta komando gibi ağaçlara tırmanıp olgunlaşan kozalakları tek tek koparıp yere indiriyor. Dışı yakıt olarak kullanıldığında 3 bin 700 kalori ısı verdiği için içi kadar değerli olan çam fıstığı kozalağı işleminde en büyük sorunun iş kazası olduğunu belirten Erkan Yiğit, “Her yıl hasat sezonunda birkaç kişi maalesef ağaçtan düşüp ölüyor. Şehir merkezlerinde hasat işlemi 2 kat tehlike arz ediyor. Çünkü ağaçların üzerinden geçen elektrik telleri kozalak düşürmede kullanılan metal çubukla temas ederse ağaçta çalışan kişi elektrik akımına kapılıp hayatını kaybediyor. Bu nedenle oldukça tehlikeli bir iş sayılan bu sektörde çalışanların hem eğitimli hem kabiliyetli hem de çok dikkatli olması gerekiyor. En küçük bir yanlış çalışanın hayatına mal olabiliyor. Bundan dolayı çalışma ücreti de oldukça yüksek” diye konuştu. Türkiye’de en yoğun Aydın - Muğla Beşparmak Dağları ve İzmir Bergama Kozak Yaylası’nda yetişen fıstık çamları, Akdeniz ikliminin hakim olduğu İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerde de yetişiyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye, 88 bin 443 hektar alanda fıstık çamı yetiştiriciliği ile dünyada İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de en fazla fıstık çamı Aydın, Mersin, Adana ve Hatay illerinde yetişiyor. Aydın Ticaret Borsası tescil rakamlarına göre Aydın’dan yıllık ortalama 725 bin kilogram künar olarak da adlandırılan çam fıstığı içi ihraç ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.