TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çankırı

AGRONEWS - Çankırı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çankırı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi Haber

Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi

Çankırı’da yaz mevsiminde etkili olan olumsuz hava şartları arıların gelişim ve beslenmesine olumsuz yansıması sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Bu yıl ülke genelinde olduğu gibi Çankırı’da da bal mevsiminde etkili olan yüksek sıcaklıklar ve ani yağışlar, arıların gelişim ve beslenmesini olumsuz etkiledi. Geçen yıl yaklaşık 450 ton bal üretiminin yapıldığı Çankırı’da, yüksek hava sıcaklığı sebebiyle kovandan ayrılamayan arılar, ani sağanak yağışlar sebebiyle de nektarlı bitkilerden faydalanamadı. Yaşanan durum sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, bal üreticilerine arı beslenmesine daha erken başlamasını tavsiye etti. “Sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi” Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimizde yaklaşık 56 bin adet arı kovanı vardır. Geçen seneki değerlere göre, 450 ton bal üretimi yapan bir iliz. Bu sene ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık yaşadık. Bu sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi. Arı yetiştiricilerimizi ana arının yenilenmesi konusunda uyarıyoruz. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene bitki fenolojisinin aşırı sıcaklıklara göre biraz daha erken çiçeklenme dönemi bitmesi sebebiyle arıların beslenmesine erken başlamalarına tavsiye ediyorum. Geçmiş yılara göre çok verimli olmasa da yetiştiricinin çalışmasının kazancını alacak kadar üretim yapmalarını düşünüyoruz. Aşırı yağışlarda ve yüksek sıcaklıklarda arı çalışamıyor. Yetiştiricilerimiz bu üretimi bilinçli olarak yaptıkları sürece özel bir durum olmadığı sürece iklim şartları ne olursa olsun kazanacaklarına inanıyorum” dedi. “Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik” Havaların yağışlı geçmesinden dolayı verim elde edemediğini belirten arıcılıkla uğraşan Salih Sağlam, “Bu seneye kadar arılıktan yüzümüzü somurtarak dönmemiştik. Bu sene Haziran ayının yağışlı geçmesi bizi dibe vurdurdu. Bazı kaynaklara göre, bal mevsimi yılda 10-15 gündür. Bu günler içerisinde yağmur yağarsa çiçeklerde ballar yıkanıp toprakla buluşuyor. Dolayısıyla arı da nektar bulamıyor. Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik. Geçtiğimiz senelerde çektiğimiz çitalar doluydu, fakat bu sene arılarımın çoğu bal katına dahi çıkmadı. Dışarıdan bal gelmediği için ana arı yumurta atmadı. Kovanın nüfusu çoğalmadı. Yıldan yıla bizim verimimiz düşüyor. İnşallah bir dahaki seneye verim elde ederiz” diye konuştu.

The water efficiency mobilization is boosting Çankırı's agricultural production Haber

The water efficiency mobilization is boosting Çankırı's agricultural production

Dr. Hüseyin Düzgün, Director of Agriculture and Forestry for the province, stated, "We know that once these projects are completed in the upcoming periods, Çankırı will achieve great advancements in agricultural production." The "Water Efficiency Mobilization" initiated under the leadership of Emine Erdoğan, the wife of President Recep Tayyip Erdoğan, aims to conserve natural resources and is being successfully implemented in Çankırı. With the construction of ponds and dams across the city, agricultural irrigation in Çankırı has reached a new level. The "Water Efficiency Mobilization" also aims to raise awareness among farmers. The efforts led by the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry aim to prevent inefficient irrigation practices. The completion of ongoing irrigation projects and promoting more efficient water use among farmers are expected to elevate Çankırı's agricultural production. Speaking to an IHA reporter, Dr. Hüseyin Düzgün, Director of Agriculture and Forestry for Çankırı, highlighted their efforts to use water efficiently on agricultural lands. "We are striving to use water efficiently in agriculture." Dr. Hüseyin Düzgün emphasized their efforts to save water, stating, "Under the auspices of Emine Erdoğan, the 'Water Efficiency Mobilization' initiated across our country is being effectively implemented in our province. To use water efficiently on the fields, we are moving away from inefficient irrigation practices and implementing projects like sprinkler, drip, and closed irrigation systems. Climate change is a global reality. Fortunately, our province is producing high-quality irrigation projects, with large ponds built in many villages and significant dams and large-scale projects underway. We know that once these projects are completed, Çankırı will achieve significant advancements in agricultural production. By using water efficiently and economically, we aim to create a foundation where both our farmers can profit and we can conserve our water resources," he said.

Su verimliliği seferberliği Çankırı’yı tarımsal üretimde Haber

Su verimliliği seferberliği Çankırı’yı tarımsal üretimde

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, "Önümüzdeki dönemlerde projeler tamamlandığında tarımsal üretimde Çankırı ilimizin çok iyi yerlere geleceğini biliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde doğal kaynakları korumak amacıyla başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği”, Çankırı’da başarı ile yürütülüyor. Bir yandan şehrin dört bir yanında yapılan göletler, barajlar ile tarımsal sulamada yeni boyut kazandırılan Çankırı’da "Su Verimliliği Seferberliği" ile de çiftçiler bilinçlendiriliyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar ile vahşi sulamanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Devam eden sulama projelerinin tamamlanması ve çiftçilerin suyu daha etkin kullanmasının sağlanması ile Çankırı’nın tarımsal üretimde üst seviyeye taşınması hedefleniyor. Konu ile ilgili İHA muhabirine konuşan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, arazilerdeki suyu verimli kullanılması için etkin bir uygulama başlattıklarını belirtti. "Suyu tarımsal açıdan da etkin kullanmak için gayret ediyoruz" Suyu tasarruflu kullanmaya çalıştıklarını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Cumhurbaşkanımızın eşi hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde ülkemiz genelinde başlatılmış olan ‘Su Verimliliği Seferberliği’ ilimizde de Allah’a şükür etkin bir şekilde uygulanmaya başlandı. Arazideki suyu etkin kullanmak için vahşi sulamadan kurtulup yağmurlama, damlama ve kapalı sulama sistemi gibi projeler yapıp, suyu tarımsal açıdan da etkin kullanmak için gayret ediyoruz. İklim değişikliği dünyanın bir gerçeği. Bu hususta ilimiz Allah’a şükür sulama projeleri açısından çok kaliteli proje üreten, çoğu köylere baraj büyüklüğünde göletlerin yapıldığı, büyük barajların ve büyük projelerin yapıldığı bir iliz. Önümüzdeki dönemlerde bu projeler tamamlandığında tarımsal üretimde Çankırı ilimizin çok iyi yerlere geleceğini biliyoruz. Suyu, etkin ve tasarruflu kullanarak hem çiftçimizin kazanacağı hem de suyumuzu tasarruflu kullanacağımız bir altlık oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Bahar yağmurları tarlalara can suyu oldu Haber

Bahar yağmurları tarlalara can suyu oldu

Çankırı’da kurak geçen kış mevsiminin ardından etkili olan mayıs yağmurları tarlalarda verimi arttırdı. Çankırı’da kış mevsiminin kurak geçmesi sebebiyle tedirgin olan çiftçilerin yüzünü Mayıs ayındaki yağışlar güldürdü. Kentte etkili olan soğuk sebebiyle bazı meyve ağaçları zarar görürken, yağışlar ise tarlalara can suyu oldu. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden birisi olan Çankırı’da etkili olan yağışlar, tarlalarda verimi arttırdı. Konu ile ilgili açıklama yapan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yağışların devam etmesi ile verimli bir sezon yaşanmasını beklediklerini söyledi. “Günümüzde yağan yağışlar sebebiyle çiftçilerimizin yüzü gülüyor” Yağan yağışların çiftçileri mutlu ettiğini ifade eden Düzgün, “Çiftçilerimizin yoğun çalıştığı yaz sezonu başladı. Günümüzde yağan yağışlar sebebiyle çiftçilerimizin yüzü gülüyor. İlimiz açısından verimli bir yıl olacağını tahmin edebiliyoruz. Çiftçilerimizi meteorolojik olaylara karşı hemen uyarıyoruz. Yağan her yağmurun tarla bitkilerine faydası var, ilimizde de yağan yağmurlar ekinleri canlandırdı. Bu hafta da yağış bekliyoruz, inşallah böyle devam ederse verimli bir geçeceğini tahmin etmekteyiz” dedi. “İnşallah daha verimli bir yıl olur” Çankırı’da çiftçilik yapan Fahri Çalışkan da, “Yağmurlardan yana bir problemimiz olmadı ama soğuk etkiledi. Toprak biraz daha yağış istiyor. İnşallah daha da verimli bir yıl olur” dedi.

Ilgaz Dağı’nın kar suyuyla beslenen tarlalarda çeltik ekimi başladı Haber

Ilgaz Dağı’nın kar suyuyla beslenen tarlalarda çeltik ekimi başladı

Dizlerine kadar suyun içinde ter döken çiftçiler, Türkiye’nin en kaliteli pirinci olduğunu iddia ettikleri sarıkılçık pirinci için yoğun mesai harcıyor. Yılda ortalama 30 bin ton pirincin üretildiği ve Türkiye’nin önemli pirinç üretim merkezleri arasında yer alan Çankırı’da, çiftçilerin çeltik mesaisi başladı. Havaların ısınması ile birlikte Ilgaz ilçesindeki pirinç üreticileri, bölümlere ayırdıkları tarlalara Ilgaz Dağı’ndan gelen kar sularını verdi. Devrez Çayı çevresindeki köylerdeki tarlalar, su verilmesinin ardından “sarıkılçık” çeltiği ile buluşturulmaya başlandı. Çiftçiler, dizlerine kadar suyun içine girerek, Türkiye’nin en iyi pirincini yetiştirmek için ter döküyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren mesaiye başlayan çiftçiler, elleri ile tohumları çeltik tarlalarına serpiyor. Mayıs ayının sonuna kadar ekimi tamamlanacak olan çeltiğin hasadının ise Eylül ve Ekim ayları içerisinde yapılması planlanıyor. Ilgaz ilçesinde yaşayan çiftçiler, şeker oranı diğer pirinçlere göre daha düşük olan ve lezzetinden vazgeçilmeyen sarıkılçık pirincinin ana üretim merkezinin Ilgaz ilçesi olduğunu belirterek, diğer illerde yetiştirilen sarıkılçık pirincinin daha kaliteli olamayacağını söyledi. “Geni ile oynanmayan tek pirinç, sarıkılçık pirinci” Ilgaz ilçesinde çocukluğundan beri pirinç üretimi yapan Hüseyin Çelik, “Doğduğumdan beri bu işi yapıyorum. Bizim geçim kaynağımız çeltik. Eskiden hayvancılık yapardık, onu da bıraktılar. Biz de pirinç üretiyoruz. Bu yetiştirdiğimiz pirinç, sarıkılçık pirincidir. Biz bunun Ilgaz sarıkılçık pirinci olarak tanınmasını istiyoruz. Sarıkılçık pirinci atadan, deden gelen tohumumuz. Sürekli olarak her yıl yetiştirdiğimiz ürünle tohumluk yaparız. Geni ile oynanmayan tek pirinç, sarıkılçık pirinci. Bunun şeker oranı çok düşük. Farklı yerlerde de sarıkılçık pirinci olarak satılıyor. Ama bunu almak isteyenler üreticiden almaya çalışsınlar. Toptancılarda yüzde 100 orijinali olmuyor. Alıcılar Ilgaz sarıkılçık pirincini tercih etsin. Kastamonu’nun Ilgaz ilçesi de sarıkılçık pirincini benimsedi. Ama kesinlikle Ilgaz’ın dört köyünde yetişir. Onun haricinde hiçbir yerde yetişmez. Biz burada 21 çeşit çeltik denedik ama hiçbirinden verim alamadık. Ama bizim dededen kalan bu pirincimizin özelliği Ilgaz Dağı’ndan gelen suyla oluyor. 1 kilo sarıkılçık pirinci ile 10 kişi doyurursunuz. Diğer normal pirinçle 5 kişi doyuramazsınız. Bu pirincin bir diğer adı da tencere patlatandır. Bunun piştiği tencere geniş olacak. Artışı çok fazla” dedi. “Biz Ilgaz’ın sarıkılçık pirincini tüm dünyaya duyuracağız” Ilgaz sarıkılçık pirincini tüm dünyaya duyurmak istediklerini belirten Çelik, “Ilgaz Belediye Başkanımız gerekli girişimlerde bulundu. İnşallah burada bir çeltik fabrikası kuracağız. Onu kurduktan sonra bizim pazarla işimiz olmayacak. Biz Ilgaz’ın sarıkılçık pirincini tüm dünyaya duyuracağız. Biz sadece Ilgaz ile kalmasın istiyoruz. Vatandaşlar bunu Tosya pirinci olarak biliyor, çünkü biz bunu tanıtamadık. Bu pirinç sadece Ilgaz’daki dört köyde yetişir. Başka yerde yetişmez. Tosya’da yetişse dahi burası daha çok tercih ediliyor. Türkiye’nin en kaliteli sarıkılçık pirinci Ilgaz’da yetiştirilir. Diğer yerlerde sarıkılçık olarak satılan pirinç Ilgaz pirinci değildir. Alıcılarımızdan direkt üreticiden alsınlar” diye konuştu.

Çankırı’da üreticilere merinos koç dağıtıldı Haber

Çankırı’da üreticilere merinos koç dağıtıldı

Merinos almaya hak kazanan üreticiler, büyük heyecan yaşadı. Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri ile Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hayata geçirilen "Çankırı Koyunculuğunun Geliştirilmesi Irk Islahı” projesi çerçevesinde Çankırı Canlı Hayvan Pazarı’nda merinos dağıtım töreni gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde 23 üreticiye çekilen kurayla yüzde 50 hibeli 23 adet merinos koç dağıtıldı. Merinosları alan vatandaşlar büyük heyecan yaşadı. Daha önce de ilde Akkaraman ırkı için 125 adet Akkaraman koçu dağıtılmıştı. Bu projeyle kan yakınlığı nedeniyle oluşacak problemleri ortadan kaldıracak ve hastalıklara karşı daha dayanıklı sürüler elde edilmesi hedefleniyor. “Çiftçilerimize merinos koçunu dağıttık” Dağıtılan merinos koçlardan üreticilerin de memnun kaldığını ifade eden Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Merinos koç temin edip yüzde 50 çiftçi katkısıyla çiftçilerimize merinos koçunu dağıttık. Biz bu projelerimizle koyun yetiştiricilerimizin hem sürülerindeki kan yakınlığını gidermek yani kendi koçlarını kullandıklarından dolayı hem hastalıklara çabuk yakalanan hem verimi düşük kuzular elde ediliyordu. Dışarıdan katacağımız yeni kanla farklı kanla böylece hem hastalıklara daha dayanıklı, hem de verimi yüksek kuzular elde edecek. Almış olduğumuz bu koçların kalitesi genetik yapısı, fenotip yapısı, görünümü, çok çok kaliteli koçlar olduğu için sürünün de kalitesini genetik olarak arttırmış olacak. Hastalık taşımayan rutin aşısı yapılmış, kontrol edilmiş koçlar olduğu için bu manada hastalıktan elde edilmesine de katkı sağlayacak bu projeyi çiftçilerimiz de çok kabul gördü, çok memnun oldular” diye konuştu. “Önümüzdeki yıl içerisinde her işletmeye bir tane değil tüm işletmelerimizin talebi ne kadarsa o talebi karşılayacak oranda temin edilecek” Çiftçilere ihtiyacı kadar hayvan karşılanacağının müjdesini veren Düzgün, “Allah nasip ederse önümüzdeki yıl içerisinde her işletmeye bir tane değil tüm işletmelerimizin talebi ne kadarsa o talebi karşılayacak oranda çiftçi katkısını artırarak çiftçilerimize bu kaliteli koçlardan bulup temin edip onlara inşallah çiftçi katkısıyla birlikte vermeyi düşünüyoruz. Buradaki amacımız büyükbaş yetiştiricilerimize üç yıldır devam eden ücretsiz suni tohumlamayla hayvan rengimiz hayvan kalitemiz büyükbaş hayvan kalitemiz hamdolsun ilimizde belli bir noktaya getirildi. Aynı durumu küçükbaş yetiştiricilerimiz için de uygulayarak Çankırı ilinde küçükbaş hayvanların da çok kaliteli arandığında alındığında ya da satışa çıkarıldığında çok rahat satabileceği bir hayvan ırkını oluşturmak için gayret edeceğiz. Bu manada çalışmalarımız ve projelerimiz inşallah devam edecektir” dedi.

Kavun çekirdekleri takviye gıda olarak değerlendirilebilecek Haber

Kavun çekirdekleri takviye gıda olarak değerlendirilebilecek

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından bölgede bolca yetiştirilen kavunlara yönelik bir araştırma başlatıldı. Kavun çekirdeği yağını soğuk pres yöntemiyle çıkaran Ercoşkun, ürettiği yağların hem kapsül şeklinde takviye edici gıda hem de krem olarak kullanılmasına imkan sağladı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, AA muhabirine, kavunun Türkiye'nin her yerinde üretilen ve sevilerek tüketilen bir ürün olduğunu söyledi. Kavunun ilk olarak sezona güney bölgelerden yüksek fiyatla girdiğini, kuzeyin kavununun çıkmasıyla fiyatların düştüğünü anlatan Ercoşkun, "Çankırı'nın kavunu tatlıdır ancak Çankırı sezona en son girmesi sebebiyle en ucuz satılan kavunlardan birisidir. Bu açıdan raf ömrü uzun, katma değeri yüksek, tüketiciler tarafından tercih edilen ürünlere dönüştürmek bizim açımızdan, gıda mühendisliği açısından önem arz etmektedir." dedi. ÇAKÜ Gıda Mühendisliği bölümü olarak daha önce kavun pekmezi, kavun pestili, kavun marmelatı, kavun sirkesi gibi ürünleri ürettiklerini anlatan Ercoşkun, "Son olarak da kavun çekirdeğinden değişik kozmetik ürünler ürettik. Kavun çekirdeği kurusu çok ciddi miktarda, yüzde 50’ye yakın yağ içermektedir. O yağın da yüzde 50’sine yakın bir kısmı linolenik asittir. Linolenik asit, bir çoklu doymamış yağ asidir. Yani her gün almamız gereken bir yağ asididir. Kavun çekirdeği yağı doymamışlık bakımından balık yağlarıyla mukayese edilebilecek bir bitkisel yağdır. Kavun çekirdeği yağı bu açıdan kozmetik değeri ve takviye edici gıda değeri çok yüksek bir üründür." dedi. Kavun çekirdeği yağının balık yağından daha fazla doymamış yağ asidi içermesi sebebiyle önem taşıdığına vurgu yapan Ercoşkun, şöyle konuştu: "Birçok yabancı firma kavun, karpuz, salatalık gibi ürünlerin öz sularını veya birtakım ürünlerini kozmetikte kullanmaktadır. Aslında kavun çekirdeği yağı bunların her birinden çok daha etkili çoklu doymamış yağ asitlerine sahip olması bakımından önem taşımaktadır. Gerek takviye edici gıda olarak gerekse de nemlendirici, yenileyici krem olarak kullanılabilecek bir üründür. Kavun sezonu yeni başlıyor Çankırı'da. Çok ciddi miktarda kavun üretiliyor ancak bu kavunların büyük bir kısmı maalesef tüketiciyle buluşamıyor, önemli bir kısmı ise gerek satılamadığından gerekse fiyatların regüle edilmesi bakımından imha edilmek zorunda kalınıyor. Bu kavunları kavun pekmezine, kavun pestiline, kavun cezeryesine, kavun marmelatına, kavun lokumuna, kavun sirkesine nihayetinde kavun çekirdeği yağı içeren kozmetik ürünler ve gıda takviyelerine dönüştürülmesi bizim bölümümüzde yaptığımız ve olumlu sonuçlanan çalışmalardır. İnşallah bir yatırımcı çıkar ve bunları değerlendirir." "Yaşlanmayı ve kanser oluşumunu yavaşlatır" Vücut için çoklu doymamış yağ asidinin önemine dikkati çeken Ercoşkun, "Vücuttaki yaşlanma dediğimiz şey bir oksidasyondur. Balık yağı gibi çoklu doymamış yağ asitleri vücuttaki yaşlanma reaksiyonlarını yavaşlatır. Kanserin oluşum sürecini, oksidasyona bağlı kanser oluşumlarını yavaşlatır. Bu bakımdan çoklu doymamış yağ asitlerinin sürekli tüketilmesi gerekmektedir. Bunun da en doğal kaynaklarından birisi balık yağıyla birlikte kavun çekirdeği yağıdır. Bir başka arkadaşımız karpuz çekirdeğinde bu etki var mı diye bakmıştı ancak karpuz çekirdeklerinde bu etkiyi gözlemleyemedik." ifadelerini kullandı.

Çankırı'da sıcak hava kavun üretimine olumlu yansıdı Haber

Çankırı'da sıcak hava kavun üretimine olumlu yansıdı

Çankırı'da hasadına başlanan kavun, üreticisini memnun ediyor. Türkiye'nin önde gelen kavun üretim merkezleri arasında bulunan Kızılırmak ilçesinde yaklaşık 30 bin dekar alanda, on dilim ve Kırkağaç cinsi kavun yetiştiriliyor. İlçede geçen sezon yaklaşık 105 bin ton olan rekoltenin, bu sezon 120 bin tona ulaşması bekleniyor. Kızılırmak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serhat Kantar, AA muhabirine, ilçede yoğun olarak çeltik, kavun ve biber üretildiğini söyledi. Yılda 120 bin tona yakın kavun üreten bir ilçe olduklarına işaret eden Kantar, "Bölgemize Kırıkkale, Ankara, Çorum, Kastamonu illerinden tüccarlar gelip kavunları satın alıyor. Bölgemizde yetiştirilen iki kavun türü var, ağırlıklı olarak on dilim, biraz da Kırkağaç türü yetiştiriliyor. Bölgemizin kavunu toprağından, sulamasından ve çiftçilerimizin özel ilgisinden dolayı aşırı lezzetli ve güzel." dedi. Sıcak hava ve yeterli sulama kavunda lezzeti artırıyor Çankırı'da yetiştirilen kavunun tüketim süresinin uzun olduğunun altını çizen Kantar, şöyle devam etti "İl genelinde yaklaşık 60 bin dönüm civarında kavun yetiştirilmekte. Hasadımız Ağustos'un 1'i itibarıyla başladı, yaklaşık bir ay daha sürecek, yani eylülün ortasına kadar sürer. Günlük geldikçe olgunlaşan kavunlar toplanıyor, pazara gidip satılıyor, sonra tekrar toplanıyor. Küçük kavunlar tarlada bırakılıyor, olgunlaştıkça toplanıyor. Geçen sene verimimiz dekardan 3,5 ton civarındaydı, bu sene 4 ton civarında. İklim sıcak gittikçe bitki sıcağı seviyor ve güzel gelişiyor. Özellikle sulu alanlarda iklimin sıcak gitmesinin kavunun gelişimine de güzel bir etkisi oluyor. Aynı zamanda lezzeti ve aroması da artıyor." "Bu sene verimimiz de güzel" On beş yıldır kavun üretimi yaptığını belirten Emrullah Yılmaz da bu sene kavunun veriminden memnun olduklarını aktardı. Yılmaz, "Kızılırmak'ta yetiştirilen kavunun lezzeti harikadır. Bu sene verimimiz de güzel. Ben 25 dönüm kavun ekiyorum yaklaşık 100 ton kavun bekliyoruz." diye konuştu. Hakan Yıldırım ise Çankırı'da yetiştirilen kavunların çok lezzetli ve dayanıklı olduğunu ifade etti. Ürettiği kavunları Türkiye'nin birçok şehrine gönderdiğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Ordu, Trabzon, Samsun, Kırıkkale, Ankara her yere gönderiyoruz. Elimizden geldiğince Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Bizim kavunumuz dayanıklı, sağlam. Bal gibidir, tadından yenmez. Isırdığında su gibi akar. Toprağından, hava şartlarından ikliminde kaynaklanıyor. Herkesi Kızılırmak kavununu yemeye bekleriz." Bektaş Hayta da 120 dönüm alana kavun ektiğini, bu yıl verimin de çok güzel olduğunu aktardı. Ürettiği kavunları ilçe merkezindeki kavun pazarında sattığını anlatan Hayta, "Kızılırmak kavununun özelliği, bizim İç Anadolu Bölgesi kuru sıcaklığıyla meşhur. Toprak bütün tadını kavuna aktarıyor. Bu yıl her yıla göre verim ve tat olarak daha mükemmel." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.