TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çarşamba

AGRONEWS - Çarşamba haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çarşamba haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fındığa kokarca darbesi Haber

Fındığa kokarca darbesi

Samsun’un Çarşamba ve Terme ilçelerinde, son yıllarda hızla yayılan kahverengi kokarca böceği fındık bahçelerinde büyük hasara yol açıyor. Bu zararlı, fındık üretiminin verimini ve kalitesini önemli ölçüde düşürerek, fiyatların düşmesine neden oluyor. Üreticiler, ellerinde kalan çürük fındıkları satmakta zorlanırken, yeterli mücadele yöntemlerinin devreye alınmaması durumunda önümüzdeki yıllarda daha büyük kayıplar yaşanabileceği konusunda endişeli. “Gelecek Sezon Büyük Risk Altında” Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, kokarca zararlısına karşı etkili önlemler alınmadığı takdirde, gelecek sezonun da risk altında olduğunu vurguladı. Aydemir, “Bu yıl çürük fındıklar nedeniyle kazançlar maliyetleri karşılamıyor. Üreticilerimiz, gelecek sezonda benzer kayıplarla karşılaşmaktan korkuyor,” dedi. Üretimde Düşüş ve Büyük Zararlar Terme bölgesindeki köylerde de kokarca böceğinin yaygın olduğuna dikkat çeken Aydemir, zararlı nedeniyle birçok üreticinin bahçelerine giremediğini belirtti. Kokarcaların yoğun etkilediği bahçelerde verimin 10-12 randımana kadar düştüğünü, bu durumun büyük kayıplara neden olduğunu ifade etti. Üreticiler, fındık üretiminden tamamen vazgeçme noktasına gelmekten korkuyor. Fındık Satışında Ciddi Zorluklar Düşük kalite ve randımanlı fındıklarını satmaya çalışan üreticiler, alıcı bulmakta zorlanıyor. Aydemir, tüccarların düşük randımanlı fındıkları almak istemediğini ve bu durumun fındık fiyatlarını kabul edilemeyecek seviyelere çektiğini söyledi. Üreticiler, yüksek maliyetlerle üretim yapmalarına rağmen temel giderleri bile karşılayamadıklarını ve gelecek sezonlar için endişe taşıdıklarını belirtiyor.

Balıkçı tezgahları renklendi Haber

Balıkçı tezgahları renklendi

Karadeniz’deki bolluk Çarşamba’da hem tüketicinin hem de satıcının yüzünü güldürdü. 15 Nisan’da balıkların sağlıklı üremesi için başlatılan av yasağı, 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Balıkçılar eylül ayı itibariyle "vira bismillah" diyerek denize açıldı. Yasağın kalkması sonrası Samsun’un Çarşamba ilçesinde balıkçıların karşılaştığı Karadeniz’deki bolluk, balık tezgahlarına yansıdı. Bu durum hem balıkçı esnafının hem de müşterilerin yüzünü güldürerek, "Et ve tavuğa göre çok ucuz" dedirtti. "3 tane balık 200 lira, 5 kişi doyuyor" Balık bolluğundan memnun olan balık satıcısı Kenan Aydın, "Geçen yıla göre çok daha iyi durumdayız. Bu sene palamut bol, istavrit bol. Bir de hamsi bol olduğu zaman tadından yenmez. Palamut sıcak havayı sever, hamsi ise soğuk havayı sever. Hava şartları böyle kalmaz ama şu anda soğuması lazım. 50 liraya balık satılıyor ama 50 liralık balık gırgır balığı değil, uzatma balıklardır, kıyı balığıdır. Bu balıklar çabuk tüketilmesi gereken balıklardır. Et ve tavuğa göre balıklarımız ucuz. 3 tane balık 200 lira, 5 kişi doyuyor" dedi. "Çay parasına balık satılıyor" Balık tezgahlarına gelen müşteriler ise balıkların uygun olduğunu belirterek, "Mezgit pahalı ama palamut harika. Balık, hem kırmızı etten hem de tavuk etinden farklı. bu ayda yenebilecek en güzel şey balık. 150 liraydı, 75 liraya indi. 20 gün sonra da 40 liraya inmesini bekliyoruz. Az önce 30 liraya çay içtik, dolayısıyla bugün çay parasına balık satıyorlar, uygun bence" diye konuştu. Bir diğer müşteri ise şu ifadeleri kullandı: "Balıklar ucuz. Bir çorba parasına bir tane palamut alıyoruz, para sayılmaz yani. Çok değerli balıklar, bu sene balıklar güzel. Tavuk etinden daha çok tüketilecektir çünkü onlardan daha kaliteli. Biz tercih ediyoruz, alıyoruz. Şimdi öğlen yemeğimizi bu balıkla halledeceğiz, fakirin dostudur bu." İlçede balık tezgahlarında mezgit 100, barbun 100-200, istavrit 100, çinakop ise kilosu 150 liradan alıcı buluyor.

“Kokarcadan en az hasarla kurtulabilmek için çalışıyoruz” Haber

“Kokarcadan en az hasarla kurtulabilmek için çalışıyoruz”

Samsun’un Çarşamba Ticaret Borsası(ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, fındık ve diğer tarım ürünlerinde ciddi zararlara neden olan kahverengi kokarca zararlısından kurtulabilmek adına ciddi bir çalışma yürüttüklerini söyledi. ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’ı ziyaret etti. Başkan Yılmaz ziyarette, Belediye Başkanı Dündar’a, Çarşamba’nın tarım ürünlerinde ciddi kayıplara yol açan kahverengi kokarca zararlısının önlenmesine ilişkin yapılabilecek çalışmaları aktardı. Çarşamba’nın tarım ürünleri üretiminin dengesini korumak için başta tarımsal düzenlemeler ve önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Çarşamba Ticaret Borsası olarak, Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına almaya başlayan ve en başta fındık meyvesini etkileyen kahverengi kokarca zararlısından en az hasarla kurtulabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçemizde yetişen en önemli ürün olan fındığın ve tüm tarım ürünlerinin geleceğini korumak adına belediyemiz ile yapacağımız ortak çalışmalara hazırız” dedi. Konuşmasına, kokarca zararlısı için yürütülen biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinde gelinen son adımları aktararak devam eden Başkan Yılmaz, alınabilecek önlemleri Başkan Dündar’a aktardı. Çarşamba’nın tarım ürünlerinin istişare edildiği ziyarette Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, ilçenin tarımsal üretimi ve ticareti noktasında bu payın önemli bir oranının fındık ticareti olduğunu ifade ederek, ilçenin çiftçisinin mahsulünün ve değerli tarım arazilerinin korunması adına Ticaret Borsası ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Fındık sektörünün talepleri Haber

Fındık sektörünün talepleri

Çarşamba Ticaret Borsası(ÇTB) tarafından düzenlenen “2024 Yılı Fındık Sezonu İstişare Toplantısı”nda sektörün problemleri dile getirildi. ÇTB Yönetim Kurulu ve meclis üyelerinin iştiraki ve borsa fındık alım satımı ile iştigal eden üyelerinin katılımı ile 2024 Yılı Fındık Sezonu İstişare Toplantısı, ÇTB M. Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Ticaret Borsası, fındıkta yeni sezon öncesinde üyelerinin katılımıyla sezon öncesi değerlendirmelerin yapılacağı bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda, borsa üyeleri ve sektör temsilcileri yeni sezona dair beklentilerini ve fındık piyasasındaki güncel gelişmeleri tartıştı. Yapılan toplantıda, ürün kalitesini artırmaya yönelik öneriler ve piyasadaki talepler ele alındı. Toplantıya Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz’ı temsilen, ÇTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Yılmaz ve borsa meclisi ev sahipliği yaptı. "Sektörümüzün daha güçlü büyümesi için çalışmaya devam edeceğiz" Toplantının açılışını ÇTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Yılmaz, Meclis Başkanı Hacı Toraman ve Genel Sekreter Sercan Yaşar gerçekleştirdi. Selim Yılmaz, toplantının açılış konuşmasında, “2024 sezonunda üreticilerimizin ve sanayicilerimizin beklentilerini, talep ve önerilerini değerlendirerek, ortak bir fikir yürütme gayreti içerisindeyiz. Yeni sezonda uygulanacak stratejileri üyelerimizin nezdinde karara bağlayarak sağlam adımlar atıyoruz. Yüzyıllardır sürdürdüğümüz fındık üretimi ve ticaretinde sektörümüzün daha da güçlü büyümesi için çalışmaya devam edeceğiz. İstişare toplantısına katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz. Fındık sezonumuz hayırlı uğurlu olsun. İsteğimiz yeni sezonun verimli ve bereketli geçmesidir” dedi. Gerçekleşen toplantıda fındık sektöründe faaliyet gösteren üyelerin talepleri ve bölgenin en önemli ekonomik getirilerinden birisi olan fındık ticareti ile ilgili konular istişare edildi. Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerini paylaşmasının ardından sona erdi.

Samsun’da fındık hasadı: 114 bin ton rekolte beklentisi Haber

Samsun’da fındık hasadı: 114 bin ton rekolte beklentisi

Samsun’da bu sezon 114 bin ton rekolte beklendiği açıklandı. Samsun’un Çarşamba ilçesi Yukarı Kavacık Mahallesi’nde 2024 yılı fındık hasat etkinliği düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe, Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Onur Can, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ve üreticiler katıldı. "Ordu ilinden sonra ikinci sıradayız" Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, toplam da 1 milyon 240 bin dekar alanda bu yıl yaklaşık 114 bin 081 ton fındık rekoltesi beklediklerini söyledi. Sağlam, “Bugün Çarşamba ilçemizde taban araziler dediğimiz düz yerlerde fındık hasadına başladık. 2024 rekolte tahminlerimizi 114 bin 081 ton olarak bekliyoruz. Türkiye genelinde Ordu ilinden sonra ikinci sıradayız. Hasatlarımız ova kesim dediğimiz alt kesimlerde 15 Ağustos itibarıyla başlarken, orta kuşaklarda ise 8 Ağustos’ta başladı. Üst kuşakta ise hasatlarımız 22 Ağustos’ta başlayacak” dedi. “Kokarca ile mücadele devam edecek” Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadeleye durmadan devam edeceklerini ifade eden Sağlam, “Geçtiğimiz daha yoğun bir şekilde kokarca ile mücadele etmiştik. Bu yıl geçen yıla göre daha az. Ama biz hasat sonrasında da mücadeleye durmadan devam edeceğiz. Çiftçilerimiz de bizimle beraber bu mücadelede bizlerin tavsiyesi doğrultusunda bizlere yardımcı olsunlar. Hem evlerinin, ambarlarının ilaçlamasını hem de zamanı geldiğinde bahçelerin ilaçlamasını bizimle iletişime geçerek yapsınlar. Herkes her yerde aynı ilacı atmak zorunda değil. Belki daha fazla ilaçlamamız gereken bir yer, belki de hiç ilaçlama yapmamamız gereken yerler var. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen personellerimizin tavsiyelerine uysunlar. Bol bereketli sezon diliyorum” şeklinde konuştu “File sistemi maliyeti düşürüyor” Son olarak fındıkta file sisteminden de bahseden Sağlam, “Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında küçük aile işletmelerinde fındık bahçelerimize file sistemi koyduk. Bunun yüzde 50’sini bakanlığımız, yüzde 50’sini ise çiftimiz karşılamakta. File sistemi çok büyük kolaylık sağlıyor. İşçi maliyetlerini düşürüyor. Çiftçilerimiz il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat ederek bu filelerden alabilirler” diyerek sözlerini tamamladı.

Motorlu tırpan tamircilerinde ‘hasat’ yoğunluğu Haber

Motorlu tırpan tamircilerinde ‘hasat’ yoğunluğu

Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındık hasadı dolayısıyla motorlu tırpan tamircilerinde yoğunluk yaşanıyor. Çarşamba ilçesinde, fındık hasadı öncesi yabani otları temizlemek için kullanılan motorlu tırpanların tamirini yapan ustaların mesaisi yoğunlaştı. Çiftçiler, hem hasat için gerekli motorların bakımını yaptırıyor hem de ihtiyaç duydukları ekipmanları temin ederek sezonu en verimli şekilde geçirmeye çalışıyor. Yükselen motor fiyatları, çiftçileri arızalanan motorlarını yenisiyle değiştirmek yerine tamir ettirmeye yönlendiriyor. Çarşamba’da uzun yıllardır motorlu tırpan tamirciliği yapan İsmail Uzunoğlu, son günlerde tamir için gelen motor sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Uzunoğlu, “Fındık hasadı dolayısıyla motorlu tırpana olan talep oldukça yüksek. Önümüzdeki dönemde ise üfleme ve toplama motorlarına olan ilginin artmasını bekliyoruz” dedi. Uzunoğlu, çiftçilerin motor artışların da yaşanan artışlar nedeniyle, yeni bir motor almak yerine arızalanan motorlarını tamir ettirdiklerini belirterek, “Tamirciliğin yoğunlaşmasının arkasında yatan sebeplerden biri de artan motor fiyatları. Sıfır motor fiyatları 15 bin ile 20 bin arasında başlayıp 50 bin TL’ye kadar gidiyor. Fiyatlardaki yükseliş, çiftçilerin bütçelerini zorlamaya başlamış durumda” ifadelerini kullandı Motorların bakımına dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan İsmail Uzunoğlu, kullanıcıların motorlu tırpanları aralıksız saatlerce çalıştırmasının ciddi arızalara yol açabileceğini belirtti. Uzunoğlu, “Motorlar, uzun süre kesintisiz çalıştığında iç mekanizmalarında aşınma ve ısınma gibi problemler oluşabiliyor. Bu yüzden, motorun ara sıra dinlendirilmesi oldukça önemli. Aksi takdirde tamiri daha masraflı olan büyük arızalarla karşılaşılabilir” uyarısında bulundu.

Fındıkta file sistemi yaygınlaşıyor Haber

Fındıkta file sistemi yaygınlaşıyor

Karadeniz Bölgesi’nin önemli geçim kaynaklarından fındığın hasadında kullanılan file yöntemi, üreticiler arasında her geçen gün yaygınlaşıyor. Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındık üreticileri, fındık hasat işçiliğindeki maliyeti azaltmak için file sistemine yöneliyor. File sistemi kuran üreticiler, hasat döneminde daha az iş gücü kullanarak, daha fazla fındık toplama imkânı buluyor. Çarşamba’daki birçok fındık üreticisi, file sistemi sayesinde işlerinin kolaylaştığını ve hasat verimliliğinin arttığını belirtiyor. Üreticiler, bu modern sistemin fındık toplama sürecini hızlandırdığını ve maliyetleri düşürdüğünü ifade ediyor. File sitemini kullanan fındık üreticisi Turgut Bozyel, “File sistemi sayesinde fındıklarımızı az maliyet ile daha kısa sürede topluyoruz. Bu sistem, hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf etmemizi sağlıyor” dedi. Yaygınlaşan file sistemi ile hasat yapan üreticilerden biri olan üretici Turgut Bozyel, “Fındık hasadına yavaş yavaş başlıyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda filelerimizi seriyoruz. Bu ayın sonuna doğru da toplamaya başlayacağız. Burada yaklaşık 6 dönüm yerimiz var. Buraya fındık işçilerine toplatmaya çalışsak en az 30 işçinin tarlada çalışması gerekecek. 30 işçinin günlük ücretleri kişi başına 1000-1250 TL arasında olmuş olsa bayağı bir maliyetli oluyor. Ama fileyle 30 kişinin topladığı yeri 3 kişi bir günde topluyoruz" diye konuştu. Kahverengi kokarca zararlısının da fındığa çok büyük zararlar verdiğini, dolayısıyla rekoltenin tahmin edilen ve beklenenden daha düşük olacağını söyleyen üretici Bozyel, “Hava şartları ve kokarca zararlısından dolayı fındıkta çok dökülme oldu. Dolayısıyla tahmin edilen rekolte çıkmaz. Kokarca zararlısı bu sene geçmiş senelere göre daha fazla. İlaçlama yapıyoruz ama gördüğünüz üzere yeni doğum yapmış olan kokarcalar halen daha var. Fındık hasadı masraflı bir iş. Başlangıçta ot kesimi, ilaçlama masrafları derken bayağı masraflı bir iş oluyor. Bir de gündelikçi çalışan tarlalar olduğu zaman maliyet daha da artıyor. Ama bizim gibi kendi çabaları ile topladıkları zaman maliyet biraz daha düşük oluyor. Aşağı kesimlerden ziyade yukarı kesimler de bu hasadı toplamaya hazır hale getirmek ve toplamak çok zor. Maliyet gerçekten çok fazla” şeklinde konuştu. File sistemini kullanmayı tercih eden üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği verildiği öğrenildi.

Hastalıktan ‘ari işletmelerin’ avantajları Haber

Hastalıktan ‘ari işletmelerin’ avantajları

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hastalıktan ‘ari işletmelerin’ avantajlarını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, Türkiye’de görülen sığır tüberkülozu ve sığır brucellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilebilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla 2024-2028 yıllarını kapsayan "Hastalıktan Ari İşletme Sayısının Artırılmasına Dair Eylem Planı" hazırlanarak ’ari işletme’ olacak işletmelere daha fazla avantaj sağlandı. İl Müdürü İbrahim Sağlam, hastalıklardan ari işletmelerin avantajları ile ilgili "İlimizde, Bafra, Atakum ve Çarşamba ilçelerinde, ari işletme sertifikası almış olan 6 adet işletme bulunmaktadır. Hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik sağlık ve hijyenik şartları sağlanmış, tüberküloz ve brucelloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine ’hastalıktan ari işletmeler’ denilmektedir" diye konuştu. "Hastalıktan ari işletmelerin avantajları" Amaçlarının Samsun’da süt hayvancılığı yapan tüm işletmelerin ari işletme statüsüne almak olduğuna dikkat çeken Müdür Sağlam, "Bakanlığımızca, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla 2024-2028 yıllarını kapsayan hastalıktan ari işletme sayısının artırılmasına dair eylem planı hazırlanmıştır. Bu kapsamda açıklanan eylem planı ile hastalıktan ari / ariliğe yeni başvuracak işletmelere şu avantajlar sağlanmıştır: Hastalıktan ari işletmeler, yeni başvuru yapacak işletmelere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanacakları yatırım kredilerine ilave faiz indirimi sağlanarak, hastalıktan ari işletmeler yeni başvuru yapacak işletmelere finansman kolaylığı sağlanarak ari işletme kurmaya olan talebin teşvik edilmesi, 30 Aralık 2023 tarih ve 32415 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararları kapsamında, hastalıktan ari hayvan yetiştiriciliği konusu içinde yatırım ve işletme kredisi kullanan işletmelere yüzde 70 faiz indirimi uygulanacak, IPARD ve kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programları kapsamında hastalıktan ari işletmelere öncelik tanınarak alt yapı (süt sağım makinesi, soğutma tankı) ve ekipman yatırımlarının hibe desteği ile karşılanabilmesi, kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğe göre yatırım tesisinin hastalıktan ari işletme olması halinde değerlendirme işlemlerinde artı 2 puan verilecek" şeklinde konuştu. "Hastalıktan ari işletmeler 4 katı daha fazla destekleme" Müdür Sağlam ari işletmelere sağlana avantajlarla ilgili şunları söyledi: "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile mevzuat düzenlemeleri yapılarak, hastalıktan ari işletmeler / ariliğe yeni başvuracak ihtiyaç duydukları inşaat yapımlarında, yapılaşma izinlerinin artırılması, bu sayede ari işletmelerin büyütülmesi ve yeni işletme kurulmaya olan talebin artırılması, yetiştiricilerin ihtiyaç duydukları kaba yem ekiliş alanlarının artırılarak girdi maliyetlerinin azaltılması sağlanacak, ayrıca yetiştiricilerin ihtiyaç duydukları kaba yem ekiliş alanlarının artırılarak girdi maliyetlerinin azaltılması sağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile mevzuat değişikliği yapılarak, hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu enerjinin işletme tarafından üretimi sağlanacak, girdi maliyetleri azaltılacak. 50 baş altı hastalıktan ari işletmeler, ariliğe yeni başvuracak büyükbaş hayvancılık işletmelerinin alt yapılarının modernize edilmesi için mevzuatta ilave puan verilerek tadilat ve alet ekipman alımı konularında hibe desteği sağlanacak. Hastalıktan ari işletmelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında; kaliteli damızlık materyalin yurt içi üretimle karşılanması için ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara temel desteğe ilk defa ilave olarak 4 katı daha fazla destekleme sağlanacak. Hastalıktan ari işletmeler veya AB onaylı işletmelerde üretilen süt için temel desteğe ilave olarak 3 katı daha fazla destekleme yapılacak. Böylelikle ari işletmelerdeki 10 buzağı için toplam 38 bin 680 TL’si olan ari işletme destekleme miktarı yeni destekleme modeli ile 10 buzağı için 77 bin TL, dişi sperma kullanıldı ise ilave olarak verilecek 20 bin TL’si ile toplam 97 bin TL’ye yükselmiş olacaktır. Yurt dışından ithal edilecek hayvanların getirilmesinde, hastalıktan ari işletme sertifikasına sahip olunması şartının getirilmesi, hastalıktan ari işletmelerin sınıflandırılarak ülkemiz için ihtiyaç duyulan damızlık hayvan ihtiyacının bu işletmelerden karşılanması sağlanacaktır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.