TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çayeli

AGRONEWS - Çayeli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çayeli haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rize’de 40 bin sebze fidanı vatandaşlara dağıtıldı Haber

Rize’de 40 bin sebze fidanı vatandaşlara dağıtıldı

Rize’nin Çayeli ilçesinde ata tohumlarından üretilen 40 bin adet sebze fidanının vatandaşlara dağıtımı gerçekleştirildi. Rize’nin Çayeli ilçesinde Çayeli Ziraat Odası tarafından ata tohumu fidan dağıtım etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte önceden dikilen ata tohumları fidan olarak Çayelili vatandaşlara ücretsiz bir şekilde dağıtımı gerçekleştirildi. 40 bin adet fidan yaklaşık yarım saat içerisinde tamamen dağıtıldı. Düzenlenen etkinlikte vatandaşlar fidan alabilmek için sıraya girdi. Yoğun ilgi gören etkinliğe Çayeli Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel, Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, Çayeli Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükislamoğlu ve ziraat odası çalışanları katıldı. “Bunlar birer milli servet gibidir” 40 bin adet fidanların dağıtımını gerçekleştirdiklerini ilerde bu sayıların artabileceğini ifade eden Çayeli Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükislamoğlu, “Ata tohumu ile ilgili yaptığımız 3. etkinliğimiz. Ata tohumlarını tercih etme sebebimiz, İsrail ve yabancı olan hibrit tohumlarını kullanmak istemeyişimiz. Bu bölgeye ait olan ata tohumlarımızı Fındıklı Ziraat Odası’nın alanlarında yetiştirdik. Vatandaşımıza sürdürülebilir tarımı yapabilmesi için ata tohumlarını tercih ediyoruz. 40 bin tane ata tohumunu domates, salatalık, patlıcan ve biber gibi diğer ürünlerden ürettik. Etkinliğimize katılan herkese fidanları verdik. İnşallah bu etkinliği sürdürülebilir hale getiririz. Çayeli’nde de çalışmalarımız var. Yapılacak olan çalışmalarla belki de 40 bin değil, 100-150 bin fidan dağıtabiliriz. Ata tohumu sürdürülebilir tarımla ilgili çok önemli bir işlemdir. Çünkü hibrit tohumları bir yıl yaparsınız verimi fazla alırsınız ama ikinci yıl fazla verim olmaz. Ata tohumlarını kaybetmemiz gerekiyor. Bunlar birer milli servet gibidir” şeklinde konuştu. “Yerli ve milli bir tohum” Dağıtılan ata tohumlarından oluşan fidanlar sayesinde vatandaşlar kendi bahçelerinde üretime devam edeceğini belirten Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, “Çayeli Ziraat Odası başkanlığının ve yönetiminin öncülüğünde ata tohumu dağıtımı yapıldı. Yurtdışına bağımlı olarak yapılan hibrit tohumlar var bunlar bir kez dikilebiliyor. Bir daha arkası gelmiyor. Ata tohumları geçmişte ninelerimizin, dedelerimizin tarlaya ektiği ve her yıl ondan ürün aldığı tohumlardır. Bu tohumlarla birlikte ülkemizi dışa bağımlılığını azaltıyor. Yerli ve milli bir tohum. Burada da yoğun bir ilgi var. Eskiden annelerimiz mısırların, kabakların tohumlarını alarak tekrardan dikerdi. Şimdi de bu geleneği devam ettirmek için çaba gösteriliyor” ifadelerini kullandı. “Yerli ve milli olması bizim önceliğimizdir” Ata tohumu almak için sıraya giren Hamdi Kalyoncu ise, “Ziraat odasının dağıtmış olduğu sebzeleri alacağız. Organik olduğunu öğrendik. Bundan sonraki yıllar içinde tohumlarıyla kendimizi devam ettireceğiz. Yerli ve milli olması bizim önceliğimizdir. Ondan dolayı geldik” dedi.

Aşıklar köyü ismini pekmezi ile duyuracak Haber

Aşıklar köyü ismini pekmezi ile duyuracak

Rize’nin Çayeli ilçesi Aşıklar köyü ismini üzümden yaptıkları pekmez ile duyuracak. Çayeli ilçesine bağlı Aşıklar Köyü’nün muhtarı Turan Sırtlı, köy halkının yetiştirdiği meyvelerin israf olmasını önlemek ve köy ekonomisine katkı sağlaması için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) desteği ile pekmez ve kokulu üzüm şırası üretmek için Çayeli Aşıklar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu. İsraf olan meyveleri pekmez, meyve suyu, şıra ve reçel haline getirerek vatandaşlara ek gelir sağlayacaklarını ifade eden Aşıklar Köyü Muhtarı Turan Sırtlı, “Atıl durumda duran birçok meyveye sahibiz. Bu ürünleri üzüm şırası ve pekmez gibi katma değerli ürünlere dönüştürerek kırsalda yaşayan nüfusun geliri artsın, kente göç azalsın istedik. Ekonomik nedenlerden ötürü ilçe veya illere göçler oluyor. Projeyle kısmen de olsa bu göçü önlemek istiyoruz” dedi. Köylerinin Çayeli’nin en büyük köylerinden biri olduğunu kaydeden Muhtar Sırtlı, “Köyümüz Çayeli’ne bağlı 54 köyden birisidir. 658 nüfusa sahip köyümüzde 360 hane yaşamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel uygulama okulumuz 42 öğrenci ve 24 personel ile hizmet vermektedir. Köyümüzde ÇAYKUR’a bağlı 13 adet çay alım yerinin yanında kültürel olarak da kemer köprümüz, tarihi su kuyumuz, 2 adet kayıtlı değirmenimiz mevcuttur. Dağınık bir yerleşimi sahibiz. Köyümüzün geçim kaynağı sıklıkla çaydır. Bunun yanında küçük bahçelerde sebzeler yetiştirilmektedir. Büyükbaş hayvancılık yapan ailelerimiz vardır. Bu saydıklarım daha çok aile içi ekonomiye yöneliktir” diye konuştu. Köy halkının yetiştirdiği Trabzon hurması, kivi, kokulu üzüm, karayemiş, likarba gibi meyveleri projeyle yaptıkları tesiste işleyeceklerini ifade eden Muhtar Sırtlı, “Yüzde yüz katkısız pekmez, meyve suyu, sirke, şıra, reçel ve marmelat gibi ürünlere dönüştürerek satacağız. Bu da vatandaşımıza ek gelir olacak. Bunun yanında meyveleri katma değerli ürüne dönüştürmüş olacağız. Tesisimizde bu ürünleri işleyebileceğiz. İlerleyen yıllarsa kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Köyümüzün yanında diğer köylerden ve ilçelerden de ürün alacağız. Böylece diğer köylerimizdeki ürünleri de ekonomiye kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.