TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çeltik

AGRONEWS - Çeltik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çeltik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede Haber

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede

ANTALYA (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Serik'te düzenlenen "Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi"nde Türkiye’nin tahıl üretimindeki başarısını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Yumaklı, "2024’te 39 milyon ton tahıl ürettik, un ihracatında dünya 1’incisi, makarna ihracatında ise 2’ncisiyiz. Üretim planlamasını 3'er yıllık yapıyoruz. 3 yılın sonunda 2028’de hububat üretimimizde yüzde 13'lük artış sağlamayı hedefliyoruz" dedi. TÜRKİYE’NİN HUBUBAT BAŞARISI Türkiye, 23,9 milyon hektar tarım alanının yüzde 48’inde hububat üretimi yapıyor. 2024 yılında 39 milyon tonluk üretime ulaşan Türkiye, arpada dünyada 5’inci, buğdayda 9’uncu, mısırda 16’ncı ve çeltikte 43’üncü sırada yer alıyor. Bakan Yumaklı, sulama yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları sayesinde üretim kapasitesinde önemli artışlar sağlandığını vurguladı. UN VE MAKARNA İHRACATINDA ZİRVE Güçlü tarım sanayisi ile yalnızca kendi üretimini değil, çevre ülkelerden gelen tarımsal ürünleri de işleyen Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ise ikinci sırada bulunuyor. 2023’te 31 milyar dolar olan gıda ihracatının, 2024’te 32 milyar doları aşması bekleniyor. LİSANSLI DEPOCULUKTA BÜYÜK ADIMLAR Lisanslı depoculuk sistemindeki gelişmelere dikkat çeken Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 12,2 milyon ton depolama kapasitesine ulaştığını açıkladı. Bu sistem sayesinde yıllık yaklaşık 23 milyar liralık ürün israfının önlendiğini ve depolama kayıplarının yüzde 10-30 oranında azaldığını söyledi. Yumaklı, üreticilere sıfır faizli işletme kredileri ve analiz ücreti destekleriyle finansal kolaylık sağlandığını da aktardı. GELECEK HEDEFLERİ 2025 yılına kadar TARSİM kapsamının genişletilmesi, prim indirimleri ve yeni destekleme modelleri ile üreticilere daha fazla olanak sunulması planlanıyor. Bakan Yumaklı, 2028 yılına kadar hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artış hedeflediklerini açıkladı. BÖLGESEL TARIM MERKEZİ TÜRKİYE 186 ülkeye 2 bin 200 farklı ürün ihraç eden Türkiye, jeopolitik konumunu kullanarak bölgesel bir tarım merkezi olma yolunda ilerliyor. Kongreye, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra LİDAŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Genç, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Haber

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Doğal Afetler Üreticiyi Zorladı"

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi. Bayraktar, "Üreticilerimizin üretime devam edebilmesi için destekler acilen ödenmelidir" diyerek çiftçilere yönelik yardım çağrısında bulundu. Son yıllarda artan doğal afetlere dikkat çeken Bayraktar, 2023 yılında meydana gelen afet sayısının 10 yıl öncesine kıyasla üç kat artarak bin 475'e ulaştığını, 2024'ün ilk sekiz ayında ise 900 afet yaşandığını belirtti. Sel, dolu, fırtına ve hortum gibi olayların çiftçilerin mahsullerine büyük zarar verdiğini vurgulayan Bayraktar, özellikle Samsun'un Bafra ilçesinde yaşanan sel felaketiyle karnabahar, brokoli ve lahana gibi ürünlerin su altında kaldığını hatırlattı. "ÇİFTÇİLER DESTEK BEKLİYOR" Çanakkale’nin Biga ilçesinde ekim ayında meydana gelen dolu afetinde 45 bin dekar çeltik arazisinin zarar gördüğünü aktaran Bayraktar, "Ziraat Odamızdan aldığımız bilgilere göre aradan geçen bir buçuk aylık sürede henüz çiftçilerimizin yaralarını saracak bir gelişme olmadı. Üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için destekler acilen ödenmelidir" diye ekledi. "TARIM SİGORTASI VE DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ" Antalya ve Mersin'in Türkiye’deki örtü altı üretim alanlarının yüzde 65’ini oluşturduğunu söyleyen Bayraktar, bu bölgelerde yaşanan afetlerin meyve-sebze fiyatlarını artırabileceğini dile getirdi. Tarım sigortalarının önemine dikkat çekerek, devlet desteklerinin artırılması ve sigorta primlerinin çiftçiler için daha uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. "ÜRETİM KESİNTİYE UĞRAMAMALI" Bayraktar, afet sonrası sağlanan yardımların artırılması gerektiğini belirterek, "Çiftçilerimizi tarımsal üretimden koparmamak ve ülkenin gıda arzını korumak birincil gayemiz olmalıdır. Halihazırda yüklü borçlar altına girerek tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin ekonomisi birkaç saat içinde yaşanıp biten doğal afetlerle sarsılmaktadır. Bu sebeple doğal afetlerin sonrasında yapılan yardımlar artırılmalı, çiftçilerimiz ayakta tutulmalıdır" dedi. Gıda fiyatları hakkında da yorumda bulunan Bayraktar, "Bir ürünün yalnızca bulunabilir değil, tüketici tarafından satın alınabilir olması da önemlidir. Bu yüzden gıda enflasyonunun körüklenmesine sebep olacak bu gibi doğal afetlerde çiftçilerimize daha fazla destek olunmalıdır. Unutulmamalıdır ki üretimden bir kez kopan çiftçimizi geri getirmek çok zordur. Destekler üreticilerimize zamanında ulaştırılmalıdır. Geç verilen destek, destek değildir" diye konuştu.

Çankırı'da Çeltik Hasadı Rekor Verimle Başarıya Ulaştı Haber

Çankırı'da Çeltik Hasadı Rekor Verimle Başarıya Ulaştı

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmalarının temelinde bilinçli üretimin yattığını vurguladı. Mevsimsel zorluklara rağmen başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan faktörlerin başında doğru tohum, uygun toprak hazırlığı ve etkin gübrelemenin yer aldığını söyledi. KAZANÇLI ÜRETİM, BİLİNÇLİ ÜRETİMDEN GEÇİYOR Dr. Hüseyin Düzgün, "Tarım olmadan olmaz. Tarımsal ve hayvansal üretimin bittiği dönemde insanlık yok olmuş sayılır. Biz, hem şehrimizin hem de ülkemizin insanını doyuracak, aynı zamanda dünyaya ihracat yapacak bir ülke olarak tarımsal, bitkisel ve hayvansal üretimimizi artırmak ve geliştirmek zorundayız. Çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmaları, bilinçli üretimden geçiyor" dedi. İklim değişikliklerine karşı hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Düzgün, topraksız tarımın yaygınlaştığı günümüzde, verimli toprakların doğru şekilde işlenmesi gerektiğini belirtti.   DÖNÜM BAŞINA 600-800 KİLO VERİM ELDE EDİLDİ Bilinçli tarımla, mevsimlerin çeltik üretimi için elverişsiz olmasına rağmen, 42 bin dönüm alandan 600-800 kilo arasında verim alındığını belirten Dr. Düzgün, "Genel olarak hem Merkez ilçemizde hem de diğer ilçelerimizde vatandaşlarımızın memnun olduğu ve kazançlı bir üretim dönemi geçiriyoruz" dedi. GELECEK YILLARDAN BEKLENTİ BÜYÜK Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü, gelecekte damla sulama gibi projelerle ilgili, "Amacımız, üreticilerimizin bilinçli olarak daha fazla kazanacağı, birim alandan daha çok gelir elde edeceği, kazançlı, sağlıklı ve güvenilir gıda üretecek bir sistem oluşturmak. Bu anlamda, tüm Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerimizle sahadayız, gayret gösteriyoruz. İnşallah daha güzel neticeler almayı umut ediyoruz. Bu anlamda da çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Tosuner: “Çeltik üreticileri desteklenmezse üretim sürdürülemez” Haber

Tosuner: “Çeltik üreticileri desteklenmezse üretim sürdürülemez”

Bafra Ziraat Odası Başkanı Tosuner, çeltik üreticilerinin karşılaştığı zorlukları değerlendirerek, mevcut fiyatlandırma politikasının çiftçilerin sürdürülebilir üretim yapmalarına engel olduğunu söyledi. Başkan Tosuner, çeltiğin kilogram maliyetinin 24.60 lira olduğunu ancak çiftçilerin kar elde edebilmesi için alım fiyatlarının en az 33 lira olması gerektiğini ifade etti. "Çiftçi bu emeğinin karşılığını almalı" diyen Tosuner, aksi takdirde çiftçilerin üretime devam edemeyeceğini ve tarımsal faaliyetlerin zarar göreceğini belirtti. Çiftçilerin yıl boyunca büyük emek ve özveri gösterdiğini kaydeden Tosuner, mevcut fiyatlandırma politikalarının çiftçileri zor durumda bıraktığını açıkladı. İthalat ve Bafra pirincinin önemi Çeltiğin hasada kadar büyük bir titizlikle yetiştirildiğini ve bu süreçte çiftçilerin çeşitli zorluklarla mücadele ettiğini anlatan Tosuner, "İthalatın önünün açılmaması gerekiyor. Bafra’nın pirinci, ithal pirinçlerden kat kat üstün. Yerli üretimin teşvik edilmesi önemlidir. Bafra pirinci kalite ve lezzet bakımından dünya standartlarının üzerindedir. Yerel üreticilerin desteklenmesi gerekiyor" dedi. Milletvekillerine çağrı Başkan Tosuner, hükümet yetkilileri ve milletvekillerine seslenerek çeltik fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Tosuner, "Fındık fiyatlarına yapılan zam gibi çeltik fiyatlarına da benzer bir artış yapılmasını talep ediyorum. Bu sayede üreticilerin ekonomik olarak desteklenmesi sağlanacak. Çiftçilerin ekonomik olarak güçlü olması halinde tarımsal üretim artacak ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak" diye konuştu. Çiftçinin beklentileri Üreticilerin desteklenmesi ve fiyat politikasının çiftçiler lehine düzenlenmesi gerektiğini belirten Tosuner, "Çiftçimizin emeği boşa gitmemeli. Üretimimizi artırmak ve sürdürülebilir kılmak için gereken adımlar atılmalı" şeklinde konuştu.

Coğrafi işaretli Tosya pirincinin zorlu ekim mesaisi başladı Haber

Coğrafi işaretli Tosya pirincinin zorlu ekim mesaisi başladı

8 bin dönüm alanda yetiştirilmesi beklenen çeltikten yüksek verim alınması hedefleniyor Türkiye’de pirinç denilince ilk akla gelen ve Kastamonu’nun Tosya ilçesinde ilçenin ekonomi lokomotifi olan coğrafi işaret tescil belgeli Tosya pirinci toprakla buluşuyor. Tosya pirincinin 120 gün sürecek maratonu, ekim hazırlıkları ile başladı. Ekim sezonunun başlangıcında işlenen toprak su ile buluşturuluyor. İlçeye bağlı Akbük köyü ve Aşağıdikmen köyünde pirinç ekim hazırlıklarına başlayan çiftçiler toprağın sürülmesinin ardından su tutma işlemi için çalışmalarına devam ediyor. İşlenen topraklarına Devrez Çayı’nın suyunu aktarmaya çalışan çiftçiler, su tutan tarlaları da tohumla buluşturuyor. Tarlalarını tesviye yaparak ekime hazır hale getiren çiftçiler, tohumları nemli ortamda kökleşmeye bırakarak gerekli olgunluğa ulaşmasını bekleyecek. 8 bin dönüm arazide yetiştirilecek İlçede yaklaşık 8 bin dönüm arazide ekim yapılmasını beklediklerini belirten Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, "Çeltik sezonu başladı. Biz de ’keşan’ yapmaya başladık. Çeltik ekiminin hazırlıklarını yapıyoruz. Bugünkü yaptığımız işlem keşan işlemi, yani tarlanın düzlenmesi. Keşanın anlamı toprağın tesviyesinin yapılarak düzlenmesi ve aynı oranda su tutmasıdır. Bundan sonraki aşama tohum aşaması. İnşallah köklenmeye bıraktığımız tohumu atacağız. Üçüncü aşaması ise ilaçlama aşaması, yabancı otlara karşı ilaçlama yapacağız. 10 gün geçtikten sonra gübre vereceğiz. Daha sonra ise sulamalarına devam edeceğiz. Sezonunu, hasat dönemini bekleyeceğiz. İnşallah hasat dönemi Eylül’ün 20’si gibi başlar. Çiftçilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi geçirmesini diliyorum" dedi. "55 ton ’efe’ ve ’yatkın’ çeşidi çeltik tohumu dağıttık" Bizim arazimizde tohum çeşitliliği var. Yerel çeşidimiz ’sarıkılçık’ ve ’yaşar’ çeşidi yetiştiriliyor. Yaşar çeşidi bizim burada oluyor ama sarıkılçık çeşidi ise üst kodlarda oluyor. Suluca ve Akbük köylerimiz tarafında oluyor. Bu yıl ’efe’ ve ’yatkın’ çeşitlerini de ekiyoruz. Beklediğimiz verimi alabilirsek bu çeşitlerin ekimine devam edeceğiz. Bu yıl ekim alanımızı 8 bin dönüm olacağını tahmin ediyoruz. Beyanlar devam ediyor, ekim ruhsatları devam ediyor. Bu yıl Tosya Kaymakamlığı, İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ve Tosya Ziraat Odası İşbirliğinde toplam 55 ton ’efe’ ve ’yatkın’ çeşidi çeltik tohumu dağıttık. Kaymakamımız Suat Hatam’a, Belediye başkanımız Volkan Kavaklıgil’e ve İlçe Tarım Orman Müdürümüz Ali Çakar’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bereketli bol kazançlı bir üretim sezonu diliyorum” diye konuştu.

Konuralp pirinci üretim geliştirme kompleksi projesi hayata geçiyor Haber

Konuralp pirinci üretim geliştirme kompleksi projesi hayata geçiyor

Düzce İl Özel İdaresi tarafından başvurusu yapılan Düzce Üniversitesi’nin paydaş kurum olarak yer aldığı “Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi” başlıklı proje Doğu Marmara Kalkınma Ajansı güdümlü proje desteği onaylandı. Düzce’deki çeltik üreticilerine yönelik uygulanmaya başlanacak. Düzce İl Özel İdaresi tarafından başvurusu yapılan ve proje ortağı olarak Düzce Üniversitesi ile birlikte, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve Düzce İŞKUR İl Müdürlüğü’nün yer aldığı projede, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri-Sakarya Bölge Birliği iştirakçi olarak bulunuyor. Bölgedeki çeltik üreticileri ile çeltik üretimi yapmak isteyen çiftçi adayları ise projenin hedef kitlesini oluşturuyor. Proje çerçevesinde çeltik üreticilerine yönelik düzenlenen eğitim programına katılan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, proje hakkında açıklamalarda bulunarak üreticileri bilgilendirdi. Düzce ilinde kırsal kalkınma ve tarıma dayalı sanayi yatırımları alanında avantajlı bir tarımsal ürün olan ve coğrafi işaret tescili bulunan Konuralp pirinci, üretimi uzun yıllara dayanan yerel bir marka olarak biliniyor. Proje ile Konuralp pirincinin üretim ve pazarlama potansiyelinin geliştirilmesinde engel teşkil eden geleneksel tarımsal üretim anlayışından, modern üretim tekniklerine geçilmesi, teknolojik alt yapının oluşturulması planlanıyor. Doğru girdilerin kullanılması, tarımsal verimliliğin artırılması, çiftçi örgütlenmesinin geliştirilmesi, işleme tesisi ve pazar ağı kurularak sürdürülebilir çeltik üretim ve pazarlama ekosistem modeli oluşturulması ve çeltik tarımıyla uğraşan çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına yönelik bir merkez ve işleme tesisi kurulması projesini oluşturuyor. Üretimde verimlilik, gelir düzeyi ve katma değerin artırılmasının hedeflendiği proje ile bölgede tarıma dayalı istihdamın artırılması, ülkemizde ithalat ihtiyacı yüksek bir tarımsal ürün olan pirincin üretim miktarının artırılması yoluyla ithalatının azaltılması da projenin genel hedefleri arasında önemli bir yer tutuyor. Yeni çeltik ekim alanlarının oluşturularak ve üretimde verimliliğin artırılarak Düzce’de tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, çeltik üretim ve pazarlama programı dahilinde çiftçinin, coğrafi tescilli Konuralp pirincini geleneksel yöntemler yerine, modern yöntemler ile üretim sürecine geçmesinin teşvik edilmesinin yanı sıra; teknolojik ekipman alt yapı desteği verilerek üretimde verimliliğin sağlanması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçi örgütlenmesinin tarımsal üretimdeki önemi konusunda bölge çiftçilerinin farkındalıklarının artırılması, çeltik üretimi alanında bölgede üretici örgütlerinin ortaya çıkmasının sağlanması, bölgedeki çeltik üretim alanlarının artırılması, çeltik kurutma ve çektirme tesisisin kurulması ile birlikte bölge dışındaki nakliye giderlerinin ve üretim firelerinin azaltılması da projenin gayeleri arasında bulunuyor. İşsizlik ve kırsal göç sorunun çözümüne de katkı sunacak proje dahilinde Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi, çeltik üreticilerine eğitim vererek modern üretim tekniklerine geçilmesi ve üretimin artırılması konusunda destek sağlayacak. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.