TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çeltik Üreticileri

AGRONEWS - Çeltik Üreticileri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çeltik Üreticileri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Pirinçte marka olan Osmancık'ta çeltik hasadı tamamlandı Haber

Pirinçte marka olan Osmancık'ta çeltik hasadı tamamlandı

"Osmancık 97" markasıyla 1997 yılından bu yana üretilen Osmancık pirincinin tohumdan sofraya uzanan yolculuğunda hasat süreci tamamlandı. Yaklaşık bir ay süren hasat sezonunda üreticiler, "Osmancık pirinci" markasıyla dünyaya pazarlayacakları çeltiği ilçedeki fabrikalara taşıyor. Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, AA muhabirine, ilçede yaklaşık 24 bin dekar alanda çeltik üretimi yapıldığını söyledi. Üreticinin mahsulden memnun olduğunu belirten Şahiner, "Bu sene bereketli, verimli bir sezon geçirdik. Osmancık'ta çeltik tarımıyla uğraşan, bu tarımdan ekmek yiyen 750 hanemiz var. Osmancıklı çiftçilerimizin Kızılırmak havzasındaki diğer il ve ilçelerde ektikleriyle 60 bin dekara yakın çeltik ekimi olmaktadır. Bu da Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 5'ine karşılık gelmektedir." dedi. Osmancık pirincinin kalitesinin Kızılırmak'ın çevresindeki bereketli topraklar ile iklim şartlarından kaynaklandığını dile getiren Şahiner, "Osmancık'ta yetişen pirinç, aroması ve lezzeti güzel, pilavı da güzel olduğu için tercih edilmektedir. Osmancık pirinci yurt dışında dahi ekiliyor. Bütün marketlerde de Osmancık pirinci satılıyor. Bu, Osmancık'a özgü pirincimizin özelliğidir. Yöremizin havasından suyundan kaynaklanan bir durum." diye konuştu. Verim dekar başına 800 kilogram, randıman yüzde 60 civarında İlçede yaklaşık 500 dekar alanda çeltik üretimi yapan Erkan Kanıtemiz ise Osmancık'ta üst düzey kalitede pirinç elde ettiklerini vurguladı. Bu yıl hava şartlarından dolayı çeltik ekiminin geciktiğini ancak sonraki hava sıcaklıklarından dolayı hasadın gecikmediğini anlatan Kanıtemiz, şöyle devam etti: "Normalde 15 gün daha geç olması lazımdı ama havanın güzel gitmesinden dolayı biraz daha erken oldu. Hasadımız zamanında başladı. Verim dekar başına 800 kilogram, randıman yüzde 60 civarında. Bu da tam istediğimiz bir durumdur. Bu sene kalite, tarla verimi, randıman tam bizim istediğimiz şekilde. Pirincin kalitesi de iyi. Bu seneki çeltik hasadında bir sıkıntı olmadan işimize devam ediyoruz." Kanıtemiz, gelecek yıllarda kalite ve verimin daha da artırılması için daha çok bilimsel yöntem kullanmayı planladıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan ilçedeki son çeltik hasadı çalışması, dron ile görüntülendi.

Konuralp pirinci üretim geliştirme kompleksi projesi hayata geçiyor Haber

Konuralp pirinci üretim geliştirme kompleksi projesi hayata geçiyor

Düzce İl Özel İdaresi tarafından başvurusu yapılan Düzce Üniversitesi’nin paydaş kurum olarak yer aldığı “Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi” başlıklı proje Doğu Marmara Kalkınma Ajansı güdümlü proje desteği onaylandı. Düzce’deki çeltik üreticilerine yönelik uygulanmaya başlanacak. Düzce İl Özel İdaresi tarafından başvurusu yapılan ve proje ortağı olarak Düzce Üniversitesi ile birlikte, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve Düzce İŞKUR İl Müdürlüğü’nün yer aldığı projede, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri-Sakarya Bölge Birliği iştirakçi olarak bulunuyor. Bölgedeki çeltik üreticileri ile çeltik üretimi yapmak isteyen çiftçi adayları ise projenin hedef kitlesini oluşturuyor. Proje çerçevesinde çeltik üreticilerine yönelik düzenlenen eğitim programına katılan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, proje hakkında açıklamalarda bulunarak üreticileri bilgilendirdi. Düzce ilinde kırsal kalkınma ve tarıma dayalı sanayi yatırımları alanında avantajlı bir tarımsal ürün olan ve coğrafi işaret tescili bulunan Konuralp pirinci, üretimi uzun yıllara dayanan yerel bir marka olarak biliniyor. Proje ile Konuralp pirincinin üretim ve pazarlama potansiyelinin geliştirilmesinde engel teşkil eden geleneksel tarımsal üretim anlayışından, modern üretim tekniklerine geçilmesi, teknolojik alt yapının oluşturulması planlanıyor. Doğru girdilerin kullanılması, tarımsal verimliliğin artırılması, çiftçi örgütlenmesinin geliştirilmesi, işleme tesisi ve pazar ağı kurularak sürdürülebilir çeltik üretim ve pazarlama ekosistem modeli oluşturulması ve çeltik tarımıyla uğraşan çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına yönelik bir merkez ve işleme tesisi kurulması projesini oluşturuyor. Üretimde verimlilik, gelir düzeyi ve katma değerin artırılmasının hedeflendiği proje ile bölgede tarıma dayalı istihdamın artırılması, ülkemizde ithalat ihtiyacı yüksek bir tarımsal ürün olan pirincin üretim miktarının artırılması yoluyla ithalatının azaltılması da projenin genel hedefleri arasında önemli bir yer tutuyor. Yeni çeltik ekim alanlarının oluşturularak ve üretimde verimliliğin artırılarak Düzce’de tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, çeltik üretim ve pazarlama programı dahilinde çiftçinin, coğrafi tescilli Konuralp pirincini geleneksel yöntemler yerine, modern yöntemler ile üretim sürecine geçmesinin teşvik edilmesinin yanı sıra; teknolojik ekipman alt yapı desteği verilerek üretimde verimliliğin sağlanması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçi örgütlenmesinin tarımsal üretimdeki önemi konusunda bölge çiftçilerinin farkındalıklarının artırılması, çeltik üretimi alanında bölgede üretici örgütlerinin ortaya çıkmasının sağlanması, bölgedeki çeltik üretim alanlarının artırılması, çeltik kurutma ve çektirme tesisisin kurulması ile birlikte bölge dışındaki nakliye giderlerinin ve üretim firelerinin azaltılması da projenin gayeleri arasında bulunuyor. İşsizlik ve kırsal göç sorunun çözümüne de katkı sunacak proje dahilinde Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi, çeltik üreticilerine eğitim vererek modern üretim tekniklerine geçilmesi ve üretimin artırılması konusunda destek sağlayacak. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.