TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Cennet Hurması Üretimi

AGRONEWS - Cennet Hurması Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Cennet Hurması Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Honaz'da Cennet Hurması Bereketi: Verim %40 Arttı Haber

Honaz'da Cennet Hurması Bereketi: Verim %40 Arttı

Denizli'nin Honaz ilçesinde, Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurmasının hasat dönemi son aşamaya geldi. Bölgede 12 bin dekarlık alanda yetiştirilen bu değerli meyvenin bu yılki hasadında, geçen yıla oranla %40'lık rekor bir verim artışı yaşandı. Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, ilçenin yaş cennet hurması üretiminde Türkiye'de ikinci, kuru üretimde ise birinci sırada olduğunu belirtiyor. Yelek, "Bu sene üretim fazla olmakla birlikte yaş ürün fiyatları biraz düşük. Bu nedenle üreticiler kurutmaya yöneldi" açıklamasında bulundu. Bu değerli meyve, A, C ve B vitaminleri başta olmak üzere, potasyum ve manganez gibi önemli mineralleri içeriyor. Bunların yanı sıra tanenler, flavonoidler ve karotenoidler gibi sağlığa faydalı birçok bitki bileşiğine sahip. Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, cennet hurmasının özellikle sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor. Kepenek, "Her evde kurutulan bu meyvemiz, Türkiye'nin dört bir yanına satılıyor. Bu yılki yüksek rekolte vatandaşlarımızın gelirine önemli katkı sağlıyor" dedi. Üretim süreci oldukça özenli bir şekilde yürütülüyor. Hasat edilen meyveler önce kabuklarından soyuluyor, ardından tek tek asılarak özenle kurutuluyor. Evlerin bahçelerinde ve teraslarda kurutulan ürünler, gelen tüccarlara satılıyor veya ihraç ediliyor. Yaş ürünler ise Türkiye genelinde pazarlanıyor.

Amasyalıların ‘Sarı altını’ cennet hurması Haber

Amasyalıların ‘Sarı altını’ cennet hurması

Ekonomiye katkısı ile rengi dolayısıyla ‘Sarı altın’ olarak adlandırılan vitamin deposu meyve bu yıl bin tondan fazla üretildiği beldeyi hurmayı diyarına dönüştürdü. Dalında alıcı bulan meyvenin kurusu evlerin balkonlarına ve çatı katına asılıyor. Hasadına başlanan cennet hurması dalında 12 TL, kurutulduğunda ise 150 TL’yi aşan fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü. Üretimi 10 yıl içinde 100 tondan bin tona yükseldi. Şehrin meyve hangarı Ziyaret beldesinde günün ilk ışıklarıyla bahçelerin yolunu üreticiler gün boyu topladıkları hurmaları özenle seçiyor. Kabuğu soyulan meyveler ise kurutmalık için askılara asılıyor. Dalında kilosu 8 TL ile 12 TL arasında, kurusu ise 150 TL’yi bulan fiyatla satılıyor. “Alıcılar üreticilerimizin ayağına kadar geliyor” Beldelerinde 15 yıl öncesine kadar yetiştiriciliğinin az yapıldığı cennet hurmasının son yıllarda devletin de desteğiyle dikiminin giderek arttığını belirten Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık, “10 yıl öncesine kadar yaygın değildi. Fidan dikimi ve rekoltesi her geçen yıl arttı. 10 yıl önce 100 ton hasat edilirken bu yıl bin tondan fazla rekolte bekliyoruz. Alıcılar üreticilerimizin ayağına kadar geliyor” dedi. Başkan Uyanık, mikroklima özelliğiyle dikkat çeken yörede yetişen diğer meyve çeşitlerine göre ilaçlaması ve zirai mücadelesinin bulunmamasının çiftçilerin bu meyveye yönelmesinde etkisinin olduğunu söyledi. “Burası hurma diyarı olacak” Küçükleri 8 TL’den, irileri ise 12 TL’den alıcı bulan meyveyi toplam 10 dönümlük arazisinde yetiştiren İsmet Çevik (81), “Başka meyveler bu kadar karlı olamaz. Çünkü ilaçlama masrafı ve işçiliği yok. Gittikçe de ekilecek. Burası hurma diyarı olacak. Kazancı elmadan daha iyi. Tam sarı altın. O paraya altın al. Yeniden kazandırsın” diye konuştu. 5 dönümlük arazisinde 300’e yakın sayıda cennet hurması ağacının bulunduğunu anlatan Serdar Çakar (41) ise “Bu yıl kiraz ve hurma sezonu güzel geçti. Allah bereket versin. Cennet hurması bizim için sarı altın oldu” şeklinde konuştu. Teraslarda kurutup satacaklar Kurutup satmak için iki evinin çatı kısmına iplerle bu meyveden asan 34 yaşındaki Onur Aşlamacıoğlu da, “İki evimin de terası dolu. Dört tarafından rüzgar, güneş alan yerlerde kuruyor. Kurusu daha kıymetli. İnşallah kurusunun kilosunu 150 TL, 160 TL’den satacağız” ifadelerini kullandı.

Manisa’dan dünyaya cennet hurması Haber

Manisa’dan dünyaya cennet hurması

Yaş meyvesi 15 TL’den satılan meyvenin kurusu ise bu sene 200 TL’den alıcı buluyor. Geçen yıl yurtdışından gelen taleplere yetişemediklerini belirten üreticiler ise diğer üreticilere üzüm bağlarını sökerek cennet hurması yetiştiriciliğine başlamalarını tavsiye etti. Gemide çalışan Alaşehirli bir denizcinin, tatil dönüşü evinin balkonunda kuruttuğu cennet elması kurularını arkadaşlarına hediye olarak götürmesiyle başlayan, Alaşehir’in Kavaklıdere Mahallesindeki cennet elması kurusu üretimi bugün dünya pazarlarında kendine önemli bir yer buldu. Kavaklıdere Cennet Hurması olarak adlandırılan cennet elması kurusunun satışını yapan Recep Kılıç, serasında kuruttuğu cennet hurmalarını yurt içi ve yurt dışında pazarlıyor. Alaşehir’in kırsal Kavaklıdere Mahallesi’nde yaşayan Recep –Sevim Kılıç çifti evlerinin bahçelerinde kurdukları sera ile cennet hurması ticareti yapıyor. Kendi bahçelerinden topladıkları ve mahalle sakinlerinin bahçelerinden satın aldıkları cennet elmalarını topladıktan sonra soyan ve seraya asarak kurutan Kılıç çifti yurt içinde ve yurt dışına cennet hurması kurusu pazarlıyorlar. Kadın işçiler cennet elmasının rekoltesinin düşük, ama kaliteli olduğunu dile getirirken, enflasyonun yüksek olduğunu, mazot ve işçi ücretlerinin ise yüksek olduğu şikayetinde bulundu. "Taleplere yetişemiyoruz" Bahçede dalından toplayan ve serada soyan olmak üzere günde ortalama 20 işçi istihdam eden Recep Kılıç, "Denizci bir arkadaşımızın 2014 yılında, tatile geldiğinde balkonunda kuruttuğu, cennet elması kurularını arkadaşlarına götürmesiyle başlayan ’Kavaklıdere Cennet Hurması’ serüveni, günümüzde bütün dünyanın tanıdığı bir meyve haline geldi. 2016 yılında iç pazarda pazarlamak üzere başladığımız cennet hurması satışlarına artık yetişemiyoruz. Geçen yıl Moskova’dan 15 -20 ton Kavaklıdere Cennet Hurması talebi aldık, ancak talepleri karşılayamadık. Bölgemizde yaklaşık 800 dönüm alanda cennet elması yetiştiriliyor. 240 ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Çiftçilerimiz üzüm bağlarını söküp, cennet elması üretimine dönüyor. Çünkü cennet elması ekonomik olarak daha karlı. Geçen yıl 4 ton cennet elması kurusu üretimi yaptım. Bu yıl hedefimiz 6 tonu geçmek. Geçen yıl 7 TL’ye aldığımız cennet elmasının kilosu bu yıl 15 TL. Henüz piyasa açılmadı ama bu yıl cennet elması kurusunun fiyatı 200 TL civarında olacak. Ürettiğimiz ürünleri şu anda ihracatçı firmalarla görüşüyoruz. Henüz sezon tam başlamadı. Geçen yıl Almanya ve Hollanda’ya ürün gönderdik. Bu yıl daha çok alternatif var, pazar bulma sıkıntımız yok ancak ürün yetersiz kalıyor. Çiftçilerimizin, üzüme alternatif ürün olarak, cennet elmasını tercih etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi. Recep Kılıç’ın en büyük destekçisi ve yardımcısı olan eşi Sevim Kılıç ise şunları söyledi: "Eşim bahçe işlerini, toplama ve soydurma işlerini yapıyor. Bende soyulan ve askıya asılacak olan cennet elmalarını aparatlara takıyorum ve kurutmaya bırakıyorum. Böylece eşime destek oluyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.