TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çeşme

AGRONEWS - Çeşme haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çeşme haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çeşme’deki sakız ağaçlarında hasat hazırlıkları devam ediyor Haber

Çeşme’deki sakız ağaçlarında hasat hazırlıkları devam ediyor

Çeşme Meteoroloji İlçe Müdürlüğü bahçesindeki sakız ağaçlarında hasat öncesi ağaç çizim işlemi gerçekleştirildi. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci, Çeşme Meteoroloji Müdürü Ezher Zengin, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, Çeşmeli sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu, İbrahim Topal’ın da katılımıyla Çeşme Meteoroloji Müdürlüğü bahçesinde bulunan 28 yıllık sakız ağaçları, sakız hasadı için çizildi. Sakız ağaçlarını çizmeden önce kısa bir açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Çeşme’nin sadece turizm ile değil, tarımıyla da adından söz ettireceğini vurgulayarak, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, burada Meteoroloji İlçe Müdürlüğümüzün bahçesinde, sakız ağacının gelişip, çoğalması için koruma altına alınan bir projenin içindeyiz. Yarımadada, farklı ilçelerde de üreticilerimizi bu sektörün içerisine almak için biz de iktidar olarak çalışmaktayız. Sakız çok kıymetli. Hem sağlık alanında, gıdada, kozmetikte, içecekte, gastronomide, farklı alanlarda kullanılıyor. Sakızı yaşatmak, sakızla beraber katma değerli ürünler üretmek için hep beraber, el ele canla başla çalışacağımızı söylemek isterim. Çeşme, bundan sonra turizmin yanında gastronomisiyle, tarımıyla, burada üreteceğimiz ürünlerle anılacak. Karşıdaki Sakız adası, bütün adanın gelirini sakızdan karşılıyor. İnanıyoruz ki biz de burada katma değerli işler yapacağız" diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından Milletvekili Bölünmez Çankırı ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, bir sakız ağacını çizerek, hasat için hazırladı. Bölünmez Çankırı ve Şahin, havai köklendirme yöntemiyle elde edilen bir sakız fidanını da toprakla buluşturdu. Çeşme’deki sakız ağaçlarının tamamı kayıt altına alınacak Etkinlik öncesinde basın mensuplarına sakız ağaçları ve yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bir bilgi veren Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Teknisyeni Mesut Emre, "Burası bizim gen kaynağımız. Bu ağaçlarda havai köklendirme usulü fidan elde ederek, üreticilere anaç fidan sağlayacağız. Köklendirilen fidanların geriye dönük izlenebilirliğini sağlamak amacıyla bir kayıt sistemi oluşturduk. Her ağacımızı numaralandırdık. Hangi ağaçtan, hangi yıl, kaç fidan alınmış, hangi üreticimize verilmiş, hatta hangi ada ve parseldeki araziye dikilmiş, bütün bunların takibini yapacağız. Tüm Çeşme’yi parsel parsel gezerek, sakız ağacı tespitini yapacağız. Sakız, bir endemik tür, buraya ait. Dolayısıyla sakız ile ilgili çalışmayı daha detaylı yapacağız. Bütün sakız ağaçlarını numaralandıracağız. Ağacın yaşını, verim miktarını tespit edeceğiz. Sakız ağacını kaç derecelik açıyla çizmemiz gerektiğini bile araştırıyoruz" dedi. "Sakız ağacı sayısının artması için çalışıyoruz" Sakız’ın tıbbi aromatik bir bitki olduğunu vurgulayan Emre, "Özellikle sağlık sektöründe kullanılan bir bitki. Gıda sektöründe de kullanılıyor. Bugüne kadar bir şekilde gerçek değeri ortaya çıkarılmamış, sakızın sadece cikletlerde kullanılan bir ürün olduğunu öne çıkararak bir algı oluşturmuşlar. Dolayısıyla sakız üretimi hep ötelenmiş. Halbuki sakız, tıbbi aromatik bir bitkidir. Ülser gibi mide rahatsızlıkları ve bütün sindirim sistemine faydalı olan bir bitki. Yeteri kadar sakız üretimi yapabilirsek, ciddi artı değer elde edebiliriz. Yetiştirme alanlarımız Yunanistan’dan daha fazla. Sakız ağacının öneminin bilincindeyiz. Sakız ağacı sayısının artması için çalışıyoruz" diye konuştu. Öte yandan Çeşmeli sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu ve İbrahim Topal, havai köklendirme yöntemiyle elde ettikleri 30 bin sakız fidanının dikim için hazır olduğunu belirterek, bu yıl içinde toprakla buluşturacaklarını, ayrıca her yıl 15 bin yeni fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini ifade ettiler.

Çeşmeli üretici, enginarı 12 ay boyunca tüketiciye ulaştırıyor Haber

Çeşmeli üretici, enginarı 12 ay boyunca tüketiciye ulaştırıyor

Çeşmeli üretici Ersin Güvercin, yararları saymakla bitmeyen enginarı sadece konserve olarak değil, enginar sirkesi, enginar suyu ve enginar unu olarak 12 ay boyunca tüketiciye sunuyor. Çeşmeli üretici Ersin Güvercin, Ildır Mahallesi’ndeki tarlasında, doğal yöntemlerle yetiştirdiği organik enginarları mevsiminde toplayıp, ayıklayarak, çanak enginar haline dönüştürmesinin ardından, özel kazanlarda, buharda, 150 derecede sterilizasyonunu gerçekleştirerek, konserve haline getiriyor. En çok tüketilen çana enginarın yanında kalp enginar ve taze yapraklı şekilde de konservesini yaptıklarını anlatan Güvercin, taze yapraklı enginar konservesinin daha çok restoranlar tarafından tercih edildiğini, zeytinyağlı ya da ızgara olarak müşterilerine sunduklarını belirtti. Güvercin, enginar konservelerinin kapağı açılmadan 3 yıl raf ömrü olduğunu da söyledi. Enginar unu Enginarın ununu da yaptıklarını anlatan Güvercin, enginar çanağını fırında kuruttuklarını ve ardından da öğüterek toz haline getirdiklerini anlattı. Güvercin, enginar ununun salatalar da, et terbiyesinde, yoğurdun üzerine serpilerek öğün arası yiyeceği, sabah kahvaltısında ekmeği zeytinyağına batırdıktan sonra enginar ununa batırarak tüketilebileceğini belirtti. Enginar suyu Sakız enginarının besin değerlerinin en yüksek olduğu zamanda, çanak, tüy, sap ve iç yapraklarını bakır damıtma kazanına koyduklarını anlatan Ersin Güvercin, rezistansı yanmaması için bir miktar su koyduklarını, çıkan buharın bakır borulardan geçtikten sonra soğutulduğunu ve damlalar halinde enginar suyunun elde edildiğini söyledi. Enginar suyunun, enginar sebzesinden elde edilen içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırdığını, vücutta özellikle karaciğerdeki yağın dışarı atılmasına yardımcı olan bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Güvercin, bağırsak düzeninin sağlanmasına, kolesterolü düşürmeye, karaciğeri korumaya ve hazımsızlık sorunlarına yardımcı olduğunu ifade etti. Güvercin, enginar suyunun sabah aç karnına, yarım fincan kadar tüketilmesi gerektiğini de söyledi. Enginar sirkesi Enginarın sirkesini de yaptıklarını anlatan Güvercin, sirke haline dönüşümün 12 ayda tamamlanabildiğini, enginarın yapraklarından, çanağından, tüylerinden elde ettiklerini belirtti. Enginarın yüksek lif oranıyla sindirim sistemine çok faydalı olduğunu vurgulayan Güvercin, enginar sirkesinin de sindirim sistemine ve bağırsak hareketlerine iyi geldiğini ifade etti. Enginar sirkesinin, kalp sağlığına, yüksek tansiyonu azaltmaya, karaciğerin zararlı maddelerden arınmasına, karaciğerin yenilenmesine katkı sağladığını da belirtti. Enginar sirkesinin salatalarda sos olarak kullanılabileceğini söyleyen Güvercin, ayrıca bir bardak suya az miktarda enginar sirkesi konularak içilebileceğini de ifade etti. Üretici Ersin Güvercin, enginarın dışında şevketi bostanın köklerinin yanında Akkız adını verdikleri yapraklarının da konservesini yaptıklarını anlattı, Güvercin, ayrıca turp filizi ve arap saçı gibi bitkilerin de konservesini yaptıklarını, 12 ay boyunca tüketicilere ulaştırdıklarını söyledi.

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı Haber

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı

Çeşme-Urla-Karaburun bölgesinde sakız ağacı sayısını artırmak için başlatılan proje kapsamında 2013'te Urla'nın Demirci Mahallesi'nde bulunan 6 dönümlük alana, Orman Bölge Müdürlüğünce 306 sakız fidanı dikildi. Her yıl fidanların bakımını yapan ekipler, bu yıl ilk kez sakız ağaçlarının gövdelerini çizerek ilk hasadı gerçekleştirdi. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, ağaçlardan elde edilen sakızın gastronomiden kozmetiğe birçok alanda kullanıldığını, ekonomik getirisinin yüksek olduğunu söyledi. Dünyada en fazla sakız üretiminin Yunanistan'ın Sakız Adası'nda yapıldığını, sakız ağacının Çeşme, Urla ve Karaburun'u kapsayan yarımadanın da doğal ürünü olduğunu belirten Derince, şöyle devam etti: "Biz de ülkemizde bunu yetiştirerek ihracata dönük işlemler yapmayı planlıyoruz. Buradaki en önemli husus halkın bilinçlendirilmesi ve sakıza sahip çıkması. İzmir Bölge Müdürlüğü hudutlarında 60 bin fidan diktik. Bu 60 bin fidandan 25 bini sakız verimine dönük olarak havai köklendirmeyle ürettiğimiz fidanlar. Yani bunlar büyüdüklerinde direkt sakız verebilecek. Kalan kısım da Atlantik sakızı dediğimiz sakızlar. Bunları da aşılama yöntemiyle ürün verecek sakız ağacı haline getireceğiz." Sakız ağaçlarında ilk ürünün, fidan olarak dikildikten 4-5 yıl sonra alınabildiğini, ağaçların 10-15 yaşlarından itibaren 300-350 gram civarında ürün verdiğini dile getiren Derince, "Sakız ağacı konusunda artık uzmanlaştık. Vatandaşlarımız en yakın Orman teşkilatına giderek oradan sakız ağacı fidanı nasıl temin edilir, sakız nasıl üretilir bunları öğrenebilirler ve boş buldukları alanlara bu 'altın damlayan' ağacı dikebilirler." dedi. Sakız ağacı yetiştiriciliğine Tarım ve Orman Bakanlığının büyük önem verdiğini ve her türlü desteği sağladığını aktaran Derince, vatandaşları sakız ağacı dikmeye davet etti.

Sakız ağacı Çeşme yarımadasının kadınlarına gelir kapısı oluyor Haber

Sakız ağacı Çeşme yarımadasının kadınlarına gelir kapısı oluyor

Kilosu 5 bin TL’yi bulan Çeşme yarımadasının altın damlayan ağaçları sakız için kadın istihdamı ve kadın iş gücünün katılımını sağlamak amacıyla kullanım hakları kadınlara verilecek bir proje başlatılıyor. Yıllar boyu Yunanistan’ın tekelinde olan ve Sakız Adası ile anılan sakız ağacı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2014 yılında başlattığı "Sakız Eylem Planı" ile artık Ege’nin incisi İzmir’in Çeşme yarımadasında da yetiştirilmeye başlandı. Toplamda bin dekarlık alanda 100 bine yakın sakız ağacı toprakla buluşturuldu. "Damla Sakızının Toplumsal ve Ekonomik Yönden Güçlendirilmesi Projesi" ile bölgede yaşayan kadınların kurduğu Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine sakız ağaçlarının kullanım hakları verilerek elde ettikleri sakızları kullanarak damla sakızlı kurabiye, damla sakızlı macun gibi ürünler üretmeleri hem aile bütçelerine, hem de İzmir ve Ülke ekonomisine katkıda bulunmaları hedefleniyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince; elde edilen sakızın gıda, kozmetik ve sağlık alanlarında kullanılan önemli bir hammadde olduğunu söyledi. Derince konuşmasında, "2012 ile 2022 yılları arasında Karaburun’un Balıklıova Mahallesi, Seferihisar’ın Doğanbey Mahallesi, Urla’nın Kadıovacık, Demircili, Özbek ve Kuşçular mahalleleri ile Çeşme’nin Altınkum, Ildır, Ovacık ve Çiftlikköy mahallelerinde toplamda bin 6 dekar alana 33 bin 700 adet aşısız sakız ile bin 389 dekar alana 27 bin 718 adet sakız ağacı dikilmiştir. 2023 yılında da 100 dekar alana 5 bin adet aşılı sakız dikimi yapılacaktır" dedi. Konuşmaların ardından tüm katılımcılar topluca fotoğraf çekilerek Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınların sakızla ürettikleri yiyecek ve içeceklerden oluşan ikramların tatlarına baktılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.