TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ceviz Hasadı

AGRONEWS - Ceviz Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ceviz Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuraklığa rağmen Kırşehir’de bahçelerde ceviz hasadı başladı Haber

Kuraklığa rağmen Kırşehir’de bahçelerde ceviz hasadı başladı

Kırşehir’in Kaman ilçesinde kuraklığa rağmen bahçelerde ceviz hasadı başladı. Mevsim şartlarının etkisiyle beklenen oranda yağış almayan ceviz bahçelerinde ceviz hasatları başladı. Türkiye’de önemli ceviz üretim bölgelerinden biri olan Kaman ilçesinde yaş ceviz hasatları bahçelerde yapılmaya başlanırken, bu yıl rekoltenin beklentilerinin üzerinde olması ürünleri sevindiriyor. Kaman İlçe Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, 2024 yılı ceviz hasatlarının yavaş yavaş başladığını söyledi. Gökalp, "Yıl kurak geçmesine rağmen bazı bahçeler bu durumdan zarar görmesine rağmen rekolte yüksek. İnşallah cevizin içi de aşırı sıcaklardan etkilenmemiştir. İlçede 24-25 bin dönüme yakın bahçede ceviz üreticisi iyi ceviz üretmek için gerekeni yapmakta. Kaman cevizi 3 yıl öncede coğrafi işaret alarak kendini kanıtlamış cevizdir" dedi. Ceviz bahçelerinde hummalı bir çalışma içinde olan çiftçiler, cevizlerin ağaçlardan büyütülmesine ve mevsimsel etkilerden etkilenmeden kaliteli ceviz üretmeye çalışıyor. Ceviz bahçesinde hasada başlayan Mustafa Ünsal adlı üretici ise bir önceki yıla göre cevizlerin bu yıl daha iyi olduğunu belirterek; "İlçe genelinde geçtiğimiz yıla oranla cevizler daha iyi durumda, bahçelerimizde sorunlar var ama ilçenin genelinde hasat ve üretim durumlarının daha iyi olduğunu biliyoruz. Kaman cevizi sarımsı, yağlı ve lezzetli olur" diye konuştu.

Üreticilerin ceviz hasadı mesaisi başladı Haber

Üreticilerin ceviz hasadı mesaisi başladı

Geleneksel yöntemlerle toplanan cevizler yeşil kabuğundan özenle ayrılıp kurutulduktan sonra satışa sunulacak. İlçeye bağlı Değirmendere Mahallesi’nde üreticiler, yetişen cevizleri geleneksel yöntemlerle hasat etmeye başladı. Sabah erken saatte işe başlayan üreticiler, olgunlaşan Kaman cinsi cevizleri toplamaya başladı. Bir yandan uzun çubuklar yardımıyla dallara vurmak suretiyle cevizler dökülürken, diğer yandan yerden toplanan cevizler kovalar yardımıyla çuvallara dolduruldu. Hasat edilen cevizler bir süre dinlendirildikten sonra yeşil kabuklarından farklı yöntemlerle ayrılarak kurutulmaya bırakılıyor. Uygun kıvamda kurutulan cevizler daha sonra satış için hazır hale getiriliyor. "Şimdi hasat zamanı geldi" Köylülerden çiftçi Mustafa Ay, şeftali yetiştiriciliği yaptığını, alternatif ürün olarak da ceviz diktiğini söyledi. Kaman cinsi cevizde hasat zamanının geldiğini belirten Ay, bir yıllık emeklerinin karşılığını almanın heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, "Bir yıl boyunca cevizlerimizi güzelce ilaçladık, suladık, bakımını yaptık. Şimdi hasat zamanı geldi. Topladığımız cevizlerin kabuğunu soyup kuruttuktan sonra piyasaya süreceğiz. Kışlık yiyeceğimizi de hazırlıyoruz. Fazlasını ihtiyaç üzere satacağız" dedi. Bahçesinde verimin normal olduğunu ifade eden Ay, çetnır cinsi cevizlerin hasadına ise 15-20 günlük süre olduğunu kaydetti.

Tekirdağ’da ceviz hasadı devam ediyor Haber

Tekirdağ’da ceviz hasadı devam ediyor

Tekirdağ’ın Malkara ilçesindeki ceviz hasadı sürüyor. Malkara ilçesinde Sağlamtaş ve Elmalı Mahallelerindeki orman alanlarından tahsisli ceviz bahçelerindeki ceviz hasadı devam ediyor. Tekirdağ’da özellikle orman tahsisli alanlarda kurulan ceviz bahçelerinde çok büyük yatırımlarla ceviz üretimi yapılıyor ve ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Yetiştiricilerin bu dönemde yoğun şekilde ürün hasadını gerçekleştirirken, hasattan sonra kabuk soyma ve kurutma işlemleri ile boylama yaparak satış için hazırlıklarını sürdürülüyor. Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ve kurumun teknik personeli de hasada katılarak çeşitli incelemelerde bulundu. Üreticilerle yapılan görüşmelerde, ürün pazarlama ve bu yıl görülen kuraklık ile ilgili sulama sorunları dile getirildi. Öcal, ”İl Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin yanındayız, sorunların çözümü için gayret göstermekteyiz. Kuraklık ile ilgili mevcut su kaynaklarının etkin ve tasarruflu şekilde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Salma sulamanın yerine modern sistemlerden olan damla sulama kullanımı artık zorunludur. Ceviz yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlı ile mücadele verimi ve kaliteyi çok etkilemektedir. Bu nedenle il ve ilçe müdürlüğümüz teknik personeli her zaman çiftçimizin hizmetindedir. Üretimle ilgili her zaman desteğe hazırız. Bereketli bir sezon dilerim” dedi.

Hasadına başlanan Şebin cevizinde rekolte düşüklüğü yaşanıyor Haber

Hasadına başlanan Şebin cevizinde rekolte düşüklüğü yaşanıyor

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde hasadına başlanan tescilli Şebin cevizinde rekolte düşüklüğünün fiyatlara yansıyacağı ifade edildi. İlçede çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alan tescilli Şebin cevizinin bu sene rekolte az olsa da fiyatıyla üreticiyi memnun edeceği umut ediliyor. Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, 2023 yılı hasadına başladıklarını ancak rekoltenin beklentilerinin altında olduğunu ifade ederek “Geçmiş yıllarda ortalama 600 ton rekolte gerçekleşen Şebin cevizinde bu sene 200 ton anca rekolte çıkması bekleniyor. Bu rekolte düşüklüğünün nedeni ise son yıllarda yalancı baharın etkisiyle ceviz ağaçları erken uyanıyor. Ardından ise zirai don yaşanıyor. Son iki yıldır üst üste yaşanan bu zirai donlar ceviz rekoltesini çok ciddi şekilde düşürmektedir. Zirai don nedeniyle yapılan tarım sigortasından da anlayamadığımız şekilde çiftçilerimiz yararlanamadı” dedi. Rekolte düşüklüğü fiyatları yükseltecek Rekolte düşüklüğünün fiyatlara da yansıyacağını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Arslan, “ Rekolte üreticinin istediği seviyede olmadı ancak, fiyatların yüksek olması belki üreticiyi memnun eder ama bu defa da tüketici mağdur olacak. İsterdik ki yüksek rekolteyle hem üretici, hem de tüketiciler memnun olsun. Önceki yıl 75 ile 100 lira arasında satılan kabuklu Şebin cevizi bu sene 200-250 lira arasında piyasada alıcı bulacak hatta biraz daha fazla fiyatı yükselebilir. Şebin cevizine her geçen gün talep artarken, rekolte düşüklüğü fiyatları da yükseltecektir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.