TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ceviz Üretimi

AGRONEWS - Ceviz Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ceviz Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuraklığa rağmen Kırşehir’de bahçelerde ceviz hasadı başladı Haber

Kuraklığa rağmen Kırşehir’de bahçelerde ceviz hasadı başladı

Kırşehir’in Kaman ilçesinde kuraklığa rağmen bahçelerde ceviz hasadı başladı. Mevsim şartlarının etkisiyle beklenen oranda yağış almayan ceviz bahçelerinde ceviz hasatları başladı. Türkiye’de önemli ceviz üretim bölgelerinden biri olan Kaman ilçesinde yaş ceviz hasatları bahçelerde yapılmaya başlanırken, bu yıl rekoltenin beklentilerinin üzerinde olması ürünleri sevindiriyor. Kaman İlçe Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, 2024 yılı ceviz hasatlarının yavaş yavaş başladığını söyledi. Gökalp, "Yıl kurak geçmesine rağmen bazı bahçeler bu durumdan zarar görmesine rağmen rekolte yüksek. İnşallah cevizin içi de aşırı sıcaklardan etkilenmemiştir. İlçede 24-25 bin dönüme yakın bahçede ceviz üreticisi iyi ceviz üretmek için gerekeni yapmakta. Kaman cevizi 3 yıl öncede coğrafi işaret alarak kendini kanıtlamış cevizdir" dedi. Ceviz bahçelerinde hummalı bir çalışma içinde olan çiftçiler, cevizlerin ağaçlardan büyütülmesine ve mevsimsel etkilerden etkilenmeden kaliteli ceviz üretmeye çalışıyor. Ceviz bahçesinde hasada başlayan Mustafa Ünsal adlı üretici ise bir önceki yıla göre cevizlerin bu yıl daha iyi olduğunu belirterek; "İlçe genelinde geçtiğimiz yıla oranla cevizler daha iyi durumda, bahçelerimizde sorunlar var ama ilçenin genelinde hasat ve üretim durumlarının daha iyi olduğunu biliyoruz. Kaman cevizi sarımsı, yağlı ve lezzetli olur" diye konuştu.

Üreticilerin ceviz hasadı mesaisi başladı Haber

Üreticilerin ceviz hasadı mesaisi başladı

Geleneksel yöntemlerle toplanan cevizler yeşil kabuğundan özenle ayrılıp kurutulduktan sonra satışa sunulacak. İlçeye bağlı Değirmendere Mahallesi’nde üreticiler, yetişen cevizleri geleneksel yöntemlerle hasat etmeye başladı. Sabah erken saatte işe başlayan üreticiler, olgunlaşan Kaman cinsi cevizleri toplamaya başladı. Bir yandan uzun çubuklar yardımıyla dallara vurmak suretiyle cevizler dökülürken, diğer yandan yerden toplanan cevizler kovalar yardımıyla çuvallara dolduruldu. Hasat edilen cevizler bir süre dinlendirildikten sonra yeşil kabuklarından farklı yöntemlerle ayrılarak kurutulmaya bırakılıyor. Uygun kıvamda kurutulan cevizler daha sonra satış için hazır hale getiriliyor. "Şimdi hasat zamanı geldi" Köylülerden çiftçi Mustafa Ay, şeftali yetiştiriciliği yaptığını, alternatif ürün olarak da ceviz diktiğini söyledi. Kaman cinsi cevizde hasat zamanının geldiğini belirten Ay, bir yıllık emeklerinin karşılığını almanın heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, "Bir yıl boyunca cevizlerimizi güzelce ilaçladık, suladık, bakımını yaptık. Şimdi hasat zamanı geldi. Topladığımız cevizlerin kabuğunu soyup kuruttuktan sonra piyasaya süreceğiz. Kışlık yiyeceğimizi de hazırlıyoruz. Fazlasını ihtiyaç üzere satacağız" dedi. Bahçesinde verimin normal olduğunu ifade eden Ay, çetnır cinsi cevizlerin hasadına ise 15-20 günlük süre olduğunu kaydetti.

Yalova’da çiftçilere Trabzon hurması ve ceviz fidanı dağıtıldı Haber

Yalova’da çiftçilere Trabzon hurması ve ceviz fidanı dağıtıldı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Yalova İlinde Trabzon Hurması ve Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" çerçevesinde 18 çiftçiye 2 bin 500 adet Trabzon hurması ve 22 çiftçiye bin 250 adet ceviz fidanı dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Yalova’da işlenmeyen tarım alanlarının ekonomiye kazandırılması ve ceviz gibi üretimi yeterli olmayan tarımsal ürünlerde ithalatın azaltılması amacıyla “Yalova İlinde Trabzon Hurması ve Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” hayata geçirildi. Proje çerçevesinde toplam 100 dekar alan için 40 üreticiye dağıtılmak üzere 2 bin 500 adedi Trabzon hurması fidanı ve bin 250 adedi de ceviz fidanı olmak üzere toplam 3 bin 750 adet sertifikalı fidanın dağıtımı yapıldı. Yüzde 75’lik kısmı bakanlık tarafından sağlanan destek ve yüzde 25’lik kısmı da üretici katkısı olmak üzere toplam tutarı 188 bin 112 TL olan projede yeni hurma ve ceviz bahçesi kurulumuna 141 bin 84 TL hibe desteği sağlandı. Bakanlık ve Yalova İl Özel İdaresi destekleri ile 2018-2022 yılları arasındaki son 5 yılda 279 çiftçiye 952 dekar alan için toplam 25 bin 50 adet sertifikalı ceviz fidanı dağıtımı yapılırken 593 bin 743 TL hibe desteği sağlanarak yeni ceviz bahçesi kurulumu sağlandı. Bakanlık ve Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulanan projelerin sağladığı ivmeyle son 5 yıllık dönem olan 2018-2022 yılları arasında ceviz üretim alanı 1,5 kat artış göstererek 2 bin 660 dekardan 4 bin 282 dekara ulaşıldı ve yıllık bin tonu aşan rekolte düzeyi yakalandı. Yine Bakanlık ve Yalova İl Özel İdaresi destekleri ile 2017 - 2022 yılları arasındaki son 6 yılda 196 çiftçiye 32 bin 430 adet sertifikalı hurma fidanı dağıtıldı. 644 dekar alanda Trabzon hurması meyve bahçe tesisi kurulumu için hibe desteği sağlandı.

4. Ulusal Ceviz Sempozyumu PAÜ ev sahipliğinde düzenlendi Haber

4. Ulusal Ceviz Sempozyumu PAÜ ev sahipliğinde düzenlendi

Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan 4. Ulusal Ceviz Sempozyuma Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan başta olmak üzere Çameli Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Turan Karadeniz, Sempozyumun konuk konuşmacısı Van 100. Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serhat Akbulut, üreticiler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Müzik Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Birol Işıkdemir’in yönetiminde Tülay Tülen’in birlikte yaptığı müzik dinletisi ile devam etti. Açılış konuşmalarından ilkini yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz “Tarım topraklarından %0,8 pay almasına rağmen toplam küresel üretimin yüzde 1,29’dan fazlasını üreten Türkiye’ye nazaran diğer ülkeler değişen teknolojiyi geçmiş yıllara göre daha iyi kullanmaktadır. Artan nüfus ve kalkınmaya bağlı olarak tarımsal üretimin ticareti de giderek önemini arttırmaktadır. Türkiye sanayileşmedeki gelişmeler gibi tarımsal teknolojide de değişim ve dönüşüme hazırlanmalıdır. Hızlı bir şekilde tarımda teknoloji kullanılmalıdır. Küresel tarımsal ihracatın yüzde 1,57’sini ithalatın ise yüzde 1,14’ünü gerçekleştiren bir ülke olarak Türkiye mevcut konumunu güçlendirerek sektöre öncülük etmelidir. Küresel tarım ekonomisi 3,67 trilyon dolarlık bir hacme sahip olup bu pastadan ne kadar alacağımız Türkiye Yüzyılı için bize önemli bir ödev yüklemektedir. Ceviz üretim miktarında Denizli 14.9 bin tonla 4’üncü sırada yer almaktadır. Dolayısıyla Denizli cevizde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde ceviz yetiştiriciliğinde Denizli bu kadar önemli yere sahip olduğundan sempozyumun burada yapılması çok doğrudur. Yetiştiriciliği, beslenmedeki önemi, ıslahı, ticareti her yönüyle tartışılacağı ve değerlendirileceği cevizin teknoloji ile birlikte kullanılmasıyla Türkiye yüzyılına yakışır bir şekilde nasıl yetiştirilmesi gerektiği bu sempozyumda genel olarak ele alınacaktır.” “Belki ilk defa Türkiye’de bir şeyi daha biz başaracağız. Ülkemize örnek olacağız” Pamukkale Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Pamukkale Üniversitesi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını çok büyük etkinlikler, kongreler, sempozyumlarla kutlamaya karar verdik. Sayısını şuan bilmiyorum adına yüz etkinlik desek de olurdu. Çok büyük etkinlikler yapıyoruz. Bunlardan biri de 4. Ulusal Ceviz Sempozyumu oldu. Ülkemiz Avrasya bölgesinde olması hasebi ile Cumhuriyeti kutlama sevincimizde kursağımızda kaldı. Zalim İsrail bir avuç toprağı olan Filistin’i işgal etmesiyle Pamukkale Üniversitesi’nde içimiz buruk olarak bu etkinlikleri yapıyoruz. Denizli’nin ileri gelen iş adamları, iş insanları, STK olsun Denizli’ye ne yapacağımıza dair istişarelerde bulunduk. Ziraat Fakültesinin kurulacağını, Denizli’nin tarım kenti olduğunu söyledim. Bu konu yoğun bir çalışmayla üniversitemize ziraat fakültemizi kazandırdık. Bahçe ve tarla bitkileri bölümüne öğrencilerimizi kabul ettik. Turan hocam ile Ziraat Fakültesi’nde eğitim modelini 4+4 olarak yani yarı teorik yarı pratik olacak şekilde dizayn ettik. Belki ilk defa Türkiye’de bir şeyi daha başaracağız. Ziraat Fakültesi’nin yaz tatili Aralık, Ocak ve Şubat aylarında olacak çünkü tam ürünlerin geliştiği ayda öğrenci yok. Dolayısıyla tarımın sezonuyla Ziraat Fakültesi’nin sezonunu aynı olmasını arzu ediyoruz. İnşallah bunu da başaracağız ve ülkemize örnek olacağız. Denizli tarım kenti, Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni açarken 568 firmanın Denizli’de tarım ürünü ihraç ettiğini gördük. Denizli cevizinde lider bir şehir olacağı aşikâr. Ceviz Sempozyumu da burada olmayı hak ediyor. Ziraat Fakültemizle tarım sektörüne ciddi katkılar yapmak istiyoruz.” “Nut grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur” Sempozyumun açılış sunumu ‘Cevizin Beslenmedeki Yeri ve Önemi’ adlı sunumu ile Van 100. Yıl Üniversitesi önceki dönem rektörlerinden Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen yaptı. Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen yaptığı konuşmada şunlara değindi: “Ziraat zerre kökünden gelen ekmek biçmek anlamına gelen bir kelimedir. Yediden yetmişe hiçbir bilim dalı faaliyet sahası tüm insanlığı ilgilendirmez. Sadece ziraat yediden yetmişe herkesi ilgilendirir. Her gün uzaya dolmuş seferi yapılsa ziraatın önemi hiç azalmaz artar. Zenginleştikçe insanlar sağlığa önem verecekler bu açıdan ziraatın önemi giderek artacak. Zira Ukrayna-Rus savaşında gıda krizi başlama korkusunu herkes yaşadı gördü. Huzurlu yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı nut grubudur. Nut grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur. Sağlıklı olmazsak ağzımızın tadı olmaz. İyiyi çalışamayız, insanlarla iyi geçinemeyiz. Sağlıklı olmak için sağlıklı gıdalarla sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı beslenmek içinde temel gıda maddelerini ve yanındaki mikro besinleri mutlaka almalıyız. Nutlar sert kabuklu meyvelerde ihtiyacımız olan yağlar, protein ve karbonhidratlar bunların hepsi dengeli biçimde vardır. Ceviz sert kabuklu meyvelerin en sağlıklı olanıdır. Dünya çoğaldıkça, insanlar zenginleştikçe, bilinç düzeyi yükseldikçe, sağlıklı beslenmeye verilen önem arttıkça, cevizin besin değeri bilindikçe cevize olan talep artacaktır.” Sunumunun sonun katılım ve katkılarından dolayı Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’e teşekkür belgesini Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından takdim edildi. Üç gün sürecek sempozyum kapsamında Çal Özel Ceviz Oturumu ve Çal Bağcılığı Çalıştayı başta olmak üzere bildiri sunumları ve sosyal program düzenlenecek.

Başkan Arslan ‘Çameli Kepir’ cevizini, Ceviz Sempozyumunda tanıttı Haber

Başkan Arslan ‘Çameli Kepir’ cevizini, Ceviz Sempozyumunda tanıttı

Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen "Cumhuriyetimizin 100. Yılına Özel 4. Ulusal Ceviz Sempozyumu" konunun uzmanları ve sektör temsilcilerinin geniş bir katılımıyla gerçekleştirildi. Çameli İlçe Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen, Belediye Başkanı Cengiz Arslan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Adem Yavuz ve Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer de Çameli ilçesinin ünlü lezzeti “Çameli Kepir” cevizini daha iyi tanıtmak ve ceviz üretiminde önemli bir yeri olan ilçeyi temsil etmek için sempozyuma katıldı. Çameli’nin tarımsal potansiyeli hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Cengiz Arslan, “Tarımsal anlamda baktığımızda ilçemizde en önemli üretim kalemlerinden biri de ceviz üretimidir. Bu yıl yaklaşık 200 milyon TL değerinde yaklaşık 2 bin tonun üzerinde ceviz üretimimiz oldu. Denizli Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde ilçemizde hayata geçirilen ‘Ceviz Üretim Alanları Geliştirme’ projesi çerçevesinde fidan dağıtımları yaptık. İlçemizde ceviz üretimini artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Cumhuriyetimizin 100. Yılına Özel 4. Ulusal Ceviz Sempozyumu programına bizimle birlikte katılım sağlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar’a, bizleri düzenlenen sempozyuma davet eden PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar’a, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’e ve programda emeği geçen akademisyen arkadaşlara verdikleri değerli bilgiler ve misafirperverlikleri için teşekkür ederiz” dedi. Başkan Arslan ve Çameli heyeti, daha sonra ceviz üreticileriyle birlikte sempozyumun ikinci bölümünde düzenlenen bilinçli ve verimli ceviz üretimi için verilen eğitime katıldı. Yörenin lezzetiyle damaklarda hoş bir tat bırakan Çameli Kepir cevizini de konu alan ve özellikle Çameli Kepir cevizinin ayrı bir ilgi ve alakaya gördüğü eğitimde, katılımcılara ceviz fidanı dikimi, ceviz ağacının bakımı ve ceviz ağacı türleri ile ilgili bilgi verildi.

Muğla Büyükşehir’den Ceviz üreticisine ekipman desteği Haber

Muğla Büyükşehir’den Ceviz üreticisine ekipman desteği

Muğla’da tarımın, üreticinin ve kooperatiflerin yanında olan Büyükşehir Belediyesi’nin Kavaklıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne verdiği makine ve eğitim desteği meyvelerini vermeye başladı. Kooperatif üyeleri topladıkları coğrafi işaretli Kavaklıdere cevizlerini Büyükşehir Belediyesi’nin Kavaklıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kullanımına sunduğu ceviz kalibre ve kırma makinesinde işleyerek pazara sunuyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ekipleri Kavaklıdere’de ceviz arazilerini gezerek üreticilere eğitim desteği veriyor. Yeni sezonda üreticilerin daha yüksek verim alması için sulama ve gübreleme teknikleri üreticilere sahada anlatılıyor. Kavaklıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ceviz işleme tesisine yeni sezonda topladığı cevizleri getiren Mehmet Aktaş 14 dönüm tarlasında 270 ceviz ağacı olduğunu söyledi ve ceviz üreticilerinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Üretici Mehmet Aktaş; “Farklı türlerde cevizlerden oluşan 14 dönüm arazide cevizimiz var. Bu sezon her ağaçtan yaklaşık 5 kilo ürün aldık. Biz cevizlerimizi iç ceviz ve kabuklu olarak Kalkan’a gönderiyoruz. İlk defa bu sene cevizlerimiz makinelerde işleniyor, kalibreleniyor. Eskiden elle kırıyorduk. Kırma, kalibreleme, üfleme makineleri çok iyi oldu. Büyükşehir Belediye’mize bu hizmeti için teşekkür ediyorum” dedi. Kavaklıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yasin Gürler’de 2021 yılında kooperatifin yönetimine geldiklerini, orman ürünleri ile uğraşan kooperatifi tarımsal üretimle de ilgilenir hale getirdiklerini söyledi ve coğrafi işaretli cevizi Büyükşehir Belediyesi ile birlikte marka haline getireceklerini söyledi. Yasin Gürler; “Son 10 yılda Kavaklıdere’de ceviz anlamında çok büyük bahçeler kuruldu. İlk başlarda bu bahçelerden elde ettiğimiz cevizlerle ekonomik olarak tam randıman alamadık. Kooperatifimizle bu alanda ne yapabiliriz için çalışmaya başladık ve Büyükşehir Belediye’miz ile temas kurarak protokol yaptık. Kavaklıdere’de ceviz üreticilerimiz için ceviz kırma, kalibre makinelerini Büyükşehir Belediyemizle birlikte üreticilerimizin hizmetine sunduk. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire’mizden gelen Ziraat Mühendisleri ekiplerimizle Kavaklıdere genelinde ceviz bahçelerinin hepsini gezdik. Üreticilerimizle yüz yüze görüştük. Büyükşehir Belediye’miz, Ziraat Oda’mızla birlikte sahada ceviz üretiminde eksik görülen, bitki besleme, budama, gübreleme ile ilgili eğitimler verdik. Amacımız daha kaliteli, randımanlı ürün elde ederek ilçemiz, ülkemiz için katma değeri yüksek ürün elde etmek. Büyükşehir Belediye’mize verdiği destekler için teşekkür ediyorum” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.