TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çevre

AGRONEWS - Çevre haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çevre haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarımsal Kalkınma ve Sürdürülebilir Üretimin Geleceği Haber

Tarımsal Kalkınma ve Sürdürülebilir Üretimin Geleceği

KALKINMA VE BÜYÜME FARKI Büyüme sadece üretim hacmindeki artışı ifade ederken, kalkınma ekonomik, sosyal ve siyasi alanlardaki gelişmişlik düzeyini ve refah devleti anlayışını kapsar. Tarımsal kalkınma, üretilen değerin çiftçiler arasında adil paylaşımı ve yaşam standartlarının iyileştirilmesini hedefler. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIMSAL ÜRETİM İklim değişikliği ve kuraklık, gıda güvenliği için ciddi tehditler oluşturuyor. Dünya nüfusunun iki milyarı gıda ve suya erişemiyor. Su kaynaklarının verimli yönetimi ve sürdürülebilir tarım uygulamaları hayati önem taşıyor. YENİLEYİCİ TARIM YAKLAŞIMI Yenileyici tarım, toprak koşullarını iyileştiren, doğal kaynakları koruyan ve su yönetimini optimize eden bir yaklaşımdır. Kimyasal gübre kullanımının azaltılması, organik kompostlama teknikleri ve biyo-çeşitliliğin artırılması gibi uygulamaları içerir. SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE GIDA GÜVENLİĞİ Tarımsal üretimde sürdürülebilirlik için: Su ve toprak yönetiminin senkronize edilmesi Organik tarım teşviklerinin çevresel politikalarla uyumlu hale getirilmesi Yerel ve bölgesel gıda ekonomilerinin desteklenmesi Endüstriyel tarım ile yenileyici tarım arasında denge kurulması gerekiyor. ENDÜSTRİYEL VE YEREL TARIM DENGESİ Endüstriyel tarım kısa vadede yüksek üretim sağlarken, yenileyici tarım uzun vadeli sürdürülebilirliği garantiliyor. Yerel üretim ve dağıtım sistemlerinin güçlendirilmesi, gıda güvenliği ve erişilebilirliği için önem taşıyor.

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı Haber

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı

FAO, özellikle gıda güvenliği ve beslenme alanında çeşitli acil müdahale projeleri ile birçok bölgedeki açlıkla mücadele ediyor. Gıda temini sağlamak, kriz bölgelerinde gıda güvenliğini artırmak ve yerel tarımsal altyapıyı güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim ve okul beslenme programları gibi projeler ile, sağlıklı gıdalara erişim konusunda büyük rol oynayan FAO’nun, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik uygulamaları da çiftçilerin üretimlerini sürdürülebilir şekilde artırmasına yardımcı oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Dr. QU Dongyu, Dünya Gıda Günü’nde hükümetler, özel sektör, akademi, sivil toplumlar ve bireylerin oluşturduğu bir küresel iş birliği ile gıda hakkı için kolektif eyleme duyulan ihtiyacın altını çizdi. "Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" başlıklı yazısında, tüm çiftçilerin küresel nüfusu besleyecek kadar gıda üretebildiğini, ancak yaklaşık 730 milyon kişinin doğal ve insan kaynaklı afetler yüzünden açlıkla mücadele ettiğini belirtti. MİLYARLARCA İNSAN SAĞLIKSIZ BESLENİYOR Dr. QU Dongyu, tüm insanların yeterli gıdaya erişim hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, gıda çeşitliliğinin ve erişilebilirliğinin önemine dikkat çekti. Dongyu'nun kaleme aldığı yazıya göre, günümüzde dünya genelindeki çiftçiler kalori ihtiyacını karşılayacak kadar gıda üretebiliyor, ancak 2,8 milyar insan sağlıklı beslenemiyor. Gıda hakkının, sadece açlıkla mücadele değil, aynı zamanda sağlıklı ve besleyici bir diyetin tüm dünyada erişilebilir olmasını sağlamayı hedeflemekle ilgili olduğunu söyleyen Dr. QU Dongyu, gıda sistemlerinin verimli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasının gerekliliğini vurguladı. KOLLEKTİF EYLEM GEREKİYOR Kollektif eylemin önemine dikkat çeken Dr. QU Dongyu, bu mücadelenin yalnızca hükümetler tarafından değil, tüm toplum kesimlerinin iş birliğiyle gerçekleşebileceğini belirtirken, "Özellikle de gençler- çün­kü gıda güvenliği olan bir gelecek onların hakkı. Geleceği onlar tasarlıyor ve karar veriyor. BM Gelecek Zirvesi’nden çıkan tüm çağrı­lar onların eylemleriyle belirlenmektedir" dedi. Dr. QU Dongyu, "Çiftçiler, biyoçeşitliliği ar­tıran ve doğal kaynakları so­rumlu bir şekilde yöneten bir sürdürülebilir tarım uygula­masıyla fark yaratabilirler. İş­letmeler, besleyici ve çeşitli gıdaları daha uygun fiyatlı ha­le getirebilirler. Akademi ve sivil toplum, veri toplayarak, iyileştirilmesi gereken alan­ları tespit ederek, bilimsel teknoloji çözümlerini uygula­yıp, hedeflere yönelik ilerle­meyi takip ederek hükümetle­ri sorumlu tutabilir" diyerek herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Tarımsal gıda sistemlerini dönüştürerek daha sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirmek için çalışan FAO, bu süreçte, bilgi teknolojileri, biyoteknoloji, yapay zeka gibi yenilikçi alanların kritik bir rol oynadığını açıkladı. Tüketicilere düşen görevin sağlıklı yaşam tarzları benimsemek, gıda israfını azaltmak ve gıda çeşitliliğini teşvik etmek olduğunu ekledi. Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir tarımsal gıda sistemi için hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledikten sonra "Eylemlerimiz Geleceğimizdir" cümlesiyle mesajını noktaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.