Don Felaketine Uğrayan Üreticiye Devlet Desteği Sözü
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde don afetinden zarar gören üzüm bağlarında incelemelerde bulundu. Gizligider, TARSİM sigortası olmayan üreticilerin, zarar gören mahsulleri için yaptıkları üretim harcamalarının devlet tarafından hasar oranında karşılanacağını açıkladı.
“Devlet, çiftçimizin yanındadır”
Gizligider, 10-11 Nisan’da yaşanan ve Manisa ile birlikte 34 ili etkileyen don afetinin ardından bölgeye giderek üreticilerle bir araya geldi. Manisa’nın bağcılıkta Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Gizligider, “Son yılların en büyük afetini yaşadık. Özellikle Saruhanlı’daki taban arazilerde ciddi zarar var. Üreticimizin yaptığı her harcama, sigortası olmayanlar için bile karşılanacak. Devletimiz ‘Ben senin yanındayım’ diyor” ifadelerini kullandı.
Manisa’da 36 binden fazla üretici zarar gördü
İlk belirlemelere göre, üzüm başta olmak üzere kiraz, şeftali, kayısı, ayva, ceviz ve zeytin gibi ürünlerde toplam 812 bin 681 dekar alanda 36 bin 738 üretici zarara uğradı. Manisa’da sigortalı bağ oranı yüzde 54 iken, en çok zararın yaşandığı Saruhanlı’da bu oran yüzde 75’e ulaştı. Bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerinde.
TARSİM süreci başladı, ödemeler Temmuz-Ağustos’ta
TARSİM kapsamında olan üreticiler için geçici ekspertiz çalışmaları başladı. Temmuz-Ağustos aylarında ürün gelişim süreci tamamlandığında kesin ekspertiz yapılacak ve ödemeler başlayacak. Gizligider, Çukurova’daki sel afetinde olduğu gibi TARSİM kapsamındaki çiftçilere hızlı ödeme yapılacağının altını çizdi.
Kredi erteleme ve yeni destekler geliyor
Gizligider, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının erteleneceğini, ayrıca sisleme, pervane ve gölgeleme ekipmanlarında yüzde 25-35, kırsal kalkınma desteklerinde ise yüzde 50’ye kadar hibe desteği verileceğini duyurdu. Üreticilerin, hasar tespitleri için il/ilçe tarım müdürlükleri ve TARSİM ile iletişimde kalması istendi.
“Sigorta yaptırmak artık hayati bir tedbirdir”
Küresel iklim krizinin etkilerine dikkat çeken Gizligider, “Donun artık sadece kış aylarında değil, yazın ortasında bile olabileceği bir dönemdeyiz. Nasıl arabamıza sigorta yapıyorsak, çocuklarımızın ekmeği olan bağlara da sigorta yaptırmak zorundayız” diyerek çiftçilere sigorta çağrısı yaptı.
Not: İnceleme ziyaretine Manisa Valisi, milletvekilleri, belediye başkanları ve ziraat odası başkanları da katıldı.