TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çevre Şehircilik Ve Iklim Değişikliği Bakanlığı

AGRONEWS - Çevre Şehircilik Ve Iklim Değişikliği Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çevre Şehircilik Ve Iklim Değişikliği Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Malatya'da Tarım Arazilerine Yapılacak Deprem Konutlarına Tepki Haber

Malatya'da Tarım Arazilerine Yapılacak Deprem Konutlarına Tepki

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinin Kurucuova Mahallesi'nde, yıllardır verimli tarım arazilerinin deprem konutlarına dönüştürülmesi planı, bölge halkı tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Mahalle sakinleri, konut yapılacak alanın zemin etüdü raporlarında riskli olarak belirtilmesine dikkat çekerek, tarım arazilerine ev yapılmasının çevreye ve bölge ekonomisine zarar vereceğini belirtti. Kurucuova Mahallesi sakinlerinden Hasan Aşkın, "Gördüğünüz gibi tarım arazisine ev yapılan alanın zemini oldukça çürüktür. Bu araziden 80-90 aile geçimini sağlıyor. Buradan yıllık 70 ton tütün kaldırılıyor. Kurucuova’nın en verimli yeri" dedi. Ayrıca, bölgedeki zemin etüdü raporlarının riskli bölge uyarısı verdiğini vurgulayan Aşkın, "Burası 2006 yılındaki raporda oldukça riskli bölge ilan edildi. Dağ eteğinde gelen sel ve çığ nedeniyle heyelan bölgesi karşıda da var. Bunların hepsi raporda da belirtilmiş. Oldukça riskli bölge" diyerek yetkililerden inşaat çalışmalarının acilen durdurulmasını talep etti. "TARIM BİZİM GELECEĞİMİZ"  Kurucuova Mahallesi sakinlerinden Ramazan Malik de, tarım arazilerine ev yapılmasına karşı çıkarak, "Tarım bizim geleceğimiz" diyerek, bu arazilere ev yapılması yerine, dağlık alanlarda uygun yerler tercih edilebileceğini söyledi. Tarım arazilerini kaybetmenin, geleceği kaybetmek gibi olduğunu belirten Malik, arazilerin verimli olduğunu belirterek, tarımın bölgedeki geçim kaynağı olduğunu ve bu tür projelerin tarımı ve köylüleri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Yemek atıklarından üretilen gübre çiftçilere ücretsiz dağıtılıyor Haber

Yemek atıklarından üretilen gübre çiftçilere ücretsiz dağıtılıyor

Üniversite bünyesindeki hastane ve öğrenci yemekhanelerinden toplanan yemek atıkları, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından geçen yıl kurulan tesise getiriliyor. Bugüne kadar 1,5 tona yakın kompost üretilen tesis sayesinde yemek atıkları dönüşüme kazandırılıyor. Burada yerli cihazlarla komposta dönüştürülen organik gübre, yöredeki çiftçiye ücretsiz dağıtılıyor. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan, AA muhabirine, Kompostlama Tesisi'nde günlük 100 ila 150 kilogram arasında organik gübre ürettiklerini söyledi. Yemek atıklarından organik gübre elde ederek hem milli ekonomiye katkı sağladıklarını hem de tarımda kimyasal gübre kullanımını düşürmeye çalıştıklarını ifade eden Ceylan, "Hem üniversitemizde bulunan Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi hem de İstanbul'da akredite edilmiş bir laboratuvarda kompost analizlerimizi yaptırdık. Bir kompostta olması gereken bütün standart referansların hepsine baktırdık ve son derece uygun olduklarını gördük." diye konuştu. Ceylan, tarım arazilerinde kullanılan gübrenin sentetik kimyasal madde olduğuna işaret ederek, bu maddenin topraktaki kimyasal kirliliği arttırdığını anlattı. Toprağa kendi ürettikleri kompostu verdiklerinde kimyasal gübre kullanım oranında düşüş olduğunu belirten Ceylan, şöyle konuştu: "Şimdi biz kompost verdiğimiz zaman gübre kullanımındaki yüzde 100'lük oran, yüzde 10 ile yüzde 20'ye düşüyor. Birincisi oradan bir kar söz konusu. O cüzi miktarda katılan gübreden de yüzde 100 toprağın ve besinin faydalanmasını sağlıyor. Kompost arada bağlayıcı oluyor yani bir bölü beş oranında gübre masrafını düşürmüş oluyorsunuz." "İnanılmaz derecede toprağı nemli tutabiliyor" Kompostun su tutma özelliğinin yüksek olduğuna dikkati çeken Ceylan, "Üniversitemizin öğrenci yemekhanesi, hastane ve misafirhanesinin yemek atıklarını dönüştürerek ürettiğimiz organik gübre, özellikle kurak dönemlerde, sulama yapılamadığı zaman bünyesindeki suyla inanılmaz derecede toprağı nemli tutabiliyor. Bu da verimlilikte, biliyorsunuz çok önemli, hem de yüzde 100 doğal." ifadelerini kullandı. Ceylan, tesisi açarken Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından ve üniversiteden destek aldıklarından bahsetti. Çevre Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığının kurumlara "Sıfır Atık Belgesi" verilmesi için kompost tesisi şartı getirdiğini anımsatan Ceylan, şunları kaydetti: "Bakanlık kompostlama yapmayan hiçbir kuruma 'Sıfır Atık Belgesi' verilmeyecek dedi. O zaman biz anladık ki gerçekten biz en doğru noktadan başlamışız. Kompostun su tutma özelliği yüksek. Kurak olduğu zaman, yağmur yağmadığı zaman, sürekli sulama yapılmadığı zaman, o bünyesindeki suyla inanılmaz derecede toprağı nemli tutuyor. Bu da verimlilikte, biliyorsunuz çok önemli hem de yüzde 100 doğal. Yüzde 100 humus bildiğiniz yani toprağın karbon miktarını, azot miktarını fosfor miktarını arttırmış oluyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.