TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çiçek Balı

AGRONEWS - Çiçek Balı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiçek Balı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor Haber

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen, Ardahan çiçek balında sağım heyecanı yaşanıyor. İlkbaharda zengin floraya sahip 2 bin rakımın üzerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretim yapılan Ardahan çiçek balı, kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Meşakkatli bir uğraşın ardından üretilen ve kendine özgü aromasıyla bilinen balın ilk sağımı yapıldı. Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarından topladığı "Ardahan çiçek balı" kalitesiyle de adından söz ettiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Ardahan balı, 700-1000 TL arasında alıcı buluyor. "Coğrafi işaretli organik bal projesi" Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Coğrafi İşaretli organik bal üretiminin başlayacağını söyledi. Evliyaoğlu, ’’ Tarım Bakanlığı tarafından yapılan organik bal üretimi projesi bu yıl itibariyle hayata geçecek. Bu projeye 24 arıcımız müracaatta bulundu. Bu arıcılarımıza, 10’ar kocan ve arıcılık ekipman ve malzemeleri verilecek. 2025 yılı itibariyle hem coğrafi işaretli organik bal üretimi yapılacak, hem de coğrafi işaretli bal üretimi yapılacak. Bu proje ile Ardahan arıcılığını bir adım daha ileriye taşımış olacağız" dedi. Organik bal üretiminin diğer bal üretiminden farklı olduğunu söyleyen Evliyaoğlu, ’’Organik bal üretecek olan arıcılar yerleşim biriminin dışında olacak. Üretilecek balın hijyen olması. Bu üreticiler organik şirketler tarafından sürekli olarak denetlenecek. Uygun olan şirketle bu balı üretebilecek" dedi.

Arılar çalıştı, arıcıların sağım mesaisi başladı Haber

Arılar çalıştı, arıcıların sağım mesaisi başladı

Adana’nın bereketli toprakların da yetişen narenciye çiçekleri ve ayçiçeklerinden elde edilen balın sağımına başlandı. Adana’nın Kozan ilçesinde gezgin arıcılar, kovanlarını Kayseri’nin yaylalarına taşımadan önce sezonun sağımına başladılar. Sağım sırasında arılar saldırganlaştığı için sağım çadırların içerisinde yapılıyor. Yaklaşık 40 dereceye ulaşan çadır içi ısısı arıcılara zor anlar yaşatıyor. Öte yandan, Kozan’da narenciye ve ay çiçeği balı sağan arıcılar, kurak geçen kış mevsiminin ardından etkili olan yoğun yağışlar ve havaların ısınmasıyla birlikte üretimin artığını belirttiler. Kozan’da 150 kovanda sağım yapan Ahmet Yeğen, kış sezonun kuraklık nedeni ile zorlu geçtiğini ifade ederek, “Kozan ve çevresinde önce narenciye çiçeklerinden ardından ayçiçeklerinden toplanan bal ile arılar kovanlarda bal yapımını tamamladı. Bu yıl kışın kuraklık nedeni ile arıcılar için zor bir sezon olsa da yağışlar ile üretim arttı diyebiliriz. 150 kovan arımız var, kovan başına 10 kilogram bal verimi bekliyoruz. Arılar sağım zamanı saldırdığı için kovanları çadırlara alıyoruz ve sağımı burada gerçekleştiriyoruz. Burada peteklerden bal sağımı yaparken astım bronşit hastalarının tercihi olan petek üstündeki sır balı adını verdiğimiz gıdayı da üretmiş oluyoruz. Sağımın ardından keven balı üretimi için Kayseri’nin Yahyalı bölgesine göç edeceğiz” dedi.

Ordulu arıcılar ‘çiçek balı’ için yaylalara göç başlattı Haber

Ordulu arıcılar ‘çiçek balı’ için yaylalara göç başlattı

Çiçek balı hasadı için yola çıkan arıcılar, sonrasında ise kestane balı hasadı için farklı illere ve Ordu’ya gelecek. Yıllık 18 bin ton bal üretimi, 3 bin 500 kayıtlı arıcı ve 600 bin kovan sayısı ile Türkiye’deki bal üretiminin yüzde 15’lik kısmını karşılayan Ordu’da arıcılar yaylaların yolunu tuttu. Yağışlı havalar nedeniyle bölgede akasya çiçeğinden bal alamayan, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine giden arıcılar, yaylalarda çiçek balı hasadından umutlu. “Ordu 110 ülkeden fazla bal üretimi yapıyor” Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, 18 bin ton bal üretimi ile Türkiye’de en fazla bal üretimi yapılan Ordu’nun, dünyada 110 ülkeden de daha fazla bal üretimi yaptığını söyledi. Ordulu arıcıların Akdeniz Bölgesi’nden başlayıp, Güneydoğu Bölgesi’ne kadar gittiğini ve yaylalarda çiçek balı hasadı yaptığını belirterek, “Şubat ayından itibaren arıcılarımız bakımlar başladı, bal üretimi için Doğu ve Güneydoğu illerine giden arıcılarımız oldu. O bölgelerde yağışlar nedeniyle fazla verim alınamadı. Artık mayıs ayı ortası itibarıyla arıcılarımız yüksek rakımlı yaylalara çıkmaya başladılar. Ordu 3 bin 500 kayıtlı arıcı ve 600 bin kovan ile artık yaylalara çıkmaya başladı ve Türkiye’nin yaklaşık 50 ilinde bundan sonra Ordulu arıcıları görmek mümkün” dedi. Ordulu arıcılar Türkiye’nin farklı illerinde bal hasadı yapacak Ordu’da arıcılık sektörünün fındıktan sonra en büyük geçim kaynağı olduğunu ifade eden Çiftçi, “İlimiz ekonomisi için çok önemli, biz de arıcılarımızın yaylalara çıkması ve yaşadıkları sorunlar için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu yıl şimdiye kadar akasya çiçeğinden bal alınması gerekiyordu ancak yağışlı havalar etkiledi. Bu nedenle arıcılarımız artık çiçek balı üretimi için yola çıkıyorlar. Sivas, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Kars, Hakkari, Van, Ağrı, Bingöl illerine gidecekler; sonrasında kestane balı üretimi için Sinop, Kastamonu’ya giden arıcılarımız olacak, Kayseri ve Konya illerine giden arıcılarımız olacak. Bu yaylalardan dönüşte de çam balı üretimi için bölgelere gidecekler. Çiftçi, arıcılara bol ve bereketli bir sezon diledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.