TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çiftçi

AGRONEWS - Çiftçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiftçi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı Haber

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı

AĞRI (İHA) - İzmir’de 25 yıl yaşayan ve 2017’de memleketi Ağrı’ya dönen Suzan Aydın, hayvancılık alanında örnek bir başarıya imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 6 düve sahibi olan 44 yaşındaki Aydın, Ağrı’nın Çakıroba köyünde başladığı hayvancılık faaliyetlerini genişleterek bugün 50 büyükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Artan hayvan sayısıyla birlikte 2020 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteğine başvuran Aydın, yüzde 50 hibe desteğiyle modern bir ahır inşa etti. Şu an tüm hayvanlarının gebe olduğunu belirten Aydın, hedefinin 200 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söyledi. Sabah 6.30’da hayvanların yem ve temizlik işleriyle ilgilenen Aydın, "Kadınlara tavsiyem, evde oturmasınlar, üretimle uğraşsınlar" dedi. İşe başladığında durumlarının çok iyi olmadığını ama azimle bugünlere geldiklerini ifade etti. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Suzan Aydın’ın işletmesini ziyaret ederek genç çiftçi projelerinin önemine vurgu yaptı. Hüseyinoğlu, "Suzan abla, 2017 yılında İzmir'den köyüne dönerek hayvancılığa başladı. Genç Çiftçi Projesi'yle başladığı bu yolda, hayvan sayısını artırarak DAP'tan yüzde 50 hibeyle modern bir ahır kurdu. Bu süreçte elde ettiği gelirle tarla ve traktör alarak yem bitkisi üretimine de geçti. Kendisi, hayvancılıkta doğru destek ve azimle nasıl başarı elde edileceğinin örneğidir" dedi. Ağrı’nın hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hüseyinoğlu, ilde 313 bin büyükbaş ve 1 milyon 591 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve genç çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hastalıklarına karşı aşılamalar ve küpeleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi Haber

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi

MERSİN (İHA) - Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalar sonucunda 2 mandalina ve 4 muz çeşidi geliştirildi ve tescillendi. Enstitüde, biri keçiboynuzu olmak üzere 4 farklı ürün için de tescil süreçlerinin devam ettiği açıklandı. Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan şehirlerinden biri olan Mersin’de, turunçgil ve muz gibi ürünlerde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, uzun süredir devam eden araştırma ve geliştirme projeleriyle yeni türler ortaya koydu. YENİ ÇEŞİTLER: ALARİN, ALADEN VE DÖRT YENİ MUZ TÜRÜ Enstitüde geliştirilen türler arasında mart ayına kadar ağaçta kalabilen "alarin" ve ihracata uygun aromasıyla ocak ayında hasat edilen çekirdeksiz "aladen" isimli 2 mandalina çeşidi yer alıyor. Muzda ise "baba baysal", "alata barışı", "poyraz 46" ve "şeker filiz" isimli 4 yeni çeşit tescillendi. Yeni türler, enstitüde düzenlenen bir toplantıyla tanıtılırken, hasat işlemi Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan tarafından gerçekleştirildi. ÜRÜNLERİN TÜM İŞLEMLERİ TAMAMLANDI Vali Ali Hamza Pehlivan, enstitüde bilim insanlarının çalışmaları sonucu 6 ürünün tescil edildiğini belirtti. Bu ürünlerin, 2 mandalina ve 4 muz çeşidinden oluştuğunu söyleyen Pehlivan, ayrıca biri keçiboynuzu, 3’ü mandalina olmak üzere toplam 10 ürün için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Pehlivan, yeni ürünlerin denemelerden ve testlerden başarıyla geçtiğini ifade ederek, "Bütün denemeler yapıldı, ürünler bütün testlerden geçti. Alanda dayanıklılık ve sürdürülebilirlikle ilgili de bilimsel araştırmalar yapıldı. Ürünler bugün itibarıyla literatüre kazandırılmış oldu. Bundan sonraki aşamada ürünlerin yaygın üretimiyle ilgili çalışmalar sürdürülecek" şeklinde konuştu. Enstitüdeki çalışmaların tarım sektörüne önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Pehlivan, yeni türlerin raf ömrü uzun ve dayanıklı özellikleriyle üreticilere büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Hilvan İpek Böcekçiliğinde 1 Ton Koza Hedefleniyor Haber

Hilvan İpek Böcekçiliğinde 1 Ton Koza Hedefleniyor

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde ipek böcekçiliğiyle ilgilenen üreticiler için yeni bir proje hayata geçirildi. Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle başlatılan projeyle üreticilere dut fidanı desteği sağlanacağını açıkladı. İpar, bölgede yaklaşık 20 ailenin ipek böcekçiliğiyle ilgilendiğini ve bu sayı ile üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. DAHA ÖNCE 500 KİLOGRAM KOZA ÜRETİLDİ İpar, geçmişte 35 üreticiyle gerçekleştirilen projede 500 kilogram koza üretildiğini hatırlatarak, bir süredir destek bulunamaması nedeniyle üretimin 290 kilograma düştüğünü belirtti. İpar, "Projenin maddi boyutu Büyükşehir Belediyesince ağaç olarak karşılanacak. Bin 500 dolayında 2 yaşında dut fidanı dağıtımı yapılacak. İpek böceği sadece dut yaprağı ile beslendiği için bu destek önem taşıyor" dedi. 1 TON ÜRETİM HEDEFLENİYOR Yeni projeyle üreticilere besleme evi desteği de sunulması planlanıyor. İpar, bu çalışmaların üretimi artıracağını belirterek, "En az bir ton koza üretimi hedefliyoruz. Bu, üreticilerin yaklaşık 13,5 milyon lira kazanması anlamına geliyor. Bu bölge için çok önemli bir proje. Amacımız ipek böcekçiliği yapan aile sayısını artırmak" dedi. İpek böcekçiliği projesine katılmak isteyenlerin Hilvan Ziraat Odası Başkanlığına başvurması gerektiği belirtildi.

Adana’da 31 Bin Gıda Denetiminde 22 Milyon Lira Ceza Haber

Adana’da 31 Bin Gıda Denetiminde 22 Milyon Lira Ceza

ADANA (İHA) - Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı boyunca 122 denetçiyle 31 bin gıda denetimi gerçekleştirdi. Denetimlerde mevzuata aykırı faaliyet gösteren işletmelere toplam 22 milyon 135 bin lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, adli suç duyuruları, faaliyet durdurma, ürün toplatma ve imha gibi farklı yaptırımlar da uygulandı. Kurallara uymayan firmalar kamuoyuna açıklandı. GÜVENİLİR GIDA HERKESİN HAKKI Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, 2024’te gıda denetimlerinin rekor seviyeye ulaştığını belirterek, "Bakanlığımızın 1 milyon 300 bine yakın denetim yaptığı 2024 yılı gıda denetiminin zirveye çıktığı yıl oldu. Bakanlığımızın rutin denetimlerinin yanı sıra sektörel bazda ağırlık verdiği denetimler de yapıldı. Et ve et ürünleri, alkollü-alkolsüz içecekler, okul-yurt kantinleri ve yemekhaneleri sektörel denetimlerden sadece birkaçı. Biz de Adana olarak 122 denetçimizle 31 bin gıda denetimi yaptık. Yaptığımız denetimlerde karşılaşılan olumsuzluklara istinaden 22 milyon 135 bin lira idari para cezası uygulandı. Taklit ve tağşiş yapan firmalar bakanlığımızın internet sitesinden ifşa edildi" dedi. EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİNİN KENDİSİ 2025 yılında da denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini ifade eden Kökçüoğlu, tüketicilere çağrıda bulunarak, "Vatandaşlarımız markette, kasapta, restoranda kısacası hayatın her anında karşılaştığı veya gördüğü herhangi bir olumsuzlukta ALO GIDA 174 hattımıza şikayet veya ihbarda bulunabilir. İl ve ilçe ekiplerimiz halkımızın sağlıklı gıda tüketmesi için 7 gün 24 saat görevinin başında" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.