TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çiftçi Desteği

AGRONEWS - Çiftçi Desteği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiftçi Desteği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bayraktar: Destekler hemen verilmeli, bir yıl sonra anlamı yok Haber

Bayraktar: Destekler hemen verilmeli, bir yıl sonra anlamı yok

Zirai don sonrası üretici büyük kayıp yaşadı Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya ve Bursa’daki don zararlarını yerinde inceledi. İznik’te çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, nisan ayında yaşanan zirai donun son yılların en ağır hasarını bıraktığını belirtti. Bayraktar, “3-4 gün süren bu don hadisesi, birçok bölgede üretimi tamamen bitirdi. Don riski hâlâ devam ediyor” dedi. TARSİM’e kayıtlı olmayan çiftçi ağır mağdur Bayraktar, tarım sigortası sistemine (TARSİM) katılım oranının çok düşük olduğuna işaret ederek, “Üreticilerin yalnızca üçte biri TARSİM’e kayıtlı. Bu da büyük bir açık demek. Primler yüksek olduğu için çiftçi yaptıramıyor. Kayıtlı olanlar bir nebze korunuyor, ancak dışarıda kalanlar ciddi mağduriyet yaşayacak” şeklinde konuştu. Borç ertelemesi yetmez, yeni kredi ve fon şart “Bir yıl erteleme çiftçiyi memnun etmez” diyen Bayraktar, üreticilerin sadece bu sezon değil, gelecek sezon da ürün alamayacağını vurguladı. Bayraktar, zarar gören üreticiler için özel fon kurulmasını ve yeni kredilerle nakit destek sağlanmasını önerdi. Ayrıca, SGK prim yükünün de çiftçi için ağırlaştığını dile getirerek primlerin devlet tarafından sübvanse edilmesini talep etti. Tarımda göç riski artıyor Desteklerin gecikmesinin genç nüfusu tarımdan uzaklaştıracağına dikkat çeken Bayraktar, “Üreticiye yaşamı için destek sağlanamazsa tarımda insan bulamayacağız. Gençler tarımdan kopacak. Bu afetler daha da artacak, hazırlıklı olunmalı” ifadelerini kullandı. Bayraktar, incelemelerinin ardından İznik’te zarar gören meyve bahçelerinde değerlendirmelerini sürdürdü.

Bayraktar: Don afeti 65 ilde tarımı vurdu, acil destek fonu şart Haber

Bayraktar: Don afeti 65 ilde tarımı vurdu, acil destek fonu şart

Son yılların en büyük felaketi Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10-13 Nisan arasında yaşanan ve hava sıcaklıklarının eksi 15 derecelere kadar düştüğü zirai don afetinin 65 ilde tarımsal üretimi ağır şekilde etkilediğini söyledi. Şubat ayından bu yana üçüncü büyük don olayının yaşandığını hatırlatan Bayraktar, üreticilerin birçok bölgede ürün kaybı yaşadığını belirtti. Ürün bazlı büyük kayıplar yaşandı Don; Malatya ve Kahramanmaraş'ta kayısıyı, Karadeniz’de fındığı ve çayı, Ege’de üzüm, zeytin, incir gibi ihraç ürünlerini, Akdeniz’de sebzeleri, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu’da ise çok sayıda meyve türünü etkiledi. Bazı bölgelerde zarar oranı yüzde 100’e ulaştı. "Fon kurulmalı, çiftçiye destek verilmeli" İklim krizinin etkileriyle doğal afetlerin arttığını vurgulayan Bayraktar, 2024’te 1.257 doğal afet kaydı yapıldığını belirtti. Tarımsal üretimin devamı ve köyden kente göçün önlenmesi için zarar gören çiftçilere nakit yardımı yapılması, girdi desteği sağlanması, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçların faizsiz ertelenmesi ve yeni kredi olanakları sunulması gerektiğini vurguladı. Sigorta yetersiz kalıyor Bayraktar, sigortası olmayan çiftçilerin de desteklenmesi gerektiğini ifade ederek TARSİM sigortası olan üreticilerin ise süreçte çeşitli zorluklarla karşılaştığını, hasar tespitlerinin adil yapılması gerektiğini dile getirdi. "Çiftçimiz direniyor, biz de arkasında durmalıyız" Ziraat odalarının sahada hasar tespit çalışmalarına destek verdiğini aktaran Bayraktar, “Türk çiftçisi bütün yapısal zorluklara rağmen üretmeye devam ediyor. Bu emeğin arkasında durmak hepimizin görevi” dedi.

Hayvancılık Destek Başvurularında Son Gün 2 Aralık Haber

Hayvancılık Destek Başvurularında Son Gün 2 Aralık

Başvuru Şartları ve Kanalları 2024 yılı hayvancılık desteklerinden yararlanmak isteyen üreticiler için başvuru süreci devam ediyor. Küçükbaş hayvan desteği başvuruları, yetiştiricilerin üyesi olduğu tarımsal örgütler aracılığıyla yapılabilecek. Örgütün bulunmadığı illerde ise il ve ilçe tarım müdürlükleri başvuru noktası olacak. Büyükbaş hayvan desteği için başvurular hem tarımsal örgütler üzerinden hem de bireysel olarak gerçekleştirilebiliyor. Bireysel başvuruların da yine il ve ilçe tarım müdürlükleri aracılığıyla yapılması gerekiyor. İlk Kuzu-Oğlak Destekleme Modeli Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, bu yıl ilk kez uygulanacak kuzu-oğlak destekleme modelinin önemine dikkat çekti. Çelik, yetiştiricilerin mağduriyet yaşamaması için başvurularını zamanında yapmaları gerektiğini vurguladı. Destekleme ödemelerinin iki dönem halinde yapılacağını belirten Çelik, birinci dönemin 2 Aralık Pazartesi günü mesai bitiminde sona ereceğini hatırlatarak, başvuruların dilekçe ile koyun keçi yetiştiricileri birliklerine yapılması gerektiğini ifade etti. Hayvancılığa Destek Üretime Katkı Sağlıyor Çelik, hayvancılık desteklerinin üreticiler ve sektör için önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: "Sağlanan destekler, ülke üretimimizin devamlılığı ve artması açısından büyük katkı sağlıyor. Aynı zamanda sektöre girmek isteyenler için de teşvik edici bir unsur. Yetiştiricilerimiz adına yetkililere teşekkür ediyoruz." Son Tarih Yaklaşıyor Yetiştiricilerin desteklerden yararlanabilmesi için başvurularını 2 Aralık tarihine kadar tamamlaması gerekiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.