TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çiftçi Eğitimi

AGRONEWS - Çiftçi Eğitimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiftçi Eğitimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şırnak’ta yerfıstığı üreticilerine eğitim verildi Haber

Şırnak’ta yerfıstığı üreticilerine eğitim verildi

Şırnak’ta yerfıstığı üretimine dair yetiştiricilik, ıslah ve üretim alanlarını artırma ve geliştirme kapsamında çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde ve Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün katılımıyla yerfıstığı üretimine dair yetiştiricilik, ıslah ve üretim alanlarını artırma ve geliştirme kapsamında yerfıstığı yetiştiren çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Silopi Zirai Karantina Müdürlüğünde verilen eğitimde, yerfıstığı yetiştiriciliğinde çiftçilerin eksik bilgilerini tamamlamak ve daha bilinçli bir yetiştiriciliğe katkı sağlamak amacıyla alanında uzman kişiler tarafından üreticilere gerekli bilgiler aktarıldı. Silopi Zirai Karantina Müdürlüğünde başlayan yerfıstığı yetiştiriciliğine dair teorik eğitimlerine katılım sağlayan üreticilerle yapılan teorik eğitimin akabinde, yerfıstığı yetiştiriciliği yapılan uygun arazide uygulamalı eğitime geçildi. Uygulama eğitimde sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele hakkında çiftçilere önemli ve gerekli bilgiler verildi. Akabinde Aves Yerfıstığı İşleme Tesisi ziyareti gerçekleştirilerek üreticilere hasattan işlemeye kadar geçen süreçler detaylı ve uygulamalı bir şekilde anlatıldı. Eğitim toplantısına Şırnak İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hurşit Acar, Tarım ve Orman Müdürlüğü- Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Altan Altan, Ziraat Yüksek Mühendisi Oktay Burak Özcan, Gıda Yüksek Mühendisi Seyfullah Cengiz, Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Teke, Şırnak il ve ilçe tarım orman müdürlüğü teknik personelleri ve yerfıstığı üretici çiftçileri katıldı.

Bayraklı Belediyesinden yerel üreticiye kurs desteği Haber

Bayraklı Belediyesinden yerel üreticiye kurs desteği

Halk Eğitim Merkezi ve Bayraklı İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülecek eğitimler, Doğançay Semt Merkezi’nde 9 Temmuz’da başlayacak. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Ülke ekonomisine ve yerel üreticiye katkı sağlayacak projeleri desteklemeye devam edeceğiz" dedi. Haftanın 2 günü 6 saatlik eğitim Bayraklı Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Bayraklı Halk Eğitim Merkezi ve Bayraklı İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenecek arıcılık ve bal üretimi kursu, Doğançay Mahallesi’nde bulunan Doğançay Semt Merkezi’nde 9 Temmuz’da başlayacak. Eğitime katılan kursiyerler, arıcılığın temellerinden başlayarak bal üretimi, arı sağlığı ve kolonileri yönetme gibi konularda bilgi ve deneyim kazanacak. Alanında uzman eğitmenler tarafından salı ve perşembe günü 18.00 ile 21.00 saatleri arası verilecek eğitimlerde kursiyerler, hem teorik hem de pratik bilgiler elde ederek kendilerini geliştirme fırsatı bulacak. “Üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Bayraklı Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında yer alarak onların gelişimine katkı sunacak projeleri destekleyeceğiz. Arıcılık ve bal üretimi, ülkemizin tarım ve gıda sektörüne önemli katkılar sağlayan sektörlerinden biri. Doğançay Mahallemizde de önemli bir yeri var ve vatandaşlarımızın bu konuda talepleri vardı. İlçe sakinlerimizin bilgi ve becerilerini artırmayı aynı zamanda da ekonomik kazanç sağlamalarını amaçlıyoruz. İlgilenen herkesi kursumuza bekliyoruz" diye konuştu.

Bayburtlu kadınlar Köy Yaşam Merkezlerinde modern tarım öğreniyor Haber

Bayburtlu kadınlar Köy Yaşam Merkezlerinde modern tarım öğreniyor

Onarılan Çiğdemtepe Köy Okulu, Köy Yaşam Merkezi olarak çeşitli kurslar vasıtasıyla köy halkına hizmet vermeye başladı. Halk Eğitimi Merkezi tarafından köyde yaşayan kadınlara modern tarım yöntemleri üzerine teorik ve uygulamalı kurslar veriliyor. İhtiyaç durumu göz önüne alınarak planlanan kurslar sayesinde kursiyerler, yeni bilgiler ediniyor ve bu bilgilerini günlük hayatlarında kullanıyor. Tarım Teknolojileri Öğretmeni Şeyda Altuncu, "Köy yaşam merkezlerinde kadınlara ve gençlere yönelik kurslar açarak geleneksel tarımdan çok modern tarım yöntemleriyle yetiştiricilik sağlamayı amaçlıyoruz. Bu manada seracılık, arıcılık, sebze yetiştiriciliği, fidan yetiştiriciliği gibi kurslarla halkımızın daha faydalı vakit geçirmesini sağlıyoruz. Kurslar tamamlandıktan sonra kursiyerler belgelerini de alarak daha kaliteli yetiştiricilik yapmaya başlayacaklardır." dedi. Kurslara katılanlar arasından Sıla Çelik, "Halk Eğitimi Merkezinin köyümüzde kurs açtığını duyunca mutlu olduk. Kurslardan ve öğretmenimizden memnunuz. Burada seracılık, arıcılık, ağaç budama, sebze yetiştiriciliği alanlarında yeni şeyler öğreniyoruz. Umarım kursları başarıyla tamamlar, üretime ve milli ekonomiye katkı sağlarız." ifadelerini kullandı. Yurdagül Eraslan ise boş vakitlerini okulda değerlendirdiklerini ve kurslara katılmaktan mutlu olduklarını belirterek, "Allah devletimize zeval vermesin." dedi. Köy yaşam merkezlerinde seracılığın yanı sıra arıcılık, bahçe bakımı, toprak işleme, sebze yetiştiriciliği gibi farklı tarımsal faaliyetlere dönük kursların da açılması planlanıyor.

Çiftçiler TMO’nun hububat alımı hakkında bilgilendirildi Haber

Çiftçiler TMO’nun hububat alımı hakkında bilgilendirildi

Muş’un Bulanık ilçesindeki çiftçiler, bakanlığın verdiği hububat alım fiyatları ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım ve randevu sistemi hakkında bilgilendirildi. Bulanık Ziraat Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Bulanık Ziraat Odası Başkanı Nevzat Taşdemir, Bulanık’ta TMO tarafından hububat alımı ve ofis randevuları hakkında çiftçileri bilgilendirmek amacıyla toplantı yaptıklarını belirtti. Muş TMO Müdür Yardımcısı Mehmet Göngür ise randevulu alımı hasatla birlikte yapmayı planladıklarını belirterek, “Bu yıl ekinleriniz çok güzel görünüyor. İnşallah geçen yıldan daha fazla verim alırız. Ofis olarak çiftçilerimizin hububatını nasıl alırız diye programlar yapıyoruz. Ziraat odası ve ilçe tarım müdürlükleri vasıtasıyla sizleri bilgilendireceğiz. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan üreticilerimiz başvurabilirler. En az 5 ton ve en fazla 50 ton günlük alabiliyoruz. Maksimum 150 ton olacak. Bu yıl ofis olarak ihracatı açtık, ithalatı kapattık. Ürünlerinizi aldıktan 45 gün içerisinde ödeme yapılacak. Bu alım seyrimize göre de değişebilir. Erkende ödeme yapılabilir. Dampersiz araç kabul etmeyeceğiz. Bulanık ilçesinde üç yerde alım yapmayı planlıyoruz. Randevu sistemi dışında alım yapmayacağız. Bir kişi 50 ton randevu almışsa 150 ton veremez. Elli tonu çiftçimiz teslim edecek. Tekrar randevu sisteminde randevu alacaktır. Biz buğdayı alırken protein değerlerine bakıyoruz. Ona göre sınıflandırma yapılıyor. Bu yıl ki alımlarda daha dikkatli olacağız. Çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Bakanlığımız, hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteğinin belirlediğini duyurdu. Ürünlerinizi perten cihazı ile alacağız. Ürünlerinizin kalitesine göre fiyat biçeceğiz” diye konuştu. Çiftçilerin sorularının da yanıtlandığı toplantıya Bulanık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz da katıldı.

Mersin’de üreticiler bilinçlendiriliyor Haber

Mersin’de üreticiler bilinçlendiriliyor

Badem, ceviz, domates, buğday, üzüm gibi ürünler yetiştiren üreticiler, tarımda ihtiyaç duyulan modern sistemlerin kullanılmasının gereklilikleri ve avantajlarının önemine ilişkin yeni bilgiler edindi. Tarımsal destek ve teşvik projeleriyle üreticilerin yanında olmayı sürdüren Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha etkin bir şekilde üretim yapması için eğitim çalışmalarını da sürdürüyor. Günümüzde iklim ve sıcaklık değişimlerinin üretim üzerindeki olumsuz etkileri, teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte üretim anlayışının değişmesi ve su kaynaklarının etkin biçimde kullanılması için Büyükşehir Belediyesi, üreticilerden gelen talep üzerine Silifke ilçesine bağlı Çaltıbozkırlı’da üreticilere yönelik eğitim düzenledi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından tarihi Çaltıbozkır Sina İlkokulu’nda verilen eğitim çerçevesinde üreticilere; arazi yapısı ve su ilişkisi, toprakta yeterli suyun kullanılmasının önemi, sulama sistemlerinin kullanımı, bitkilerde sulama ihtiyacı ve su tüketimi, drenaj ve sulama teknikleri hakkında bilgi verildi. Daha öncele geleneksel yöntemlerle tarım yapan ve son 10 yıldır Çaltıbozkır’da sulu tarıma geçen üreticiler, verilen eğitimler sayesinde yanlış yapılan yöntemlerin aksine tarımda ihtiyaç duyulan modern sistemlerin kullanılmasının gerekliliklerinin ve avantajlarının önemine ilişkin yeni bilgiler edindi. "Bir damla suyun dahi heba edilmesinden yana değiliz” Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Serdar Dirik, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda tarım desteklerinde bulunduklarını belirtti. Çaltıbozkır Sulama Kooperatifi’nden gelen talep üzerine üreticilere eğitim verdiklerini ifade eden Dirik, "Bilindiği üzere ülkemizde sulama suyu kaynaklarının yüzde 74’ü tarımsal sulamada kullanılıyor. Gelecek yıllarda da su sorunu ülkemiz açısından biraz sıkıntı oluşturacak. Ülkemiz artık kısıtlı sulanan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu bakımdan tarımsal sulamanın önemi çok büyük. Biz de özellikle tarımsal sulamayı çok önemsiyoruz. Bu bakımdan köylerimize tarımsal sulamada kullanılmak üzere sulama borusu desteği sağlıyoruz" dedi. Geçen 5 yılda üreticilere toplam 355 kilometre sulama borusu desteğinde bulunduklarını vurgulayan Dirik, her yıl 100 kilometre sulama borusu desteğini sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti. Dirik, "Özellikle kapalı sistem sulama tesislerini desteklemeye çalışıyoruz. Çünkü suyun önemini biliyoruz. Bir damla suyun dahi heba edilmesinden yana değiliz” diye konuştu. "Üreticilerin yeni bilgiye ve öğrenmeye ihtiyacı var" Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim, Kültür, Tanıtım, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık da Çaltıbozkır’da üreticilerin son 10 yıldır sulu tarıma geçtiğini, bu yüzden de yeni bilgiye ve öğrenmeye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Bu nedenle eğitim için müracaat ettiklerini belirten Özçalık, "Üreticilerimizin eksiklerini giderebilmeleri, daha verimli ve daha kaliteli üretim yapabilmeleri için mutlaka sulama konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğine inanıyoruz. Geçmişte de tıbbi ve ıtri bitkiler üzerinde çalışmalar yaptık, kurslar aldırdık ve eğitimler verdik. Çiftçilerimizin daha bilgili, daha başarılı ve daha verimli üretim yapabilmeleri için bu eğitimlerin gerekli olduğunu düşünüyorum" dedi. Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Ahmet Sarı ise Büyükşehir Belediyesi’nin Çaltıbozkır’da yaptığı çalışmalardan bahsederek, verilen eğitimin faydalı olduğunu kaydetti. Eğitime katılan çiftçilerden Emin Uçar, eğitimi oldukça faydalı bulduğunu belirterek, bu tür desteklerin sürmesini talep etti. Üretici Fatma Uyguç, eğitim sayesinde yeni bilgiler öğrendiğini dile getirirken, Atilla Tömbül ise bilinçli tarımın önemine işaret etti.

Muğlalı kadınlar koyunları ile üretime katılıyor Haber

Muğlalı kadınlar koyunları ile üretime katılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca 2024 yılında hayata geçirilen ’Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ programı kapsamında Muğla’daki kadın üreticilere eğitim desteği sürüyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından hazırlanan ’Kadınlarımız Koyunları ile Üretime Katılıyor’ projesi, Muğla’nın 13 ilçesinde gerçekleştirilecek. Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nün uzman desteğiyle sürdürülecek projenin ilk etabı Milas ve Menteşe ilçelerinde başladı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü’nün 2021-2022 yılları arasında başlattığı ’Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği’ projesi kapsamında dağıtılan koyun ve koç sürülerinin sağlıklı kalması, ölüm oranının minimum düzeye indirilmesi ve ikiz yavrulamanın artırılması amacıyla başlatılan eğitim projesi ile koyun yetiştiriciliği yapan tüm kadın üreticilere dönem dönem eğitimler verilmesi planlanıyor. Projenin ilk aşamasında, Milas’a bağlı Fesleğen Mahallesi ile Menteşe İlçesi’ne bağlı Muratlar Mahallesi’ndeki toplam 30 kadın üreticiye Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdür Yardımcısı Uzman Veteriner Hekim Serkan Şengül ve Veteriner Hekim Ebru Şengül tarafından eğitim verildi. Program kapsamında; Muğla’nın üretici kadınları, koyun yetiştiriciliği, koç katım ve gebelik dönemi bakımları konularında bilgilendirilerek, saha gezisinde de örnek işletmelere ziyaret gerçekleştirildi. Toplam iki gün süren eğitimlere, önümüzdeki haftalarda Muğla’nın tüm ilçelerinde devam edileceği açıklandı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdürlüğü olarak Muğla genelinde toplam 400 kadın üreticiye 4 bin adet koyun ve 162 adet koç dağıtımı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak “Şu anda dağıttığımız hayvanların fiziki durumlarını sürekli kontrol altında tutuyoruz. Sürü sayısının giderek artması hem yetiştiricilerimizi, hem de bizleri mutlu ediyor. Doğumundan itibaren hayvanların kontrol ve bakımları ekiplerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Kırsalda kadın üreticilerimiz hem sevdikleri işi yapıyor, hem de geçimlerini sağlıyor. Kadınlarımız Koyunları ile Üretime Katılıyor Projesi ile Muğla’da daha bilinçli yetiştiricilik yapılmasını hedefliyoruz. Üreticilerimizin yüzü güldükçe, biz de emeklerimizin karşılığını alıyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.