TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çiftlik

AGRONEWS - Çiftlik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiftlik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzincan’da Yılın Son Kuzuları Üreticilere Mutluluk Getirdi Haber

Erzincan’da Yılın Son Kuzuları Üreticilere Mutluluk Getirdi

ERZİNCAN (İHA) – Erzincan’da küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticiler, yeni yıla sayılı günler kala doğan kuzularla büyük bir sevinç yaşadı. Yaz boyunca yaylalarda yoğun bir tempoda çalışan üreticiler, kış mevsimi için Erzincan merkezdeki köylerine döndüler. Bu dönemde başlayan kuzu doğumları, üreticilerin yüzünü güldürdü. 2024 yılının son günlerinde alınan ilk mahsuller, üreticilere büyük bir moral kaynağı oldu. Kışın en yoğun mesaisine giren üreticiler, doğan kuzuların bereketini kutladı. Başpınar Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan İbrahim Erel, yeni doğan kuzularını kucağına almanın mutluluğunu dile getirerek, "Yılımızın ilk emeğini, ilk bereketini şu an kucaklamış bulunmaktayız. Bu maraton süreci içerisinde üreticimiz, yayla şartlarında yaşadığı zorluklardan sonra tekrar kendi yerleşkelerine geri dönüp bu bereketin, bu mahsulün sevincini yaşıyor. Bu sevincimi belirtirken tabi ki şikayetçi olduğumuz konular da var. Üreticimize daha çok sahip çıkılsın. Çünkü bir ülkenin en büyük silahı üretmektir ve emektir. Üretici olarak bizim tek kazancımız bu kuzudan elde edeceğimiz gelirdir. Bunun dışında peynirimiz var. Peynirden elde ettiğimiz gelirin büyük bir kısmı hatta tamamı, çok pahalı olan arpa samana gidiyor ve üreticimize çok şey kalmıyor" dedi. Erel, ayrıca gençlerin hayvancılıktan uzaklaşmasına dikkat çekerek, "Bir diğer sıkıntımız da gençlerimizin giderek bu meslekten uzaklaşmaları. Yine söylüyorum bir ülkeyi ayakta tutan emektir, üretmektir, buna sahip çıkalım. Gençlerimizi de tekrardan kendi mesleklerine davet ediyorum. Her şey okuyup bir yerlere gitmek değil, istedikleri kadar gitsinler, üretilmedikten sonra onların paraları da kazançları da inanın ki hiçbir şeye yaramayacak. Gençlerimizi de bu mesleğe davet ediyorum" çağrısında bulundu. Erel, kuzu doğumlarının aralık ayında başlayıp nisan ayına kadar devam edeceğini ve bu süreçte doğan her kuzunun kendilerine mutluluk getireceğini sözlerine ekledi.

Üreticiden 100 TL’ye Çıkan Peynir, Markette 400 TL Oluyor Haber

Üreticiden 100 TL’ye Çıkan Peynir, Markette 400 TL Oluyor

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da tulum peyniri üreticileri, ürünlerinin market raflarında 350-400 TL’ye satılırken kendilerinin yalnızca 100 TL kazandığını belirterek yaşadıkları adaletsizliği dile getirdi. Günebakan Köyü’nde hayvancılıkla uğraşan Murat Kamay, peynir üretim sürecinde büyük emek harcadıklarını ancak bu emeğin karşılığını alamadıklarını söyledi. Kamay, "Beşinci ayda biz yaylaya çıkıyoruz, on bir, on ikinci aya kadar. Çoluk çocuğumuzla birlikte hepimiz bu mesleği sürdürüyoruz. Aynı zamanda tulum peyniri üreticisiyiz. Ürettiğimiz peynirleri biz yüz liradan satıyoruz" dedi. Aynı köyden Mustafa Erdoğan, artan yem ve çoban maliyetlerinin üreticiyi zorladığını, kazancın büyük kısmının aracılara gittiğini ifade etti. Hem üretici hem de tüccar olarak çalışan Hacı Genç ise fiyat farkından aracıların faydalandığını belirtti. Genç, "Ben kilosunu 100 TL’ye alıyorum, bana 180 TL’ye mal oluyor. Ben toptan satmaya kalksam kimse 260 TL’ye almıyor. Şimdi bakkallara marketlere bakarsan 300-350’ye satıyorlar" diye konuştu. Akyazı Mahallesi’nden İlhan Koyun, 7 ay yaylada çalıştıklarını ancak maliyetleri bile karşılayamadıklarını söyledi. "Peynirlerimizi tüccarlar 100 TL’ye aldılar. Benim sattığım peynir 220 koyundan yaklaşık 3 ton. Yani çobanı, emeğimizi, arabasını, ilacını baz alırsak bize hiçbir şey kalmadı. En azından bir asgari ücret ben ve çocuklara kalmış olsaydı idare ederdik. Borcumuzu harcımızı, gittiğimizi geldiğimizi biz peynirle karşılayamadık. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Sadece kuzu da sağlıklı doğarsa bize o kalıyor" diye ekledi. Erzincan’da şarkütericilik yapan Nusret Sürcü ve Murat Baydil de tulum peynirinin fiyatını belirlerken maliyetlerin etkili olduğunu belirtti. Ancak üreticiler, emeğin adil bir şekilde değerlendirilmesi ve fiyat farkının çözülmesini talep ediyor.

Siirt’te kurulan çiftlikte günde 4 ton süt üretilecek Haber

Siirt’te kurulan çiftlikte günde 4 ton süt üretilecek

Siirtli yatırımcı Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle 200 ineklik çiftlik kurarak günlük 4 ton süt üretmeyi hedefliyor. Siirt’tin Kurtalan ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığının yatırımcılara sağladığı yüzde elli kırsal kalkınma destek yatırımlarıyla Süt Sığırcılığı Projesi çerçevesinde büyükbaş hayvan çiftçiliği kuran yatırımcı Veysi Erkan, 200 inekle günlük 4 ton süt üretmeyi hedefliyor. Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, yatırımcı Veysi Erkan’ın Tarım ve Orman Bakanlığının yatırımcılara sağladığı Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar Süt Sığırcılığı projesinden yüzde elli hibeyle destek aldığını söyledi. 200 sağma inek kapasiteli işletmenin 2021 yılı fiyatıyla 3 milyon liraya mal olduğunu belirten Demirhan, “Biz bunu yüzde ellisi olan 1 buçuk milyonunu destekledik. Yatırımcımız ilk etapta Çekya’dan 4 ile 6 aylık gebe düve hayvanlarımızı getirdi. Yakın zamanda da geri kalan hayvanlarımız gelerek işletmemiz tam kapasiteli olarak faaliyete girecektir. Siirt küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ülkemizde önemli illerden bir tanesidir. Ancak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde böyle modern tarımın yapıldığı işletmelerimiz az. Devletimizin bakanlığımızın verdiği bu tür desteklemelerle modern hayvancılığın yapılabileceği bu tür işletme sayısını artırmak için çalışıyoruz” dedi Tarım ve hayvancılık sektörüne 2010 yılında girdiğini belirten yatırımcı Veysi Erkan, 20 inekle işe başladıklarını söyledi. Kırsal Kalkınma Destek Projesinden aldığı destekle işletmelerini inşa ettiklerini aktaran Erkan, “Burası 3 dönüm kapalı alan 45 dönüm açık alanımız var. Yüzde elli kırsal kalkınma desteğiyle yaptık. İlk etapta 90 tane havanı Avrupa’dan ithal ettik. 90 tane hayvanımız da şu an karantinadadır. Onlar da gelip doğurmaya başladığında kapasitemiz günlük 4 ton süte çıkacak. Sonraki etapta ise biz bu sütleri kendimiz işleyeceğiz. Yoğurt, peynir gibi süt ürünleri yapmayı düşünüyoruz. Üretmeye devam ediyoruz. 2010 yılında 20 inekle günde 200 litre süt üretiyorduk şimdiki hedefimiz 200 hayvanla günde 4 ton süt üretmek” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.