TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çilek Yetiştiriciliği

AGRONEWS - Çilek Yetiştiriciliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çilek Yetiştiriciliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hobi olarak başladı, yılda 6 ton çilek üretiyor Haber

Hobi olarak başladı, yılda 6 ton çilek üretiyor

Bilecik’te İsmail Özer isimli vatandaş, hobi olarak başladığı çilek yetiştiriciliğinde yılda 6 ton çilek üretiyor. Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde hobi olarak çilek üretimine başlayan, daha sonra Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından başlatılan "Çilek Projesi" kapsamında çilek üretimine devam eden İsmail Özer, kendi imkanlarıyla yaptığı seradan her yıl 6 ton ürün elde ediyor. Bozcaarmut köyünde 2015 yılında kendi imkanlarıyla 15 dönümlük tarlasının 4 dönümüne kurduğu serada çilek üretimine başlayan İsmail Özer, 2016 yılında gittiği haccın parasını çilek üretiminden karşıladığını ifade etti. Özel, ”Bu serayı kendi fikrim ve düşüncem ile kurdum. Gördüğüm seralar ile benim yaptığım sera bayağı farklı. Kendi kafama göre serayı yaptım. Hiç kimseden bilgi almadım. İyi ki de yapmışım. Bu seralarım olmasa bu çileklere hastalıkta çok gelir. Üzerinde naylon olduğu için çileklere hastalık gelmiyor. Çileklerim tertemiz oluyor. Çileklerimin üzerinde leke olmuyor. Satışını da kendim yapıyorum. Tüketiciler diyor ki bu çileği nerede ve nasıl yetiştiriyorsun? Ben de Bozcaarmut’da 15 dönüm yerim var orada yetiştiriyorum diye cevap veriyorum. Bu çilekler 6-7 sene verimli gidiyor. Ondan sonra verim düşüyor. Verim düştüğü için yer değişimi yapıyorum. Yer değişimi olduğu zaman böyle çok verimli ve güzel oluyor. Ben bu çileklerimi genelde hayvan gübresinden şıra yapıyorum. Varillere su doldurup gübre çuvalını içine atıyorum. Damlamadan çileklerime veriyorum. Çok faydasını gördüm. Çileklerin aroması güzel oluyor, hem de çilekleri canlandırıyor” dedi.

Samsun’da üreticilere çilek yetiştiriciliği eğitimi verildi Haber

Samsun’da üreticilere çilek yetiştiriciliği eğitimi verildi

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kavak ilçesinde düzenlenen ‘Çilek Yetiştiriciliği’ eğitiminde çiftçilere çilek yetiştiriciliğinde yeni tarım, teknik ve teknolojilerinin kullanıldığı yöntemler anlatıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından, Kavak Yerel Eylem Grubu (YEG) ve çiftçi talepleri üzerine çilek yetiştiriciliği eğitimi düzenlendi. Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü seminer salonunda gerçekleştirilen eğitimde çiftçilere dünyada ve Türkiye’de çilek yetiştiriciliği ile Samsun perspektifinde çilek yetiştirildiğinde alınması gereken yol haritası çizildi. Çilek yetiştiriciliğinde yeni tarım, teknik ve teknolojilerinin kullanıldığı yöntemler anlatıldı. Açık alanda çilek yetiştiriciliği ile alçak tünel, yüksek tünel ve sera ortamlarında yetiştiricilik yapılmasının avantaj ve dezavantajları ile ilgili bilgi verildi. Eğitim çalışması ile çilek üretiminde daha verimli ve karlı olacak yöntemlerinin sağlanması hedefleniyor. Çalışma ile ilgili bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçi destekleri ile il genelindeki çilek üretiminin arttığını söyledi. Kanca, “Son 2 yılda 223 çilek üreticisine 1 milyon 210 bin adet fide desteği sağlarken, bu desteklerden 255 dekar alandan toplam 551 ton verim alındı. 2023 yılı için ise ‘Kent Kır El Ele’ projesi kapsamında 472 bin adet fide desteği sağladık. Yapılan eğitim ve yayım faaliyetleri ile çilek yetiştiriciliği, bölgemizde önemli bir potansiyele sahip ancak doğru bilgiye ve teknik desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu eğitim programı sayesinde çiftçilerimiz daha bilinçli ve başarılı bir şekilde çilek yetiştiriciliği yapabilecekler. Ayrıca, çilek yetiştiriciliği tarım gelirlerini çeşitlendirerek çiftçilerimize ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır+ diye konuştu. Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergin Taş ve Kavak Yerel Eylem Grubu (YEG) Derneği Müdürü Ebru Akman ise çilek yetiştiriciliği eğitim programının önemine dikkat çekerek, yeni eğitimlerin Büyükşehir Belediyesi katkıları ile devam etmesinin önemli olduğunu dile getirdiler. Eğitim programına Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz, YEG uzmanı Arif Adnan Gecgel, Kavak kadın kooperatifi üyeleri, teknik personeller ve 40 kadar çiftçi de katıldı.

Köyünde çilek üretimine başladı, hedefine üretim tesisi koydu Haber

Köyünde çilek üretimine başladı, hedefine üretim tesisi koydu

Kahramanmaraş’ta 22 yaşındaki genç, köyünde ailesiyle birlikte çilek üretimine başladı, kendine hedef olarak da üretim tesisi kurmayı koydu. Türkoğlu ilçesi Çakıroğlu Mahallesi’nde yaşayan 22 yaşındaki Ayşe Kaplan, ailesiyle birlikte çilek üretmeye başladı. Çileğin kurusu, sirkesi ve turşusu için projeler de hazırlayan Kaplan, birikim yapıp hem fikirlerini gerçeğe dönüştürmek hem de köyünün ve şehrin adını duyurmayı istiyor. Organik üretim yaptıklarını belirten Ayşe Kaplan, "Çilekle uğraşıyorum. Üretim yapıyorum. Babama yardım ediyorum yaz boyunca, aynı şekilde kendi üretimimi yapıyorum. Biz burada organik üretim yapıyoruz. Hiç ilaç yok. Buraya çalışmak için sabahtan geliyoruz. Sabah saat 07.00’de tarlaya girip, saat 16.00’da bırakıyoruz. Bazen ben saat 20.00’e kadar da çalışabiliyorum. Babama sulama konusunda yardımcı oluyorum. Hem de içindeki yabani otlardan temizliyoruz. Çileği günlük olarak sulamamız gerekiyor. Sulanmazsa olmuyor. Köyümüzde su sıkıntımız var. Bu konuda yetkililere sesleniyorum su konusunda bize yardımcı olsunlar" dedi. Hedefinin çilek üretim firması kurmak olduğunu anlatan Kaplan, "Çileğin kurusu, sirkesi ve turşusu için projelerim var. Benim bu konuda desteğe ihtiyacım var. Ama ben bu projelerimi kendi imkanlarımla yapmayı düşünüyorum. Şu an birikim aşamasındayım. Çok büyük hayallerim var. Köyümüzün ve şehrimizin adını duyurmayı düşünüyorum" ifadesini kullandı. Bütün ihtiyaçlarını bu üretimden sağladığını dile getiren Kaplan, "İlk başta fiyatlarımız çok düşüktü ama şu an normal derecede ne yüksek ne düşük. Benim gibi hayalleri olan genç arkadaşlar hedefiniz için çabalayın. Çalışın, çabalayın ve hedeflerinize kısa zamanda ulaşırsınız. Yeter ki isteyin" diye konuştu.

Samsun’da çilek yetiştiriciliği gelişiyor Haber

Samsun’da çilek yetiştiriciliği gelişiyor

Samsun Kavak Tarım İlçe Müdürlüğü ve Kavak Yerel Eylem Grubu(YEG) ilçede çilek rekoltesinin artırılması amacıyla ’Çilek Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ne start verdi. Kavak’ta yıllık 70 ton olan çilek veriminin 200 tona çıkartılması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında bölgede üretim yapan çiftçilere çilek yetiştiriciliği eğitimi verildi. Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Konferans Salonunda verilen eğitime bölgede çilek üretimi yapan üreticiler katıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kavak YEG yaptığı müşterek çalışma ile Kavak ilçesinin iklim koşullarına uygun verimli bir ürün olan çilek bitkisinin yaygınlaştırılması ile çiftçinin daha çok kazanç sağlaması ve bölgenin farklı ürünlerde de öne çıkmasını hedefliyor. Çilek Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yürütülen destekler ile Kavak’ta çilek üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten YEG Müdürü Ebru Akman, ”Kavak YEG olarak tarım ve hayvancılık alanında vatandaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz” dedi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergin Taş ise "Çiftçilerimize dağıttığımız çilek fidesi Malç ve damlama sulama sistemi ile ellerini güçlendirmek istedik. İlçe tarım olarak ilçemizde yetişecek ilçemizin iklimine has ürünleri desteklemek amacıyla çiftçimizin her zaman yanındayız. Amacımız üretimin daha fazla artırılması. Bu destekleri, toprak analizleri ile tamamen bilimsel yöntemlerle yapıyoruz. Çiftçimize desteklerimiz devam edecek" diye konuştu. Eğitim semineri sonunda çiftçilere çilek fideleri dağıtıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.