TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çinekop

AGRONEWS - Çinekop haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çinekop haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı Haber

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'de av sezonunun açılmasıyla birlikte balık tezgahlarında çeşit çeşit deniz ürünü yerini aldı. "Denizlerin prensi" olarak adlandırılan lüfer, kilosu 1200 liradan satışa sunulurken, palamut ise tanesi 150 liradan satılıyor. 15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından 1 Eylül itibarıyla su ürünleri av sezonu açıldı. "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, gırgır tekneleriyle avlanmaya başladı. Çanakkale'deki balık tezgahlarında çeşit çeşit balıkların yerini almasıyla birlikte, vatandaşların balığa gösterdiği rağbet artıyor. "Denizlerin prensi" olarak bilinen lüfer, kilosu 1200 liradan satılırken, palamutun tanesi ise 150 liradan alıcı buluyor. Balıkhane esnafı Hasan Doğuş Tunç, bu sezon balık çeşitlerinin bol olduğunu belirterek, "Bu sene av sezonumuz bereketli geçti. Palamut bu sene boldu. Vatandaşın, tezgahtaki balıkçı ve denizcinin yüzünü güldürdü. Palamutta fiyatlar 70 liradan başladı. Balıkların boyu küçüktü. Sonrasında balıklar kilograma ulaştı. 1 kilo 200 gram, 1 kilo 300 gram şu anda 150 lira" dedi. Lüfer sezonunun bu yıl geç başladığını belirten Hasan Doğuş Tunç, "Geçen sene bol lüfer olmuştu. Bu sene lüfer biraz geç kaldı. Lüfer daha yeni yeni yüzünü gösteriyor" dedi. İlerleyen günlerde bolluk olursa fiyatlarda düşüş beklenebileceğini ekledi. Tunç, "Şu anda lüfer 1000 lira ile 1200 lira arası, balığına göre satışı değişmektedir. Bunun yanında çinekop, sarıkanat yüzünü gösterdi. Çinekop 300 ile 400 lira arasında balığına göre satılıyor. Sarıkanat 500 ile 600 lira arasında satılıyor" diye belirtti.

Bolca bulunan hamsi 160 TL iken, lüfer 360, turna mezgit 500 TL Haber

Bolca bulunan hamsi 160 TL iken, lüfer 360, turna mezgit 500 TL

Tezgahlarda bolca bulunan hamsi 160 TL’ye satılırken, lüfer 360, turna mezgit 500, torik bin TL’ye alıcı buluyor. Kış ayında balıkların çeşitliliğinde ve miktarında azalma olunca fiyatlarda da dalgalanmalar yaşanıyor. Kocaeli’de kış ayında vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen balık türleri hamsi, istavrit ve mezgit olurken, tezgahın en pahalı balığı ise torik oldu. Torik, tanesi bin TL’den alıcı bulurken, barbun ve tekirin fiyatları ise 350-400-600 TL’ye kadar çıkıyor. Tezgahlarda bolca bulunan hamsi 160 TL, istavrit 150 TL, mezgit 150-160 TL, tekir 325-350 TL, çupra ve levrek (tane) 110-150 TL’den satılıyor. "Bu mevsimde yağlı hamsinin çıkması sürpriz" Kış döneminde balık çeşitliliğinde azalma olduğunu söyleyen balıkçı Kemal Bineklioğlu, "İzmit’te kar yağdığı zaman balık yeniliyor. Kar yağdığı zaman balığın en azaldığı döneme giriyoruz. Balığın bolluk dönemi Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve 15 Ocak’a kadardır. Kar yağdığı zaman insanlar hamsi yağlanacak sanıyor. Kar yağdı zaman hamsinin yağını bıraktığı döneme giriyoruz. Ancak şu an küresel ısınmadan dolayı hamsiler yağlı. 40 sene evvel Karadenizliler 15 Ocak’ı geçtiği zaman hamsiyi ağzına koymazdı çünkü sakallanır ve acırdı. Ancak şimdi küresel ısınmadan dolayı farklı olaylar oluyor. Bu mevsimde yağlı hamsinin çıkması sürpriz çünkü şu an buzhane balıkları piyasaya çıkması lazım. Hamsinin biraz fiyatı yüksek ama taze ve günlük" diye konuştu. "Barbun ve tekirin 350-400-600 TL’ye kadar fiyatları çıkıyor" Fiyatlarla ilgili bilgi veren Bineklioğlu, “Hamsiyi şu an 160 TL’ye satıyorum, dün 200 TL’ye sattım. İstavrit 120-130-180 TL bandında satılıyor. Şimdi istavritin en lezzetli zamanı. Bu mevsimde en güzel yenilecek balıklardan bir tanesi istavrit. Şu an da en yüksek balık fiyatımız torik. Torikin tane fiyatı bin TL. Bir torik ortalama 2 buçuk kiloya denk geliyor. Çok az olduğu için lüferi 360 TL’ye satıyorum. Normal tekir, barbun gibi balık fiyatlarının bandı 120 ile 250-350 arasında değişiyor. Fiyatlarının yüksek olmasının sebebi balıkların azaldığı dönemde olmamızdan kaynaklanıyor. Barbun ve tekirin 350-400-600 TL’ye kadar fiyatları çıkıyor. Denizden az balık çıkınca fiyatı artar. Vatandaşların balığa ilgisi yoğun" şeklinde konuştu. "Bu sene palamut ve çinekop yok" Fiyatları aktaran Kemal Bineklioğlu, "Hamsi 160 TL, istavrit 150 TL, mezgit 150-160 TL, tekir 325-350 TL, çupra ve levrek (tane) 110-150 TL, deniz levrekleri 350-450 TL, lüfer (tanesi) 360 TL, turna mezgit 500 TL. Bir ay daha balık fiyatları bu seviyede devam eder. Mart ayından sonra fiyatlar düşer. Denizden balık çıktığı sürece fiyatlar ucuz olur. Bu sene palamut ve çinekop yok. Bu mevsimde halkın çok tercih ettiği balık hamsi, istavrit ve mezgit" ifadelerini kullandı.

Zonguldaklı balıkçılar dip balıkçılığından umutlu Haber

Zonguldaklı balıkçılar dip balıkçılığından umutlu

Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, bu yıl hamsi balığını dinlendirmek gerektiğini ifade ederek, dip balıkçılığından umutlu olduklarını söyledi. Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, 2023-2024 yılında yapılacak balıkçılık sezonu öncesinde hazırlıkları değerlendirdi. Kozlu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ergün Kayhan, hazırlıkların devam ettiğini söyleyerek, “1 Eylül’de açılacak 2023-2024 sezonumuz, kıyı balıkçılığı açısından arkadaşlarımız hazırlık yapıyor. Teknelerin bakımlarını, oltaların bakımlarını, ağlarını yapıyorlar. Bakımlarımıza devletin vermiş olduğu destekler var. Desteklerimizi Haziran ayında alacağız” dedi. Yeni sezonda palamut ve çinakoptan umutlu olduklarını belirten Kayhan, “Bu sene umudumuz palamut ve çinekopta olacak. Artık hamsiyi unutacağız. Hamsiyi dinlemeye bırakmamız lazım. Geçen sene biyolojik gelişimini sağlayamadığı için hamsi balığı küçük avlandı ve maalesef halkımız bu balıktan yararlanamadı” şeklinde konuştu. "Önceki sezon endüstriyel balıkçılık açısından verimli sezon oldu" Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kayhan, "2022-2023 sezonunda olumlu avcılık da oldu, olumsuz avcılık da oldu. Kıyı balıkçılığı açısından olumsuz oldu. Endüstriyel balıkçılık açısından güzel bir sezon oldu. 1 Eylül’de açılacak 2023-2024 sezonumuz, kıyı balıkçılığı açısından arkadaşlarımız hazırlık yapıyor. Bakımlarımıza devletin vermiş olduğu destekler var. Desteklerimizi Haziran ayında alacağız. Bu sene umudumuz palamut ve çinekoptan olacak. Artık hamsiyi unutacağız. Hamsiyi nadasa bırakmamız lazım. Geçen sene biyolojik gelişimini sağlayamadığı için hamsi balığı küçük avlandı ve maalesef halkımız bu balıktan yararlanamadı" dedi. Hazırlıklar sürüyor Mayıs ayında dip avcılığının olacağını ifade eden Başkan Kayhan, "Bu sene masraflarımız çok. Her şeye zam geldiği için devletimizin vermiş olduğu destekler maalesef yeterli kadar karşılayamıyor. Endüstriyel balıkçılık açısından limanımızda iki tane teknemiz var. Bunlar da gerekli bakımlarını yapıyorlar. Kıyı balıkçılığa ve endüstriyel balıkçılığa çok umutluyuz. Geçen sene palamutçuluk çok oldu, çinekop hiç olmadı. Bir de umudumuz istavrit balığında. İstavrit balığı bu sene çok var. Mezgit balığımız nedense az. Arkadaşlarımız hazırlıklarını yapıyor. Teknelerin bakımlarını oltaların bakımlarını, ağlarını yapıyorlar. Mayıs ayında dip avcılığı yapılacak. Barbunya balığı için yapılacak. Bir umudumuz da o Haziran ayına kadar. Ondan da balıkçı arkadaşlarımızın üç beş kazancı olacaktır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.