TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çipura

AGRONEWS - Çipura haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çipura haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla'dan Su Ürünlerinde Rekor İhracat Haber

Muğla'dan Su Ürünlerinde Rekor İhracat

MUĞLA (İHA) - Türkiye’nin su ürünleri ihracatında büyük bir başarıya ulaşıldı. 2000’lerde yalnızca 59 milyon dolar seviyesinde olan ihracat, 2024 sonunda 34 kat artışla 2 milyar 19 milyon doları geçti. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, hedefin 2025 yılında 2,5 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirtti. Türkiye’nin yıllık su ürünleri üretimi ise 1 milyon 8 bin tona ulaştı. MODERN TESİSLER VE YETİŞTİRİCİLİK ÖNE ÇIKIYOR Kızıltan, su ürünleri sektöründe modern tesis yatırımları sayesinde önemli bir mesafe kat edildiğini vurguladı. Türkiye’de 553 bin ton su ürünü yetiştiricilikle elde edilirken, bu yöntem toplam üretimin yüzde 55’ini oluşturuyor. Norveç’in 13 milyar dolarlık ihracat potansiyeline dikkat çeken Kızıltan, Türkiye’nin de bu seviyelere ulaşabileceğini ifade etti. LEVREK ZİRVEDE, ÇİPURA VE SOMON TAKİPTE Levrek, 570 milyon dolarla ihracat lideri olmaya devam etti. İngiltere, İtalya ve Hollanda levrek ihracatında ilk üç sırayı aldı. Çipura ihracatı ise yüzde 22 artışla 508 milyon dolara çıktı. Türk somonu, yüzde 31’lik artışla 497 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı ve bu alanda Rusya Federasyonu lider alıcı oldu. ORKİNOS İHRACATINDA BÜYÜK SIÇRAMA 2024 yılında orkinos ihracatı yüzde 153 artarak 51 milyon dolardan 129 milyon dolara yükseldi. Japonya 99 milyon dolarlık alımla başı çekerken, Güney Kore 29 milyon dolarlık talepte bulundu. Alabalık ihracatı 117 milyon dolar olurken, diğer su ürünlerinin toplam ihracatı 210 milyon dolara çıktı. Alabalıkta sırasıyla Almanya, Rusya ve Hollanda en çok talepte bulunan ülkeler oldu. 

Kayseri'den 6 Ülkeye 10 Bin 500 Ton Balık İhracatı Haber

Kayseri'den 6 Ülkeye 10 Bin 500 Ton Balık İhracatı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri'de 24 yıldır balıkçılık yapan Ekrem Duran, denizi olmayan şehrinden, bu yıl Irak, Suriye, İran, Rusya, Yunanistan ve Ukrayna'ya 10 bin 500 ton balık ihracatı gerçekleştirdi. Balıkçılığa 2000 yılında başlayan ve 15 yıl önce ihracata yönelen Duran, bu süreçte Türkiye'nin birçok bölgesinde depo açtı. 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Türkiye ihracat üçüncüsü ve Kayseri ihracat birincisi olarak dikkat çekti. Duran, 12 çeşit tatlı ve tuzlu su balığı, özellikle çipura, levrek, somon, alabalık, kefal gibi çeşitleri ihraç ediyor. Yılın ilk yarısında 11 bin ton ihracat gerçekleştiren Ekrem Duran, mevsimsel balık kıtlığı nedeniyle ihracatın azaldığını söyleyerek, "Yıl ortalamasına bakılırsa bu yılın ilk 6 ayında Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Irak ve Suriye'ye toplamda 11 bin ton ihracatımız var. Bu aylarda da biraz balık kıtlığı olduğu için ortalama aylık 15 araba, yani 300 ton ihracatımız var. Piyasada alabalık ve somon sıkıntısı olduğu için ihracatta biraz gerileme var. 12 çeşit balık ihraç ediyoruz. Çipura, levrek, somon, alabalık, kefal, turna, sazan gibi. Avrupa'ya ve Rusya'ya alabalık, somon, çipura, levrek ve Orta Doğu'ya tatlı su balıkları gönderiyoruz" dedi. DENİZİ OLMAYAN KAYSERİ'DE BÜYÜK BALIKÇILIK POTANSİYELİ Duran, Kayseri'nin denizi olmadığı halde şehrin balık ihracatında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, hedeflerini ihracatı 50 bin tona çıkarmak olarak açıkladı. İhracat sürecini, "Kayseri'nin denizi yok ama Kayseri'de deniz kadar balık var. Bizim Türkiye'nin birçok ilinde ve ilçesinde depolarımız var. Oralardan balıkları toplayıp buraya getiriyoruz. Kayseri'den ihracatın 11-15 bin tonunun 2 bin tonunu Kayseri ve civarından temin ediyoruz. 13 bin tonunu ise Bursa, Yozgat, Çorum, Tokat, Antep, Elazığ, Malatya illerimizden topluyoruz. Buradan da paketleyip yurt dışına ihracatını yapıyoruz" sözleriyle ifade etti. Duran, Kayseri'deki göllerde balıkçılığı artırmak için Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, balıkçılık rezervini çoğaltmayı ve ihracat hedeflerini 30-50 bin tona çıkarmayı planlıyor.

Türkiye, Sürdürülebilir Balıkçılıkta 4. Kez Haber

Türkiye, Sürdürülebilir Balıkçılıkta 4. Kez "Tam Uyum Ödülü" Aldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Balıkçılık Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz’de sürdürülebilir balıkçılık politikaları ile uluslararası standartlara uyumunu bir kez daha kanıtladığını belirtti. FAO çatısı altındaki Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’nun (GFCM) 47. oturumunda, Türkiye'nin sürdürülebilir yöntemlere bağlılığı ödüllendirildi. Sürdürülebilirlikte Türkiye'nin Rolü Bakan Yumaklı, Türkiye’nin ulusal mevzuatına titizlikle aktarılan GFCM kararlarının uygulama süreçlerinin eksiksiz yürütüldüğünü belirtti. Türkiye’nin bu çabası, ulusal düzenlemelerin uluslararası standartlara uyumu ve veri gönderimi performansı ile öne çıkmasını sağladı. "Türkiye, bölgesel iş birliği ve sürdürülebilir balıkçılık yönetimiyle Akdeniz ve Karadeniz’in geleceğinde önemli bir aktör olmaya devam ediyor." Balıkçılık Sektörüne Destek Bakan Yumaklı, su ürünleri sektörüne yapılan yatırımları hatırlatarak, 2003’ten bu yana 1,8 milyar TL yetiştiricilik desteği, 2017’den bu yana ise küçük ölçekli balıkçılara 223 milyon TL destek ödemesi yapıldığını belirtti. Avcılık ve yetiştiricilikte üretim planlamasına geçildiğini söyleyen Yumaklı, bu kapsamda 7 av türü ve 4 yetiştiricilik türü için asgari ve azami üretim miktarlarının belirlendiğini ifade etti. "Balıkçılıkta Dünya Liderleri Arasındayız" Türkiye, Akdeniz levreği ve çipura yetiştiriciliğinde dünya birincisi, gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde ise ikinci sırada yer alıyor. Toplam su ürünleri üretimiyle Avrupa’da lider olan Türkiye, 2023 yılında 1 milyon tonu aşarak rekor kırdı. "100’e yakın ülkeye 1,7 milyar dolarlık ihracat yaparak, yüzde 120’lik kendine yeterlilik oranıyla net ihracatçı konumundayız." Etkin Denetim ve Koruma Çalışmaları Bakanlık, 90 koruma alanı ve 71 türü koruma altına aldı. Ayrıca yasa dışı avcılık faaliyetlerine karşı denetimleri artırdı. Hayalet ağların çıkarılması, yapay resiflerle ekosistemin zenginleştirilmesi ve balon balığı gibi istilacı türlerle mücadele çalışmaları sürdürüldü. "Denizlerimizin korunması balıkçılarımızın sorumluluğunda, ancak bu sürecin takibi ve düzenlemeleri yapmak da bizim görevimizdir." Bakan Yumaklı, Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla tüm balıkçıların bu önemli gününü kutladı ve denizlerin geleceği için iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı Haber

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı

BURSA (İHA) - Çipuranın bu yılın ocak-ekim dönemindeki ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 427 milyon dolara yükseldi. Ege İhracatçı Birlikleri'nden elde edilen verilere göre, ekim ayında su ürünleri ihracatının miktarı 24 bin 479 tondan 28 bin 184 tona, değeri ise 134,4 milyon dolardan 187,5 milyon dolara çıktı. Ocak-ekim döneminde ise su ürünleri ihracatı miktar olarak yüzde 16 artış göstererek 257 bin 712 tona ulaşırken, değeri de yüzde 16 artarak 1 milyar 623 milyon dolara çıktı. İHRACATTA BİR NUMARA LEVREK OLDU İhracatta ilk sırada levrek yer aldı. Levrek ihracatının miktarı yüzde 19 artarak 57 bin 121 tondan 68 bin 119 tona, değeri ise yüzde 17,6 artışla 402 milyon dolardan 473 milyon dolara yükseldi. Çipura ihracatında ise miktar değişmeden 67 bin 581 ton olarak kalırken, değerinde dikkate değer bir artış oldu. Çipura ihracatından sağlanan döviz geliri yüzde 21 artarak 353 milyon dolardan 427 milyon dolara çıktı. Çipuranın birim fiyatı ise 5,22 dolardan 6,32 dolara yükseldi. Türk somonu da önemli bir artış gösterdi. Somon ihracatı, yüzde 32 artışla 48 bin 103 tondan 63 bin 664 tona yükselirken, değer olarak ise yüzde 30 artarak 380 milyon dolara ulaştı. EN BÜYÜK ALICI RUSYA Rusya, Türk su ürünlerinin en büyük alıcısı olmaya devam etti. Rusya'ya yapılan su ürünleri ihracatı, yüzde 21 artarak 62 bin 532 tona, değeri ise yüzde 28 artışla 357 milyon 266 bin dolara çıktı. İtalya'ya yapılan ihracat 25 binden 28 bin tona, Hollanda'ya ise 17,6 bin tondan 19 bin tona yükseldi. Yunanistan'a yapılan su ürünleri ihracatı ise miktar olarak 17 bin tondan 23 bin tona, değer olarak ise yüzde 38 artışla 100 milyon dolardan 138 milyon dolara çıktı. YUNAN ÇİPURASI AZALINCA TÜRK ÇİPURASI DEĞERLENDİ  Yunanistan'da çipura üretimindeki azalma, Türk çipurasının değer kazanmasında etkili oldu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir, Avrupa'nın çipuraya olan ilgisinin arttığını belirterek, "Bu yıl Yunanistan'da az üretim oldu. Yunan şirketlerinin arzının düşmesi de bizim fiyatların artışında etkili oldu. Birim ihracat fiyatı yükseldi" dedi Türk somonunun da talep gördüğünü vurgulayan Demir, "Yüzde 30'ün üzerinde bir artış var. İhracatta 380 milyon dolara ulaşıldı. En çok Rusya talep gösteriyor, Japonya ve Vietnam da Türk somonunu severek tüketiyor" diye konuştu.

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi Haber

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi

Balık avlama sezonunun 1 Eylül’de açılmasının ardından Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi yaşanıyor. Yeni sezonun ilk günlerinde Ege açıklarında avlanan balıkçılar hamsi ve sardalya yanında kefal, çipura ve levrek çeşitleriyle limana dönüyor. Endüstriyel balık avcıları, balıkçı tezgahlarını doldurabilmek, vatandaşları balıkla buluşturabilmek için her akşam gün batımından, gün doğumuna kadar denizde avlanıyor. Hamsi tezgahlarda 70, sardalya ise 40 liradan yerini buluyor. Batıköy Su ürünleri Kooperatifi Dalyan Başkanı Mustafa Altan Görecek ve Akbük Su ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, yeni sezonun bereketli başladığını söyledi. Havaların biraz daha soğumasıyla daha iyi bir sezon geçireceklerini dile getiren Batıköy Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Altan Görecek "Şu an hamsi, sardalya ,kefal tutuyoruz, balık bereketim güzel. Fiyatları da, piyasası da uygun. Zaman geçtikçe inşallah daha da iyi olacak" dedi. Balıkçıların girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ekonomik şartların ağırlığına değinen Akbük Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, "Mazot, yakıt fiyatları ortada, masraflarımız çok. Nakliye ve köpük giderlerinin de artması fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Balıkçılar için yakıt fiyatları gözden geçirilmeli" dedi. Besin değeri tartışılmaz en güzel ürünün balık olduğunu ve halkın kolay ulaşabilmesi için de Kooperatif olarak çalışmaları olduğunu belirten Fatih Çavuş; "İleryen günlerde halkımızın ucuza balık yemesi için satış noktalarımızı oluşturacağız" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.