TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çipura

AGRONEWS - Çipura haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çipura haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı Haber

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı

BURSA (İHA) - Çipuranın bu yılın ocak-ekim dönemindeki ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 427 milyon dolara yükseldi. Ege İhracatçı Birlikleri'nden elde edilen verilere göre, ekim ayında su ürünleri ihracatının miktarı 24 bin 479 tondan 28 bin 184 tona, değeri ise 134,4 milyon dolardan 187,5 milyon dolara çıktı. Ocak-ekim döneminde ise su ürünleri ihracatı miktar olarak yüzde 16 artış göstererek 257 bin 712 tona ulaşırken, değeri de yüzde 16 artarak 1 milyar 623 milyon dolara çıktı. İHRACATTA BİR NUMARA LEVREK OLDU İhracatta ilk sırada levrek yer aldı. Levrek ihracatının miktarı yüzde 19 artarak 57 bin 121 tondan 68 bin 119 tona, değeri ise yüzde 17,6 artışla 402 milyon dolardan 473 milyon dolara yükseldi. Çipura ihracatında ise miktar değişmeden 67 bin 581 ton olarak kalırken, değerinde dikkate değer bir artış oldu. Çipura ihracatından sağlanan döviz geliri yüzde 21 artarak 353 milyon dolardan 427 milyon dolara çıktı. Çipuranın birim fiyatı ise 5,22 dolardan 6,32 dolara yükseldi. Türk somonu da önemli bir artış gösterdi. Somon ihracatı, yüzde 32 artışla 48 bin 103 tondan 63 bin 664 tona yükselirken, değer olarak ise yüzde 30 artarak 380 milyon dolara ulaştı. EN BÜYÜK ALICI RUSYA Rusya, Türk su ürünlerinin en büyük alıcısı olmaya devam etti. Rusya'ya yapılan su ürünleri ihracatı, yüzde 21 artarak 62 bin 532 tona, değeri ise yüzde 28 artışla 357 milyon 266 bin dolara çıktı. İtalya'ya yapılan ihracat 25 binden 28 bin tona, Hollanda'ya ise 17,6 bin tondan 19 bin tona yükseldi. Yunanistan'a yapılan su ürünleri ihracatı ise miktar olarak 17 bin tondan 23 bin tona, değer olarak ise yüzde 38 artışla 100 milyon dolardan 138 milyon dolara çıktı. YUNAN ÇİPURASI AZALINCA TÜRK ÇİPURASI DEĞERLENDİ  Yunanistan'da çipura üretimindeki azalma, Türk çipurasının değer kazanmasında etkili oldu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir, Avrupa'nın çipuraya olan ilgisinin arttığını belirterek, "Bu yıl Yunanistan'da az üretim oldu. Yunan şirketlerinin arzının düşmesi de bizim fiyatların artışında etkili oldu. Birim ihracat fiyatı yükseldi" dedi Türk somonunun da talep gördüğünü vurgulayan Demir, "Yüzde 30'ün üzerinde bir artış var. İhracatta 380 milyon dolara ulaşıldı. En çok Rusya talep gösteriyor, Japonya ve Vietnam da Türk somonunu severek tüketiyor" diye konuştu.

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi Haber

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi

Balık avlama sezonunun 1 Eylül’de açılmasının ardından Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi yaşanıyor. Yeni sezonun ilk günlerinde Ege açıklarında avlanan balıkçılar hamsi ve sardalya yanında kefal, çipura ve levrek çeşitleriyle limana dönüyor. Endüstriyel balık avcıları, balıkçı tezgahlarını doldurabilmek, vatandaşları balıkla buluşturabilmek için her akşam gün batımından, gün doğumuna kadar denizde avlanıyor. Hamsi tezgahlarda 70, sardalya ise 40 liradan yerini buluyor. Batıköy Su ürünleri Kooperatifi Dalyan Başkanı Mustafa Altan Görecek ve Akbük Su ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, yeni sezonun bereketli başladığını söyledi. Havaların biraz daha soğumasıyla daha iyi bir sezon geçireceklerini dile getiren Batıköy Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Altan Görecek "Şu an hamsi, sardalya ,kefal tutuyoruz, balık bereketim güzel. Fiyatları da, piyasası da uygun. Zaman geçtikçe inşallah daha da iyi olacak" dedi. Balıkçıların girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ekonomik şartların ağırlığına değinen Akbük Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, "Mazot, yakıt fiyatları ortada, masraflarımız çok. Nakliye ve köpük giderlerinin de artması fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Balıkçılar için yakıt fiyatları gözden geçirilmeli" dedi. Besin değeri tartışılmaz en güzel ürünün balık olduğunu ve halkın kolay ulaşabilmesi için de Kooperatif olarak çalışmaları olduğunu belirten Fatih Çavuş; "İleryen günlerde halkımızın ucuza balık yemesi için satış noktalarımızı oluşturacağız" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.