TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çks

AGRONEWS - Çks haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çks haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Menteşe Ziraat Odası'ndan Çiftçilere Mobil ÇKS Hizmeti Haber

Menteşe Ziraat Odası'ndan Çiftçilere Mobil ÇKS Hizmeti

Menteşe Ziraat Odası, çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmeleri için mobil hizmet sunmaya devam ediyor. ÇKS başvuruları 1 Eylül 2024 tarihinde başlamış olup, 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek. Ziraat Odası, bu hizmetle çiftçilerin zaman kaybını önleyerek süreci daha erişilebilir hale getirmeyi hedefliyor. Mobil Hizmetle Kayıt Kolaylığı Menteşe Ziraat Odası, kırsal mahalle muhtarları ile işbirliği yaparak çiftçilerin ayağına gidiyor. Mobil ekipler, belirlenen gün ve saatlerde çiftçilerin ÇKS başvurularını yerinde alarak işlemleri kolaylaştırıyor. Bu uygulama, Menteşe'deki çiftçilerin tarımsal destek ödemeleri ve diğer haklardan yararlanmasını hızlandırıyor. Türkiye Genelinde Uygulama Yaygınlaşıyor Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, ÇKS kayıtlarının çiftçilerin ayağında yapılmaya devam edeceğini belirtti. Baştuğ, Aydın, Bayburt ve Edirne'de pilot uygulama olarak başlayan bu hizmetin, Türkiye genelinde 81 ilde yaygınlaştırılacağını ifade etti. Zaman ve Emek Tasarrufu Başkan Mehmet Baştuğ, mobil hizmetle çiftçilerin zaman kaybının önüne geçildiğini ve işlemlerin daha hızlı bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı. ÇKS başvurularının yerinde alınmasıyla çiftçilere önemli bir kolaylık sağlanıyor, bu sayede çiftçiler, resmi işlemler için zaman kaybetmeden tarlalarında üretim yapmaya devam edebiliyorlar.

Yeni Destek Modeli'ne uyan çiftçiler daha fazla destek alacak Haber

Yeni Destek Modeli'ne uyan çiftçiler daha fazla destek alacak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bitkisel üretimde yeni destekleme modeli ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. İlk defa üretim döneminden önce açıklanan yeni destek modeli ile ilgili açıklama yapan Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, sisteme uyum sağlayan üreticilerin mazot ve gübre desteğinin yüzde yüzünün karşılanmış olacağını söyledi. Baş, "Yıllardır savunduğumuz yeni bir modele geçtik. Üreticiler, üretim miktarı ve pazarlama açısından yıllardır dile getirilen bir konu bakanlığımız tarafından çözüldü. Yeni destekleme modelimizi üç aşamada planlayabiliriz. Temel destek, planlama desteği ve üretimi geliştirme desteği olmak üzere üç farklı aşamadan oluşuyor. ÇKS’ye kayıt yaptıran herkes temel desteklerden yararlanacak. Desteklemelerin kaldırıldığına dair farklı söylentiler var ama temel destek adı altında ÇKS’ye kayıtlı olan herkes o temel desteği alacak" dedi. "Üretim planlamasına uyan daha fazla destek alacak" Yeni destek modelinde havza bazlı üretim planlamasına uyan üreticilerin, destek katsayılarından yararlanacağını söyleyen Asım Baş, stratejik ürün üretenlerin ilave üçüncü desteği alacağını belirterek, "Yeni destek modelinin temelinde su var. Su kısıntısı olan yerlerde havza bazlı üretimde belirlenen stratejik ürünleri üreten, plana uyan üreticiler ilave üçüncü desteği almış olacak. Bu modelin en önemli ayrıntılarından bir tanesi de ilk defa üretim döneminden önce ve 3 yıllık planlandı. Katsayı modeli de ilk defa geldi. Tüm bu planlamalara uyum sağlayan üreticilerimizin mazot ve gübre desteğinin yüzde yüzü karşılanmış oluyor. Suyu daha az tüketen ürünler, ülkemizin ihtiyacı olan stratejik ürünler ağırlıklı olmak üzere su kısıntısı olan havzalarda, kıraç şartlarda yetiştirilebilecek ürünlere ihtiyacımız olacak. İlimizde arpa, buğday, nohut, fasulye, patates, kuru soğan ve yem bitkileri havza bazlı üretim planlamasına dahil edilen ürünler" diye konuştu. "Su kaynaklarını dikkatli kullanmak zorundayız" Yeni destek modelinin temelinde su kaynaklarının doğru ve etkin kullanılması olduğuna değinen suyun hayatın devamı için en önemli ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Hem evdeki tüketimimizde hem bitkisel üretimimiz hem de sanayide nerede ve hangi alanda olursa olsun dikkatli su kaynaklarımızı doğru ve dikkatli kullanmak zorundayız" dedi.

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı Haber

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Beylikova ve Alpu ilçelerinde düzenlenen bilgilendirme toplantılarında, Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ele alındı. Toplantıda, ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca ve Veteriner Hekim Oğuz Umur, çiftçilere yönelik sunumlar yaptı. Stratejik Ürünler ve Bitkisel Üretim Planlaması Yapılan sunumlarda, 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde stratejik öneme sahip 13 ürün ve 1 ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı açıklandı. Bu stratejik ürünler şunlardır: Arpa, Aspir, Ayçiçeği (yağlık), Buğday, Kolza (kanola), Fasulye (kuru), Mercimek, Mısır (dane), Nohut, Pamuk (kütlü), Patates, Soğan (kuru), Soya Çiftçilere, hangi ürünlerin Eskişehir havzalarında üretimine izin verildiği ve planlamaya uygun olmayan ürünlerin destek alamayacağı konusunda bilgi verildi. Ayrıca, havzasında izin verilmeyen bir ürün ekildiğinde yapılması gereken iş ve işlemler de detaylı bir şekilde anlatıldı. Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği Yeni Destekleme Modeli ile çiftçiler, üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı elde edecek. Bu sayede, üretim planlamasının daha sağlıklı bir şekilde yapılabileceği ve tarımsal üretimde verimliliğin artacağı vurgulandı. ÇKS Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile çiftçilerin kayıt işlemlerinin kolaylaştırıldığı ve bu değişikliklerin nasıl uygulanacağı hakkında da bilgiler aktarıldı. Katılım ve Geri Bildirim Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Beylikova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahmut Dinçer ve Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Sönmez Baş katıldı. Toplantının sonunda, çiftçilerle soru-cevap şeklinde karşılıklı etkileşim sağlanarak, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Samsun’da kenevir hasadı başladı Haber

Samsun’da kenevir hasadı başladı

'Kenevirin son kalesi' olarak adlandırılan Samsun’da hasat zamanı başladı. Samsun için önemli bir katma değer olan kenevir, sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte ip, kedi kumu gibi ürünlerde kullanılıyor. Üreticiler için iyi bir münavebe bitkisi olan kenevir, Samsun ve ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlıyor. 2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretiminin artışı sonraki yıllarda artış gösterdi. 2022 yılında başlayan yatırımlarla birlikte yine Samsun için öncelikli ürünler arasında olan kenevir, 2024 yılı için 1 Ocak tarihinde başlayan üretim izni müracaatı ile Havza ve Vezirköprü ilçelerinde 253 üretici ile bin 650,6 dekar alanda tohum, 3 bin 228,9 dekar alanda lif olmak üzere toplam 4 bin 879,515 dekar alanda kenevir üretimi yapılıyor. "Yeşil altın üretimi ilimizde artarak devam edecek" Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Mamul değil hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk) lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam etmektedir. Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte kenevir üreticilerimiz için adı geçen ilçe ve alanlarda iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır” diye konuştu. Sağlam, 1 Eylül 2024 tarihi ile başlayan ÇKS -TBS müracaatları ile üreticilerin 2025 yılı ürün güncellemelerini tamamlayıp 1 Nisan 2025 yılında ise kenevir dosyalarını ilçe müdürlüklerine açtırmaları gerektiğini belirterek, “Üretim izinlerinin Kaymakamlık makamınca verileceğini unutmadan sözleşmeli tarım yapacak üreticilerimizin Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce örneği yayınlanan “Sözleşme” formatına uygun biçimde hazırlanan sözleşmelerin bir nüshasının İlçe Müdürlüklerimize bırakılması önem arz etmektedir. Bakanlığımız yeni destekleme modelinde sözleşmeli tarımın önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Üreticilerimizin ürünü bol kazancı bereketli olsun” ifadelerine yer verdi.

Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak Haber

Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, bitkisel üretim yapan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) kayıtlı tüm üreticilerin destek alacağını, üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ise ilave destek verileceğini söyledi. 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı. İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi, bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, dikkat edilmesi gereken konuların altını çizdi. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modelinin hayata geçirildiğini, Cumhurbaşkanı Kararı ile hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya aldıklarını kaydeden Müdür İbrahim Sağlam, “İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız” dedi. Temel destekler Yapılacak temel destekler hakkında bilgi veren İbrahim Sağlam, “Mazot ve gübre desteği olarak yapılan destekleme ödemesi 2025 yılından itibaren temel destek ödemesi olarak yapılacak. Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan çeltik ve pamuk üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak” diye konuştu. Planlı üretim desteği Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünlerin listeye alındığını ifade eden Müdür Sağlam, “Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek. Yeraltı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100’ü karşılanacak” şeklinde konuştu. Üretimi geliştirme desteğine de değinen Sağlam, şunları söyledi: “Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanım, sertifikalı/standart fidan kullanım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre destekleri verilmeye devam edilecek. Karar kapsamındaki diğer destekler de belli oldu. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği kapsamında 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan 1305 liraya çıkarıldı. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1500 liraya yükseltildi. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı. 2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı’nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025’ten, bazıları da 1 Mayıs 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek olup mevcut bu desteklemelerle birlikte fark ödemesi desteği de çiftçilerimize ödenecektir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.