TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Coğrafi Işaret

AGRONEWS - Coğrafi Işaret haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Coğrafi Işaret haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Atatürk’ün Kurduğu İlk Kooperatifin Tarihi Yaşatılıyor Haber

Atatürk’ün Kurduğu İlk Kooperatifin Tarihi Yaşatılıyor

MERSİN (İHA) - Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Silifke’de köylülerle birlikte kurduğu "Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi", ölümünün 86. yılında önemli bir anıya ev sahipliği yaptı. Kooperatife, "Gazi Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi Kurucuları" listesi asılarak, Atatürk’ün tarımsal kalkınmadaki öncülüğü yeniden hatırlandı.   Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yaşatılan Silifke’deki çiftlik, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak’ı ağırladı. Ziyaret sırasında, Gazi Tekir Çiftliği’nin kurucuları listesi, tarihi bir simge olarak asıldı.   Gazi Çiftliği sorumlusu Hatice Okur, çiftliğin tarihine ve binanın restorasyon sürecine değindi. Ayrıca, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin faaliyetlerinden bahseden Okur, temel amaçlarının kadınları ekonomiye kazandırmak ve onlara çeşitli alanlarda eğitim vermek olduğunu belirtti. Çiftliğin, bölgenin canlılığını artırdığını ve desteklerle daha iyi bir noktaya geldiğini ifade etti.   ATATÜRK’ÜN TARIMDA ÖNDERLİĞİ Ziyarette konuşan YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Atatürk’ün tarımsal kalkınma konusundaki liderliğine dikkat çekti. Tekelioğlu, Atatürk’ün modern tarım teknikleri uygulayan üretim çiftlikleri kurarak kırsal kalkınmayı desteklediğini, bu çiftliklerin tarımsal kooperatifçilik için model oluşturduğunu söyledi.   Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi’nin, Türkiye’nin ilk Tarım Kredi Kooperatifi olarak Atatürk’ün önderliğinde 30 Haziran 1936’da, 35 ortakla kurulduğunu hatırlatan Tekelioğlu, bu girişimin Cumhuriyet tarihinin tarımsal kooperatifçilikteki ilk adımı olduğunu belirtti.

Ordu Kivisi, Ekonomiye 300 Milyon TL Katkı Sağlayacak Haber

Ordu Kivisi, Ekonomiye 300 Milyon TL Katkı Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye'nin coğrafi işaretli ilk kivisi olan "Ordu Kivisi"nde hasat çalışmaları devam ediyor. Bu yıl 6 bin tondan fazla rekolte beklenirken kivinin, Ordu ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlayacağı öngörülüyor. 1993 yılında fındığa ek gelir sağlamak amacıyla Ordu'da dikilmeye başlanan kivi üretimi, zamanla hızla yayıldı. Başlangıçta hobi olarak yapılan üretim, 2019'da coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenmiş oldu. Önceki yıllarda yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi yapılan Ordu’da, bu yılki rekoltenin hava koşulları, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle 5-6 bin ton arasında kalması bekleniyor. Ancak yine de büyük kısmı ihraç edilen Ordu kivisinin, ilin ekonomisine 300 milyon TL civarında bir katkı sağlaması hedefleniyor. KİVİ FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, "Ordu'da ürün güzel, kalitede de sıkıntı yok. Türkiye'de ilk defa coğrafi işaret belgesi alan Ordu Kivisi. Geçen yıl fiyatımız birinci sınıf kivide 20 liraydı, bu yıl 40 lira, yüzde 100 artış var. Bu üretici ve bizim adımıza sevindirici bir durum" dedi. Kivinin peşin ödeme ile satılabilmesi ve işçilik gerektirmemesi nedeniyle de avantajlı olduğunu söyleyen Uzunlar, hasatta şimdilik sorun olmasa da gelecekte kuraklık nedeniyle yaşanabilecek sorunlar konusunda uyarıda bulundu. Ordu Kivisi, uzun raf ömrü ve lezzetiyle de dikkat çekiyor. Uzunlar, "Aroması da iyi bu nedenle tercih ediliyor. Düzgün bir yerde muhafaza edildiği takdirde nisan ayına kadar bekletilebilir. Toplama yapılırken de dikkat edilmesi lazım, kasada bir kivi bile ezildiği zaman diğer kivileri de olgunlaştırıyor" şeklinde açıklama yaptı. KİVİ HASADI, FINDIK HASADINDAN DAHA KOLAY Hasat işçileri ise kivi toplamanın fındık hasadına göre daha kolay olduğunu ve sürecin oldukça eğlenceli olduğunu ifade etti. İşçiler, Ordu Kivisi'nin kalitesinden memnun olduklarını belirterek, hasat işlemiyle ilgili olumlu düşüncelerini paylaştılar.

Amasya’da 2 Bin Yıllık Gelenek: Misket Elması Hasadı Başladı Haber

Amasya’da 2 Bin Yıllık Gelenek: Misket Elması Hasadı Başladı

Amasya’da 2 bin yılı aşkın bir süredir yetiştirilen ve coğrafi işaretle tescillenen Amasya misket elmasının hasadına başlandı. Bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil görünümü, ince kabuğu, sulu ve gevrek yapısıyla bilinen bu özel elmanın üreticileri, elmanın Amasya'ya özgü olduğunu yatay kesildiğinde tohum yatağının yıldız şeklini almasıyla anlıyorlar. Arkeolojik kazılarda bulunan elma ağacı figürlü mozaikler, bu topraklarda elma yetiştiriciliğinin 2 bin yıl öncesine dayandığını kanıtlıyor. Yıldız Şeklindeki Tohum Yatağı Farkı Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bu eşsiz elmanın diğer elma türlerinden ayrılan özelliklerine değindi. Amasya misket elmasının yatay kesildiğinde tohumlarının yıldız şeklini aldığını belirten Çetin, “Bu özellik, elmanın coğrafi işaret almasıyla da destekleniyor ve pazarlama açısından büyük katkı sağlıyor,” diye konuştu. Amasya Misket Elmasının Yaşatılması 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, Taşova'nın Alpaslan köyündeki bahçesinde yetiştirdiği elmalarla misket elmasının yaşatılmasına katkıda bulunmak istediğini belirtti. Yılmaz, “Bu elmanın tadı, kokusu ve rengi başka hiçbir yerde bulunmaz. Bu, Amasya’ya özgü bir miras,” dedi. 8 Bin Ton Rekolte Beklentisi Bu yıl 3 bin 642 dekarlık alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından yaklaşık 8 bin ton ürün bekleniyor. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Amasya İl Özel İdaresi ile birlikte yürüttüğü Amasya Misket Elması Gen Bahçesi Projesi kapsamında geçen yıl Akyazı köyünde 118 dekar araziye misket elması bahçesi kurarak üretimi artırmayı hedefliyor.

Adana'da Mücennes Üzümünde Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımı Başladı Haber

Adana'da Mücennes Üzümünde Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımı Başladı

Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, coğrafi işaret çalışmaları yürütülen Mücennes üzümünün bağ bozumu yapıldı. Üzüm, meşe külü ile harmanlanarak iki günde pekmez haline getiriliyor. Çeralan Mahallesi'nde başlayan bağ bozumu, Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal’ın da katılımıyla gerçekleşti. Lezzetli Pekmez İçin Geleneksel Yöntemler Meşe ve mezla ağacı külü ile kaynatılan Mücennes üzümü, bölgede nostaljik yöntemlerle pekmez haline getiriliyor. Dut yaprakları kaşık, su kabakları ise kepçe olarak kullanılıyor. Üreticiler, 2 gün 3 gece boyunca kazanların başında kalarak pekmezi hazır hale getiriyor. Markalaşma Çalışmaları Devam Ediyor Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal, üzümün lezzetini tescillemek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu geleneksel lezzetleri markalaştırarak ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Özellikle meşe külünün pekmeze kattığı farklı aroma ve lezzetin bölge için önemine dikkat çekti. Yüksek Verim, Zahmetli Süreç Bu yıl üzüm veriminin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan üretici İsmail Umut, 3 dönüm araziden 6 ton üzüm hasadı aldıklarını ifade etti. Ancak pekmez yapımının zahmetli bir süreç olduğunu belirterek, “10 kilogram üzümden sadece 1 kilogram pekmez çıkıyor” dedi. Umut, gençlerin bu zorlu süreci devam ettirmekten kaçındığını ancak kendilerinin geleneği sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Isparta’da Elma Hasadı Başladı: 1 Milyon Ton Rekolte Bekleniyor! Haber

Isparta’da Elma Hasadı Başladı: 1 Milyon Ton Rekolte Bekleniyor!

Türkiye’de elma üretiminin dörtte birine sahip olan ve tadı ile aromasıyla coğrafi işaret almış Isparta elmasının hasat mevsimi başladı. Bu yıl hasat döneminde 1 milyon ton rekolte bekleniyor.  Gül, domates, karanfil ve lavanta sezonlarının sona ermesinin ardından, Isparta’daki üreticiler bu kez elma hasadına yöneldi. Türkiye'de her 4 elmadan birinin sahibi olan Isparta’da, hasat süresince yaklaşık 1 milyon ton elma üretilmesi planlanıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla işçiler bahçelere giderek elma toplamaya başlıyor. Toplanan elmalar, kasalara konularak traktörlerle soğuk hava depolarına taşınıyor ve muhafaza altına alınıyor. "Yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor" Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Türkiye’nin meyve bahçesi olarak bilinen Isparta’da elma hasadının başladığını belirterek, “Elma hasadında geçen yıl 1 milyon 250 bin ton civarında bir hasadımız olmuştu. Bu yıl tahmini rekolte beklentimiz 1 milyon ton civarında. Isparta’da elma hasadı Eylül ayının ortalarında başlar, hava şartlarına bağlı olarak sona erer. Bahçelerimizde Starking, Golden, Granny Smith, Fuji gibi yirmi, otuz farklı cins elma hasat ediliyor. Atabey, Gönen, Eğirdir, Gelendost ve Yalvaç ilçelerimizde yoğun olarak üretilen elmalar, Eğirdir Gölü’nün sunduğu doğal kaynaklarla yetişiyor. Hasat edilen elmalar, hem Türkiye hem de Avrupa pazarlarında alıcı buluyor. Üreten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Hasat döneminde Isparta’ya mevsimlik işçi olarak gelen Ali Arlı ise, “17 yıldır bu işi yapıyorum. Burada çalışan işçiler elma toplamak için sabah saat 08.00’de başlar, akşamüzeri işlerini bitirip giderler. Yaklaşık 300 kişi elma bahçelerinde çalışıyor. Kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı. Elma bahçelerinde çalışan 18 yaşındaki Gül Altınok ise, “Ben 3 yıldır elma topluyorum ve bu işten maddi gelir sağlıyorum. Sabah 05.00’te kalkıyorum, saat 08.00’de elma toplamaya başlıyoruz. Akşam 5 buçukta işimiz bitiyor. Herkesin yapabileceği güzel bir iş. Ben buradan bütün kadınlara öneriyorum. Kendim de bir öğrenci olarak maddi gelir sağlıyorum” dedi. Hasat dönemi boyunca Isparta’daki elmaların Türkiye ve Avrupa’daki pazarlara ulaşması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.