TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Coğrafi Işaret Tescili

AGRONEWS - Coğrafi Işaret Tescili haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Coğrafi Işaret Tescili haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bingöl Balı AB Tescilli İlk Türk Balı Olarak Raflarda Haber

Bingöl Balı AB Tescilli İlk Türk Balı Olarak Raflarda

Bingöl'ün eşsiz doğasında üretilen ve Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alarak uluslararası koruma altına giren Bingöl balı için önemli bir aşama daha tamamlandı. Migros ve Bingöl Valiliği'nin sürdürülebilir üretim ve markalaşma sürecinde birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Bingöl balının resmi dolum süreci gerçekleştirildi. Bingöl Balı Resmi Dolum Sürecine Girdi Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği dolum tesisinde düzenlenen törene, Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Migros Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Kaan Ünver, proje koordinatörü ZZEF Grup ve GürAta Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Gürkan ile Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu katıldı. Bingöl Balı, 17 Ödül ve AB Tesciliyle Kalitesini Kanıtladı Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl balının sadece ilin değil, ülkenin önemli bir değeri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "2024 TÜİK verilerine göre Bingöl'de 179 bin kovan ve 1.179 arıcılık işletmesi bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl arıcılarımızdan 1.177’si devlet desteklemelerinden faydalandı ve toplam bal üretimimiz 1 milyon 445 bin kilograma ulaştı. Bingöl balı, ulusal ve uluslararası yarışmalarda platinum ve altın madalyalar kazanarak kalitesini kanıtlamış, şimdiye kadar 17 farklı ödüle layık görülmüştür. 2022’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yerel coğrafi işaret tescili alan balımız, 2024 yılında Avrupa Birliği tarafından tescillenerek AB onaylı ilk Türk balı unvanını kazanmıştır. Bu dolum süreciyle ürünümüz, daha geniş kitlelere ulaşacak ve Bingöllü üreticilerimize ekonomik katkı sağlayacaktır.” Modern dolum tesislerinde işlenerek raflardaki yerini alan Bingöl balı, artık Türkiye'nin dört bir yanında tüketicilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Aydın Memecik Zeytini AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı Haber

Aydın Memecik Zeytini AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Aydın Ticaret Borsası’nın PDO-TR-02813-12 Kasım 2021 sayılı tescil başvurusuyla yürütülen süreç tamamlandı. Aydın Memecik Zeytini, 12 Mart 2025 tarihinde 2025/00470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Avrupa Birliği’nde tescillendi. Türkiye’nin Tarımsal Değerleri Küresel Pazara Açılıyor Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, coğrafi işaretlerin bölgesel agro-ekolojik mirası yansıttığını ve üreticilere ekonomik avantaj sağladığını vurguladı. Aydın Kestanesi ve Aydın Memecik Zeytinyağı’ndan sonra Aydın Memecik Zeytini’nin de AB tescili almasıyla, Aydın Ticaret Borsası, Avrupa Birliği’nde üç tescilli ürüne sahip ilk kurum oldu. Çondur, "Aydın Memecik Zeytini'nin AB tescili, ihracat potansiyelini artırarak küresel pazarda bilinirliğini yükseltecek. Bu başarı, Türkiye’nin tarım mirası için de büyük bir kazanım” dedi. Coğrafi İşaret Tescil Sürecinde Yoğun Çalışma Çondur, sürece katkı sağlayan Coğrafi İşaretler Danışmanı Huriye Özener, Prof. Dr. Engin Ertan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti. Memecik Zeytini Neden Özel? Aydın Memecik Zeytini, yalnızca sofralık bir ürün değil, aynı zamanda yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi için de önemli bir çeşittir. Fenolik bileşenler açısından zengin olması, yüksek polifenol miktarı ve kendine has acılığıyla diğer zeytin türlerinden ayrışıyor.

Amasya’nın İki Lezzeti AB Tescili Yolunda Haber

Amasya’nın İki Lezzeti AB Tescili Yolunda

AMASYA (İHA) - Amasya’nın sembol ürünleri arasında yer alan misket elması ve çiçek bamyası, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili almak için başvuru sürecine girdi. İki bin yıllık geçmişe sahip elma ile yörede "çeyrek altın" olarak bilinen çiçek bamyası, uluslararası tanınırlık kazanma yolunda. Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, "Amasya çiçek bamyasının ardından Amasya misket elması için de Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusunu yaptık. 2026 yılı içinde ikisinin de tescilinin geleceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. ELMA 2 BİN YILLIK, BAMYA ÇEYREK ALTIN GİBİ DEĞERLİ Arkeolojik kazılara göre 2 bin yıldır yetiştirilen ve kırmızı-yeşil görünümüyle dikkat çeken Amasya misket elması, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından da önemli faydalarıyla öne çıkıyor. Çiçek bamyası ise yüksek besin değeri ve değişmeyen ekonomik değeri nedeniyle "çeyrek altın" olarak adlandırılıyor. AB TESCİLİ DAHA GENİŞ PAZARLARA AÇILMALARINI SAĞLAYACAK Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, coğrafi işaret tescilinin ürünlerin tanınırlığını artıracağını belirterek, "Birçok yerde satılan elmalar farklı olmalarına rağmen ‘Amasya misket elması' denilerek satılıyor. Amasya misket elmasının sindirimden tutun da cilt güzelliğine kadar birçok faydası var. Bu elmayı bir defa yiyen diğer elmalarla olan farkını çok net anlayabilir" dedi. "ÇİÇEK BAMYASI ETTEN DAHA BESLEYİCİ" Sabah erken saatlerde toplanıp ip dizilerek kurutulan çiçek bamyası, özellikle Konya ve çevresindeki düğün sofralarının vazgeçilmezi. Çetin, "Besin değeri olarak neredeyse etten daha yüksek. Türkiye'nin Çiçek bamyası ihtiyacını büyük oranda Amasya'mız karşılıyor" diye konuştu. "GRAM ALTINLA YARIŞIYOR" Misket elmasının kilosu 60 TL iken, çiçek bamyasının kuru hali 3 bin TL’yi buluyor. Esnaf Ömer Balkar, "Bamyanın fiyatı çok yükseldi. Gram altınla yarışıyor. Taşova bamya pazarında toptan kilosu 2 bin 800 TL'den satılıyor. Perakende fiyatı ise 3 bin TL'nin üzerinde" dedi.

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi Haber

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi

ORDU (İHA) - Ordu mutfağının eşsiz tatlarından biri olan Fındık Tirmidi Kavurması, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sayesinde coğrafi işaretli ürünler arasına katıldı. Bu gelişmeyle, Ordu’da tescillenen yöresel ürün sayısı 20’ye yükseldi. Yörede fındık mantarı olarak bilinen "Lactarius Pyrogalus" ve sıvı yağ, soğan, yeşil biber ve domatesle hazırlanan bu lezzet, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek Ordu’nun resmi ürünlerinden biri oldu. Ordu’daki işletmeler, bu yemeğin tescillenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaretçilerin en çok sorduğu ürünlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi, öncesinde Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava gibi birçok yöresel ürünü de tescillemişti. ORDU FINDIK TİRMİDİ TARİFİ Taze fındık tirmidi iyice yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilerek suyu süzülür. Suyu tamamen süzülen tirmitler, elle sıkılarak fazla sıvısı çıkarılır. İsteğe bağlı olarak salamura, konserve ya da dondurulmuş tirmitler de tercih edilebilir. Bu durumda tirmitler öncelikle suda bekletilir ve ardından taze tirmitte olduğu gibi elle sıkılarak fazla suyu alınır. Bir tencerede, küp şeklinde doğranmış soğanlar sıvı yağ veya tereyağı ile birlikte orta ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Arzu edilirse, bu aşamada ince dilimlenmiş yeşil biber ve domates eklenerek soğanlarla birlikte kavurma işlemine devam edilir. Hazırlanan tirmitler kavrulan malzemelerin üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tirmitlerin yumuşaması ve suyunu tamamen çekmesi için yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirilir. Son olarak, isteğe göre karabiber ve pul biber eklenerek servis edilir.

Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili Haber

Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili

Van'ın Yerel Değerlerine Sahip Çıkılıyor Van’ın Erciş ilçesinde üretilen ve lezzetiyle öne çıkan "Erciş Lahanası", Van Ticaret Borsası’nın (VANTB) 2022’de başlattığı girişim sonucunda Coğrafi İşaret Tescili aldı. Bin 700 dekar alanda 500 çiftçinin emeğiyle üretilen bu özel lahana türü, artık resmi olarak tescillendi. VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, Erciş lahanasının yerel değerler arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, tescil sürecinin bölge ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı. Yerel Değerlerin Ekonomik ve Çevresel Önemi Başkan Süer, Coğrafi İşaret Tescili ile Erciş lahanasının üretim potansiyelinin artırılacağını ifade etti: “Erciş lahanası gibi yerel genetik kaynakların korunması, bu ürünlerin ticari değerini artırmak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük önem taşıyor. Coğrafi işaretle koruma, ekonomik fırsatlar yaratmanın yanı sıra çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacak.” Yerel Ürünlerin Başarı Hikayesi Daha önce Erciş üzümü, Gevaş fasulyesi ve Sıhke kavunu gibi ürünlerin tescil sürecini tamamlayan VANTB, Erciş lahanasını da bu listeye ekledi. Süer, tescil sürecinde katkıda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerine teşekkür etti. Erciş Lahanasının Özellikleri Erciş lahanası, iri başlı, ince yapraklı ve sert yapısıyla dikkat çekiyor. Yüksek rakım ve karasal iklimin etkisiyle yetişen bu özel lahana, sarmalık, turşuluk ve kapuska için uygun özelliklere sahip. Zorlu iklim şartlarına dayanıklı genetik yapısıyla, soğuk havalarda ve yüksek sıcaklıklarda dahi başarılı şekilde yetiştirilebiliyor. Erciş lahanasının tescillenmesi, hem bölgedeki çiftçilere ekonomik fırsatlar sunuyor hem de Van’ın tarımsal değerlerine ulusal ve uluslararası alanda marka değeri kazandırıyor.

Bandırma Ticaret Odası yeni coğrafi işaretli ürün için çalışıyor Haber

Bandırma Ticaret Odası yeni coğrafi işaretli ürün için çalışıyor

Bölgedeki ürünlere katma değer sağlamak için bir ürünün daha coğrafi işaret tescilini alacaklarını kaydeden Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Çakıl Kestanesi’nin coğrafi işaret tescili için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Bandırma Ticaret Odası Başkanı (BTO) Adem Yılmaz, oda olarak bölgenin değerli ürünlerini tescillemek için coğrafi işaret çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Başkan Yılmaz, Bandırma’ya coğrafi işaretli bir ürün daha kazandırılacağını kaydetti. Bandırma Çakılköy Mahallesi’nin ürünü Çakıl Kestanesi’nin de coğrafi işaret tescilinin alınacağını söyleyen Başkan Yılmaz, “Göreve geldiğimizden beri coğrafi işaretli ürünlerimize çok önem veriyoruz. Bandırma Ticaret Odası’nın girişimleriyle şimdiye kadar 4 coğrafi işaret tescili aldık. En son Edincik Su Zeytinyağı’nın coğrafi işaret tescilini kazandırmıştık. Bir sıkıntı olmazsa Ağustos ayında Çakıl kestanesinin de coğrafi işaretini alarak Çakılköy Mahallesi’ne kazandıracağız. Şu anda askıda bekliyor. Çok büyük bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Hedefimiz, köylerdeki üreticilerimize değer katmak, ürünlerini katma değer sağlamak. Gençlerinde ailelerin mutluluğunu görerek köylerde istihdama devam etmelerini sağlamak istiyoruz. Köy nüfuslarında bir azalma mevcut. Köylerden şehirlere bir göç söz konusu. Ata topraklarımızı değerli hale getirmek istiyoruz.” dedi. “Başarabilirsek tüm dünyayı, Avrupa’yı ürünlerimizle tanıştıracağız” Asıl hedefinin ürünlerin tanıtımını yaparak bölge ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, “Bu bölgede çok kıymetli ürünler var. Coğrafi işaretli ürünleri alarak bölgemizin çok kıymetli ürünlerini ortaya çıkartıyoruz. Manyas Kazak Fasulyesini, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret için müracaat etmiştik. Başarabilirsek Edincik Su Zeytinyağı içinde başvuru yapmak istiyoruz. Şu anda Edincik Su Zeytinyağı ile ilgili de araştırmalarımız devam ediyor. Edincik Su Zeytinyağı’nın tarihi 400-500 yıllık bir tarihe dayanıyor. Çok az üretiliyor. Gerçekten çok kıymetli bir ürün. Biz bu ürünlerin tanıtımını bölgemize iyi yapabilirsek üreticilerimiz ürünlerine sahip çıkarak hem iyi para kazanabilecek hem de gençlerimiz bu bölgede istihdam sağlayabilecek. Başarabilirsek yeni teknolojiyi de kullanarak tüm dünyayı, Avrupa’yı ürünlerimizle tanıştıracağız.” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.