TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Coğrafi Işaret Tescili

AGRONEWS - Coğrafi Işaret Tescili haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Coğrafi Işaret Tescili haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi Haber

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi

ORDU (İHA) - Ordu mutfağının eşsiz tatlarından biri olan Fındık Tirmidi Kavurması, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sayesinde coğrafi işaretli ürünler arasına katıldı. Bu gelişmeyle, Ordu’da tescillenen yöresel ürün sayısı 20’ye yükseldi. Yörede fındık mantarı olarak bilinen "Lactarius Pyrogalus" ve sıvı yağ, soğan, yeşil biber ve domatesle hazırlanan bu lezzet, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek Ordu’nun resmi ürünlerinden biri oldu. Ordu’daki işletmeler, bu yemeğin tescillenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaretçilerin en çok sorduğu ürünlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi, öncesinde Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava gibi birçok yöresel ürünü de tescillemişti. ORDU FINDIK TİRMİDİ TARİFİ Taze fındık tirmidi iyice yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilerek suyu süzülür. Suyu tamamen süzülen tirmitler, elle sıkılarak fazla sıvısı çıkarılır. İsteğe bağlı olarak salamura, konserve ya da dondurulmuş tirmitler de tercih edilebilir. Bu durumda tirmitler öncelikle suda bekletilir ve ardından taze tirmitte olduğu gibi elle sıkılarak fazla suyu alınır. Bir tencerede, küp şeklinde doğranmış soğanlar sıvı yağ veya tereyağı ile birlikte orta ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Arzu edilirse, bu aşamada ince dilimlenmiş yeşil biber ve domates eklenerek soğanlarla birlikte kavurma işlemine devam edilir. Hazırlanan tirmitler kavrulan malzemelerin üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tirmitlerin yumuşaması ve suyunu tamamen çekmesi için yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirilir. Son olarak, isteğe göre karabiber ve pul biber eklenerek servis edilir.

Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili Haber

Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili

Van'ın Yerel Değerlerine Sahip Çıkılıyor Van’ın Erciş ilçesinde üretilen ve lezzetiyle öne çıkan "Erciş Lahanası", Van Ticaret Borsası’nın (VANTB) 2022’de başlattığı girişim sonucunda Coğrafi İşaret Tescili aldı. Bin 700 dekar alanda 500 çiftçinin emeğiyle üretilen bu özel lahana türü, artık resmi olarak tescillendi. VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, Erciş lahanasının yerel değerler arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, tescil sürecinin bölge ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı. Yerel Değerlerin Ekonomik ve Çevresel Önemi Başkan Süer, Coğrafi İşaret Tescili ile Erciş lahanasının üretim potansiyelinin artırılacağını ifade etti: “Erciş lahanası gibi yerel genetik kaynakların korunması, bu ürünlerin ticari değerini artırmak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük önem taşıyor. Coğrafi işaretle koruma, ekonomik fırsatlar yaratmanın yanı sıra çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacak.” Yerel Ürünlerin Başarı Hikayesi Daha önce Erciş üzümü, Gevaş fasulyesi ve Sıhke kavunu gibi ürünlerin tescil sürecini tamamlayan VANTB, Erciş lahanasını da bu listeye ekledi. Süer, tescil sürecinde katkıda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerine teşekkür etti. Erciş Lahanasının Özellikleri Erciş lahanası, iri başlı, ince yapraklı ve sert yapısıyla dikkat çekiyor. Yüksek rakım ve karasal iklimin etkisiyle yetişen bu özel lahana, sarmalık, turşuluk ve kapuska için uygun özelliklere sahip. Zorlu iklim şartlarına dayanıklı genetik yapısıyla, soğuk havalarda ve yüksek sıcaklıklarda dahi başarılı şekilde yetiştirilebiliyor. Erciş lahanasının tescillenmesi, hem bölgedeki çiftçilere ekonomik fırsatlar sunuyor hem de Van’ın tarımsal değerlerine ulusal ve uluslararası alanda marka değeri kazandırıyor.

Bandırma Ticaret Odası yeni coğrafi işaretli ürün için çalışıyor Haber

Bandırma Ticaret Odası yeni coğrafi işaretli ürün için çalışıyor

Bölgedeki ürünlere katma değer sağlamak için bir ürünün daha coğrafi işaret tescilini alacaklarını kaydeden Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Çakıl Kestanesi’nin coğrafi işaret tescili için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Bandırma Ticaret Odası Başkanı (BTO) Adem Yılmaz, oda olarak bölgenin değerli ürünlerini tescillemek için coğrafi işaret çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Başkan Yılmaz, Bandırma’ya coğrafi işaretli bir ürün daha kazandırılacağını kaydetti. Bandırma Çakılköy Mahallesi’nin ürünü Çakıl Kestanesi’nin de coğrafi işaret tescilinin alınacağını söyleyen Başkan Yılmaz, “Göreve geldiğimizden beri coğrafi işaretli ürünlerimize çok önem veriyoruz. Bandırma Ticaret Odası’nın girişimleriyle şimdiye kadar 4 coğrafi işaret tescili aldık. En son Edincik Su Zeytinyağı’nın coğrafi işaret tescilini kazandırmıştık. Bir sıkıntı olmazsa Ağustos ayında Çakıl kestanesinin de coğrafi işaretini alarak Çakılköy Mahallesi’ne kazandıracağız. Şu anda askıda bekliyor. Çok büyük bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Hedefimiz, köylerdeki üreticilerimize değer katmak, ürünlerini katma değer sağlamak. Gençlerinde ailelerin mutluluğunu görerek köylerde istihdama devam etmelerini sağlamak istiyoruz. Köy nüfuslarında bir azalma mevcut. Köylerden şehirlere bir göç söz konusu. Ata topraklarımızı değerli hale getirmek istiyoruz.” dedi. “Başarabilirsek tüm dünyayı, Avrupa’yı ürünlerimizle tanıştıracağız” Asıl hedefinin ürünlerin tanıtımını yaparak bölge ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, “Bu bölgede çok kıymetli ürünler var. Coğrafi işaretli ürünleri alarak bölgemizin çok kıymetli ürünlerini ortaya çıkartıyoruz. Manyas Kazak Fasulyesini, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret için müracaat etmiştik. Başarabilirsek Edincik Su Zeytinyağı içinde başvuru yapmak istiyoruz. Şu anda Edincik Su Zeytinyağı ile ilgili de araştırmalarımız devam ediyor. Edincik Su Zeytinyağı’nın tarihi 400-500 yıllık bir tarihe dayanıyor. Çok az üretiliyor. Gerçekten çok kıymetli bir ürün. Biz bu ürünlerin tanıtımını bölgemize iyi yapabilirsek üreticilerimiz ürünlerine sahip çıkarak hem iyi para kazanabilecek hem de gençlerimiz bu bölgede istihdam sağlayabilecek. Başarabilirsek yeni teknolojiyi de kullanarak tüm dünyayı, Avrupa’yı ürünlerimizle tanıştıracağız.” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.