TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çorum

AGRONEWS - Çorum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çorum haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi Haber

Zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında kimyasal içermeyen, insan sağlığına ve çevreye dost doğal boya üretildi. Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, zedeli elmalardan elde ettikleri yerli bir mikroorganizmadan, kimyasal içermeyen doğal boya üretebilmek amacıyla çalışma başlattı. Proje kapsamında zedeli elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizma ile atık ekmek ve kavun kabuğundan kırmızı renkli doğal bir boya olan pulkeriminin üretimi gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Müjdeci, yapılan çalışma ile doğal boyaların sentetik boyalara olan üstünlüklerini ve pulkeriminin potansiyel kullanım alanlarının belirlendiğini söyledi. Proje yürütücüsü Müjdeci, üretim sürecinde atık ekmek ve kavun kabuğu kullandıklarını ifade ederek, “Doğal boyaların sağlığa ve çevreye dost özellikleri, onları sentetik boyalara karşı üstün kılıyor. Doğal boyalar, sentetik boyaların aksine insan sağlığına zararlı kimyasallar içermezler. Ayrıca, çevreye zarar vermezler. Pulkerimin, ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Bunun yanı sıra güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma etkisi gösterir. Tüm bu özellikleri nedeniyle pulkerimin; gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde geniş bir kullanma potansiyeline sahiptir.” şeklinde konuştu. Çalışmanın yerli bir mikroorganizmanın ve bölgesel kaynakların değerlendirilmesiyle hayata geçirildiğini ifade eden Müjdeci, “Doğal boyalar, hem insan sağlığına hem de çevreye dost çözümler sunarak gelecekte daha fazla tercih edilmesi beklenen bir alternatif olarak dikkat çekiyor.” dedi.

Alaca’nın patentli ürünü mor soğanda hasat dönemi başladı Haber

Alaca’nın patentli ürünü mor soğanda hasat dönemi başladı

Çorum’un Alaca ilçesinde üretilen coğrafi işaret tescilli ’Alaca mor soğanında hasat dönemi başladı. Parlak, sert dış kabuğu, keskin aroması, kokusu ve koyu rengiyle öne çıkan Alaca mor soğanında üreticilerin yaklaşık 6 ay süren bekleyişin ardından söküm ve kuruma bekleyişinin ardından patoslama yapılan Alaca mor soğanın hasat dönemi devam ediyor. Günün erken saatlerinden itibaren tarlalara giden üretici çiftçiler, mevsimlik tarım işçilerinden ücret karşılığı aldıkları hizmet ile beraber mor soğanları öbek öbek yığın yapılmasıyla “Alaca moru” olarak bilinen soğanlar, kova ve yaba yardımıyla patos makinesinde pür ve püsküllünden ayrılarak, boyutlarına göre takoz, orta ve kıska olarak üç çeşit şeklinde sınıflandırılıp paketleme işlemi yapılıyor. İlçenin en önemli tarımsal ürünü olarak gösterilen mor soğan, iç tüketimin yanı sıra yurt dışından yoğun talep görüyor. Alaca Ziraat Odasından alınan bilgilere göre, 2024 yılında resmi kayıtlara göre Alaca’da 28 bin 447 dekar alanda soğan üretimi yapıldığı ve kaliteli ürün elde edilmesi için iklim şartlarının yanı sıra sulama ve gübreleme işlemlerinin doğru yapılmasının gerektiğine dikkat çekilirken, bu yıl verimin dekar başına ortalama 2 ile 2.5 ton mahsul elde edileceği tahmin ediliyor. İlçeye bağlı Boğaziçi köyünde soğan üreticisi Enver Gündugan ve Sincan köyünde Duran Uyar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene kuraklık nedeniyle rekoltede ve verimde önemli ölçüde kayıp yaşandığını, mor soğanın Alaca ile özdeşleştiğine en iyi mor soğanın Alaca’da yetiştiğini işaret etti. Gündugan ve Uyar, “Alaca morunu Türkiye’de birçok bölgeye gönderiyoruz. Özellikle doğu bölgelerimizde tüketimi yoğun, ayrıca birçok yabancı ülkelere ihraç ediyoruz. Soğanlarımızı tarlada paketleme yaptıktan sonra depolara kaldıracağız. Daha sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerine göndereceğiz" dedi. Duran Uyar, “Bu yıl kuraklık nedeniyle verim düşük, bilindiği üzere maliyetler yüksek normalde dekardan 4 ile 5 ton ürün aldığımız yerde bu yıl 400 ile 2 ton verim oldu, geçen yıllarda 4 ila 5 ton verim alınıyordu, Yani bu yıl verimde yüzde 50-60 kayıp var” şeklinde konuştu. Ürünün azalmasına karşılık üretim maliyetlerinin yükseldiğini dile getiren Uyar, "Şu anda bizden çıkış kilogram fiyatı 10 TL ancak bu durumda bu fiyatta bizleri kurtarmıyor" ifadelerini kullandı. Enver Günduğan ise, soğanın ekiminden sofraya gelene kadarki süreçte yoğun emek isteyen bir ürün olduğunu belirtti. Günduğan devamlı içerisinde olarak kök hastalığı, güneş yanığı orta çürüklük hastalıkları olduğunu bunlarla baş etmek için kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

With the support of OKA, the first harvest was made in the greenhouse established in Kargı Haber

With the support of OKA, the first harvest was made in the greenhouse established in Kargı

First Harvest in Kargı Greenhouse with OKA Support Tomatoes harvested by women in the greenhouse established in Kargı with the support of the Middle Black Sea Development Agency (OKA) have been offered for sale in the domestic market. Under the Social Development Support Program (SOGEP) of 2022, coordinated by the Ministry of Industry and Technology's General Directorate of Development Agencies, the "Young Hands Producing in the Greenhouse" project has been implemented in cooperation with the Kargı District Governorship, Kargı Municipality, District Directorate of Agriculture and Forestry, Kargı Public Education Center, Kargı Chamber of Agriculture, and District Directorate of Agriculture and Forestry. This project has established 7 greenhouses, each measuring 1,080 square meters. Initially, 48,000 lettuce seedlings were planted for trial purposes, followed by the planting of tomato seedlings. The project, with a total budget of 9.3 million TL at today's value, received 6.5 million TL in financial support from OKA. Target: 150 Tons of Tomatoes The tomatoes harvested in the first season have been sold in the domestic market, and the goal for this year is to produce 150 tons of tomatoes. The "Young Hands Producing in the Greenhouse" project aims to establish a model agricultural enterprise by developing and expanding greenhouse-based agricultural production in the Kargı district, while also increasing employment opportunities for women and youth. "Greenhouse Cultivation Provides Employment for Women" OKA Secretary General Mehlika Dicle highlighted that greenhouse cultivation has facilitated the participation of women in the economic and social life of the Kargı district. She stated, “With this project, we have contributed to the development of greenhouse plant cultivation in Kargı, a district with high rural population density and suitable fertile soils for growing many products due to its microclimate. During this harvest season, 30 women were employed in planting, weeding, maintaining, and harvesting tomato seedlings. Significant amounts of tomatoes have been sold in Kargı and neighboring provinces like Kastamonu. Our aim is to apply the training received by unemployed, low-income women and youth who have received greenhouse agriculture training, and to develop greenhouse farming activities in the district.” "A Model for Different Agricultural Projects" Kargı Mayor Hamit Dereli, who visited the greenhouse, noted that it will significantly contribute to the development of the district's agricultural sector. He stated that the project is expected to serve as an example for the implementation of different agricultural projects in the coming years. “This project is expected to contribute to the local economy and encourage greenhouse activities in our district. With the target of producing 150 tons of tomatoes, we aim to make quality and fresh products more accessible to our citizens. Additionally, our greenhouses provide employment opportunities for women,” he added.

OKA desteğiyle Kargı’da kurulan serada ilk hasat yapıldı Haber

OKA desteğiyle Kargı’da kurulan serada ilk hasat yapıldı

Serada kadınlar tarafından toplanan domatesler, iç piyasada satışa sunuldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Kargı Kaymakamlığı, Kargı Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kargı Halk Eğitim Merkezi, Kargı Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde uygulanan “Serada Üreten Genç Eller” projesi ile 7 adet bin 80 metrekarelik sera kuruldu. Seralarda ilk olarak deneme amaçlı 48 bin marul fidesinin ekimi yapıldı. Daha sonra domates fideleri toprakla buluşturuldu. Bugünkü değeri ile toplam 9.3 milyon TL bütçeye sahip olan projeye OKA tarafından 6.5 milyon TL finansal destek sağlandı. Hedef 150 ton domates üretimi İlk hasatta elde edilen domatesler iç piyasada satışa sunulurken, bu yıl 150 ton domates yetiştirilmesi hedefleniyor. Serada Üreten Genç Eller Projesi ile Kargı ilçesinde seraya dayalı tarımsal üretimin geliştirilip yaygınlaştırılması yoluyla model olacak bir tarım işletmesi kurulması, ayrıca kadınlar ve gençler için istihdam imkanlarının artırılması amaçlanıyor. “Örtü altı yetiştiriciliği yoluyla kadın istihdamı sağlanıyor” Projeye ilişkin açıklamada bulunan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, örtü altı yetiştiriciliği ile Kargı ilçesindeki kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılmalarına vesile olduklarını vurguladı. “Uyguladığımız bu proje ile sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde 5. kademe gelişmiş ilçeler grubunda yer alan, kırsal nüfus yoğunluğu yüksek olan, mikro klima özelliği ile birçok ürünün yetiştirilmesine uygun verimli topraklara sahip Kargı ilçemizde örtü altı bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesine katkı sağladık. Bu hasat döneminde domates fidelerinin dikimi, çapalanması, bakımı ve hasadında 30 kadın istihdam edildi. Kargı içerisinde ve Kastamonu gibi civar illerde önemli miktarda domates satışı gerçekleşti. Örtü altı tarım eğitimi almış işsiz, dar gelirli kadın ve gençlerin serada istihdam edilerek aldıkları eğitimleri uygulamalı hale getirmeyi ve ilçede seracılık faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefliyoruz” dedi. “Farklı tarımsal projelerin hayata geçirilmesi için bir örnek teşkil edecek” Serayı ziyaret eden Kargı Belediye Başkanı Hamit Dereli, seranın ilçedeki tarım sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Gelecek yıllarda da farklı tarımsal projelerin hayata geçirilmesi için bir örnek teşkil edeceğini ifade eden Dereli, “Bu projenin hem yerel ekonomiye katkı sağlaması hem de ilçemizdeki seracılık faaliyetlerini teşvik etmesi beklenmektedir. Hedeflediğimiz 150 ton domates üretimi ile vatandaşlarımızın da kaliteli ve taze ürünlere daha kolay ulaşabilmesini amaçlıyoruz. Bunun yanında seralarımızda kadınlarımıza istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.