TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çorum

AGRONEWS - Çorum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çorum haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çorumlu Kadın Girişimci Atık Ağaçlarla Pelet Üretimine Başladı Haber

Çorumlu Kadın Girişimci Atık Ağaçlarla Pelet Üretimine Başladı

Kereste Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor Çorum’da ailesinin yıllardır sürdürdüğü kereste ve ahşap ev üretimi işinden çıkan atıkları değerlendirmek isteyen Ebru Zorlu, pelet üretim tesisi kurarak ekonomiye katkı sağlıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı 3.9 milyon TL’lik hibe ile 7.2 milyon TL tutarındaki yatırımı hayata geçiren Zorlu, 2023 sonunda üretime başladı. Tesiste, ekonomik değeri olmayan kereste ve talaş atıkları geri dönüştürülerek çevre dostu yakacak peletlere dönüştürülüyor. “Bir Ağaç Bile Fazladan Kesilmiyor” Ebru Zorlu, pelet üretiminde tamamen kereste atıkları kullandıklarını belirterek, “Tesisimizdeki üretim için fazladan ağaç kesilmesine gerek yok. Çam kerestesi üretimi sırasında ortaya çıkan atıkları değerlendiriyoruz. Diğer orman ürünleri işleyen tesislerin atıklarını da satın alarak onların da ekonomiye katkı sağlamasına aracılık ediyoruz” dedi. 12 Bin Ton Kapasite Hedefi Şu an 15 kişiyle çalışan tesiste tek vardiyada yıllık 6 bin ton pelet üretiliyor. Talep arttıkça iki vardiya ile kapasitenin 12 bin tona çıkartılması hedefleniyor. Ebru Zorlu, “Hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanmadan, tamamen çam odunu atıklarından ev ve sanayi kullanımına uygun peletler üretiyoruz. TSE ve Avrupa Birliği sertifikalarına sahibiz. Şimdilik ağırlıklı olarak Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine satış yapıyoruz” dedi. Sıfır Atık Projesine Katkı Çevre dostu üretim süreçlerine dikkat çeken Zorlu, “Kömüre göre daha az kül bırakan, yüksek kalorili ve düşük karbonmonoksit salınımına sahip ürünümüzle, Sıfır Atık projesine katkıda bulunuyoruz. Devletimizin verdiği destekle bu projeyi hayata geçirmekten mutluyum” ifadelerini kullandı. Pelet üretim tesisi, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de sürdürülebilirlik açısından önemli bir örnek oluşturuyor.

Zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi Haber

Zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında kimyasal içermeyen, insan sağlığına ve çevreye dost doğal boya üretildi. Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, zedeli elmalardan elde ettikleri yerli bir mikroorganizmadan, kimyasal içermeyen doğal boya üretebilmek amacıyla çalışma başlattı. Proje kapsamında zedeli elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizma ile atık ekmek ve kavun kabuğundan kırmızı renkli doğal bir boya olan pulkeriminin üretimi gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Müjdeci, yapılan çalışma ile doğal boyaların sentetik boyalara olan üstünlüklerini ve pulkeriminin potansiyel kullanım alanlarının belirlendiğini söyledi. Proje yürütücüsü Müjdeci, üretim sürecinde atık ekmek ve kavun kabuğu kullandıklarını ifade ederek, “Doğal boyaların sağlığa ve çevreye dost özellikleri, onları sentetik boyalara karşı üstün kılıyor. Doğal boyalar, sentetik boyaların aksine insan sağlığına zararlı kimyasallar içermezler. Ayrıca, çevreye zarar vermezler. Pulkerimin, ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Bunun yanı sıra güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma etkisi gösterir. Tüm bu özellikleri nedeniyle pulkerimin; gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde geniş bir kullanma potansiyeline sahiptir.” şeklinde konuştu. Çalışmanın yerli bir mikroorganizmanın ve bölgesel kaynakların değerlendirilmesiyle hayata geçirildiğini ifade eden Müjdeci, “Doğal boyalar, hem insan sağlığına hem de çevreye dost çözümler sunarak gelecekte daha fazla tercih edilmesi beklenen bir alternatif olarak dikkat çekiyor.” dedi.

Alaca’nın patentli ürünü mor soğanda hasat dönemi başladı Haber

Alaca’nın patentli ürünü mor soğanda hasat dönemi başladı

Çorum’un Alaca ilçesinde üretilen coğrafi işaret tescilli ’Alaca mor soğanında hasat dönemi başladı. Parlak, sert dış kabuğu, keskin aroması, kokusu ve koyu rengiyle öne çıkan Alaca mor soğanında üreticilerin yaklaşık 6 ay süren bekleyişin ardından söküm ve kuruma bekleyişinin ardından patoslama yapılan Alaca mor soğanın hasat dönemi devam ediyor. Günün erken saatlerinden itibaren tarlalara giden üretici çiftçiler, mevsimlik tarım işçilerinden ücret karşılığı aldıkları hizmet ile beraber mor soğanları öbek öbek yığın yapılmasıyla “Alaca moru” olarak bilinen soğanlar, kova ve yaba yardımıyla patos makinesinde pür ve püsküllünden ayrılarak, boyutlarına göre takoz, orta ve kıska olarak üç çeşit şeklinde sınıflandırılıp paketleme işlemi yapılıyor. İlçenin en önemli tarımsal ürünü olarak gösterilen mor soğan, iç tüketimin yanı sıra yurt dışından yoğun talep görüyor. Alaca Ziraat Odasından alınan bilgilere göre, 2024 yılında resmi kayıtlara göre Alaca’da 28 bin 447 dekar alanda soğan üretimi yapıldığı ve kaliteli ürün elde edilmesi için iklim şartlarının yanı sıra sulama ve gübreleme işlemlerinin doğru yapılmasının gerektiğine dikkat çekilirken, bu yıl verimin dekar başına ortalama 2 ile 2.5 ton mahsul elde edileceği tahmin ediliyor. İlçeye bağlı Boğaziçi köyünde soğan üreticisi Enver Gündugan ve Sincan köyünde Duran Uyar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene kuraklık nedeniyle rekoltede ve verimde önemli ölçüde kayıp yaşandığını, mor soğanın Alaca ile özdeşleştiğine en iyi mor soğanın Alaca’da yetiştiğini işaret etti. Gündugan ve Uyar, “Alaca morunu Türkiye’de birçok bölgeye gönderiyoruz. Özellikle doğu bölgelerimizde tüketimi yoğun, ayrıca birçok yabancı ülkelere ihraç ediyoruz. Soğanlarımızı tarlada paketleme yaptıktan sonra depolara kaldıracağız. Daha sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerine göndereceğiz" dedi. Duran Uyar, “Bu yıl kuraklık nedeniyle verim düşük, bilindiği üzere maliyetler yüksek normalde dekardan 4 ile 5 ton ürün aldığımız yerde bu yıl 400 ile 2 ton verim oldu, geçen yıllarda 4 ila 5 ton verim alınıyordu, Yani bu yıl verimde yüzde 50-60 kayıp var” şeklinde konuştu. Ürünün azalmasına karşılık üretim maliyetlerinin yükseldiğini dile getiren Uyar, "Şu anda bizden çıkış kilogram fiyatı 10 TL ancak bu durumda bu fiyatta bizleri kurtarmıyor" ifadelerini kullandı. Enver Günduğan ise, soğanın ekiminden sofraya gelene kadarki süreçte yoğun emek isteyen bir ürün olduğunu belirtti. Günduğan devamlı içerisinde olarak kök hastalığı, güneş yanığı orta çürüklük hastalıkları olduğunu bunlarla baş etmek için kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.