TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çukurca

AGRONEWS - Çukurca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çukurca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çukurca seralarında 4 mevsim üretim yapılıyor Haber

Çukurca seralarında 4 mevsim üretim yapılıyor

Hakkari’nin Çukurca Belediye tarafından yapılan seralar sayesinde vatandaş ucuz sebze yeme fırsatı yakalıyor. Çukurca Belediyesi tarafından Emirşaban Mahallesi Beşük mevkiinde kurulan seralarda kış mahsullerin ekim ve üretimine devam ederken, çıkan yeni mahsuller vatandaşın sofralarında yer alıyor. Çukurca Belediyesinde Ziraat Mühendisi olarak çalışan Servet Erdal Belediye ait seralar da ilkbahar ve yaz aylarında domates, salatalık ve biber üretilirken sonbahar ve kış aylarında ise marul, roka, turp, tere olmak üzere daha çok yeşillik üretimi yapılıyor. seralarda 4 mevsim üretim yapıldığını belirten Erdal, şuanda kış sezonuna girdikleri için yeşillik ekim ve dikim ve mahsullerini elde ettiklerini ifade etti. Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar, "Bölgemizde verimli toprakların olması bizim için büyük bir şans ve nimettir. Göreve başladığımız günden itibaren Çukurca Belediyesi olarak tarım ve çiftçiliğe çok önem vererek bu alanda güzel projeler üretmeye ve hayata koymaya çaba gösterdik. Bir yandan tarlarımızın su kanalları ve yol götürerek ekilmeyen toprakların değerlendirilmesine katkıda bulunduk. İlçenin mevsiminin sıcak olmasıyla beraber bunu fırsata çevirerek Kaymakamlığımız ile ortak sera projeleri üreterek vatandaşlarımıza hibe edildi. Öte yandan belediyemiz Emirşaban Mahallesi Beşük mevkisinde yılın 4 mevsiminde üretim yapacak şekilde hazırlayıp alttan ısıtmalı seralar kurduk. Seralarda üretilen doğal ve organik ürünlerin piyasanın yarı fiyatına vatandaşa sunarak sofralarında yer almanın mutluluğunu yaşadık. Amacımız Çukurca’da seracılığı yaygınlaştırarak ilçe ve bölgenin sebze ihtiyacını karşılamak" dedi.

Çukurca'da ata tohumundan yılda 180 ton pirinç üretiliyor Haber

Çukurca'da ata tohumundan yılda 180 ton pirinç üretiliyor

Engebeli araziler ve yüksek dağlarla çevrili olan, incir, nar, Trabzon hurması ve susam gibi ürünlerin yetiştirildiği ilçede, havaların ısınmayla çiftçilerin meşakkatli çeltik mesaisi başladı. Her gün havanın aydınlanmasıyla bir ailenin arazisinde çalışan çiftçiler, gün boyunca sulayarak toprağının çamur haline gelmesini sağladıkları tarlada el birliğiyle havuzlar oluşturuyor. Zaman zaman şarkı söyleyip şakalaşarak zorlu çalışmayı keyifli hale getiren çiftçiler, ürettikleri pirincin bir bölümünü ihtiyaçları için ayırıyor, kalan kısmını da satarak kazanç sağlıyor. Dağların eteklerindeki yeşil bitki örtüsüyle bütünleşen çeltik tarlalarının ortaya çıkardığı manzara ise görenleri etkiliyor. "350 dekarlık alanda çeltik üretiliyor" İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncer Ataseven, AA muhabirine, ilçe ikliminin bölgedeki diğer yerleşim yerlerine göre daha ılıman olduğunu belirtti. Arazi yapısı nedeniyle ekilebilen alanın az olduğunu dile getiren Ataseven, şunları kaydetti: "İlçede 3 bin 500 dekar civarında ekilebilen arazi var. İlçede yaklaşık 400 çiftçi, 350 dekar alanda çeltik üretimi yapıyor. Burada yılda 180 ton civarında pirinç üretiliyor. Arazilerin durumu ve yapısı nedeniyle tarlalarda makinesiz üretim yapıyor. Bölgede en çok ekilen ürünlerden biri de susamdır. Ayrıca nar, üzüm, incir, Trabzon hurması ve çilek gibi ürünler de yetişiyor. Kurum olarak çiftçilerimize desteklerimiz sürüyor. Verimli üretim için sürekli sahadayız." Çiftçilerden Ubeydullah Alkan da tarım aracı kullanmadan çeltik ekimi yaptıklarını söyledi. Arazi yapısından dolayı bu yöntemi uzun yıllardır sürdürdüklerini belirten Alkan, şöyle konuştu: "Her yıl tarım faaliyet olarak ilk yaptığımız iş pirinç ekimidir. Pirincin hasat dönemine kadar yaklaşık 5 ay geçiyor. Çeltik tarlalarını imece usulüyle yapıyoruz. Her gün bir kişinin tarlasını hazırlıyoruz. Önce sürülen tarlaya suyu bırakıyoruz ve toprak çamur haline geliyor. Bu şekilde daha rahat bölümler yapıyoruz. Bu şekilde olmasa tarladaki su ısınmaz. Çeltik sıcak su ister. Yöremizin toprakları çok verimli. Bir tarlada, pirinç hariç yılda iki kez ürün alıyoruz. Ecdadımızdan öğrendiğimiz yöntemlerle ekim yapılıyor. Aileler kendilerine yetecek kadar ürünü ayırıyor, diğerini satıyor." "Geleneği yaşatmaya çalışıyoruz" Zeydo Akdemir ise çeltik üretiminin zorlu olduğunu, bu nedenle üretimin tüm aşamalarında birbirlerine yardım ettiklerini dile getirdi. Çamurla küçük havuzlar yaparak tarlayı hazırladıklarını anlatan Akdemir, "10-12 kişiyle tarlalara giriyoruz. Geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Güzel bir gelir kaynağı ve yerli üretim olduğu için bırakmayı düşünmüyoruz. Herkesin tarlası var. Çeltikleri el birliğiyle üretiyoruz. Genel olarak ata tohumları kullanıyoruz. İmece usulüyle yaptığımız için keyifli oluyor. Bazen şakalaşıyoruz, bazen eğleniyoruz, bu şekilde çalışıyoruz." dedi. Muhammet Arif Dervişoğlu da çeltik ekiminin ardından buğday ve benzer ürünlerin ekimini yaptıklarını bildirerek, "Her gün bir ailenin tarlasını bitiriyoruz. Tarlalarda, büyüklüklerine göre ürün miktarı değişiyor. Kendisine ayıran da var, satıp kazanç sağlayan da." diye konuştu.

Çukurca Belediyesinin seralarında yeni ürünlerin ekimine başlandı Haber

Çukurca Belediyesinin seralarında yeni ürünlerin ekimine başlandı

Hakkari'nin Çukurca Belediyesi, ilçedeki verimli toprakların değerlendirilmesi ve örtü altı tarımın geliştirilmesi için hayata geçirdiği seracılık projesiyle üretime devam ediyor. Çukurca Belediyesince tarımsal faaliyetlerin artmasına yönelik iki yıl önce başlattığı çalışmalar devam ediyor. Nar, susam, incir ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştirildiği ilçede, sebze ve meyve yetiştiriciliğini geliştirmeyi ve çiftçilere esin kaynağı olmayı hedefleyen belediye, seracılık projesini hayata geçirdi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle yürütülen proje bünyesinde Berşük mevkisindeki tahsis edilen alanda belediye ekipleri tarafından iki sera kuruldu. İki yıldır seralara domates ve salatalık üreten belediye ekipleri, seraların arka tarafındaki yaklaşık 2 dönümlük alanda da çilek fidelerini toprakla buluşturuyor. Çukurca ikliminin ve toprak yapısının meyve ve sebze yetiştiriciliğine uygun olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ensar Dündar, örnek projeler ile üretime katkı sunmaya devam ettiklerini söyledi. Seracılıkta olumlu sonuçlar aldıklarını aktaran Dündar, yeni sezon için hazırlıklara başladıklarını ifade etti. Belediye çalışanları ile birlikte eline küreği alan Başkan Dündar, çiftçilere örnek olacak ve kazanç sağlama gayreti içinde olduklarını kaydetti. Başkan Dündar, "Çukurca Belediyesi Emirşaban Mahallesi Beşük mevkisinde kurulan seralarda yeni mahsullerin ekim ve üretimine devam ediyoruz. Halkımıza en uygun maliyetle sebze üretmek için durmak yok yola devam. Her şey Çukurca için" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.