TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çukurova

AGRONEWS - Çukurova haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çukurova haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aşırı Sıcaklar Çukurovalı Çiftçileri Zor Durumda Bıraktı Haber

Aşırı Sıcaklar Çukurovalı Çiftçileri Zor Durumda Bıraktı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2024 yılında Çukurova'da yaşanan aşırı sıcakların birçok ürüne zarar verdiğini ve rekolte kayıplarına yol açtığını belirtti. Doğan, çiftçilerin bu yıl maliyetleri karşılayamadığını ve ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Doğan, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve daha fazla destek sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, "2024 yılı Çukurovalı çiftçiler için adeta bir kabusa dönüştü. Aşırı sıcaklar, ürünleri yaktı ve verim kayıplarına neden oldu" dedi. Bu yıl çiftçilerin hiçbir üründen para kazanamadığını vurgulayan Doğan, üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Başkan Doğan, iklim değişikliği ile birlikte aşırı sıcaklıklar ve kuraklık gibi hava olaylarının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, acil önlemler alınması gerektiğini dile getirdi: "Sıcaklıkların yükselmesiyle ürünler yandı, sulama suyu yetmedi ve verim ciddi anlamda düştü." "Tarım Sektörüne Daha Fazla Yatırım Yapılmalı" Tarımın Türkiye’nin gıda güvenliği açısından kritik önem taşıdığını vurgulayan Doğan, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti: "Eğer bankalar çiftçilere borç erteleme gibi bir kolaylık sağlamazsa, birçok çiftçi iflas edecek ve bu da tarım sektöründe büyük bir çöküşe yol açacak." Doğan, tarım sektörüne yatırım yapılması ve çiftçilere yönelik desteklerin artırılması gerektiğini ifade ederek, çiftçilerin rahatlatılmasının tarımın sürdürülebilirliği için hayati önem taşıdığını söyledi.

Adana çiftçisine ‘su yok, ekim yapmayın’ uyarısı Haber

Adana çiftçisine ‘su yok, ekim yapmayın’ uyarısı

Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, çiftçilere güzlük soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiğini söyledi. Çiftçiler ise bu önlemlerin gelecek sene ürünlerin fiyatına yansıyacağını belirtti. Tarımsal üretimde önemli bir yer tutan Adana’da, Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından çiftçilere güzlük ekim yapmamaları yönünde resmi bir uyarı yapıldı. Uyarıda, mevcut suyun sadece meyve bahçelerine yeteceği, güzlük soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiği, aksi halde su verilemeyeceği belirtildi. Çiftçilere ‘su yok’ uyarısı Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından Yüreğir, Ceyhan, Sarıçam ve Karataş ilçelerindeki mahalle muhtarlarına gönderilen resmi yazıda şu ifadelere yer verildi: “12.07.2024 tarihi itibarıyla Seyhan Barajı’nda 357.31 hm3 sulamada kullanılabilir su bulunmaktadır. Bu miktar, sadece çok yıllık bitkilerin (narenciye, her çeşit meyve bahçesi, her çeşit fidan vb.) su ihtiyaçlarını karşılayabilecektir. Güzlük ekim (soğan, sarımsak, patates, her çeşit sebze vb.) yapılması halinde, çok yıllık bitkilere su verilememesi riski ortaya çıkacaktır. Kendi imkanları ile sulama yapabilecek çiftçiler (dere yatağı ve drenaj kanallarından sulama yapanlar hariç) dışında, güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir. Bu kapsamda, güzlük ürün ekilmesi durumunda mevcut su bütçesi ile su verilemeyeceği hususunun mahalle halkına duyurulması gerekmektedir." “Aşırı sıcaklar sıkıntılı oldu” Konuyla ilgili Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Başkan Doğan, aşırı sıcakların kuraklığa yol açtığını belirterek, "Aşırı sıcaklar Adana’da çok sıkıntılı oldu. 2023 yılından 2024 yılına geçerken yeterli yağış olmadığı nedeniyle barajlarda çok su olmadı. Adana’da günlük 20 milyon metreküp tarımsal sulama için su kullanıyoruz. Yedigöze Barajı’ndan gelen su 10 milyon metreküp. Ancak mısır sulaması ovada bittikten sonra rotasyona gidildi ve 5 gün bir bölge, 5 gün diğer bölgeye su verilmeye başlandı" ifadelerini kullandı. “40 santimetrelik su kaldı” Çatalan Barajı’nda Adana için sadece 40 santimetrelik kullanılabilir suyun kaldığını vurgulayan Doğan, "Çatalan Barajı’ndaki kot şu anda 115.40 metre. Sistemler gereği orada sadece 40 santimetrelik kullanılabilir su kaldı. 115 metrenin altına su indiğinde sistemler otomatik suyu kesiyor. Şu anda su kısıtlamasına gidildi. Güzlük ürün olan marul, sarımsak, patates ve soğan ekmeyin uyarısı geldi. Sadece mevcut dikili ağaçlara ve seralara su verilecek. Oralara verilen su da sonbahara kadar yeter mi bilinmiyor. Adana bölgesinde su kıtlığı yaşanıyor" diye konuştu. "Açık sistemler kapalıya dönmeli" Çukurova’da halen açık kanaletlerle ve vahşi sulama yöntemiyle sulama yapıldığını aktaran Mehmet Akın Doğan, "Bir an önce kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerekiyor. Eğer kapalı sisteme geçilmezse su sıkıntısı yaşamaya devam edeceğiz. Çatalan Barajı’ndaki 2 milyar 100 milyon metreküp suyun ancak her yıl 3’te 1’ini kullanabiliyoruz. 115 metrelik sistemin 100 ve 110 metreye indirilmesi halinde su sıkıntısı yaşamayacağız" ifadelerini kullandı. Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu önlemlerin gelecek sene ürünlerin fiyatına yansıyacağını söyledi. Uyarı gönderilen muhtarlardan olan Ali Hocalı Mahalle Muhtarı Ahmet Ortatepe, "Maalesef ’su yok’ denilerek bir uyarı geldi. Şu anda zaten ana kanalda su var ama 5 günde bir rotasyon yapılıyor. Su sıkıntısı maalesef var" dedi.

Çukurova’da ilk kez ekilen karabuğdayın hasadı yapıldı Haber

Çukurova’da ilk kez ekilen karabuğdayın hasadı yapıldı

Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çukurova’da ilk defa ekimi gerçekleştirilen karabuğdayda dekardan alınan ortalama üzerindeki verim, bölgeye yeni bir ürünün kazandırılmasına yönelik çiftçiye umut oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Ceyhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen ’Karagün Dostu Karabuğday’ projesinde Ceyhan ilçesinde 4 farklı mahallede üreticilere deneme ekimi gerçekleştirildi. Mart ayının son haftasında gerçekleştirilen ekimlerin ardından, karabuğdaylar ortalama 90 günlük yetişme periyodunun ardından haziran ayının ikinci haftasında hasat edilecek duruma geldi. Glutensiz un tüketimine ihtiyaç duyan çölyak hastalarının daha kolay ve ucuz gıdaya ulaşmasını mümkün kılan ve sulamaya ihtiyaç duyulmayan karabuğdayın, mart-haziran döneminde bölgede alternatif ürün olarak yetiştirilmesi hedefleniyor. "Karabuğday, Çölyak hastalarına ucuz ve güvenilir besin kaynağı olarak öne çıkıyor" Ceyhan ilçesi Dağıstan Mahallesi’ndeki deneme ekiminin yöre üreticisine tanıtılması amacıyla düzenlenen tarla gününe katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, geliştirilen ve yeni tescili yapılan çeşitlerin tanıtımının yapılması ve ekiminin yaygınlaştırılması amacıyla yenilik ve yayım projeleri yürütüldüğünü söyledi. Kökçüoğlu, “Bu kapsamda bugüne kadar buğdaydan mısıra, soyadan arı otuna, pamuğa kadar birçok ürün için projeler hazırlayıp tanıtımlarını yaptık. Bu yıl da "Karagün Dostu Karabuğday" yenilik ve yayım projesini hayata geçirdik. Karabuğday, özellikle Çölyak hastalarına ucuz ve güvenilir besin kaynağı olarak insan beslenmesinde öne çıkmaktadır. Glutensiz gıdaların fiyatlarının yüksek olması, alım gücü düşük Çölyak hastaları için çok ciddi bir problem teşkil ediyor. Karabuğday da gluten duyarlılığı olan vatandaşlarımızın ihtiyacı olan ürünler için vazgeçilmez önemde. Biz de Türkiye’de neredeyse her ürünün üretildiği Çukurova’da bu yönde hayata geçirdiğimiz projeyle hem bu vatandaşlarımızın gıdaya daha ucuz ulaşması hem de yöre çiftçilerine alternatif ürün önerisinde bulunmak istedik" dedi. Çukurova’da ilk kez ekildi Bu yıl Ceyhan ilçesinde 4 ayrı lokasyonda 5’er dekar alanda karabuğday ekimi yapıldığını hatırlatan Kökçüoğlu, “Karabuğday ekilişi Çukurova’da ilk defa yapılmaktadır. Bu deneme sahalarında hiçbir sorun yaşanmamış olup, Türkiye ortalaması 120 kilo olan üründen dekara 150 kilogram verim bekliyoruz. Fiyat olarak da tahıl olan buğdayın yaklaşık 2 katı kadar fiyat oluşmaktadır. Karabuğday, gerek verim gerekse fiyat olarak yöre çiftçilerimiz için son derece mantıklı bir alternatif ürün olarak öne çıkıyor. Suya ihtiyaç duymaması sebebiyle bu tür ürünleri su kıtlığı olan günümüzde daha çok yaygınlaştırmak durumundayız" şeklinde konuştu. Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Araştırmacı Dr. Ahmet Güneş ise karabuğdayın önemli özelliklerini makinalı tarıma uygun olması, su istememesi, gübre ve zirai ilaç istememesi olarak sıraladı. Programda daha sonra 5 dekarlık karabuğday denemesi normal buğday biçerdöveri ile hasat edildi.

Bu sarımsağı gören bir daha bakıyor Haber

Bu sarımsağı gören bir daha bakıyor

Adana’da bir doktorun hobi olarak evinin bahçesinde yetiştirdiği fil sarımsağı, görenleri hayrete düşürüyor. Adana’da aile hekimi doktor Ali Tuna’ya (58), 2018 yılında arkadaşı öğretmen İdris Temiz (33) Tayland’dan getirdiği 1 diş fil sarımsağını (Elephant Garlic) ekmesi için verdi. Merkez Çukurova ilçesindeki evinin bahçesine sarımsağı eken Tuna, normallere göre 3-4 kat büyük bir sarımsak elde etti. Bunun üzerine elde ettiği sarımsağı tekrardan eken Tuna sarımsağı çoğaltarak yetiştirmeye devam etti. Gören şaşırıp yine bakıyor Sarımsağın büyüklüğü nedeniyle gören bir daha dönüp bakıyor. 6 yıldır ektiği sarımsaktan yüzlerce tohum elde eden Tuna, bu sene 1 dönüm tarla kiraladı ve orada ekim yaptı. Yüzlerce kilogram sarımsak hasat eden Ali Tuna, bu sene de o sarımsakları yine ekip tohumlarını çoğaltacak. Türk tarımına kazandırmak istiyor Fil sarımsağının Çukurova’ya uyum sağladığını belirten Ali Tuna, su istemeyen sarımsak cinsinin Türk tarımına kazandırılmasını istiyor. "1 diş olarak aldığım sarımsağı bu hale getirdim" İhlas Haber Ajansı’na konuşan Ali Tuna, "Küçüklüğümden bu yana tarıma ilgim var. Araştırma ve geliştirmeyi çok seviyorum. Bu fil sarımsağını 2018 yılında Tayland’dan gelen bir arkadaşım hediye olarak verdi. Ben de bu sarımsağı çoğalttım ve çok büyüdüğünü fark ettim. Bu sarımsağı Türk tarımına kazandırmak istedim. 1 diş olarak aldığım sarımsağı bu hale getirdim. Ancak bu sene 1 dönüm tarla kiralayıp ekim yaptım. Artık elimdeki tohum miktarı rahatlıkla bir tarlayı ekebilecek hale geldi" ifadelerini kullandı. "Organik bir ürün" Sarımsağı Türk tarımına kazandırmak için yetkililere ulaşmayı hedefleyen Tuna, "Bu sarımsağın büyüklüğü nedeniyle sanayide kullanılması daha uygun olacaktır. Kabuğu çok kolay soyulabiliyor. Bu sarımsakta mantar hastalığı olmuyor ve yetiştirirken hiç tarım ilacı kullanılmıyor. Organik bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Adana toprağını çok sevdi. Adana iklimine yakın illerde bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır” diye konuştu. Kastamonu Taşköprü sarımsağıyla kıyaslama yapan Tuna, yerli sarımsağın keskinliğinin daha iyi olduğunu söyledi.

Çukurova’da tarım üreticileri sorunlarına çözüm bekliyor Haber

Çukurova’da tarım üreticileri sorunlarına çözüm bekliyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’daki tarım üreticilerinin sorunlarına etkin çözümler bulunması için ilgili kurum ve kuruluşların desteklerini beklediğini söyledi. Türkiye’nin tarımsal üretiminde kritik bir rol oynayan Çukurova’da tarım üreticilerinin son dönemde çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bu sorunların tarımın sürdürülebilirliğini tehdit etmekte olduğunu söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Kuraklık, sulama sistemlerindeki verimsizlik (vahşi sulama sistemleri) ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi faktörler tarımın temel kaynağı olan su sorununu derinleştirmektedir. Artan sıcaklık, kuraklık ve ekstrem hava olayları gibi iklim değişikliği etkileri, ürün verimliliğini düşürmekte ve tarımı daha riskli hale getirmektedir. Üreticiler, ürünlerini uygun fiyatlarla pazarlama konusunda zorluklar yaşamaktadır. Büyük market zincirlerinin baskısı altında kalan yerel üreticiler, adil fiyatlandırma ve pazarlama imkanlarına erişim konusunda zorlanmaktadır. Genç nüfusun tarımsal işlere ilgisinin azalması, tarım işgücü açığının artmasına neden olmuştur. Tarım sektöründe çalışacak nitelikli iş gücünün eksikliği, verimliliği de olumsuz etkilemektedir” diye konuştu. “Çukurova’daki tarım üreticileri sorunlarına destek bekliyor” Çözüm önerilerine de değinen Doğan, ‘’Su yönetimi politikalarının güncellenmesi ve suyun etkin bir şekilde kullanılmasını teşvik eden projelerin desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca modern sulama tekniklerinin benimsenmesi ve su tasarrufu sağlayan uygulamaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi önemlidir. Tarım üreticilerine pazarlama konusunda destek sağlayan kooperatifler ve birlikler kurulabilir veya mevcuttakiler güçlendirilebilir. Ayrıca yerel ürünlerin tanıtımı ve markalaştırılması için kampanyalar düzenlenebilir, yurt dışında yeni pazarlar oluşturulabilir. Tarım sektörünü cazip hale getirmek için gençlere yönelik eğitim ve istihdam programları düzenlenebilir. Tarımsal üretimin modernizasyonu ve dijitalleştirilmesiyle birlikte iş gücü verimliliğini artırmak için teknolojik yeniliklere yatırım yapılmalı ve destek verilmelidir. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında tarımın iklim dostu uygulamalarla uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Su ve enerji verimliliğini artıran uygulamaların yaygınlaştırılması ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen politikaların uygulanması önemlidir. Çukurova’daki tarım üreticileri, bu sorunlara etkin çözümler bulunması için ilgili kurum ve kuruluşların desteklerini beklemektedir. Tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır’’ dedi.

Çukurova, narenciye üretiminde Türkiye birincisi Haber

Çukurova, narenciye üretiminde Türkiye birincisi

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’nın bereketli topraklarının, narenciye üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer aldığını hatırlatarak, “2023 yılında bölgemizde 3 milyon 200 bin tonun üzerinde rekolte elde edildi” dedi. Dünya narenciye pazarında önemli bir yere sahip olan Türkiye’de, narenciye üretiminin yüzde 45’inin Çukurova bölgesinde yapıldığına vurgu yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’2023 yılında bölgemizde 850 bin dönüm dikili alandaki narenciye bahçelerinden 3 milyon 200 bin tonun üzerinde rekolte elde edildi. Çukurovamızın bereketli topraklarının, narenciye üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer alması bizi ayrıca gururlandırmaktadır’’ dedi. Doğan, “Narenciye bahçeleri, karbon ayak izini azaltmada ve çevresel sürdürülebilirlikte kritik rol oynamaktadır. Ağaçlar, karbondioksit emilimini artırarak hava kalitesini iyileştirir ve iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir faktör olarak işlev görür. Ayrıca, biyolojik çeşitliliği koruma altına alarak ekosistemlerin sağlığını desteklerler. Her yıl Nisan ayında şehrimizde Adana’nın portakal bahçelerinin güzelliklerinin ve bereketinin coşkuyla kutlandığı şehrin kültürel mirasını ve zenginliğini yansıtan Portakal Çiçeği Karnavalı’nda da bu yıl sürdürülebilirlik vizyonu hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.