Çeşme’nin Coğrafi İşaretli Damla Sakızı Dünya Pazarıyla Buluşacak
İzmir’in gözde turizm merkezi Çeşme, yalnızca plajlarıyla değil, tarımsal üretimiyle de dikkat çekiyor. Sakız ağaçlarından elde edilen ve coğrafi işaret tescili alan damla sakızları, kilogramı 15 bin TL’ye kadar alıcı buluyor.
Arazi sıkıntısı büyüyor
Çeşme’de 26 binden fazla sakız fidanı, arazi bulunamadığı için bekletiliyor. Üretici Hasan Ege Tütüncüoğlu, “Çeşme’de araziler çok pahalı, tarımsal amaçla kullanımı oldukça zor” dedi. Sakız ağacı üretimi 1959'da başlamış ancak yeterli ilgi görmediği için sekteye uğramıştı. Son 20 yılda ise yeniden canlandırılarak yaklaşık 40 bin fidan yetiştirildi, bunların 20 bini toprakla buluşturuldu.
Hedef yılda 50 bin ağaç dikimi
Tütüncüoğlu, 4-5 yıl içinde bir tonun üzerinde Çeşme damla sakızı üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca rüzgar enerji santrallerinin atıl alanlarında sakız ağaçları dikilerek üretimin genişletilebileceğini belirtti. Bu imkan sağlanırsa, yılda 50 bin civarında sakız ağacının toprakla buluşturulabileceğini ve dünya pazarında önemli bir pay elde edilebileceğini vurguladı.
Yunanistan’dan 'sahte sakız' tepkisi
Sakız ağacı yetiştiriciliğinin öncülerinden İbrahim Topal ise, 1995’te denemelere başladıklarını ve beş yıl içinde ürün alınabilir hale geldiklerini aktardı. Topal, Yunanistan basınında, Türkiye’de üretilen sakızlar için 'sahte sakız' haberleri yapıldığını belirterek, “Sakız ağacının ana vatanı burası. Biz kendi ürünümüzü ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.