TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dap

AGRONEWS - Dap haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dap haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DAP’ta tarım ve turizm öne çıkan iki sektör Haber

DAP’ta tarım ve turizm öne çıkan iki sektör

Doğu Anadolu Projesi (DAP) 2021-2023 Eylem Planı’nda, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı hinterlandındaki 15 ilin potansiyelleri değerlendirildiğinde ortak eğilimin tarım ve turizm sektörleri yönünde olduğunun görüldüğü ifade edildi. Ülkemizde her bölgenin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkarıp değerlendirerek rekabet gücünün geliştirilmesi, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması yoluyla bölgelerde yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda uygulanan planlar çerçevesinde oluşturulan ve 15 ili bünyesinde bulunduran Doğu Anadolu Projesi (DAP), bölgede genel eğilimin tarım ve turizmin mevcut ve potansiyel vadeden sektörler olduğu dile getirildi. Bu tespit; bölge illerinin görev alanlarında olan kalkınma ajansları çalışma grubunun da katkılarıyla oluşturuldu.. “İller arasında farklılıklar var” Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, hinterlandındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerine ait yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bölge kalkınmasını hızlandırmak üzere kuruldu. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma Programı 2021-2023 Eylem Planı’nda, il bazında öne çıkan sektörlerle ilgili yapılan değerlendirmelerde; DAP Bölgesi illerinde ortak eğilimin tarım ve turizm sektörleri yönünde olduğunun görüldüğü vurgulanarak, “Bazı illerde sanayi sektörü de ön plana çıkmaktadır. Fakat alt sektörler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin, büyükbaş hayvancılık kuzeydoğu illerinde öne çıkarken küçükbaş hayvancılık iklimin nispeten yumuşak olduğu bölgelerde daha etkindir. Bitkisel üretim bazında büyük mera ve çayırlara sahip alanların olduğu illerde yem bitkileri üretimi ön planda iken iklimin daha yumuşak ve yeryüzü şekillerinin (dağ, göl, ova, vb.) daha çeşitli olduğu illerde meyve ve sebze üretim potansiyeli daha yüksektir” denildi. “Tekstil ve hazır giyim alt sektörü gelişiyor” İnanç ve kültür turizmi alt sektörünün hemen hemen her ilde potansiyeli belirli bir seviyede iken kış turizmi alt sektörünün Kars-Erzurum-Erzincan koridorunda daha çok öne çıktığı dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi, “Sanayi sektörünün ise Elazığ, Malatya, Sivas ve Van illerinde diğer illere nazaran daha ağırlıkta olduğu görülmektedir. Fakat alt sektörler çeşitlilik arz etmektedir. Tarıma ve madenciliğe dayalı sanayi potansiyeli daha baskın olmakla beraber bölgede var olan genç işgücü ve teşvik avantajları sayesinde tekstil ve hazır giyim alt sektörü de bölgede gelişim sağlayabilecek önemli sanayi sektörleri arasında yer almıştır.

DAP’ın hedefinde tarım ve hayvancılık öncelikli Haber

DAP’ın hedefinde tarım ve hayvancılık öncelikli

DAP Bölge Kalkınma İdaresi, 2024-2028 dönemini kapsayan Stratejik Planını açıkladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkındırılması, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü geliştirerek ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmek ve vatandaşların refah düzeyini yükseltmeyi hedefleyen Doğu Anadolu Kalkınma Projesi’nin 2024-2028 dönemini Stratejik Planını Alt Program Analizi’nde önemli tespitler yapıldı. Strateji planında “Bölgeyi hedeflenen gelişmişlik düzeyine ulaştırabilmek için başta üst politika belgeleri olmak üzere etkili ve yenilikçi politika ve tedbirlerle istikrarlı bir şekilde yeterli bütçe kaynakları ile yatırımların ve projelerin desteklenmesi” ifadesine yer verildi. 862 bin 733 dekar alan sulamaya ulaştı Yapılan analizlerde ve tespitlerde; Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkındırılması hedefine yönelik olarak bölgede yoğun olarak yapılan mera hayvancılığının verimliliğini, tarımsal üretim ve katma değeri artırmak amacıyla 155 adet hayvan içme suyu tesisi yapıldığı belirterek, “96 adet merada insan ve hayvan refahı iyileştirilmiştir. Yine bitkisel üretimin artırılması amacıyla 417 köyde 862.733 dekar alan sulama altyapısına kavuşturulmuştur. Bölgede hayvan hareketliliğinin kontrol altına alınması, hijyenik ortamda hayvanların kesimi ve satışının yapılması amacıyla 43 adet hayvan pazarı ve kesimhane kurulmuştur.” denildi. “İl sayısı fazla, illerin yüz ölçümü geniş” Alt program hedefinin gerçekleşmesine yönelik olarak; hizmet götürülen mera sayısında 7 olduğu vurgulanan stratejik planında, şu ifadelere yer verildi “Sulama tesisi yapılan köy sayısında %225, tesis edilen hayvan içme suyu göleti/tesisi sayısında 2, turizmi geliştirme amaçlı etüt proje, plan çalışma sayısında %33 oranında gerçekleşme sağlanmıştır. Bölgenin kapsadığı il sayısının fazla olması, illerin yüz ölçümünün geniş olması, sosyokültürel, ekonomik, nüfus vb. yapısının diğer bölgelere kıyasla daha az gelişmiş olması sebebiyle istenilen hedefe ulaşılabilmesinin uzun vadede gerçekleşebilecek olması.” DAP 15 ile hizmet veriyor Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, hinterlandındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerine ait yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bölge kalkınmasını hızlandırmak üzere kuruldu.

Demirdöğen; “Tarımsal mekanizasyona önem veriyoruz” Haber

Demirdöğen; “Tarımsal mekanizasyona önem veriyoruz”

DAP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin ziyaretinde, DAP İdaresi'nin kuruluş amacı ve yapılan çalışmalar ile bugüne kadar Erzurum'da ve Bölgede desteklenen projeler hakkında bilgi verdi. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı merkezi bir kuruluş olduğunu amacının ise uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle Bölgenin kalkınmasını hızlandırmak olduğunu söyleyen DAP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, sorumluluk alanında Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli, Van illeri bulunduğunu belirtti. 2013-2023 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde, Erzurum’da, Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama, Hayvan İçme Suyu, Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi, Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi, Tarımsal Eğitim-Yayım, Okuma Kültürünün Geliştirilmesi, Muhtelif Kültür, Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ve DAP Bölgesine Rekreasyon Alanlarının Geliştirilmesi gibi toplam 226 projeyi desteklerini ve söz konusu projelere 1 milyar 20 milyon 893 bin 858 lira kaynak aktardıklarını ifade eden Demirdöğen, 2024 yılında da benzer 8 projenin DAP İdaresi tarafından destekleneceğini belirtti. Bölgedeki illerin potansiyelini öne çıkararak, bu alanları geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Demirdöğen, tarımdaki iş yükünün ağır olduğunu, bu yükü azaltmak için de tarımsal mekanizasyona önem verdiklerini aktardı. Tarımsal sulamayla birlikte, iş yükünü azaltan, üretimin kalitesini ve miktarını artırmayı hedefleyen projelere daha fazla ağırlık verdiklerini söyledi. Ziyarette, Erzurum’un kalkınmasıyla ilgili görüşlerini dile getiren Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, paydaş kurumların dayanışmasını önemsediğini ve merkezi Erzurum’da bulunan DAP İdaresi'nin de şehrin ve bölgenin kalkınması noktasında çok önemli bir misyon yüklendiğini söyledi. Toplantı sonrası, DAP Hizmet Binası içerisinde incelemelerde de bulunan Vali Çiftçi, DAP Konferans Salonunu gezdi. Toplantıya DAP BKİ Başkan Yardımcıları Mehmet Özdoğan, Melih Kirişçi ve Koordinatörler ile Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Tarım ve Orman İl Müdürü Alpaslan Kenger, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Akif Kaygusuz ile İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Codur katıldı.

DAP bölgesi kadın kooperatifleriyle online toplantı yapıldı Haber

DAP bölgesi kadın kooperatifleriyle online toplantı yapıldı

Kadın istihdamını artırmak ve kadın girişimcilerin kurduğu kooperatifleri desteklemek amacıyla, DAP Bölgesi Kadın Kooperatifleriyle online toplantı yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin düzenlediği toplantıda, kadın kooperatiflerinin sorun ve ihtiyaçları istişare edildi. Toplantıya katılan kooperatif yetkilileri söz alarak, faaliyet konularını belirtip, destek talebinde bulundular. Toplantıya, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen başkanlık etti. Toplantının, 2024 yılı teması olarak belirlenen ‘Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı’ kapsamında yapıldığını açıklayan Başkan Demirdöğen, amaçlarının; kadın kooperatiflerini ve faaliyetlerini tanımak, sorun ve ihtiyaçlarını öğrenmek, kadın kooperatiflerinin bölgesel kalkınmadaki rolünü değerlendirmek olduğunu söyledi. Sorumluluk alanında bulunan 15 il, 143 ilçeden oluşan DAP Bölgesi’nde, Bölgesel kalkınma için çalıştıklarını ifade eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, üretimde kadının öneminden bahsetti. Bölgede, 111 kadın kooperatifinin aktif olarak yer aldığını belirten Demirdöğen, kooperatiflere hangi alanlarda destek verilebileceğini, ayrıca iyi uygulama örneklerinin ziyaret edilerek kooperatifler arası dayanışmanın arttırılabileceği, bunun yanı sıra eğitim, danışmanlık, teknik destek, pazarlama ve girişimcilik alanlarında desteğe hazır olduklarını dile getirdi. Demirdöğen, şunları kaydetti: “Hepinizi tebrik ediyorum. Bölgemizde zor bir işe girdiğinizi biliyorum. İki kişinin bir araya gelemediği bir yerde mevzuata göre en az 7 kişiyi bulmak bile büyük bir başarı. Sosyal şartları biliyoruz. Cesaretinizden dolayı tebrik etmekle birlikte, üzerinize aldığınız bir sorumlulukta başarılı olma sorumluluğu. Bu işte başarılı olmak zorundasınız, çünkü başarısız olduktan sonra benzer yapıların oluşturulması da zorlaşıyor. A kooperatifi başarılı olamadı deyince bundan sonraki kooperatif çalışmaları da sekteye uğruyor. Bakanlık olarak da bu yıl kadın girişimciliği ve kadın istihdamı olarak bir hedef belirlemiş durumdayız. Bu başlık altında en azından kadın kooperatiflerini destekleyerek başarılı olmalarını ve sürdürülebilir hale gelmelerine yardımcı olmaya çalışacağız. Çalışmalarınızı sürdürürken profesyonelleşmeye hatta kurumsallaşmaya çalışın. Yani kişilere bağımlı olmaktan ziyade kurumsallaşmanız lazım. Gerekirse yetkilerinizi paylaşın kooperatif üyeleriyle. Az olsun benim olsun mantığından uzaklaşmanız lazım. Bu konuda kadın girişimcilere eğitimler verebiliriz. Kurumsallaşmadığınız sürece dünyanın en iyi ürününü satmaya çalışsanız bile bir yerde tıkanırsınız. 28 çeşit kooperatif var. Biz daha spesifik olarak ihtiyaç ya da noktasal hedef belirleyerek her bir kooperatife tabiri caizse ilaç olabilecek türden destekler vermeye çalışacağız. O yüzden bu toplantıyı yaptık. Mümkünse bundan sonra taleplerinizi içeren bilgi notlarını da bizimle paylaşın. Bu çalışmayı tamamladıktan sonra Erzurum’da ya da başka bir yerde, toplantı düzenleyip, tespitlerimizi yine sizinle paylaşıp, daha sonra bunu rapor haline getirip bakanlığa sunacağız.”

DAP’ta hedef hayvancılığı geliştirme ve destekleme Haber

DAP’ta hedef hayvancılığı geliştirme ve destekleme

2013- 2023 dönemini kapsayan 10 yılda, Doğu Anadolu Kalkınma (DAP) İdaresi’nin sorumluluğunda olan 15 ilde, bin 925 projeye 6 milyar 144 milyon 411 bin lira destek verdiklerini ifade eden Dr. Osman Demirdöğen, bu desteklerden en büyük payın tarım sektörüne ayrıldığını söyledi. “10 yılda 6 bin 777 kilometre sulama kanalı” Küçük Ölçekli Tarımsal Sulamanın önemine değinen Demirdöğen, şunları kaydetti: “Özellikle sulama projeleri bölgemizde oldukça önemli. Bizim bütçemizin büyük bir kısmını oluşturuyor. Hayvansal üretim, bitkisel üretim başlıkları altında da yine tarıma destek vermeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar birçok proje yaptık. 10 yılda 6 bin 777 km. sulama kanalı yapmışız. 46 tanesi güneş enerji sistemli, 153 adet hayvan içme suyu göletleri yapmışız. 69 ilçe 352 köy ve mahallede hayvan içme suyu tesisi kurmuşuz. Bu projeler bölgede hayvancılığın gelişmesi için çok önemli projeler. Amacımız bölgesel kalkınmayı sağlamak. Bunu sağlarken de bölgede yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Ve biz kendimize bir slogan belirledik. Bölgede insanlar, mecbur oldukları için değil, memnun oldukları için kalsınlar. Onların memnun olmaları için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnsanları memnun etmenin yolu onların ihtiyaçlarını karşılamaktan geçer. Eğer bir yaylada, orada üretim yapmaya çalışan kişinin mobil lavabo ihtiyacı varsa onu da yapıyoruz. Hatta geçen yıl itibariyle yaylanın birinde çocuk oyun alanları yaptık. Yaylada yaşamayan, orada bulunmayan kişilerin ‘3 metrelik sıvat ne işe yarıyor?’ diye yorum yapmaları gayet normal. Ama binlerce koyunun 3 km su içmek için gidip tekrar geri dönmesi o hayvanın verimini düşürüyor. Dolayısıyla bu 6 km. lik enerjiyi ete ve süte çevirmiş oluyoruz. Söz konusu olan bu sıvatlardan şu ana kadar yaklaşık 50 bin tane dağıtmışız. Ve en çok talep edilen projelerden biri.” Bölgenin potansiyeli hayvancılık Bölgede, hayvan pazarı ve kesimhane ihtiyacının karşılandığını belirten Demirdöğen, “Hemen hemen bütün ilçelerimizde -çok küçük ilçeler hariç- hayvan pazarı ve kesimhane ihtiyacını karşılamış durumdayız. 38 adet hayvan pazarı yaptık. Bunların büyük bir bölümünün finansmanı bize ait. Sadece yüzde 25’ini uygulayıcı kuruluşlar eş finansmanla karşılıyor. 43 adet kesimhane projesi yapmışız. 2024-2028 döneminde bizim hedef alanımız hayvancılık olacak. Hayvancılık konusunda, desteklerimizin belki de yüzde 70’ini hayvancılığa vereceğiz. Araştırma ve Uygulama Birimlerinin projeleri var. 3 adet Çiftçi Eğitim Merkezi var, bunlar konaklamalı. Çiftçiler burada uzun süreli eğitim yapabiliyorlar. Üniversitelerin bünyesinde oldukları için de eleman sıkıntısı çekilmiyor. Sürdürülebilir olmaları içinde biraz daha desteklenmeleri lazım.” dedi.

Derecik, sera yatırımlarıyla bölgenin üretim üssü oluyor Haber

Derecik, sera yatırımlarıyla bölgenin üretim üssü oluyor

Yıllarca terör örgütü PKK'nın saldırılarıyla gündeme gelen Derecik, tesis edilen huzur ortamıyla ekonomik anlamda gelişerek dışa açılmaya başladı. Mikroklima özelliğiyle birçok ürünün yetiştirilebildiği ilçede, üretim potansiyelinin değerlendirilmesi ve vatandaşlara yeni iş imkanlarının oluşturulması için başlatılan "Seracılık ve Örtü Altı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında farklı büyüklüklerde 43 sera kuruldu. Salatalık, domates, biber, marul, karpuz ve kavun gibi ürünler yetiştiren yöre sakinleri ekonomiye katkı sağladı. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle yapımı devam eden 60 seranın da tamamlanmasıyla ilçenin üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor. "Derecik seracılıkta bölgenin göz bebeğidir" İl Tarım ve Orman Müdürü Cemal Özkan, AA muhabirine, Hakkari'nin bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu, arazilerin büyük çoğunluğunu meraların oluşturduğunu söyledi. Kentte yaklaşık 750 bin küçükbaş ile 37 bin büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirten Özkan, "İlimizin potansiyelini değerlendirmemiz lazım. İnanılmaz bir bitki florasına sahibiz. Burada arıcılık yaygın olarak yapılıyor. Bu da çiftçimize ciddi bir gelir sağlıyor. Valiliğimiz, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla zaman zaman küçükbaş hayvan dağıtımı yapıyor. Bu sene de bin koyun, bin keçi ve bin 500 arılı kovan dağıtımı yapacağız. Ekilebilen alanları artırmak için yüzde 75 hibeli tohum dağıttık." dedi. Derecik'te sağlanan desteklerle seracılığın hızla yaygınlaştığını, 2 yılda 43 sera kurarak çiftçilere teslim ettiklerini anlatan Özkan, bu projeleri DAP ve DAKA'nın öncülüğünde, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu projeleri yüzde 75 hibeyle hayata geçirdiklerini dile getiren Özkan, şunları kaydetti: "Bu sene yine DAP ve DAKA'nın katkılarıyla 60 seramızın daha yapımına başladık. Yakın zamanda bunların da teslimini yapacağız. Artık Antalya'dan, Muğla'dan kentin ihtiyacı olan ürünleri getirmektense kent tarımını yaygınlaştırarak yerinde teminini gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla da seracılığı destekliyoruz. Derecik daha ılıman, kışın az kar alan bir bölgemiz. Verimli topraklara sahip. Derecik, seracılıkta bölgenin göz bebeğidir. Artık domatesimiz dışarıdan gelmeyecek. Kendi ilçemizde, köyümüzde ürettiğimizi tüketmiş olacağız. Bu seralar önemli bir istihdam da sağlayacak." "Organik sebzeler üretiyoruz" Ziraat mühendisi Mahmut Kaplan da ilçede deneme amacıyla seracılığa başladıklarını ve önemli ürünlerin yetiştirilebileceğini tespit ettiklerini belirtti. Derecik'i seracılık bölgesi yapmaya çalıştıklarını anlatan Kaplan, "Buradaki insanlarımızı üretime yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Devletimizin destekleri var. Bir çiftçimiz iki dönüm alanda üretim yaptığında iyi bir gelir elde edebilir. Diğer ilçelerimizden insanlar gelip burada alışveriş yapıyor. Biz de sürekli sahadayız. Çiftçimize destek verip bilgilendirmeye çalışıyoruz." dedi. Üreticilerden Feyzullah Kaya ise bu sene aldığı destekle 700 metrekare alana sera kurduğunu söyledi. Salatalık, domates ve biber ürettiklerini ifade eden Kaya, "Bir kooperatif olursa ürünleri daha rahat pazarlayabiliriz. Organik sebzeler üretiyoruz. Seracılık çok güzel bir şey. Hava şartlarımız, toprağımız uygun. 4 yıl öncesine kadar 1-2 sera vardı. Şu anda yeni yapılanlarla 100'ün üzerinde sera olacak. Ciddi bir ürün hasadı yapılıyor. Bu tür projeler ekonomik olarak bölgeye katkı sağlıyor." diye konuştu. Serhat Can da iki yıldır seracılıkla uğraştığını belirterek, "Seramızda 4 çeşit ürün var. Bize iyi şartlar sunuldu. Biz de değerlendirdik. Bunu daha da geliştirmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Elazığ’da üreticilere süt sağım makinası desteği Haber

Elazığ’da üreticilere süt sağım makinası desteği

Elazığ ‘Hayvancılık Altyapısını Geliştirme Projesi’ çerçevesinde üreticilere yüzde 70 DAP destekli 100 adet süt sağım makinesi dağıtıldı. Kovancılar ilçesinde ‘Hayvancılık Altyapısını Geliştirme Projesi’ çerçevesinde üreticilere süt sağım makinası dağıtıldı. Yüzde 70 DAP destekli 100 adet süt sağım makinesi dağıtıldığı program Kovancılar Kaymakamı Mustafa Dilekli, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Kovancılar Belediye Başkanı Hacı Akpınar, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, kurum müdürleri, birlik ve oda başkanları ile üreticiler katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç dağıtım töreninde yaptığı açıklamada, ’’Süt sağımında makine kullanımı süt sığırcılığının en önemli parametrelerinden birini oluşturmaktadır. İlimiz genelinde sağım işlemi büyük ölçekli işletmeler hariç neredeyse tamamen elle yapılmaktadır. Elle sağım işlemi daha fazla iş gücü gerektirmekte, zaman kaybına neden olmakta ve sağılan sütünün hijyenik olmasını engellemektedir. Tüm bu sorunları ortadan kaldırmak adına yüzde 70 DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen 100 adet süt sağım makinasını bugün üreticilerimizle buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Gerçekleştirilen bu proje sayesinde, işletmelerimizde daha fazla süt sağım makinesi kullanılacaktır. Makineli sağım sayesinde süt sağım işlemi daha kısa sürede tamamlanarak işgücü büyük oranda azalacak, süt verimi artarak, elde edilen süt daha hijyenik olacaktır. İlimiz için büyük önem taşıdığına inandığım Süt Sağım Makinesi Projesinin ilimize ve siz değerli üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.