TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Demirci

AGRONEWS - Demirci haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Demirci haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çanakçı'nın 95'lik Demir Ustası Mustafa Dede Haber

Çanakçı'nın 95'lik Demir Ustası Mustafa Dede

GİRESUN (İHA) - Giresun'un Çanakçı ilçesinde yaşayan 95 yaşındaki demir ustası Mustafa Özdemir, neredeyse bir asırdır faaliyet gösteren demirci dükkanında, babasından devraldığı mesleği ilk günkü tutkuyla sürdürüyor. Türkiye’nin en yaşlı demircilerinden biri olan Özdemir, oğlu Ziya Özdemir ile bu köklü zanaati yaşatmaya çalışıyor. BİR ASIRLIK MESLEK AŞKI 15 yaşında çıraklıkla başladığı meslek hayatına kendi dükkanını açarak devam eden Mustafa Özdemir, "Çanakçı'da ilk demirci dükkanını açan bendim. Benden sonra başka dükkanlar açıldı ama hepsi kapanarak mesleği bıraktı. Ben ise hala bu mesleği bırakmadım. Eskiden at nalı çivisinden kapı kilidine kadar her türlü demir işini yapardık. Şimdi her şey fabrikalarda üretilip satılıyor. Bugünlerde ise en çok tarım aletlerinin bakım ve onarımlarıyla ilgileniyoruz" diyerek meslekteki değişimi dile getirdi. ZANAAT BABA OĞULUN ELİNDE YAŞIYOR Mesleğini oğlu Ziya Özdemir'e öğretmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Mustafa Özdemir, "Babamın yanında çıraklık yaparak bu mesleği öğrendim ve şimdi en küçük oğluma öğretiyorum. Beraber çalışıyoruz ama gelecekte bu işin devam edip etmeyeceğini bilmiyorum. Eskiden bu meslek büyük bir ihtiyaçtı ve kazanç sağlıyordu. Şimdi ise sadece alışkanlıkla devam ediyoruz" dedi. MESLEK GELECEKTE UNUTULABİLİR Ziya Özdemir ise demirciliğin artık unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Bu mesleği dedem 50-60 yıl yapmış, babam 80 yıldır sürdürüyor ve ben de küçüklüğümden beri babamın yanında çalışıyorum. Ancak artık bu meslek kaybolmaya yüz tuttu, hatta unutuldu" diye konuştu. Ziya Özdemir, babasını mutlu etmek için zaman zaman birlikte çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "Eski işler yok, fakat babamın gönlünü hoş tutmak için hala bir gün dükkanı birlikte açık tutuyoruz. Birlikte çalışıyoruz, çekiç sallayıp demir dövüyoruz. Ancak meslek bizi bırakacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı Haber

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı

Proje ile hem tarım alanlarının etkin kullanılması hem de hayvan yemi üretimine katkı sağlanması hedefleniyor. Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Manisa’nın Salihli, Gördes, Demirci, Kula, Alaşehir, Turgutlu, Şehzadeler, Yunusemre ve Saruhanlı ilçelerindeki üreticilere yüzde 75 hibe destekli 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtımı yapıldı. Yüzde 75 hibeli tohumlar hakkında bilgiler veren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk “Son yıllarda yağışların azalması, yeraltı su kaynaklarının azalarak daha derinlerde çıkarılması ve bütün dünyada meydana gelen kuraklık stresi gibi faktörler, alternatif bitkiler kullanılmasını gerekli kılmıştır. Bakanlığımız fazla su tüketimi olan bitkilerin yerine daha az su tüketimi olan veya kurağa dayanıklı bitkiler üzerinde çalışmalara başlamıştır. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında silajlık mısıra alternatif silajlık sorgum çeşitleri kullanılması düşünülmüştür. İlimizde Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi hazırlanmıştır. Toplam 9 ilçemizde, yüzde 75 devlet hibeli, yüzde 25 çiftçi katkılı 3 bin 100 kilogram sorgum tohumları dağıtılmaya başlandı. Çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Tohum dağıtım programına Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcıları Serdar Mersinli ve Ali Gök, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Süreyya Atmaca ile projeden yararlanan üreticiler katıldı.

Demirci'nin iri taneli kirazı üreticileri memnun etti Haber

Demirci'nin iri taneli kirazı üreticileri memnun etti

İlçede üreticiler sabah erken saatlerde gittikleri bahçelerde, öğleye kadar kiraz hasadı yapıyor. Genellikle kadınların çalıştığı hasatta toplanan kirazlar büyüklüğüne göre ayrılarak yurt içi ve yurt dışı pazara gönderilmek üzere ilçeye gelen alıcılara satılıyor. Ürünün büyük kısmı ise ihracata gidiyor. Yaklaşık 20 yıldır kiraz üreticiliği de yapan Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali İhsan Yaman bu yıl kirazın kalitesinin çok güzel olduğunu belirtti. Demirci'nin kirazının kendine has aroması olduğunu ifade eden Yaman, "Demirci kirazımız tescilli. Yaklaşık binin üzerinde kiraz ağacım var. Bu yıl ben de tarlamdan 15 ton ihracata kiraz göndermeyi hedefliyorum. Fiyatlar da iyi düzeyde." diye konuştu. Yaman, kiraz toplamanın zor bir iş olduğunu aktararak, şöyle konuştu: "Sınıflandırma, iyisi ve kötüsünü ayırt etmek gerekiyor. Müşteriye güzel bir ürün sunmak için bu aşamalar önemli. Kirazda 24 kalibrenin üstü ihracata gidiyor. Bizim kirazlarımız genelde 31-32 kalibre geliyor. İç piyasaya bu noktada çok fazla ürün çıkmıyor, geneli ihraç oluyor. Bu yıl 70-75 liraya kadar kiraz satıldı. Dağ köylerinde henüz kirazlar olgunlaşmadı. Demirci'de kiraz hasadı ağustos ayı sonuna kadar sürüyor. Bu yıl ilçe genelinde 12 bin ton kiraz rekoltesi bekleniyor." Kiraz alımı yapan firmanın yetkilisi Gündüz Sazak, "Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Avrupa ve Arap ülkelerine gidiyor. İç piyasa 10 ile 40 lira, dış piyasa ise 50 ile 75 lira arasında. Demirci kirazı genelde ihracat kirazı çıkıyor." dedi. Tarlada kiraz hasadı yapan kadınlardan Emine Kaya ise hasada sabah 06.00'da başladıklarını belirterek, toplanan kirazları iriliğine göre ayırdıklarını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.