TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Denetim

AGRONEWS - Denetim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denetim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tekirdağ’da Gübre Denetimiyle Çiftçiye Güvence Haber

Tekirdağ’da Gübre Denetimiyle Çiftçiye Güvence

TEKİRDAĞ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin güvenilir gübreye ulaşmasını sağlamak ve taklit gübreleri engellemek amacıyla Tekirdağ'da denetimlere başladı. Süleymanpaşa ilçesinde yapılan kontrollerde, gübre bayilerinin usulüne uygun çalışıp çalışmadığı incelendi. Denetimlere katılan Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Türkiye genelinde 3 bin 500 denetçiyle sahada olduklarını belirterek, "Biz de bugün Tekirdağ’da arkadaşlarımızla beraber gübre bayilerinin denetimini yapmak için sahadayız. Bizim bölgemizde gübre bayilerimiz ve çiftçilerimiz zaten bilinçli ve doğru tarım yaptıkları için çok fazla kaçak gübre ve yanlış gübre yok. Bayilerimiz usulüne uygun ve yasaya uygun şekilde faaliyet gösteriyorlar" dedi. Fazla gübre kullanımının doğaya zarar verdiğini vurgulayan Aksoy, "Fazla gübre, fazla ürün anlamına gelmez. Fazla gübre çevreyi de kirletir. Bitkiye uygun, çeşide uygun gübre kullanmalıyız. Bu konuda bilgi almak için ilçe ve il müdürlüklerimize mutlaka başvurun. Gübre denetimi önemli çünkü gübrenin hammaddesi doğalgazdır ve doğalgaz ülkemize yurt dışından ithal ediliyor. Verimli bir şekilde gübre kullanarak, yurt dışına çıkacak dövizi azaltmış oluruz. Şükürler olsun, gübremizin yüzde 60’ını kendi ülkemizde üretebilecek kapasitemiz var ve organik gübreler ile diğer gübreleri de ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Antalya'da 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı Kapılarını Açtı Haber

Antalya'da 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı Kapılarını Açtı

Antalya 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı, Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen üreticiler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilere kapılarını açtı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin desteğiyle, Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen fuar, sektör profesyonelleri ile tüketicileri buluşturdu. İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, açılış konuşmasında organizasyonun ilerleyen yıllarda gelişerek Türkiye’nin önde gelen fuarlarından biri olabileceğini belirtti. Antalya’nın tarım ve turizm alanındaki öncü rolüne değinen Erkal, bitkisel üretimde Türkiye’de lider olduklarını, arılar olmadan üretim de gıda da olmayacağını belirterek, "Arılar en değerli varlıklarımızdan biri" dedi. Sektörün gelişmesi için her alanda destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Erkal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahte ve kaçak ürünlere yönelik denetimlerini sıkılaştırdığını söyledi. Sanayinin ürettiği, belgelenmiş ve raflarda yerini almış ürünlerin güvenle tüketilebileceğini vurguladı. Antalya ve Türkiye'nin bal markalarının küresel alanda tanınırlığını artırmak için çalışmalar yapacaklarını aktaran Erkal, sağlık turizmi açısından önemli bir adım olarak Antalya’da bir apiterapi merkezi kurulmasını istediklerini belirtti. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise, fuarların alıcı ve satıcıları buluşturması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Dünya genelinde Türkiye’nin arı varlığı ve bal üretiminde ikinci sırada olduğunu hatırlatan Şahin, bu alanda ürünlerin daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi. Sektör temsilcilerinin gelişimi için fuarda çeşitli eğitimler verildiğini belirten Şahin, bal severleri ve apiterapi ürünlerine ilgi duyanları etkinliğe davet etti. Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Turan, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen sektör paydaşlarının buluştuğu fuarda 51 firmanın stant açtığını açıkladı. Antalya 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı, 9 Şubat’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Ticaret Bakanlığı, 2024'te 91,6 milyar lira vergi ve ceza uyguladı Haber

Ticaret Bakanlığı, 2024'te 91,6 milyar lira vergi ve ceza uyguladı

2024 yılında Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin gerçekleştirdiği denetimler sonucu 91,6 milyar lira tutarında vergi ve idari para cezası kesildi. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklamasına göre, kamu hizmetlerinin hızlı ve verimli bir şekilde sunulması amacıyla, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca 2024 yılında rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetleri etkin bir şekilde yürütüldü. Bu kapsamda, gümrük işlemlerindeki usulsüzlüklerle ilgili 2024 yılında yapılan teftiş, inceleme, denetim ve soruşturmalarda, 1.562 adet rapor hazırlandı. Hazırlanan raporlar neticesinde Hazine'nin vergi kaybının tespit edilmesi ile 4,6 milyar lira değerinde vergi tahakkuku ve 82,1 milyar lira idari para cezası kesilerek toplamda 86,7 milyar lira kamu alacağı oluştu. Yıl içinde yapılan sonradan kontrol denetimleriyle, yükümlüler tarafından geçmiş dönemde yapılan gümrük işlemleri ve eşya teslimi sonrası gümrük beyannamelerinin incelemesi gerçekleştirildiği belirtildi. 250 firmanın gümrük işlemleri denetlendi Otomotiv, tüketici elektroniği, tekstil, gıda, makine, kozmetik ve oyuncak sektörleri başta olmak üzere, 17 farklı sektörde faaliyet gösteren 200 firmanın planlı ve muhtelif sektörlerdeki 50 firmanın plan dışı sonradan kontrol denetimi yapılarak toplamda 250 firmanın gümrük işlemleri denetime alındı. Bu incelemeler sonucunda, 399,5 milyon lira vergi tahakkuku, 1,1 milyar lira idari para cezası uygulanarak toplam 1,5 milyar lira kamu alacağı oluşturuldu. Fiyat istikrarını sağlamak ve yüksek fiyat artışlarını önlemek amacıyla sektörel denetimlerin yanı sıra, yüksek fiyatlara yönelik denetimler de sürdürüldü. Bu çerçevede, otomotiv, hazır beton/çimento, özel okullar, tavukçuluk, yumurta, zincir marketler, sebze-meyve ticareti, ekmek, süt, fındık, antep fıstığı gibi sektörlerde denetimler yapıldı. 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde gerçekleştirilen denetimlerde firmalara 112,8 milyon lira idari para cezası kesildi. Geçtiğimiz yıl, firmaların mevzuata uygunluk durumunu kontrol etmek ve tüketicilerin haklarını korumak amacıyla 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde finansal kuruluşlar, abonelik hizmetleri, taksitle satış, mesafeli satışlar, devre tatil, ön ödemeli konut satışları, iş yerinden bağımsız satışlar, satış sonrası hizmetler ve paket tur gibi sektörlerde denetimler yapıldı. Bu denetimlerdeki olumsuz uygulamalar nedeniyle firmalara toplam 3,5 milyar lira idari ceza kesildi. "İnceleme ve denetimlere titizlikle devam edilecek" Açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı denetimlerin yapılmadığı bir alan bırakmamak adına hizmet sunum kapasitesini artırmaya, vergi kaybını, kaçakçılığı, kayıt dışı ekonomiyi, aşırı fiyat artışlarını önlemek ve tüketici haklarını korumak gibi alanlarda denetim faaliyetlerine devam etti. Bu çerçevede, 2024 yılında yapılan tüm teftiş ve incelemeler sonucu 91,6 milyar lira tutarında idari para cezası ya da kamu alacağı tahsil edildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından, rehberlik anlayışını öne çıkararak, hızla değişen kurumsal yönetim ve denetim sistemleriyle uyumlu teftiş ve incelemelere bu yıl da titizlikle devam edilecek. Mevzuata aykırı işlemlerle haksız kazanç sağlayan firmalar tespit edilerek devletin gelir kaybının önüne geçilmesi ve adil bir vergi sisteminin tesisi için çalışmalar sürecek. Spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek, stokçuluğu ortadan kaldırmak, adil ve rekabetçi bir piyasa yapısını kurmak amacıyla fahiş fiyatların önlenmesine, esnaf ve sanatkarlar ile tüketici haklarının korunması için denetim çalışmalarına kararlılıkla devam edilecek."

Uzmanlar Salmonella Tehlikesine Karşı Uyarıyor Haber

Uzmanlar Salmonella Tehlikesine Karşı Uyarıyor

İZMİR (İHA) - İzmir’de kumpir yedikten sonra hastaneye kaldırılan Servet Polat’ın ölümünün ardından Tarım Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, Polat'ın yediği üründe Salmonella bakterisi tespit edildi. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Ece Yıldız Öztürk, bu bakterinin çiğ veya az pişmiş gıdalarda sıkça görüldüğünü ve ölümcül olabileceğini söyledi. Öztürk, gıda güvenliği ve hijyenin önemine vurgu yaparak, bu tür bakterilere karşı alınması gereken önlemleri anlattı. SALMONELLA’NIN TEHLİKELERİ Dr. Öztürk, "Salmonella bakterisi toksin üretmez, bağırsakta çoğalarak vücudumuzda enfeksiyon oluşturur. Salmonella’ların yaklaşık 2 bin 300 tipi vardır, 2 bin kadar serotipi insanlarda hastalığa neden olur. Bazı tipleri tamamen zararsız olduğu gibi, Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium gibi bazı tipleri de özellikle gıdalarda yüksek oranda bulunduklarında hastalık yapabilir, zehirlenmeye yol açabilir. Gıdalarda Salmonella’ların hangi türü bulunursa bulunsun insanlar için yüksek potansiyel risk oluşturur ve yüzde 33 oranı ile çok rastlanan bir zehirlenme türüdür" dedi. Özellikle hayvansal gıdaların tüketilmesiyle bulaşan bakterinin karın ağrısı, ishal, ateş ve titreme gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Risk grubundaki kişiler arasında özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler bulunuyor. ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT Bakterinin genellikle hayvan dışkısıyla kirlenmiş gıdalarda bulunduğunu ifade eden Öztürk, çiğ ve pişmiş gıdaların bir arada tutulmasının tehlikeli olduğuna dikkat çekti. "Genellikle hayvan dışkısı ile kontamine gıdalar yenmesiyle insanlara bulaşır. Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları, et ve et ürünleri, çiğ süt veya meyve suyu, peynir, kontamine çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler bulaşma kaynağı olabilir. Ayrıca pişirilmeden yenen bazı gıdaların, örneğin meyve ve sebzelerin çiğ et ile teması sonrasında çapraz bulaştırma sebebiyle de insanlara bulaşma tehlikesi vardır" dedi. KORUNMA YÖNTEMLERİ Dr. Öztürk, Salmonella’dan korunmak için şu önerilerde bulundu: Kesilen hayvanlar sıkı şekilde kontrol edilmeli. Üretim sırasında çalışanlar hijyen kurallarına uymalı. Gıdaların iç sıcaklığı en az 75 santigrat dereceye ulaşmalı. Çiğ ve pişmiş gıdalar ayrı tutulmalı, aletler ve ekipman temiz olmalı. Dondurulmuş ürünler çözüldükten sonra hemen tüketilmeli ve yeniden dondurulmamalı. Gıdaların saklandığı alanlar haşere ve zararlılardan korunmalı. Ayrıca, suyun mikrobiyolojik olarak steril olması gerektiğini vurgulayan Öztürk, periyodik Salmonella kontrollerinin yapılmasının önemini belirtti. Uzmanlar, tüketicilerin bilinçli olmasının ve gıda işletmelerinin sıkı önlemler almasının, bu tehlikeli bakterinin yayılmasını önlemede büyük rol oynayacağını ifade ediyor.

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı Haber

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da 2024 yılı boyunca avcılık ve yetiştiricilik yoluyla 65 bin 210 ton su ürünleri üretildi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu üretimin 12 bin 231 tonunun ihraç edilerek 49 milyon 975 bin 451 dolar ve 34 milyon 964 bin 616 avro döviz kazandırdığını belirtti. SAMSUN’UN STRATEJİK KONUMU VE ALTYAPISI Samsun, limanları, kalifiye elemanları, modern balıkçı tekneleri ve geniş altyapısıyla Karadeniz’de su ürünleri üretiminde lider bir rol oynuyor. 2024 yılında avcılık yoluyla 51 bin 536 ton, yetiştiricilik yoluyla ise 13 bin 674 ton ürün elde edildi. Samsun’daki 39 yetiştiricilik tesisi, yıllık 22 bin 990 ton kapasiteyle Türk somonu ve alabalık gibi değerli ürünlerin üretiminde ön planda yer aldı. Denizde hamsi, palamut, mezgit, istavrit, barbun gibi balıkların yanında çaça balığı avcılığı; iç sularda ise sazan, sudak, yayın, turna ve tatlı su levreği gibi balıkların yakalandığı belirtildi. Sağlam, "Ülkemiz ve ilimiz için önem arz eden Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarında bulunan balık gölleri ve lagün gölleri çevrelerinde önemli tıbbi sülük potansiyeli mevcuttur. Bölgemizden avcılık yolu ile toplanan tıbbi sülükler belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edilmektedir" diyerek balıkçılığın tıp sektöründe kullanımıyla da kazanç getirdiğini ekledi. BALIKÇILIK İHRACATIYLA GELEN KAZANÇ Karadeniz’den avlanan hamsi ve deniz salyangozu ile yetiştirilen Türk somonu ve levrek gibi ürünler, Avrupa Birliği, Japonya, Rusya, Güney Kore, ABD ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 2024 yılında Samsun’dan toplam 12 bin 231 ton balık ürünü ihraç edilerek ülkeye milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlandı. DENETİMLERDE SIKI KONTROL İlde 2024 yılında gerçekleştirilen denetimlerde yasa dışı avlanma faaliyetlerine karşı sıkı önlemler alındı. Konuyla ilgili konuşan Sağlam, "5 adet su ürünleri kontrol teknemiz mevcuttur. Denetim ekiplerimizce 2024 yılında perakende balık satış yerlerinde bin 398, balıkçı barınakları, nakil araçları, yol güzergahları, deniz ve balıkçı gemilerinde bin 696 adet, iç sularda 655, soğuk hava depolarında 94, balık halinde 133 adet, işleme tesislerinde 134 ve yetiştiricilik tesislerinde 182 olmak üzere toplam 4 bin 292 adet su ürünleri denetimi gerçekleştirilmiştir. Su ürünleri denetim ekipleri 2024 yılında yaptığı denetimlerle kaçak avcılığa geçit vermemiştir. Bu kapsamda yapılan denetimlerde yasadışı avlanılarak yakalanan balıklara el konularak sosyal hizmetler kurumlarına bağış yapılmış, bağışı yapılamayan ürünler ise balık unu ve yağı fabrikalarına satışı yapılarak balık yemi yapımında kullanılmıştır. Yasadışı av araçlarının ise imhası sağlanmıştır. Kurallara uymayan 101 balıkçı/işletmeciye 2 milyon 104 bin 382 TL idari para cezası uygulanmıştır" açıklamasında bulundu. SAMSUN’DA YETİŞTİRİCİLİK ARTIYOR Su ürünleri yetiştiriciliği, Samsun’da son 20 yılda 12 kat artış gösterdi. 2024’teki üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda yeni tesislerle daha da artması bekleniyor. Sağlam, küresel ısınma ve aşırı avlanmanın etkileri nedeniyle yetiştiriciliğin daha da önem kazanacağını vurguladı. Samsun, modern teknolojisi ve uluslararası standartlara uygun üretimiyle hem yerel hem de küresel pazarda dikkat çekmeye devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.