TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Denib

AGRONEWS - Denib haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denib haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli’nin Tarım İhracatında Yükseliş: Hububat İhracatı Haber

Denizli’nin Tarım İhracatında Yükseliş: Hububat İhracatı

Denizli’nin toplam tarım ihracatı, 2023 yılında 335 milyon dolara ulaştı. Bu ihracatın yüzde 16'sını, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü oluşturdu. Sektör, 2023 yılında ihracatını yüzde 12 oranında artırarak 54 milyon dolara çıkardı. 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde ise Denizli’nin tarım ihracatı 215 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü bu süreçte tarım ihracatından yüzde 17 pay alarak önemini artırdı. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’nin tarım sektöründeki güçlü konumunu vurgularken, 2023 yılında sektörün ihracat birim fiyatının 1,65 dolardan 2,20 dolara yükseldiğini belirtti. İhracatı yapılan ürünler arasında ayçiçeği tohumu, pastacılık malzemeleri, yağlı tohumlar ve ekmekçi mamulleri yer alıyor. Sektörde Pazar Çeşitliliği Artıyor 2024’ün ilk 8 ayında sektör ihracatı yüzde 1,1 artışla 35 milyon dolara ulaştı. Avrupa Birliği ülkeleri, sektör ihracatının yüzde 46'sını karşılayarak ana pazar konumunu korudu. Rusya, Moldova ve Bağımsız Devletler Topluluğu ise yüzde 24, Afrika ülkeleri ise yüzde 13 oranında pay aldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Romanya, Almanya, Polonya, Rusya ve Moldova oldu. Ayrıca Cezayir, Tunus, Bulgaristan ve Özbekistan’a olan ihracatta önemli artışlar kaydedildi. Memişoğlu, sektörün giderek artan pazar çeşitliliğine dikkat çekerek, 2024’te 55 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ve pazar çeşitliliğinin artacağına inandıklarını belirtti. İhracatçılara katkılarından dolayı teşekkür eden Memişoğlu, sektörün Denizli ve Türkiye ekonomisine olan önemini vurguladı.

Denizli kuru meyve ve mamulleri sektöründe büyümeye devam ediyor Haber

Denizli kuru meyve ve mamulleri sektöründe büyümeye devam ediyor

Denizli’nin kuru meyve ve mamulleri sektörü ihracatı 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 48 oranında artışla 12,3 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde Denizli’nin toplam tarım ihracatı yüzde 11 oranında artışla 147 milyon dolar gerçekleşti. Tarım alt sektörleri arasında güçlü konumunu sürdüren kuru meyve ve mamulleri sektörü yılın ilk 5 ayında ilimizin toplam tarım ihracatından yüzde 8 pay aldı. Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu; “Denizli’nin kuru meyve ve mamulleri sektörü ihracatı 2023 yılında yüzde 34 oranında artışla 21,8 milyon dolar değerinde gerçekleşti. İlimizden özellikle leblebi, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kuru kayısı, yer fıstığı, çam fıstığı ve kuru üzüm gibi gıdaların ihracatı gerçekleşiyor. Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 73 payla sektör ihracatında ana pazar olarak konumlanıyor. 2024 yılının Ocak-Mayıs dönemini kapsayan ilk 5 ayında Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İspanya ve Hollanda’nın ön plana çıktığını görüyoruz. Diğer yandan, ABD’ye kuru meyve ihracatı aynı dönemde yüzde 90’nın üzerinde artış gösterdi. Sağlık açısından vazgeçilmez olmaya devam edecek olan geleneksel kuru meyveleri 40 ülkeye ihraç ediyoruz. Pazar çeşitliliğinin giderek artacağına inanıyoruz. Denizli’nin ihracat artışıyla dikkat çeken sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz.” İfadelerini kullandı. Kuru ve kabuklu meyvelerin üretiminde ve ihracatında ülkemizin dünya genelinde lider konumda olduğunu belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Bu konumu korumak adına, Avrupa’nın ana gündemi olan sürdürülebilirlik konusunun, sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın da ana gündemleri olması gerekiyor. Tüketici tercihlerinin ve beklentilerinin değiştiği bir dönemdeyiz. Bu değişime ve dönüşüme ayak uydurmak ancak sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştirilen üretim metotlarıyla mümkün olduğunun bilincindeyiz. Kuru meyve ihracatının sürdürülebilir tarım uygulamaları, ürün çeşitliliğinin zenginleştirilmesi ve kaliteden ödün vermeyen gıda anlayışı ile güçlü artışını sürdüreceğine inanıyoruz” dedi.

Denizli’nin sarı incisi ihracatta Türkiye birincisi Haber

Denizli’nin sarı incisi ihracatta Türkiye birincisi

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye’nin toplam 27,9 milyon dolar olan leblebi ihracatının yüzde 48’inin Denizli’den gerçekleştirildiğini belirtti. Denizli’nin leblebi ihracatında ülke çapında yüzde 48 pay alarak zirvede bulunduğunu belirten DENİM Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “2022 yılında 9,2 milyon dolar olan ihracatımız, 2023 yılında yüzde 45 oranında artışla 13,3 milyon dolara ulaştı. Denizli’nin geleneksel ürünü olan leblebinin hammaddesi nohut, içerdiği zengin protein, mineral maddeler ve vitaminler nedeniyle önemli bir besin maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde üretimi ve ihracatıyla açık ara zirvede yer alan Denizli leblebisi de çerez tabaklarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor” dedi. Denizli leblebisinin yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da büyük bir pazar potansiyelinin olduğunu kaydeden Memişoğlu, şunları söyledi: “İhracat rakamlarımızı duyurduğumuz aylık basın bültenlerimizde tarım sektörünün ilimiz için bereketli seyrettiğini belirtmiştim. Kuru meyve ve mamulleri ihracatımız geçtiğimiz ay yüzde 140 oranında artış gösterdi. Leblebi de yoğunluğu Serinhisar ilçemizde üretilen, ilimizin bereket kaynaklarından biri. İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya ve Fas başta olmak üzere yaklaşık 40 ülkeye leblebi ihraç ediyoruz. Ülkemizin toplam 27,9 milyon dolar olan leblebi ihracatının yüzde 48’ini 13,3 milyon dolar ile ilimizden gerçekleştiriyoruz.” Leblebinin mutfağı Denizli hem üretimde hem de ihracatta söz sahibi İhracatta ülkemizde söz sahibi olduğumuz gibi üretim boyutunda da büyük bir kısmını üstlenerek Denizli’nin adeta leblebinin mutfağı olduğunun altını çizen Başkan Memişoğlu, “Oldukça popüler olan bir yemek yarışmasının ilimizde düzenlenen bölümünde leblebi çorbası tanıtıldı. Yani biz leblebiyi sadece çerez olarak değil, farklı tariflerle zenginleştirerek tüketicinin beğenisine sunuyor, iletişim ve tanıtım faaliyetlerini yürütüyoruz. Denizli İhracatçılar Birliği olarak katıldığımız yurt dışı pazarlama programlarında Denizli leblebisini götürüyoruz. Ziyaretçilere tadım alanlarında sunumunu yapıyoruz. Götürdüğümüz leblebiler hem sade hem de şekerleme olarak rengarenk görünümüyle fuarlarda ilgi odağı oluyor. Ayrıca, gıda sektörüne yönelik düzenlediğimiz URGE projemizde leblebi konusunda çalışmalar yürütüyor, dünya çapında bilinirliğinin artması adına faaliyetlerimizde yer veriyoruz. Leblebi denildiğinde akla Denizli’yi getiren, sürdürülebilir ve katma değerli ihracatıyla ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan, gerçekleştirdikleri üretimle sanayimizin gelişmesine ve ilimiz istihdamına destek olan tük sektör oyuncularımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Denizli’nin mor bereketi; Lavanta Haber

Denizli’nin mor bereketi; Lavanta

Katma değeri oldukça yüksek olan lavantadan elde edilen ürünler, günümüzde parfümeri, gıda, kozmetik, sağlık, aromaterapi, peyzaj gibi çok geniş alanda değerlendiriliyor. Verilere göre ülkemizde 2017 yılında 6 bin dekar lavanta ekimi gerçekleşirken 2022 yılında 47 bin dekar alanda lavanta üretimi yapıldı. Denizli’de de lavanta üretimi son yıllarda hız kazandı. 2023 yılı güncel verilerine göre Denizli’de 8,5 ton lavanta tescil işlemi gerçekleşti. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Lavanta, ilimiz için son yıllarda oldukça popülerlik kazanmış, katma değeri yüksek bir ürün. Uçucu yağ üretiminden tutun da demetli çiçeğe kadar birçok alanda kullanılan lavantanın bazı ilçelerimizde hasadı geçen hafta başladı. Lavanta, neredeyse 3000 yıl öncesinde yatıştırıcı, iyileştirici merhem ve hoş kokusuyla parfüm olarak kullanılmaya başlanmış. Öyle ki, Eski Mısır’da lavantanın mumyalama için kullanıldığı, Romalı askerlerin savaş yaralarını sarmak için yanlarına lavanta aldıkları biliniyor. Lavantanın kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu noktada dünya çapında büyük oranda talep gören lavanta, gıda, kozmetik, peyzaj ve tıp alanı gibi çok farklı sektörlerde kullanılıyor. 2015 yılına kadar yalnızca 3 ilimizde lavanta üretim alanı mevcutken, günümüzde 20’nin üzerinde ilimizde lavanta tarım alanı kaydı bulunuyor. Denizli de bunlardan biri ve son yıllarda üretim alanları ciddi bir şekilde arttı. Böylelikle lavanta, bölgemize istihdam olanağı da sağladı. Ayrıca giderek katma değeri yüksek önemli bir ürün haline geliyor” dedi. Lavanta, Denizli’nin ekoturizmini de canlandırıyor Katma değeri yüksek ticari bir ürün olmasının yanı sıra, lavanta üretiminin Denizli’nin ekoturizmini de canlandırdığını belirten Başkan Memişoğlu, “Lavanta bahçeleri, görsel cazibe merkezleri olarak yıllık bazda binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Aromatik ürün denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri olan Denizli’de lavanta için de ciddi bir potansiyel mevcut. Ayrıca lavanta ekim alanının genişletilmesi adına çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Denizli’nin sahip olduğu tecrübesi, bilgi birikimi ve coğrafi konumuyla lavanta ve lavanta içerikli ürün ihracatının da giderek katma değerli bir şekilde artacağına ve sürdürülebilir olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Denizli’nin hayvansal mamuller ihracatında yüzde 40’lık artış Haber

Denizli’nin hayvansal mamuller ihracatında yüzde 40’lık artış

En dikkat çeken sektörler arasında ihracatını yüzde 40 artırarak 190 milyon dolara taşıyan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yer aldı. Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Öncelikle, Denizli tarım sektöründe ülkemizin önemli oyuncularından biri konumunda. Alt sektörler bazında ise su ürünleri ve hayvansal mamuller fark oluşturuyor. 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 40 ihracat artışıyla dikkat çeken sektör ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz. 2022 yılında Denizli’den su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 82 ülkeye 190 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. 2021 yılında bu değer 135 milyon dolar seviyesindeydi. En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülkenin yüzde 25 oranla Irak, yüzde 21 oranla Hollanda, yüzde 5 oranla Almanya, yine yüzde 5 oranla Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 4 oranla Cezayir olduğunu görüyoruz. Alt ürün grupları bazında ihracat incelendiğinde en yüksek değerin 85 milyon dolar ile hayvansal ürünlerde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Sonrasında ise 60 milyon dolar ile su ürünleri grubu, 25 milyon dolar ile süt ürünleri grubu ve 20 milyon dolar ile şarküteri ürünleri grubu geliyor.” dedi. Türk menşeili ürünler, özellikle Avrupa’daki market raflarında yoğun ilgi görüyor Denizli’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Memişoğlu, “Günümüz toplumu özellikle protein tüketimine önem veriyor. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri arttıkça hayvansal protein tüketimleri de artıyor. Bu noktada, ülkemiz bulunduğu konum itibariyle oldukça avantajlı durumda. Ancak artan kuraklıkla birlikte su kaynaklarımızın ciddi oranda azaldığı ve sularımızın giderek kirlendiği de hepimizin bildiği bir gerçek. Bu çerçevede, sektör olarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda elimizi taşın altına koymalıyız. Denizlili ihracatçılarımızın bu konuda farkındalık düzeylerinin yüksek olduğunu biliyoruz. Öte yandan, önemle belirtmek istediğim bir diğer husus da ilimizin alabalık üretiminde ve ihracatında dünyada önemli bir yere sahip olduğu. Türk menşeili su ürünleri, özellikle Avrupa’daki market raflarında tüketiciler tarafından yoğun şekilde talep ediliyor. Avrupa’da restoranlarda kullanılan levrek ve çipura balıklarının yüzde 70’inden fazlası Türkiye’den tedarik ediliyor. Bunun da bir bölümü Denizli’den ihraç ediliyor. Yine hayvansal mamuller ve süt ürünleri grubunda dünyanın önemli tedarikçileri arasında yer alıyoruz. Su ürünleri ve hayvansal mamullerin Denizli ihracatında yıldız sektörler arasındaki yerini koruyarak yakaladığı bu güçlü ivmeyi daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.