TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Denizli

AGRONEWS - Denizli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denizli haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı Haber

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı

Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yeni bir başarıya imza attı. 2024-2025 sezonunun ilk yarısında ihracat yüzde 13 artarak 310 milyon dolara yükseldi. İhraç edilen Sultaniye üzümünün yüzde 90’ı ise Manisa’dan gerçekleştirildi. Üretim Düşse de İhracat Artışta Türkiye, hem üretim hem de ihracatta dünya lideri konumunda bulunduğu çekirdeksiz kuru üzümde başarılı bir sezon geçiriyor. Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 55 bin üretici tarafından üretilen kuru üzüm, 2024/25 sezonunun ilk yarısında 274 milyon dolardan 310 milyon dolara çıkarak yüzde 13’lük bir artış gösterdi. Rekolte geçtiğimiz sezona göre yüzde 32 düşmesine rağmen, ihracat fiyatlarının yükselmesi Türk üzümünün dünya pazarındaki önemini bir kez daha kanıtladı. Manisa Ticaret Borsası, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm için Avrupa Birliği coğrafi işaret alma sürecini sürdürüyor. Coğrafi işaret tescilinin tamamlanmasıyla yeni pazarlara açılma ve daha yüksek kazanç elde edilmesi hedefleniyor. İhracatın Büyük Kısmı Avrupa’ya Yapıldı 2024-25 sezonunun ilk yarısında Türkiye, 77 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. En büyük pazarlar Avrupa ülkeleri olurken, İngiltere yüzde 50’lik artışla zirvede kaldı. İngiltere’ye yapılan ihracat 59 milyon dolardan 88,5 milyon dolara çıktı. Hollanda’ya kuru üzüm ihracatı yüzde 10 artışla 40 milyon dolara ulaştı. İtalya, Türkiye’den çekirdeksiz kuru üzüm ithalatını yüzde 32 artırarak 31,3 milyon dolara çıkardı ve Almanya’yı geride bıraktı. Türkiye, 6 aylık dönemde 310 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, bunun yüzde 85’ini oluşturan 263 milyon dolarlık kısmı Avrupa ülkelerine yapıldı. Üzüm ihracatındaki bu yükseliş, sektörün geleceği için umut verici olarak değerlendiriliyor.

Denizli’de Alabalık Üretimi Hız Kesmeden Devam Ediyor Haber

Denizli’de Alabalık Üretimi Hız Kesmeden Devam Ediyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Çameli ilçesinin Elmalı ve Taşcılar mahallelerinde bulunan su ürünleri tesislerini ziyaret etti. Alabalık yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden biri olan bölgede, üretim süreçlerini yerinde inceleyen Vali Coşkun, sektördeki gelişmeler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili üreticilerle istişarelerde bulundu. Ziyarete, Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Heyet, ilk olarak Taşcılar Mahallesi'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı TKDK desteklerinden yararlanan bir su ürünleri tesisinde incelemelerde bulundu. Tesiste alabalık yumurtası sağımı yapılarak üretim süreci gözlemlendi. Yetkililer, sektörün mevcut durumu ve yatırımlarla nasıl daha verimli hale getirilebileceği üzerine değerlendirmelerde bulundu. Heyet, daha sonra Elmalı Mahallesi’nde köy kahvehanesinde düzenlenen toplantıya katılarak üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda, alabalık yetiştiriciliği yapan çiftçilerle sektörün geleceği, karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Denizli genelinde faaliyet gösteren 101 su ürünleri yetiştiriciliği tesisinde yıllık 2 bin 200 ton porsiyonluk alabalık üretildiğini belirten Vali Coşkun, sektördeki ihracatın 17 milyon doları aştığını vurguladı. Çameli ilçesinin su ürünleri üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini ifade eden Coşkun, yetiştiricilere bereketli bir sezon diledi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ise, "İlimizin su ürünleri lokomotifi olan Çameli İlçesi’nde sektör paydaşlarıyla birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ülkemiz ve şehrimiz için önemli bir katma değeri olan su ürünleri sektörünün her geçen gün teknolojik altyapısı ve ekonomik değerinin yükselmesi hepimizi memnun etmektedir. Su ürünleri kaynaklarımızı korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Aynı zamanda, su ürünleri yetiştiriciliğini ve ticaretini geliştirmek adına da var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüzün değerli paydaşlarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haber

"Tarımda Modernleşme Olmazsa Tarlalar Boş Kalacak"

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye’de tarımsal istihdamın son yıllarda ciddi şekilde azaldığını ve çiftçilerin desteklenmemesi halinde tarım sektörünün büyük bir krize sürükleneceğini söyledi. Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, tarım politikalarının yıllardır ihmal edildiğini belirten Ün, çiftçilerin artan maliyetler ve düşük kazançlar nedeniyle üretimden çekildiğini ifade etti. "Tarım, Geleneksel Yöntemlerle Ayakta Kalmaz" Milletvekili Ün, 2004-2024 yılları arasında işlenen tarım arazilerinin yüzde 9 oranında azaldığını, 10 yıl önce yüzde 20,3 olan tarımsal istihdam oranının bugün yüzde 14,8’e gerilediğini söyledi. Tarım sektörünün cazip hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ün, "Gençler neden tarımla uğraşmak istemiyor? Çünkü emek yüksek, kazanç düşük. Tarım, geleneksel yöntemlerle ayakta kalamaz. Yapay zekâ destekli üretim modellerine geçilmezse tarımı sürdürecek insan kalmayacak" dedi. "Tarım Ar-Ge’ye Ayrılan Bütçe Yetersiz" Türkiye’de tarımın desteklenmesi için yeterli bütçe ayrılmadığını belirten Ün, "Geçtiğimiz yıl bütçeden tarıma 91 milyar 465 milyon lira ayrıldı. Ancak bunun sadece yüzde 6’sı kırsal kalkınmaya, binde 8’i yani 752 milyon lirası Ar-Ge çalışmalarına yönlendirildi. Oysa sadece Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi 2015 yılında tarım Ar-Ge’sine 550 milyon dolar ayırmıştı. Bizim tarım araştırmalarına ayırdığımız bütçe, onların 27’de biri kadar" diye konuştu. "Pestisit Kullanımı Tarım Arazilerini Yok Ediyor" Milletvekili Ün, tarım ürünlerinde pestisit ve aflatoksin oranlarının güvenilir limitleri aşması nedeniyle birçok ürünün gümrüklerden geri döndüğünü vurgulayarak, "Denetime giren ihraç ürünlerinde bile bu sorun yaşanırken, iç piyasadaki ürünlerin durumu endişe verici. Pestisit kullanımı kontrolsüz şekilde devam ederse, tarım arazileri hızla verimsiz hale gelecek. Tarım sadece tarlada değil, zihniyet olarak da öldürülüyor" ifadelerini kullandı.

Denizli Tarım Fuarı Açıldı: Bölgesel Fuar Merkezi Olma Yolunda Haber

Denizli Tarım Fuarı Açıldı: Bölgesel Fuar Merkezi Olma Yolunda

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, Denizli’yi bölgesel bir fuar merkezi haline getirme hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Denizli Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı’nın 20’ncisi, EGS Park Fuar Alanı’nda kapılarını açtı. "Fuar Sayısını Artırmak Önceliğimiz" Fuarda açıklamalarda bulunan DTO Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, Denizli'nin tarım sektöründeki önemine dikkat çekerek, "23 bine yakın üyesiyle şehrin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Denizli Ticaret Odamız, fuarların sayısını artırmaya büyük önem veriyor. Göreve geldiğimizden bu yana bu yöndeki çalışmalara her türlü desteği sağlıyoruz" dedi. 19-23 Şubat tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak fuarın açılışına, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve sektör temsilcileri katıldı. Denizli, Tarımda Gücünü Gösteriyor Denizli’nin 76 ülkeye 70 çeşit tarım ürünü ihraç ettiğini belirten Aracı, "Şehrimizdeki fuar sayısını ve üyelerimizin katıldığı organizasyonları artırmayı başardık. 103 su ürünleri tesisimizle, denizi olmayan bir şehir olarak denizi olan ülkelere balık ihraç ediyoruz. Ayrıca kekik ve leblebi gibi ürünlerde Türkiye’nin ihtiyacının neredeyse tamamını karşılıyoruz. Tarımdan elde ettiğimiz gayrisafi gelir, son 20 yılda 45 kat arttı" diye konuştu. "Türkiye, Çiftçilerin Ülkesidir" DTO’ya üye 94 firmanın fuarda stant açtığını belirten Aracı, "Üretimin yılmaz neferleri Denizli’de buluştu. Ege Tarım Fuarı, üreticileri ve firmaları bir araya getirerek büyük bir iş birliği fırsatı sundu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, ‘Memleketimiz, çiftçilerin ve askerlerin memleketidir.’ Biz de üreticilerimizin yanındayız" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek fuardaki stantları ziyaret etti. Firmalar, katılımcılara ürünleri hakkında bilgi verirken, organizasyonun sektör için önemli bir buluşma noktası olduğu vurgulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.