TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Deprem Sonrası

AGRONEWS - Deprem Sonrası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deprem Sonrası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremzede mandalina üreticisine Hatay Valisi’nden destek Haber

Depremzede mandalina üreticisine Hatay Valisi’nden destek

Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen ve ürün rekoltesinin yüksek olmasından dolayı tarla fiyatı 2 TL’ye kadar düşen mandalinada Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın girişimleriyle üretici ve zincir marketler arasındaki komisyoncular ortadan kaldırıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkım yaptığı Hatay’da asrın felaketinin yaraları sarılıyor. Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen mandalinada bu yıl rekolte beklenenin üstüne çıktı. Hasadın başlamasıyla birlikte mandalina fiyatı tarlada 2 TL’ye kadar düştü. Birçok üründe araya komisyoncuların girmesiyle tarla fiyatıyla market fiyatında yaşanan fiyat farkı mandalinayı da vurdu. Büyükşehirlerde mandalina fiyatı 20 TL’ye kadar çıkarken, bu durumdan en olumsuz etkilenen de üreticiler oldu. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, çiftçinin ürününün direkt zincir marketlere ulaşabilmesi amacıyla devreye girdi ve çeşitli temaslar sonrası çiftçinin yüzünü güldürdü. Yüksek fiyatlar nedeniyle dalda çürümeye bırakılan mandalinalar, yeniden hasat edilmeye başlandı. Depremzede üreticiler, Vali Masatlı’ya teşekkürlerini dile getirdiler. Dalda kalan mandalina için Vali Masatlı’nın devreye girdiğini belirten üretici Sefer Mansuroğlu, "Dalda kalan mandalina için Hatay Valimiz Mustafa Masatlı müşteri gönderiyor. Biz de burada o müşterilere cevap veriyoruz, kesiyoruz ve kendilerine veriyoruz. Allah razı olsun bir nebze de olsa katkı oluyor. Umarım bu satışın sürekliliği olur. Mandalinayı alacak müşteriyi de bulamıyoruz ama işte sayın valimizden Allah razı olsun bize müşteri buldu. Şu an günlük bir araba mandalina gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Balıkçılar Pazarı yeni yerinde vatandaşları bekliyor Haber

Balıkçılar Pazarı yeni yerinde vatandaşları bekliyor

6 Şubat depremlerinde iş yerlerini kaybeden Malatya balıkçıları, Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen yeni yerlerinde müşterilerini bekliyor. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ciddi hasar gören Malatya’da esnafların ve vatandaşların yaraları sarılmaya devam ediyor. Yaşanan depremlerden sonra şehrin ticari kalbinin attığı şehir merkezindeki esnafların sorunları Büyükşehir Belediyesi tarafından bir bir çözüme kavuşturuluyor. Yıkılan eski adliye binası kapalı otoparkında Malatyalılara hizmet vermeye başlayan balıkçı esnafı müşterilerini beklemeye koyuldu. Yeni yerin kendilerine tahsisi sağlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a teşekkür eden balıkçı esnaflarından Hüseyin Acer, “6 Şubat depreminde iş yerimiz yıkıldı, Malatya’mız terk etmedim, yeninden müşterilerimize hizmet sunmaya devam ediyorum. Emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi. Balık sezonunda fiyatların uygun olduğunu da söyleyen Acer, Karadeniz somon kilosu 170 TL, hamsi 120 TL. Tüm Malatyalıları yeni yerimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Esnaflardan Murat Hasçelik ise, “Balıkçı esnafı olarak müşterileriniz bekliyoruz. Taze balıklarımız her zaman mevcuttur. Deprem sonrası yeniden tezgâhlarımız açık yine bir arayayız emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Depremzede balıkçılar ve su ürünleri yetiştiricileri desteklenecek Haber

Depremzede balıkçılar ve su ürünleri yetiştiricileri desteklenecek

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde deniz ve iç sularda avcılık yapan balıkçı gemisi sahipleri, gerçekleştiremedikleri avcılık faaliyetinden dolayı oluşan gelir kayıplarını karşılamak ve avcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini temin etmek üzere desteklenecek. Adana ve Hatay'a kayıtlı ve 6 Şubat ve öncesi itibarıyla geçerli su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip olan, denizde faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamına gemi başına, 6 Şubat 2023 ve 31 Aralık 2023 tarihleri arasında bir defaya mahsus olmak üzere destekleme ödemesi yapılacak. Boy grubuna göre, 0-4,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 5 bin lira, Hatay'da 10 bin lira, 5-9,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 7 bin 500 lira, Hatay'da 15 bin lira, 10-11,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 10 bin lira, Hatay'da 20 bin lira, 12-14,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 15 bin lira, Hatay'da 30 bin lira destek verilecek. Gemi başına destek miktarı, 15-19,99 metre uzunluğundaki balıkçılık gemileri için Adana'da 20 bin lira, Hatay'da 40 bin lira, 20-29,99 metre balıkçı gemileri için Adana'da 25 bin lira, Hatay'da 50 bin lira, 30 metre ve üstü balıkçı gemileri için ise Adana'da 30 bin lira, Hatay'da 60 bin lira olacak. Afet bölgesi ilan edilen illerden Adana, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'ya kayıtlı, 6 Şubat ve öncesi itibarıyla geçerli ruhsat tezkeresine sahip iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemileri için de destek ödemesi yapılacak. Buna göre, gemi başına destek tutarı, 0-4,99 metre balıkçı gemileri için 3 bin 500 lira, 5-7,99 metre balıkçı gemileri için 4 bin 250 lira, 8-9,99 metre balıkçı gemileri için 5 bin 250 lira, 10-11,99 metre balıkçı gemileri için 6 bin lira olarak belirlendi. Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerine verilecek destek Diğer kararla da 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde üretim tesisleri zarar gören su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak üzere desteklenmelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Bu kapsamda, söz konusu illerde il-ilçe tarım müdürlüklerince hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış üretim tesisleri zarar gören ve 6 Şubat tarihi veya öncesinde Su Ürünleri Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olup yetiştiricilik belgesine sahip olan su ürünleri yetiştiricilerine, 6 Şubat 2023 -31 Aralık 2023 tarihlerinde bir defaya mahsus olmak üzere destekleme ödemesi yapılacak. İşletmelere, adet başına 0,2 lira balık yumurtası yardımı, adet başına 1 lira yavru balık yardımı, kilogram başına 30 lira porsiyon balık yardımı, adet başına 250 lira anaç balık yardımı yapılacak. İşletmenin desteklen faydalanabileceği miktarın hesaplanmasında hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınan miktarlar dikkate alınacak. Kararlar, 6 Şubat'tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.