TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Devlet Su Işleri

AGRONEWS - Devlet Su Işleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Devlet Su Işleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DSİ daha tasarruflu sulama için projeleri hayata geçiriyor Haber

DSİ daha tasarruflu sulama için projeleri hayata geçiriyor

Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata geçirilmekte olan Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projeleri çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini açıklayan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “İnşa ettiğimiz depolama tesisleri ile çiftçilerimize sulama suyu sağlarken çiftçilerimizin bu suya rahatça ulaşmasını sağlayacak modern ve sürdürülebilir projeleri de hayata geçiriyoruz” dedi. Proje İle yüzde 25’den yüzde 100’e kadar verim artışı hedefleniyor Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Balta; “Adana Ceyhan Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 33 mahallede toplam 318 bin 460 dekar alan, Adana Ceyhan Ovası 2. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 28 mahallede toplam 288 bin 170 dekar alan ve Adana Ceyhan Ovası 3. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 29 mahallede toplam 295 bin 930 dekar alanda tarım arazilerini daha verimli hale getirmek için çalışmalar başlamıştır. Toplamda 90 farklı mahalledeki 902 bin 560 dekar arazinin faydalanacağı bu projeler kapsamında; tarla içi kapalı drenaj çalışmaları, açık drenaj kanalları ve diğer su yollarının temizlenmesi ve derinleştirilmesi, kavşut, menfez yapılarının yapılması, arazide kaba tesviye yapılması, lateral ve kollektor borularda yıkama (temizlik) ve onarım işleri vatandaşlarımızdan hiçbir ücret alınmaksızın gerçekleştirilecektir" diye konuştu. Projeler çerçevesinde öncelikli olarak 60 bin metre drenaj kanalı temizliği yapıldığını ifade eden Balta; “Çalışmaların tamamlanmasıyla; ekilemeyen arazilerinin ekilebilir duruma getirilerek ekonomiye kazandırılmasını, düşük verim alınarak üretim yapılan yerlerde ise %25’den 0’e kadar verim artışı sağlanmasını hedeflemekteyiz. Bu kapsamda aynı anda farklı noktalarda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toprağının kıymetini bilen, emeği ve alın teriyle milli ekonomimize güç veren tüm çiftçilerimize kolaylıklar diliyor, her zaman yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyorum” ifadelerini kullandı.

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak Haber

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Bergama’ya 2 baraj birden Son 21 yılda Kuzey İzmir’in kalbi Bergama’ya 6 Baraj (Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar) ve 2 gölet (Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar) inşa eden DSİ Genel Müdürlüğü Seklik ve Kırcalar Barajlarını da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8’e yükseltmeye hazırlanıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi. Seklik tamamlanıyor, Kırcalar yolda Seklik Barajı’nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024’ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kırcalar Barajı’nda da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ”Bergama’nın 8. barajı olacak Kırcalar Barajı’nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin m3’lük gövde dolgusunun yüzde 60’ı da bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kırcalar Barajı’nın gövdesinin temelden yüksekliğinin 33 metre olarak; “Kil Çekirdekli Kaya Dolgu” tipinde projelendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 1,8 milyon metreküp su tutulacağını hatırlattı. Kırcalar Barajı’nın Bakırçay Havzasında 3 bin 10 dekar araziye can suyu vereceğini söyledi. Sulama şebekesi inşaatının da barajla eş güdümlü olarak aynı anda devam ettiğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, şu ana kadar 4 bin 300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti. Hedeflerinin projeyi 2024 yaz sulama sezonuna yetiştirmek olduğunun bilgisini verdi. Üreticiye 15 milyon lira ek gelir Bergama Kırcalar Mahallesi’nin 1 km kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan baraj, 3 bin 10 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacak. Proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek, bölgedeki verim artacak. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman İzmir Bergamalı üreticiler 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacak.

Manisa Gördes'te suyla buluşan topraklarda çeşit arttı Haber

Manisa Gördes'te suyla buluşan topraklarda çeşit arttı

Geçmişte tütün ve hububat üretiminin yaygın olduğu ilçede tarımdan yeteri kadar gelir elde edemeyen birçok aile, büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Bölgede sulu tarıma geçilmesi için DSİ tarafından 2013'te Doğanpınar, 2014'te Güneşli, 2022'de de Karayağcı barajları inşa edildi. Suyla buluşan topraklarda gelir getirici ürünler yetiştiren üreticiler, birim alandan daha yüksek gelir elde etme imkanı buldu. Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl öncesine kadar bölgede sulu tarım yapılamadığını söyledi. Bu dönemde çiftçi için tek su kaynağı olan Kum Çayı'nın mevsimsel nedenlerle yaz aylarında kuruduğunu belirten Koç, şunları ifade etti: "Barajlar devreye girdikten sonra 25-30 bin dekar alan şu anda sulanır durumda. Bu durum hem ürün gamımızı genişletti hem de çiftçimizin gelirini artıran bir faktör oldu. Gördes'te sulu tarıma geçilmeden önce çiftçilerimiz yüzde 90 susuz tarım yapardı. Bu da çiftçilerimize para kazandırmadığı için köyden büyük kentlere göç oldu. Sulu tarımdan sonra, su ile çiftçi buluştuktan sonra çiftçi yoğun bir şekilde üretime geçti. Çiftçi gelirini sulu tarım yapılan yerlerde üçe, dörde katlamış durumda. Şu anda sulu tarımla birlikte ürün gamımız 3-4 kat arttı. Jalapeno biberi, kornişon üretimi gelişti, Türkiye'nin kornişon üretiminin yüzde 15'i Gördes'te yapılmakta. Bunun yanında salçalık domates ve kapya biber üretimi yaygınlaşıyor." Kürekçi Mahallesi'nde yaşayan Hüseyin İlhan, ilçenin ürün çeşitliliğinde büyük bir değişim yaşandığını dile getirerek, "Eskiden tütün üzerinden geçim sağlanırdı, şimdi kornişon, Jalapeno biberi ve kapya üretiminden para kazanıyoruz." dedi. Nazife Eşer de bölgeye modern sulama imkanının kazandırılmasıyla tarımsal üretime ilginin arttığını belirterek, "Baraj yapıldı, bu tarafa su geldiğinde daha fazla üretim yapılmaya başlandı. Bu bölgede herkes geçimini bu işten sağlıyor, barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle daha fazla çoğaldı." diye konuştu.

Ön ödemeli sayaç tarımsal sulamada verimliliği artıracak Haber

Ön ödemeli sayaç tarımsal sulamada verimliliği artıracak

DSİ'den yapılan açıklamaya göre, Kurum, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için çalışıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki İzmir, Manisa ve Uşak'ta devam eden revizyon çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlayacağını ifade ederek, yeni sistem ile suyun daha verimli kullanılacağını hem üreticinin hem de Türkiye'nin kazanacağını belirtti. Balta, projenin 37 sulama sahasını kapsadığını ve toplam 3 bin 161 ön ödemeli elektronik sayacın sulamalara monte edileceğini belirterek, "Proje kapsamında Uşak'ta 1205, Manisa'da 519, İzmir'de ise 1437 ön ödemeli elektronik sayacı sistemimize dahil ediyoruz. Bu kapsamda 3 bin 794 hidrat imalatı da yapıyoruz. Hedefimiz, proje kapsamındaki tüm sulama sahasında gelecek yıl ön ödemeli elektronik sayaçları kullanmak." değerlendirmesinde bulundu. Su tüketiminde yüzde 40'a varan tasarruf hedefleniyor İşletmelerdeki Borulu Sulamalara Sayaç Takılması Projesi'yle söz konusu illerde toplam 400 bin 533 dekar arazideki sulama sistemleri değişecek. Yeni sistemde üretici, elindeki karta önceden birliklerden ya da belirlenen noktalardan yükleme yaptıracak. Ardından da o kartı sayaca okutup arazisini sulayacak. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi ve su verimliliğinin artırılmasına yönelik proje sayesinde su tüketiminde yüzde 40'a varan tasarruf hedefleniyor.

Çavdarhisar Kocaçay’da ıslah çalışmaları tamamlandı Haber

Çavdarhisar Kocaçay’da ıslah çalışmaları tamamlandı

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Kocaçay’da ıslah çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kütahya Çavdarhisar Kaymakamlığı talebine istinaden ilçe merkezinden geçen Kocaçay üzerinde ve drenaj kanallarında idari imkanlarla 4,5 ay süren makinalı çalışma yapıldığını açıkladı. Kütahya Çavdarhisar İlçe Merkezinde bulunan kurutma kanalı ve Kocaçay deresi yatakları ıslah edilerek taşkın riskinin azaltıldığını belirten Mehmet Akif Balta, “İş çerçevesinde envantere yeni giren iş makinalarının da kullanımıyla 49 bin metreküp kanal kazısı ve 2 bin metre servis yolu yapılmıştır. Çavdarhisar ilçesinin turizm bölgesi olması açısından kurutma kanalı ve Kocaçay deresinde uzun yıllar boyunca oluşan ağaçlanma ve rüsubat birikimi temizlenerek çevre düzenlemesi sağlanmıştır. Yapılan çalışma ile 5 bin 100 metre dere ıslah edilerek ilçe merkezi yerleşim alanları, bölgede bulunan sit alanları ve 700 dekarlık tarım arazileri taşkından korunmuş, haşere sinek ve benzeri mücadelesine katkı sağlanmıştır’ dedi. Müdür Balta,” Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Kütahya’da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak baraj, gölet ve sulama tesislerinin yanı sıra ıslah çalışmalarıyla da çiftçilerimizi desteklemeye, vatandaşlarımızı taşkınların vereceği zararlardan korumaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ekilmeyen tarlalar barajla bereketlendi Haber

Ekilmeyen tarlalar barajla bereketlendi

Bir zamanlar boş bırakılan ya da tütün ekimi yapılan tarlalarda sulamayla birlikte geliri yüksek ürünler ekilmeye başlandı. Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Güneşli ve Doğanpınar mahallelerinde DSİ tarafından devreye sokulan sulama barajları bölge halkına can suyu oldu. Kırsal mahallelerde yıllarca boş kalan ya da arpa, buğday ekilebilen araziler, Güneşli Barajı ve Doğanpınar Göleti’nin yapılmasıyla suya kavuştu. Damlama sulama sistemiyle boş araziler tarıma kazandırılırken, bölge halkı da gelir getirici ürünlere yöneldi. Kornişon, biber ve domates ekiminin yaygınlaştığı kırsal mahallelerde barajlar sayesinde hem verimi hem de ürün çeşitliliğini artıran üreticiler ihracata başladı. Sulanamayan 12 bin dekarın üzerindeki alanda üretim yapılan bölgede s salatalıklar 16-17 liradan üreticiden satın alınıyor ve genellikle firmalar tarafından yurt dışına ihraç ediliyor. “Damlama sulamaya geçmemiz burada üretimi arttırdı” Barajlarla beraber hem üretimin arttığını hem de gelir getirici ürünler ekildiğini söyleyen çiftçilerden Murat Peker, “Biz burada jelapone biber, turşuluk salatalık, muz biberi, bir de mazımak adı verilen pizza biberlerini üretiyoruz. Buradan biberleri alıp kurumsal firmalara veriyoruz. Kurumsal firmalara buradan topladığımız mahsulleri devrediyoruz. Günlük 70 kişi çalıştırıyoruz. Güneşli ve Doğanpınar barajlarıyla damlama sulamaya geçmemiz burada üretimi arttırdı. Gelir seviyesi de bununla beraber gelişti. Önceden sadece tütün, buğday ekiliyordu. Artık biber çeşitleri sulamayla üretilebiliyor. Ayrıca ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Buradan ihracata giden ürünler oluyor. Bütün firmalar da buradan alım yapıyor. El emeğiyle para kazanıyoruz. 4 aydan beri gece gündüz çalışarak bu ürünü bu hale getiriyoruz. Bize ne kadar destek olunursa o kadar çok mutlu oluyoruz” dedi. “Barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle çiftçilik çoğaldı” Bölge halkının tarıma yönelmesiyle beraber kadın üreticiler de aktif rol oynamaya başladı. Kadın üretici olarak bölgede gelir getirici ürünler yetiştiren Nazife Eşer, “Evlenmeden önce ailemle de çiftçilik yapıyordum. Evlendikten sonra da devam ettik. 6 yıldır evliyim, 6 yıldır tek başıma çiftçilik yapıyorum. Baraj yapılınca bu taraflara daha çok su geldi ve herkes çiftçiliğe yöneldi. Bu bölgede herkes çiftçilikle geçimini sağlıyor. Barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle çiftçilik çoğaldı. Daha önceden tütün vardı. Baraj olunca salatalık ekmeye başladık. Güneşli’de salatalık ekimi azdı, barajın gelmesiyle daha çok kişi yöneldi” dedi. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarım işçilerini unutmadı Üretimin artmasıyla beraber bölgede tarım işçilerine de istihdam kaynağı oluştu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Onur Pabuççuoğlu, şube müdürleri ve mahalle muhtarları ile birlikte Gördes’e giderek Güneşli, Evciler ve Doğanpınar mahallelerinde koruyucu ekipmanları tarım işçilerine teslim etti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını ileten Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, tarım sektörünün öneminden bahsederek, Başkan Cengiz Ergün önderliğinde tarım sektörünü ve tarım işçilerini desteklemeye devam edeceklerini belirtti. “Üretimi kolaylaştırmak, üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz” Tarım sektörünün en önemli kesimi olan tarım işçilerine destek olacaklarını söyleyen Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta, “Bu bölgede üreticilerimizi ziyaret ediyoruz. Geçmiş dönemlerde biz küçük çiftçilerine yönelik girdi bazında, makine ekipman, sulama ekipmanları desteklerimiz oluyordu. Fakat tarım sektörünün en önemli kesimini unuttuğumuzu farkına vardık. Yoğun emek isteyen bir sektör tarım. Sabahtan beri arazide geziyoruz. Gece-gündüz, güneşin, yağmurun, soğuğun altında doğayla mücadele ederek alın teri dökülüyor. Bu işçilerimizin bu faaliyeti yürütürken bir takım koruyucu ekipmanlara da ihtiyacı olduğu noktasından projemizi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’e sunduk. Başkan bey de geçen hafta bizzat sabahın 7’sinde bizzat tarlaya girerek çalışmaya başladı. Bugün Gördes’teyiz. Akşam 23.00’e kadar tütün kırımında çalışan çiftçi arkadaşlarımızı da ziyaret edeceğiz. Bu ziyaretlerimizde işçi arkadaşlarımızın çalışırken ihtiyaç duyduğu koruyucu ekipman desteğini sağlayacağız. Tarımda yoğun emek ve yoğun iş gücü var. Burada koruyucu ekipmanlarla beraber üretimi kolaylaştırmak, üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz. Onların tarlada çalışmaları, üretmeleri bizim gıda güvenliğimiz açısından önemli. Bunun için de yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesinden üreticiye tarımsal destek Haber

Mersin Büyükşehir Belediyesinden üreticiye tarımsal destek

Belediye Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından kentin merkezinden kırsala çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen tarımsal ürün dağıtım töreninin yeni adresinin Akdeniz ilçesi olduğu ifade edildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticiye destek olmaya devam ediyor. Akdeniz ilçesinde gerçekleştirilen törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, havaların çok sıcak geçtiğini belirterek, bu yüzden barajlarda bir buharlaşmanın olduğunu söyledi. Geçen kış ayının da kurak geçtiğini belirten Seçer, Toroslar’ın tepelerine yeteri kadar karın yağmadığını ifade etti. Mersin’in ihtiyacı olan suyu karşılayabilecek bir barajın olduğunu hatırlatan Seçer, Pamukluk Barajı’na yapılacak isale hattı ve arıtma tesisi ile birçok sorunun halledilebileceğinin altını çizerek, “Mersin’in yeni bir su kaynağına ihtiyacı var. Bu kaynak da Pamukluk Barajı. Şu anda barajda su var. Bizim emniyet supabımız niteliğinde bir depo görevi görüyor. Biz Berdan Barajı’ndan suyu ise elektrik enerjisiyle basıyoruz. MESKİ’nin elektrik faturası yılda 1 milyar TL’nin üzerinde. Ancak Pamukluk Barajı’na bir isale hattı ve bir içme suyu arıtma tesisi yaptığımız noktada artık Mersin’e suyu cazibe yoluyla alacağız. Yani elektrik enerjisi harcamayacağız. Faturalarınız daha ucuz su bedeli ile gelecek” dedi. Pamukluk Barajı için önceki dönemlerde Devlet Su İşleri (DSİ) ile bir protokol yapıldığını ancak DSİ tarafından şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını söyleyen Seçer, “Bunu siyaset meselesi ya da bir polemik meselesi yapmayalım. DSİ bir hazırlık içerisinde. ‘Biz o protokolü unutalım, isale hattını yapalım, MESKİ de arıtma tesisini yapsın’ diyor. Biz de şu anda herhangi bir finansman imkanımız olmadığı halde özellikle Avrupa Birliği fonları ve diğer yabancı fonlardan İller Bankası aracılığıyla faydalanma umuduyla bunu kabul ediyoruz ve bunun yapımı için zaten proje çalışmalarımız başladı” şeklinde konuştu. Seçer, suyun içme suyu olarak önemli olmasının yanı sıra tarımsal üretim ve hayvancılık için de hayati önem arz ettiğine değinerek, vatandaşları su kullanımı konusunda uyardı. Seçer, “Bir damla suyun önemi var. Vatandaşlarımın suyu heba etmemelerini istiyorum. Gereksiz yere, bahçe sulamak için MESKİ’nin suyunu kullanmasınlar. MESKİ’nin görevi öncelikli olarak köy yerinde vatandaşların temiz içme suyunu karşılamaktır, sulama suyunun temini değildir” ifadelerini kullandı. “Dağıtımlarda adaletli olduğumuzdan eminim, hiçbir endişem yok” 2023 yılı içerisinde toplam 100 kilometre sulama borusu desteği vereceklerini ve şimdiye kadar bunun 52 kilometresini üreticiye teslim ettiklerini söyleyen Seçer, “Bu yılla beraber 262 kilometreye erişmiş olacağız. Verimli, kaliteli, pazar değeri yüksek ürünler üretmek için su önemli. Bizim de üreticimize katkımız olsun istiyoruz. Bunu da proje çerçevesinde kooperatifler eliyle yapıyoruz. 4 yıllık görevim boyunca dağıttığımız hayvan, alet-ekipman, su borusu ile ilgili belediye başkanı olarak yetkili daire başkanına telefonu kaldırıp ‘Şu adama, şu birliğe, şu köye, şu vatandaşa, 500 metre boru verin, 25 tane hayvan verin’ gibi bir talimatım asla olmamıştır. Ama şunu da söylemişimdir. ‘Eğer ki adaletten saparsanız, bana söz getirirseniz iki elim yakanızdadır’. Bu dağıtımlarda adaletli olduğumuzdan eminim, hiçbir endişem yok” diye konuştu. Gıdanın ve dolayısıyla tarımsal üretimin öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Seçer, “Gıda olmasa yaşayamayız. Türkiye’de tarım hep önemliydi çünkü toprakları verimli, çünkü toplum tarım toplumu, çiftçi toplumu. Mersin de böyle. Mersin dediğinde kıl keçisi, portakal, sera, sebze akla gelir. Tartıda ağır olup pahada hafif gibi görünen bu üretim, Mersin’deki huzurumuz demektir” dedi. Tarımın ekonomik getirisinin yanı sıra sosyal bir yönünün de olduğuna değinen Seçer, tarımın olmamasının işsiz insan sayısının artmasına neden olacağını söyledi. Tarımı aileden öğrendiğini ifade eden Seçer, “Ben tarımcı bir belediye başkanıyım. Vekilimin söylediği gibi sonradan olma değil, anadan doğma çiftçi bir adamım. Toprağı, kültivatörü, su motorunu biliyoruz, üzümü de, portakalı da, keçiyi de, koyunu da biliyoruz. Burada işler güzel. Çünkü üreticiyle aynı dili konuşabiliriz. Ben üreticiyi anlayabilirim. Göreve geldiğimiz günden bu yana tarım bizim için öncelikli. Sadece bizim yönetim anlayışımızdan kaynaklı tarıma destek veriyoruz. Ya da fide-fidan, alet ekipman, koyun-keçi ya da yem dağıtımı aklınıza ne gelirse yaptığımızın her biri görev değil, destektir” diye konuştu. Bugüne kadar 4 bin 500 hayvan dağıtımı yaptıklarını vurgulayan Seçer, “Bu yıl da 60 üreticiye bin 500 hayvan daha vereceğiz ve 6 bin hayvan dağıtmış olacağız. Hayvanlarımız da yavruluyor, yavruladıkça bize iade ediliyor. Biz bunları emanet veriyoruz üreticilerimize. Onlar bize emanet edecek, biz yeni üreticilere vereceğiz. Bu çark böyle dönecek. Beş yıl sonra artık hayvana para vermeyeceğiz. Bu yıl bin 500 hayvanın 1200’ünü çiftliklerden aldık, sadece 300 hayvanı bedelini ödeyerek aldık. Yemi bizden, ilacı bizden, veteriner hizmetleri sağ olsun odamızdan. Hayvan seçiminde de birliğin katkısı var. Bunları hep beraber yapıyoruz. Türkiye’de model olabilecek bir proje olarak görüyorum” ifadelerini kullandı. Tarım arazisine verdiği desteklerle Tarsus ilçesinde üretimin devam ettiğini belirten Cinköy Mahallesi Muhtarı İsmail Kıvrak, “Başkanımızın Tarsuslu olmasından ve belediyenin hizmet vermesinden dolayı gururluyuz. Köyümüze sulama borusu desteği verildi. Tarım arazilerinde bütün yollarımız mucurlandı. Köyümüzdeki kadınlarımız da üretim yapsın diye pekmez makinesi desteği sağladık. Bu destekler sayesinde üretim yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.