TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Diyarbakır

AGRONEWS - Diyarbakır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Diyarbakır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Diyarbakır’da Çiftçiler İçin 76 Milyon TL’lik Destek Haber

Diyarbakır’da Çiftçiler İçin 76 Milyon TL’lik Destek

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen projeler, 6 bin 500 çiftçinin üretimine katkı sağladı. Projelerin toplam maliyetinin 76 milyon TL olduğu açıklanırken, çalışmaların odak noktasında su kaynaklarının verimli kullanımı, susuz arazilerin sulanması ve kırsal ekonominin canlandırılması yer aldı. DOĞA DOSTU SULAMA KANALLARI Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Velat Özer, projeler kapsamında GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile iş birliği yapıldığını belirtti. Bu kapsamda, 40 kilometrelik açık ve kapalı sulama kanalları inşa edildi. Özellikle kırsal alanda bin 500 çiftçi bu kanallardan yararlandı. Özer, projelerin çevre dostu bir anlayışla yürütüldüğünü vurgulayarak, "Bu kanalları yaparken, doğadaki canlıları da düşündük. Dünyada yaşanan iklim krizi ve gıda krizi göz önünde bulundurularak, doğal dengeyi korumak adına kaynak sularından faydalandık" dedi. YEREL EKONOMİYE VE KÖY YAŞAMINA DESTEK Projelerin yerel ekonomiyi güçlendirmekle kalmayıp, kırsalda yaşayan yurttaşların köylerine dönmesini teşvik etmeyi amaçladığını ifade eden Özer, 2025 yılı için daha fazla hizmet sunmayı planladıklarını belirtti. Özer, çiftçilerle birlikte aracısız üretim süreçlerini hayata geçirmeyi amaçladıklarını açıkladı. Hedeflerinin, kırsaldaki üretimi artırarak yerel ekonomiyi desteklerken tarımsal sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu ekledi. 76 MİLYON TL’LİK YATIRIM 76 milyon TL bütçeyle gerçekleştirilen projelerle, Diyarbakır’da tarımsal üretimin artırılması ve kırsal alanların kalkınması hedefleniyor. Özer, projelerin kırsal kalkınmayı destekleyerek bölge halkına daha iyi yaşam koşulları sunacağını dile getirdi.

Diyarbakır’da 20 Km’lik Sulama Kanalı Tamamlandı Haber

Diyarbakır’da 20 Km’lik Sulama Kanalı Tamamlandı

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla Kocaköy, Dicle ve Ergani ilçelerinde 20 kilometrelik sulama kanalları inşa edildi. Bu projeyle birlikte 6 bin 680 dönüm tarım arazisi suya kavuşurken, 983 çiftçi verimli üretim imkanına sahip olacak. Tarımsal üretim ve hayvancılığı desteklemek için Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nca başlatılan projeler kapsamında, suyun etkin kullanılması ve susuz tarlaların suyla buluşturulması amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle protokol imzalandı. KAYNAĞINDAN VERİMLİLİĞE PROJESİ Kocaköy, Dicle ve Ergani Sulama Projesi (Kaynağından Verimliliğe 2. Kısım) dahilinde çeşitli mahallerde açık ve kapalı kanal çalışmaları gerçekleştirildi. Kocaköy’de Arkbaşı ve Tepecik mahallelerine toplam 10 bin 450 metre açık kanal yapılırken, Dicle’de Altay Mahallesi’nde bin 700 metre kapalı boru döşendi. Ergani’de ise Devletkuşu ve Çayköy mahallelerinde toplam 7 bin 600 metre kapalı boru hattı, 2 havuz ve 30 metre sulama tüneli inşa edildi. 20 KİLOMETRELİK KANALLARDAN 983 ÇİFTÇİ FAYDALANACAK Proje kapsamında, 11 kilometresi açık, 9 kilometresi kapalı olmak üzere toplam 20 kilometrelik sulama kanalı inşa edildi. Bu sistemle 6 bin 680 dönüm arazi suyla buluşurken 983 çiftçinin verimli üretim imkanına kavuşması hedefleniyor. Ergani’deki çalışmaların bir bölümü ise devam ediyor. Kavurmaküpü’de 4 sulama kanalı için 10’ar metrelik tüneller açılıp çeşme yapılması planlanıyor. Devletkuşu Mahallesi’nin Büyükpınar mevkiinde 15 litre kapasiteli su kaynağından 10 metrelik kanal ve bin metrelik trapez kanal inşa ediliyor. Bu iki kanal ile 180 dönüm arazi sulanacak ve 25 çiftçi projeden fayda sağlayacak.

Rağbet Görmeyen Hindi Satışlarında İnternet Çıkarması Haber

Rağbet Görmeyen Hindi Satışlarında İnternet Çıkarması

SİVAS (İHA) - Sivas'ta Kadir Karakaş, arkadaşının tavsiyesi üzerine Diyarbakır'dan aldığı 650 adet hindiyi yetiştirmeye başladı. Ancak Sivas'ta istenilen talebi göremeyen Karakaş, hindilerini internet üzerinden satmaya karar verdi. Hindiler, Karakaş'ın Taşlıdere mevkiindeki çiftliğinde, büyük bir özenle yetiştiriliyor. Erkek hindiler 7-8 kilogram, dişi hindiler ise 5-6 kilogram olana kadar büyüyor. GÜNLÜK MASRAFLARI 2 BİN LİRA Hindilerin günlük yem masrafı 2 bin lira civarında olduğunu belirten Karakaş, kilogram fiyatı 350 liraya satılan hindilerinin, ortalama 2 bin 500 liraya alıcı bulduğunu söyledi. Geçen yıl ve bu yıl arasında fiyat farkının çok fazla olmadığını vurgulayan Karakaş, Sivas'ta hindi yeme alışkanlığının pek yaygın olmadığını ve yılbaşında kesmekten kaçınıldığını belirtti. Ancak internet üzerinden yapılan satışlarla il dışına da ulaştıklarını ifade etti. İRİ ERKEK HİNDİLER TERCİH EDİLİYOR Karakaş, hindilerinin bakımının pahalı olduğunu ve genelde iri hindilerin tercih edildiğini dile getirdi. "Genelde lokantalar talep ediyor. 2 ay önce meradan yayılımdan getirdik, organik yetiştiriyoruz. Hindilerin bakımı pahalı, günlük günde 2 bin liralık yem yiyorlar. Hindi almaya gelenler genelde iri hindileri almayı tercih ediyorlar. Daha iri ve ağır olduğu için erkek hindileri almak istiyorlar. Yılbaşına 20-25 gün kaldı, satışlarımız devam ediyor. Sivas'ta belirli bir kesim talep ediyor ama internet üzerinden de satışlarımız oluyor. Sivas'ta hindi yemek pek yaygın değil, dinimiz açısından yılbaşında kesmek istemiyorlar ancak alıp bir hafta sonra da kesebilirler" diye ekledi.

GAP'ta Tarım ve Teknoloji Atılımı: 22 Yılda İhracat 55 Kat Arttı Haber

GAP'ta Tarım ve Teknoloji Atılımı: 22 Yılda İhracat 55 Kat Arttı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, son 22 yılda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirilen yatırımların ve kalkınma hamlelerinin detaylarını paylaştı. Bölgede kurulan 20 Organize Sanayi Bölgesi'nde 360 bin kişilik istihdam oluşturulduğunu belirten Kacır, yatırım teşvik sistemiyle 1,1 trilyon liralık yatırımın önünü açtıklarını vurguladı. Bu yatırımların 710 binden fazla nitelikli istihdam sağladığını ifade etti. Bölge illerinin ihracat performansındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Şanlıurfa'nın ihracatı 55 kat artışla 386 milyon dolara, Batman'ın ihracatı 597 kat artışla 359 milyon dolara, Diyarbakır'ın ihracatı 47 kat artışla 329 milyon dolara, Gaziantep'in ihracatı ise 16 kat artışla 10,7 milyar dolara yükseldi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla son 11 yılda bin 38 projeye 6,6 milyar lira destek sağlandı. Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı ile 318 bin dekar alan sulamaya açıldı. Önümüzdeki yıl 52 bin 500 dekar alan daha sulamaya açılarak 49 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bakan Kacır, tarım teknolojileri alanında da önemli adımlar attıklarını belirterek, teknoparklarda 235 tarım teknolojisi girişimini ve 23 Ar-Ge merkezini desteklediklerini açıkladı. TÜBİTAK kapsamında tarım alanında 2 bin 925 projeye ve bin 357 bilim insanına 6 milyar lira destek verildi. Yeni dönemde uygulanacak 2024-2028 GAP Eylem Planı'nın yakında açıklanacağını duyuran Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında 11,8 milyar liralık 36 yatırım projesinin hayata geçirileceğini müjdeledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.