TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Diyarbakır Karpuzu

AGRONEWS - Diyarbakır Karpuzu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Diyarbakır Karpuzu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sıcak havanın Diyarbakır karpuzunu olumsuz etkilemesi bekleniyor Haber

Sıcak havanın Diyarbakır karpuzunu olumsuz etkilemesi bekleniyor

Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresiyle yetiştirilen geçmişte büyüklüğü sebebiyle kılıçla kesilen Diyarbakır karpuzu, üreticiler tarafından büyük bir özenle yetiştiriliyor. Her yıl eylül ayında düzenlenen "Karpuz ve Kültür Festivali" kapsamında yapılan ağırlık yarışmasında da boy gösteren Diyarbakır karpuzunun, bu yıl yaşanan aşırı sıcaklardan, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkından olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Erimli Mahallesi'ndeki üreticiler, Diyarbakır karpuzunu bu yıl yaşanan yüksek sıcaklıklardan korumak için çaba harcıyor. "Sulamayı sabah erken saatlerde yapıyoruz" Erimli Muhtarı ve karpuz yetiştiricisi Ali Kaya, AA muhabirine, atalarından öğrendikleri Diyarbakır karpuzunun sürme çeşidini yetiştirdiklerini söyledi. Dicle Nehri kenarındaki kumlu arazinin karpuz yetiştiriciliği için uygun olduğunu aktaran Kaya, kullandıkları güvercin gübresinin de karpuza çok iyi geldiğini belirtti. Kaya, mahallede 15 üreticinin küçük alanlarda karpuz ürettiğini belirterek, eskiden 50 kilogram ağırlığa kadar karpuz yetiştirdiklerini, fakat son yıllardaki hastalık ve sıcaklıklardan karpuzun ağırlığının düştüğünü söyledi. Bu yıl, geçen yıla göre hastalığın ve sıcaklığın karpuzları daha fazla etkilediğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu: "Her yıl köyümüzden 30 kilogram ve üstü yaklaşık 60 karpuz çıkıyordu. Bu yılki beklentimiz 15-20 karpuz. Bunun nedeni hastalık ve aşırı sıcaklıklar. Karpuzumuz normalde sıcağı sever. Bu yıl üstünü otlarla kapattığımız karpuzu aşırı sıcaktan koruyoruz. Sulamayı sabah erken saatlerde yapıyoruz. Sıcak hava nedeniyle kimsenin tarlaya girmesine müsaade etmiyoruz, biz bile tarlamıza girmiyoruz."  "Çok güneşte kalınca rengi de bozuluyor" Mahalleli Ahmet Öz (60), uzun yıllar karpuz yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Kente has karpuzun her yerde yetişmediğini ve belli bir ağırlığa ulaşmadığını dile getiren Öz, geçmişte 55 kilograma kadar karpuzlar yetiştirdiklerini kaydetti. "Hava serinledikçe karpuz hızlı büyümeye başlar. Sonbaharda büyür. Karpuzumuz Diyarbakır'ın sıcağını, havasını çok seviyor, ancak bu yıl sıcak fazla oldu, karpuza iyi gelmedi. Sıcak nedeniyle karpuzların üstünü otla örtüyoruz. Çok güneşte kalınca rengi de bozuluyor." ifadelerini kullanan Öz, bu yıl yetiştirdiği Diyarbakır karpuzu sayısının çok düşük olmasını beklediğini aktardı.

Diyarbakır’da 115 bin karpuz fidesi dağıtıldı Haber

Diyarbakır’da 115 bin karpuz fidesi dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle, Diyarbakır’da çiftçiye 115 bin adet karpuz fidesi dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP), Karpuz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi çerçevesinde yüzde 75 hibe ve yüzde 25’i de çiftçi katkılı olmak üzere toplam 115 bin karpuz fidesi dağıtımı gerçekleştirildi. Vali Su burada yaptığı konuşmada, Tarım Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilere yardımcı olmaya, destek vermeye devam ettiklerini söyledi. İki gün önce 169 ton Karacadağ Çeltik Tohumunu çiftçilerle buluşturduklarını anımsatan Vali Su, sözlerine şöyle devam etti: “Diyarbakır Karpuzumuz hepinizin malumudur meşhur ve tescilli bir ürünümüz ama onun dışında biz normal karpuzu da yetiştiriyoruz ve karpuz yetiştiriciliğinde de çok önemli bir yere sahibiz. Ülkemiz, Çin’den sonra karpuz üretiminde dünyada ikinci sırada, Diyarbakır ili olarak da bölgemizde karpuz üretiminde birinci sıradayız. Bu çerçevede çiftçilerimize destek olmaya, özellikle tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesi kapsamında karpuz ürününün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projesi çerçevesinde de çiftçilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Bu anlamda şu anda ilimizde üreticilerimize 115 bin den fazla karpuz fidesini yüzde 75’i hibe olmak üzere dağıtımını gerçekleştiriyoruz.” Bunun önemli bir miktar olduğunu belirten Vali Su, “İnşallah bu yaptığımız çalışmalarla çiftçilerimizin daha çok üretim yapmasını sağlamaya yönelik gayretlerimizi sürdürmüş olacağız. Üretim yapan tüm çiftçilerimize bol kazançlar, bereketli günler diliyorum, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yüzde 75 tarım bakanlığımız destekli yüzde 25 çiftçi katkılı olan 1 milyon 155 bin bütçeli bu projemiz hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi. Güzelköy Mahallesi’nde düzenlenen programa, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Müdür Yardımcıları Mustafa Korkutan ve Mehmet Şefik Türker ile şube müdürleri, Ziraat Odaları Koordinatörü Cevat Delil ve ilçe ziraat odalarının başkanları ile kentteki üreticiler katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.