TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Doğa

AGRONEWS - Doğa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Doğa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yüksekova Dilimli Barajında Kuraklık Tehlikesi Haber

Yüksekova Dilimli Barajında Kuraklık Tehlikesi

HAKKARİ (İHA) - Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde, sonbahar ve kış aylarının kurak geçmesi nedeniyle Dilimli Barajı'nda su seviyesi 20 metreye kadar geriledi. Yüksekova-Esendere kara yolu üzerindeki baraj, 93 metre yüksekliği ve 374 metre genişliğiyle ilçenin su ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynak olmasına rağmen, doluluk oranındaki düşüş ciddi bir sorun oluşturuyor. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, yağışların azalmasının küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirterek, "Barajın debisi bu sene çok düştü. Yağışların az olması baraj suyunun azalmasına neden oldu. Bu da ileri dönemlerde kuraklığa neden olacağının göstergesidir. Aralık ayını bitirmek üzereyiz. İlçede hala kar yağışının olmaması endişe verici. Tabi bunu küresel ısınmanın bir nedeni olarak değerlendiriyoruz. Yüksekova iklimsel olarak büyük bir değişim geçiriyor. Bunu neden sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirdiğimizde, insanlar doğayı her geçen gün daha çok tahrip ediyor ve kirletiyor. Bu tahribat küresel ısınmaya neden oluyor" dedi. Geçirgen, geçen yıl bu dönemde yarım metre kar yağışı olduğunu hatırlatarak, "Bu aylarda ilçede yarım metre kar yerde birikirdi. İlkbahar aylarında da bunun verimini alıyorduk. Bu sene yağışların olmaması ileriki zamanlarda tarım faaliyetlerinde aksamalara ve verimin düşmesine neden olacaktır" ifadelerini kullandı. "DOĞAMIZI KORUYALIM" ÇAĞRISI Geçirgen, doğanın kirlenmesinin iklim değişikliğine ve yağış eksikliğine neden olduğunu vurgulayarak, "Doğa ve atmosferin kirlenmesi yağışın düşmesi anlamına geliyor. Bu da iklim değişikliğine neden oluyor. Doğamıza sahip çıkalım, kirletmeyelim" çağrısında bulundu.

Yozgat’ta 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı Haber

Yozgat’ta 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı

Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesislerinde, popülasyonu artırmak ve yaban hayatının desteklenmesi adına 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı. Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesislerinde kınalı kekliklerin üretimi başladı. 2007 yılından itibaren tesiste, üretilen keklikler belirlenen zaman dilimlerinde doğaya salınıyor. 17 yılda 208 bin kınalı kekliğin üretiminin gerçekleştirildiği tesiste 2024 yılı itibariyle 4 bin 100 kekliğin üretimi gerçekleştirilecek. Yozgat’ta üretilen bu keklikler Çanakkale, Bursa, Bolu, Bilecik gibi 8 ilde doğaya salınacak. Güzel görüntüsü ve ötüşüyle bilinen, ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan kınalı keklikler, doğada süne yedikleri için çiftçinin dostu olarak tarımsal üretime de katkı sağlıyor. “Bu yıl 4 bin 100 kınalı keklik üretilecek” Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür Cihan Eğilmez tesiste 17 yılda 208 bin kınalı keklik üretildiğini söyleyerek, “Tesisimiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat İli Çalatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesisi 2007 yılında kuruldu. Bu tesiste 208 bin adetin üzerinde kınalı keklik üretimi yapıldı. Yıllar itibariyle 35 ilimizde kınalı keklik yerleştirilmesi yapıldı. 2024 yılı içerisinde 4 bin 100 adet üretim programımızı gerçekleştirmiş durumdayız. Bu yıl içerisinde burada üretilen kınalı keklikler Çanakkale, Bolu, Bursa, Bilecek gibi 8 ilde dağıtımı olacak. Bu üretimdeki maksadımız tabiat içerisinde doğal dengesi bozulmuş olan kınalı keklik popülasyonunu tekrar dengeye sokmaktır. Bu salımlar bu illerde ava kapatılmış alanlarda yapılacaktır.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.