TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Doğal Afet

AGRONEWS - Doğal Afet haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Doğal Afet haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Antalya’da sel mağduru vatandaşların hesabına nakit yardımı yattı Haber

Antalya’da sel mağduru vatandaşların hesabına nakit yardımı yattı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 12 Şubat’ta Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde meydana gelen sel nedeniyle mağdur olan 574 kişiye 10 bin TL nakit yardımı yapıldığını açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 12 Şubat’ta meydana gelen sel nedeniyle, Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde mağdur olan vatandaşların yaralarını sarmak için dört koldan çalıştıklarını hatırlatarak, “Afetten en çok etkilenen mahallelerde hayatı normale döndürmek ve vatandaşların yaralarını sarmak için 2 bin 403 personelimizle birlikte yoğun bir çalışma yürütmüştük. Vatandaşlarımızın evlerini kısa sürede temizleyerek, gıda, giysi, eşya gibi ihtiyaçlarını acil olarak karşılamıştık” dedi. Hesaplarına yattı Bu karar üzerine Büyükşehir Belediyesi olarak, sel bölgesinde mağdur olan vatandaşların yaptığı doğal afet başvurusu üzerine 574 kişiye 10 bin TL nakit yardımı hesaplara yatırdıklarını açıklayan Başkan Böcek, “Doğal afet yardımı başvurusu olumlu sonuçlanan vatandaşlarımıza, Vakıfbank’tan açılan hesaplarına 10 bin TL tutarındaki yardım yatırılmıştır. Ayrıcı sel mağduru vatandaşlarımızın Mart ayına ait ASAT su faturaları da bir kereye mahsus alınmayacaktır. Vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve sağlıklı günler diliyorum. Allah bir daha böyle felaketler yaşatmasın” diye konuştu.

Hortumdan zarar gören Demreli üreticilere naylon desteği Haber

Hortumdan zarar gören Demreli üreticilere naylon desteği

Hortum afetinden serası zarar gören Beymelekli üreticilere naylonları teslim edildi. Kumluca ve Demre’de 5 Mart’ta yaşanan hortum felaketinin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi yaraları sarmaya devam ediyor. Kumlucalı afetzede üreticilere sera naylonlarını teslim eden Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri Demre Beymelekli üreticilere de sera naylonu dağıtımı yaptı. Beymelekli üreticilere naylon dağıtıldı Hortumun ardından kısa sürede afet bölgesine giden ve hasar tespit çalışması gerçekleştiren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri Antalya Büyükşehir Belediyesi Demre Hizmet Birimi önünde naylon dağıtımı gerçekleştirdi. Dağıtımda hazır bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Seyit Emre Bilici, “5 Mart günü Demre ilçemizde bir doğal afet söz konusuydu. Yaklaşık birkaç saat içerisinde uzman arkadaşlarımızla beraber gelip hasar tespitinde bulunduk. Yerinde incelemeler gerçekleştirdik. Bugün itibariyle Demre ilçemizin Beymelek Mahallesindeki mağdur üreticilerimizin sera naylonlarını teslim ettik. Bu teslimlerimiz ileriki günlerde de devam edecek” dedi. Mağduriyetleri kısa sürede giderildi Mağduriyetlerinin kısa sürede çözülmesinden memnuniyet duyan Demreli üreticiler de yaralarını saran Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Beymelek Mahalle Muhtarı İbrahim Ünlü, “Kısa zamanda mahallemizden geçen hortum nedeniyle zarar gören vatandaşlarımıza Antalya Büyükşehir Belediyesinin göndermiş olduğu naylonları dağıtıyoruz. Muhittin Başkanımıza her zaman yanımızda olduğu için teşekkür ederiz” diye konuştu.

Doğal afetlere karşı tarım sigortası bilgilendirmesi Haber

Doğal afetlere karşı tarım sigortası bilgilendirmesi

Samsun Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) bilgilendirme konferansı düzenlendi. Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla İlçe Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda TARSİM bilgilendirme konferansı yapıldı. Konferansta çiftçi ve üreticilere ‘Devlet Destekli Tarım Sigortalarının İşleyişi ve TARSİM 2024 Yılı Uygulamaları’ hakkında bilgi verildi. TARSİM Samsun Bölge Müdür Yardımcısı Tuba Cingöz tarafından, TARSİM Devlet Destekli Tarım Sigortaları 2024 yılı uygulamaları, bitkisel ürün ve hayvan hayat sigortaları hakkında katılımcılara sunum eşliğinde bilgilendirme yapıldı. Üreticilerin muhtemel afetler durumunda mağdur olmamaları için, sigorta yaptırmaları gerektiğini söyleyen Tuba Cingöz, iklim değişikliği etkisiyle son yıllarda don, dolu, sel, fırtına ve heyelan gibi afetlerin yaşandığını ve meydana gelen bu afetlerden dolayı çok sayıda üreticinin zarar gördüğünü belirterek, geçen yıllarda meydana gelen afetlerden dolayı sigorta yaptıran üreticilerin zararlarının TARSİM tarafından karşılandığını ifade etti. Sigorta sistemi ile ilgili genel değerlendirmelerin yapıldığı, yenilikler ve uygulamalar hakkında bilgilerin verildiği ve katılımcılarla görüş alışverişinde bulunulan toplantıya, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, eksperler ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Yangın ve kuraklığın etkilediği çam balında rekolte şaşırttı Haber

Yangın ve kuraklığın etkilediği çam balında rekolte şaşırttı

İki yıl aradan sonra tekrar yoğunlaşmaya başlayan çam balı üretiminde arıcılar bal sağımına başladı. Bölgedeki arıcılarla birlikte bal sağım hasadına katılan Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, arılıklara giderek bal hasadına katıldı. Son dönemde yoğun olarak yaşanan ve Muğla bölgesini etkisi altına alan orman yangınlarından sonra üretimi tehdit altında bulunan çam balı, bu yılki rekoltesiyle herkesi sevindirdi. Ortaca ilçesinde bal üretiminde bulunan üreticilerin bal kesim ve sağımına katılan Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, bal üreticilerinin mutluluğuna ortak oldu. Türkiye’nin üretilen çam balının yaklaşık yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’nın Ortaca ilçesinde gerçekleştirilen bal kesimi renkli görüntülere sahne oldu. Geçen yıllara göre bu yıl arıların durumunun iyi olduğunu belirten arıcılar bölgedeki kovanlardan yeniden bal almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Eylül ayı içerisinde çam ormanlarına getirdikleri arıların bu yıl kovana balla döndüğünü ifade eden arıcılar, bölge genelinde yıllık yaklaşık 25-30 bin ton çam balı üretiminin gerçekleştirildiği Muğla’da, bu yıl rekoltenin uzun yıllar ortalamasına göre düşük ancak son 3 yılın en fazla balının elde edildiği söyledi. Son yıllarda etkili olan orman yangınları ve kuraklığın tehdit ettiği çam balında, bu yıl rekoltedeki artış arıcılara umut oldu.

Doğal afetlerin tarıma zararı Haber

Doğal afetlerin tarıma zararı

Samsun’da bu yıl yaşanan doğal afetlerde 740,6 dekar alanda 232 mahalle ve 355 çiftçi zarar görürken, 129 hayvan telef oldu ve 171 tarımsal yapıda hasar meydana geldi. Bu yıl doğal afetlerin etkili olduğu Samsun’da Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre 11 ilçedeki 231 kırsal mahallede zarar oluştu. Bu yatırım dönemindeki verilere göre Ladik’te 11, Çarşamba’da 143, Salıpazarı’nda 5, Ayvacık’ta 1, Bafra’da 4, Vezirköprü’de 12, Havza’da 24, Kavak’ta 3 ve Tekkeköy’de 1 mahallede aşırı kar yağışından zarar meydana geldi. Ayvacık’ta 1 mahalle heyelandan, Alaçam’da ise 26 mahallede sel ve su baskınından zarar gördü. Afetlerden toplamda 231 mahalle, 355 çiftçi, 129 hayvan, 171 tarımsal yapı ve 740,6 dekar alan olumsuz etkilendi. Tıbbi ve aromatik bitkiler pasaportlandırılıyor Pasaport çalışmaları kapsamında tıbbi ve aromatik bitki olarak Samsun’da ekiliş izni verilen toplam 6 bin 887 dekar alanda yılda 12 on tıbbi nane, 632 ton defne, 42 ton hünnap, 35 ton kekik, 69 ton salep, 110 ton kuşburnu, 103 ton maydanoz, 1,4 ton ekinezya, 206 ton sarımsak, 7 ton adaçayı ve 70 ton da nane üretiliyor. Bitki pasaport, fide, fidan denetim çalışmaları çerçevesinde ise il genelinde 154 bin 230 adet meyve fidanı, 102 bin tohum ve 152 bin 800 aşı gözü, meyve üretim materyali ve 33 milyon 566 bin 282 sebze fidesi üretimi yapıldı. 7 bin 143 adet bitki pasaportu basıldı. Ayrıca 450 dekar alandan 11 adet yığın toprak, 49 adet açık alandan toprak örneği alındı. Bin 340 adet nitrat ve su kirliliği analizi yapıldı ‘Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği’ gereğince nitrat su kalitesi izleme çalışmaları çerçevesinde Samsun il genelinde 43 noktadan yüzey suyu ve 23 noktadan da yeraltı suyu olmak üzere toplam 66 noktada analizi yapılıyor. Yüzey sularında her ay, yeraltı sularında üç ayda bir olmak üzere düzenli olarak numuneler toplanırken, analiz sonuçlarında sınır değerlerini aşan herhangi bir değerle karşılaşılmadığı belirtildi. Şu ana dek 527 adet nitrat, 271 adet azot, 271 adet fosfat ve 271 adet de fosfor olmak üzere toplam bin 340 adet analiz gerçekleştirildi.

Son 30 yılda afetlerle 3,8 trilyon dolarlık mahsul kaybedildi Haber

Son 30 yılda afetlerle 3,8 trilyon dolarlık mahsul kaybedildi

Merkezi Roma'da bulunan FAO, "Afetlerin tarım ve gıda güvenliği üzerindeki etkisi" başlığıyla, felaketlerin tarımsal üretime etkilerini değerlendiren bir rapor yayınladı. Rapora göre, son 30 yılda meydana gelen afetler nedeniyle tahmini olarak 3,8 trilyon dolarlık tarım mahsulü ve hayvancılık ürünü kaybedildi. Bunun, yıllık ortalama 123 milyar dolara veya yıllık küresel tarımsal gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 5'i olan bir kayba tekabül ettiği belirtildi. Raporda, son 30 yılda, tahıl kaybının yıllık ortalama 69 milyon ton düzeyinde olduğu, bu sayının, Fransa’nın 2021’deki tüm tahıl üretimine karşılık geldiği aktarıldı. Bu sayıyı, yıllık ortalama 40 milyon ton kayıpla meyve, sebze ve şeker ürünlerinin takip ettiği kaydedildi. Et, süt, yumurta gibi hayvancılık ürünlerinde ise yıl başına ortalama kaybın 16 milyon ton olduğu belirtildi. Raporda, toplam en fazla ekonomik kaybı yaşayan bölge olarak Asya öne çıkarken, bunu Afrika, Avrupa ve Amerika’nın takip ettiği kaydedildi. Ayrıca, balıkçılık, su ürünleri ve ormancılık gibi alt sektörlerdeki zararlara ilişkin sistematik verilerin mevcut olması halinde belirtilen rakamın daha yüksek olabileceği de ifade edildi. Raporda görüşlerine yer verilen FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, "Tarım, doğal kaynaklara ve iklim koşullarına derin bağımlılığı sebebiyle felaket riskine en yüksek düzeyde maruz kalan ve en savunmasız sektörlerden biridir. Bu rapor, tarım-gıda sistemlerindeki riskleri proaktif şekilde ele alma fırsatlarını gösterirken, afet riski yönetimini yaygınlaştırmanın yollarını arıyor." ifadelerini kullandı.

TARSİM doğal afetlerden etkilenen çiftçilere kalkan oluyor Haber

TARSİM doğal afetlerden etkilenen çiftçilere kalkan oluyor

Yumaklı, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, çiftçilerin doğal afetlerden korunması ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla 2005'te "devlet destekli TARSİM" başlığıyla koruma kalkanı oluşturduklarını ifade etti. Bunun ardından tarımda sigortalı sayısında ve prim adedinde yükselişler görüldüğünü dile getiren Yumaklı, devlet prim desteği ve tazminat ödemeleriyle tarımda gıda arz güvenliğinin yanı sıra çiftçilerin de mağduriyetinin önüne geçildiğini anlattı. Yumaklı, tarım sigortalarının dolu, don, fırtına, sel ve su baskını, yaban domuzu, ölüm, zorunlu kesim, yavru ölümü ve yavru atma hasarları başta olmak üzere, bitkisel ürün, sera, büyükbaş hayvan hayat, küçükbaş hayvan hayat, kümes hayvanları, su ürünleri, köy bazlı kuraklık, arıcılık ve gelir koruma olmak üzere 9 branşta faaliyet gösterdiğini söyledi. İlk poliçenin kesildiği 1 Haziran 2006'dan bugüne kadar toplam 22 milyon 472 bin 653 poliçe düzenlendiğini belirten Yumaklı, şu bilgileri paylaştı: "Çiftçilere 20,3 milyar liralık devlet sigorta prim desteği verildi. Üreticilere 15,7 milyar liralık hasar tazminatı ödendi. 1 Ocak'tan bugüne toplam düzenlenen poliçe sayısı 1 milyon 903 bin 507, devlet sigorta prim desteği 5,6 milyar lira oldu. Üreticilere 8 aylık dönemde 2,7 milyar liralık hasar tazminatı ödenirken, 3,9 milyar liralık muallak hasar tutarı ise ödeme aşamasında bulunuyor. Sigortasını hala yaptırmamış çiftçilerimizi bu koruma kalkanından yararlanmaya davet ediyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.