TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Doğan Solmaz

AGRONEWS - Doğan Solmaz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Doğan Solmaz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kiraz üreticisi günlük 2 bin TL'ye işçi bulamıyor Haber

Kiraz üreticisi günlük 2 bin TL'ye işçi bulamıyor

Malatya'da kayısıdan sonra kendine has tadıyla ağızlara tat katan coğrafi işaret tescilli ‘Yeşilyurt Dalbastı Kirazı' bu yıl hem kalite olarak hem de rekolte olarak üreticisini sevindiriyor. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kirazda hasada başladıklarını ve ürünlerinin ise oldukça verimli olduğunu ifade etti. Coğrafi işaret belgeli olan dal bastı kirazlarının bu yıl aroma bakımında çok kaliteli olduğunu ifade eden Solmaz, “Türkiye'de nam yapmış bir kirazımız. İhracatçı gelirse İnşallah bu yılda üreticilerimizin yüzü gülecek. Bu sezon da ürünlerimiz de çok kaliteli, seyrek tuttu ürün kalibrasyonu çok güzel” dedi. Bu yıl ilçede 800 ton civarında kiraz hasadı olmasını beklediklerini de ifade eden Başkan Solmaz, “umuyoruz ki bu yıl kiraz üreticimiz hak ettiği değeri alır. Geçen yıl biliyorsunuz büyük bir afet yaşadık. Bundan dolayı çiftçilerimiz mağdur durumda” ifadelerine yer verdi. Bu yıl üreticinin en büyük sorunlarından birinin de işçi bulmak olduğunu dile getiren Solmaz, “En büyük sorun işçi sıkıntısı. Yerelde çalışanlar kalacak yeri olmadığı için il dışına çıkınca şuanda işçi bulmakta zorlanıyoruz. Bir işçinin maliyeti günlük 2 bin TL. Günde ortalama 60 kilo kiraz derecek” dedi. Pazarda kirazın kilogram fiyatının da 60 ila 75 TL arasında gittiğini de ifade eden Başkan Solmaz, “Çiftimiz bir yılık emeğini alamıyor ama aracılar burada kilo başına 15-20 TK alarak çiftçinin 2 senede kazanamadığını bir ayda kazanıyorlar. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Solmaz ayrıca kiraz üreticileri için hijyenik bir toplama alanı oluşturulması gerektiğini de belirterek bu şekilde ihracatçıların Yeşilyurt'a daha fazla geleceğini söyledi. Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi ise bu yıl kiraz hasadında işçi bulmakta güçlük yaşadıklarını söyledi. Günde 2 bin TL'ye kiraz toplayacak işçi bulamadığını ifade eden Özendi, "Şuan bir devlet memuru bile 40 bin TL alırken bizler 60 bin TL'ye ayda çalışacak işçi bulamıyoruz. İşçi olmadığı için mecbur ben kendim topluyorum, yetiştiremediğimden de ürünün ağaçta kalma riski var" diye konuştu.

Malatyalı kiraz üreticilerinin umudu ihracatçıların gelmesi Haber

Malatyalı kiraz üreticilerinin umudu ihracatçıların gelmesi

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleriyle sıkıntılı bir süreçten geçen Malatya’daki kiraz üreticileri, ürünlerinin iyi bir fiyata satılması için ihracatçıların yolunu gözlüyor. 6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımlardan birinin gerçekleştiği illerden biri olan Malatya’da kayısıda yaşanan dolu, don ve hastalıktan sonra üretici kirazlarının para etmesi ümidi ile hasadı bekliyor. Yeşilyurt ilçesinde yetişen dalbastı kirazlarında 10 gün içinde hasadın başlaması beklenirken, deprem nedeniyle zor günler geçiren üreticinin ümidi ürünlerinin hak ettiği değere satılması. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Şubat ayında yaşanan depremlerin zirai faaliyetlerin en yoğun olduğu bir döneme denk gelmesi nedeniyle özellikle kayısıda üreticilerin sıkıntı yaşadığını söyledi. Depremin zirai ilaç bayilerini de yıktığını ve bu nedenle ilaçlamada sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Solmaz, yetkililerin devreye girmesi ile kiraz üreticilerine ücretsiz ilaç temini yapıldığını ve ürünlerini zamanında ilaçlayabildiklerini söyledi. Bu sezon dalbastı kirazında rekoltenin de yüksek beklendiğini ifade eden Solmaz, “Kirazlarımıza Tarım ve Orman Bakanlığın öngördüğü ilaçları serptik. 7 günlük bir etkisi var ondan sonra yıkanıp sağlıklı şekilde yenilebilir. Bundan dolayı ihracatçılarımızın Malatya’ya gelerek depremzede üreticilerimizin kirazlarını değerlendirmesini istiyoruz. Bu sene kirazlar iyi tuttu, inşallah bunu iyi şekilde pazarlayabilirsek en azından üreticilerimizin kiraz hasadından yüzleri güler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Geçen yıl kirazların 20-25 TL bandında alıcı bulduğunu, bu yıl ise fiyatların ihracatçıların gelmesi ile netlik kazanacağını ifade eden Solmaz, “Bu yıl ihracatçıları dört gözle bekliyoruz. 10-15 gün içerisinde ürünlerimiz pazara iner. Tahmini rekoltenin bin tonun üzerine çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Depremzede besiciler devlet desteğiyle hayvancılığı sürdürüyor Haber

Depremzede besiciler devlet desteğiyle hayvancılığı sürdürüyor

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 6 bin civarında binanın yıkıldığı kentte birçok ahır ve ağıl da yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Telef olmayan hayvanları açıkta kalan üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle 2 bin 600 civarında çadır ile branda gönderildi. Bazı bölgelere de gönderilen kerestelerle hayvanlar için barınaklar yapıldı. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, çiftçi ve üreticilerin deprem sürecinde devleti daima yanlarında hissettiklerini söyledi. Malatya'da 3 bin 600 ahır ve ağıl yıkıldı Depremlerde kentte 3 bin 600 civarında ahır ile ağılın yıkıldığını, Tarım ve Orman Bakanlığının hasar tespit çalışması yaparak eksiklikleri tespit ettiğini dile getiren Solmaz, "2 bin 700 çadır ve branda yetiştiricilere verildi. Kentte 206 bin 455 küçükbaş hayvanın sağlık taraması yapılarak, yaklaşık 10 bin doz şap aşılaması gerçekleştirildi. 223 bin 963 büyükbaşın sağlık taraması yapılarak 151 bin 468 doz şap aşısı yapıldı." bilgisini verdi. Binaların çökmesiyle yetiştiricilerin yemlerinin de enkaz altında kaldığını hatırlatan Solmaz, Bakanlık tarafından yem desteği yapıldığına da dikkati çekti. Yetiştiricilere, hayvanları için hem barınma hem de yem desteğinin yapılmasıyla üretimin sürdüğünü anlatan Solmaz, şunları kaydetti: "7 bin 362 yetiştiriciye 25 bin 495 ton arpa dağıtımı yapıldı. İlave prim verilerek 821 küçükbaş, 523 büyükbaş hayvanın kesimi sağlandı. Çiftçilerin elindeki hayvanların ucuza kesiminin önüne geçmek için Bakanlık çiftçilere bu desteği sağladı. Desteklerle besicilerimiz kurbanlık hayvanlarını bayrama kadar besleyerek zarar etmedi. Bakanlığımıza çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum." "Depremin ilk gününden beri devletimiz yanımızda" Kadiruşağı Mahalle Muhtarı Baki Aslan da depremlerde mahallelerinde sadece bir evin ayakta kaldığına dikkati çekti. Aslan, depremlerde mahallelerindeki 24 ahırın yıkıldığına, 200 hayvanın telef olduğuna işaret ederek, "Tarım ve Orman Bakanlığı bize 3 tır kereste verdi, 2 bin küçükbaş hayvan için ağıl yaptık. Ağıllar için çadır ve branda ile mahalleli için konteyner gönderdiler. Depremin ilk gününden beri devletimiz yanımızda." dedi. Devletin verdiği desteklerle yetiştiricilerin üretime devam ettiğinin altını çizen Aslan, "Yardımlar vaktinde gelmeseydi hayvanlar satılmış, mahalle de çevre illere göç etmiş olacaktı." diye konuştu.

Depremzede kiraz üreticileri ilaçlama mesaisinde Haber

Depremzede kiraz üreticileri ilaçlama mesaisinde

Yeşilyurt ilçesindeki çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından olan coğrafi işaret tescilli "dalbastı kirazı"nda kalitenin korunması amacıyla iki ilaç firması tarafından gönderilen ücretsiz ilaçlar çiftçilere dağıtıldı. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin kenti olumsuz etkilediğini söyledi. Depremin meydana geldiği dönemin kentte zirai mücadelenin en yoğun olduğu zamana denk geldiğini dile getiren Solmaz, kayısı üreticilerinin ilaç tedarikinde sıkıntı yaşadığını bu nedenle ürünlerinde monilya hastalığının meydana geldiğini ve ürün kaybı yaşadığını anımsattı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir ve milletvekillerinin katkılarıyla bazı ilaç firmalarına ulaşarak depremzede kiraz üreticileri için destek istediklerini anlatan Solmaz, şöyle devam etti: "Onların katkılarıyla zirai ilaç için hibe desteği aldık. İki firma bize 600 litre ilaç temin etti. Bu da 1800 ton ilaca tekabül etmekte. İlaçlarımızı çiftçilerimize dağıttık. İlaçlar, Tarım ve Orman Bakanlığının öngördüğü kontak tesirli ilaçlar. İlacın etki süresi 7 gün ancak yağmur yağdığında etki süresinin bittiğini çiftçilerimize izah ettik. Üreticilere gerekli teorik bilgiyi verdik, onlar da ilaçlama yapıyor." Solmaz, kirazda bereketli bir sezon beklediklerini aktararak, "Bu yıl ürünümüz çok güzel, inşallah çiftçilerimiz de emeklerinin karşılığını alırlar. İhracatçılar, buradaki kirazı en iyi şekilde değerlendirirse bizlere yardımcı olmuş olurlar. " ifadelerini kullandı. Üretici Veysel Bozkurt ise deprem nedeniyle bahçelerindeki çalışmaların aksadığını dile getirerek, "İlaç firmalarına teşekkür ederiz, verdikleri zirai ilaçlarla bahçelerimizi ilaçladık. Allah razı olsun." dedi.

Depremzede kiraz üreticilerine zirai ilaç desteği Haber

Depremzede kiraz üreticilerine zirai ilaç desteği

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Malatya'da çiftçilere, kiraz sineğiyle mücadele için zirai ilaç desteği sağlandı. Şehrin kayısıdan sonra önemli geçim kaynaklarından olan kirazda kaliteyi korumak ve üreticilere destek olmak amacıyla iki ilaç firması bölgeye ücretsiz zirai ilaç gönderdi. Yurt içi ve dışından talep edilen, coğrafi işaret tescilli "Malatya dalbastı kirazı"nın depremzede üreticileri, bu firmaların desteğiyle kiraz sineğine karşı zirai mücadele verecek. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, şubat ve mart aylarının kentte zirai mücadele için önemli aylar olduğunu söyledi. Solmaz, deprem nedeniyle evleri yıkılan çiftçilerin bir kısmının kenti terk ettiğini, ilde bulunanların ise ilaca ulaşamamaları nedeniyle kayısıda monilya hastalığının etkili olduğunu ifade etti. Aynı durumun kirazda da yaşanmaması için çalışma yapıldığını belirten Solmaz, "Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, kirazda da böyle bir durum yaşamamak için firmalardan promosyon desteği sağlayarak Yeşilyurt'ta kiraz sineğiyle mücadele için büyük destek sağladı. Çiftçilerim adına Hasdemir ve destek veren ilaç firmalarına teşekkür ederim. Bu ilaçları sağlayanlar Malatya'nın ve Türkiye'nin geleceğini sağlayan insanlar. Yardımlaşmayı seven insanlar." diye konuştu. Foramen tuzakları kuruldu Kiraz sinekleriyle mücadele amacıyla foramen tuzakları kurduklarını, sinekler görüldüğünde ilaçlamaya başlanacağını anlatan Solmaz, şunları kaydetti: "Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüğünün katkılarıyla bu tuzakları kurduk. Kiraz sineğinin ilk çıktığı bölgelere astığımız tuzakları günlük takip ediyoruz. İlk gördüğümüz kiraz sineğiyle birlikte ilaçlama başlayacak. Kiraz sineği giren kirazların ekonomik değeri sıfıra düşüyor, bunu önlemek için yetkililer desteklerini bizden esirgemedi. İlçede 15 bölgeye foramen tuzaklar kuruldu. Şu an bize 600 litre zirai ilaç teslim edildi, bir litre zirai ilaç 3 ton suya katılıyor. İlçemizde 1800 ton ilaç atılacak. Geçmiş yıllarda 1500 ton civarında ilaç atıyorduk. Bahçelerin yüzde 95'ini ilaçlayacağımızı düşünüyoruz. Kiraz sineği görüldüğü an çiftçilerimize bildireceğiz. Atacağımız ilaç kontak tesirli, ilaç atıldıktan sonra yağmur yağarsa ilacı yeniden kiraza atmamız gerekiyor."

Malatya'da kayısı ağaçları erken çiçek açtı Haber

Malatya'da kayısı ağaçları erken çiçek açtı

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da, Kale ilçesindeki Karakaya Baraj Gölü çevresindeki kayısı ağaçları çiçeklendi. Yöredeki çiftçiler çiçek açan ağaçların çevresinde çapalama yapmaya başladı. Bahri Mahallesi'ndeki kayısı bahçesinde çalışmalarını sürdüren üreticilerden Nihat Mum, AA muhabirine, 6 Şubat'taki depremlerde herhangi bir kayıp yaşamadıklarını ancak herkes gibi büyük bir üzüntü duyduklarını söyledi. Günlük hayata devam etmeye çalıştıklarını, bahçeleriyle ilgilendiklerini, yaklaşık 4 dönüm bahçede çapaya başladıklarını aktaran Mum, "Ağaçlar erken çiçek açtı, dün bu şekilde değildi. Çapanın aslında çiçek açmadan yapılması gerekiyordu. Biz de aceleyle çapaya başladık. En azından bir hafta sonra çiçek açmasını bekliyorduk. Havaların sıcak olmasından dolayı biraz daha erken çiçek açtı." dedi. Mum, hasat beklentisinin bundan sonraki hava durumuna göre şekilleneceğini ifade ederek, "Erken çiçek açmasının avantajı gibi dezavantajı olabilir. Eğer soğuk olursa çiçekler yanabilir, don olayı gerçekleşebilir ve mahsulde sıkıntı yaşanır. Ama biraz büyüdükten sonra soğuklar başlasa daha iyi bir şekilde kendini kurtarabiliyor. İnşallah bundan sonraki süreçte insanlarımız ve bizim adımıza daha olumlu olur ve bu da bize maddi açıdan bir getiri sağlar." diye konuştu. "Hava sıcaklıklarındaki aşırı düşüş risk oluşturabilir" Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da Malatya ekonomisinin en önemli değerinin kayısı olduğunu, ağaçların geçmiş yıllara göre yaklaşık 10 gün daha erken çiçek açtığını aktardı. Çiçeklerin çağla haline geleceği sürece kadar hava sıcaklıklarında yaşanabilecek aşırı düşüşün olumsuz etkileri olacağına işaret eden Solmaz, "Şu anda değil ama hava sıcaklıklarındaki aşırı düşüş risk oluşturabilir. Havaların eksi 1 derece ve altına düşmesi halinde kayısı dalındayken yanabilir. Temennimiz bu saatten sonra böyle bir şeyin olmaması." dedi. Solmaz, bahçelerde kısa süre içerisinde ilaçlama çalışmalarının da başlaması gerektiğine dikkati çekerek, yetkili kurumların depremden etkilenen üreticiler için ilaçlama konusunda destek sağlamasını istedi. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.