TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Doğu Anadolu Projesi

AGRONEWS - Doğu Anadolu Projesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Doğu Anadolu Projesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı Haber

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı

AĞRI (İHA) - İzmir’de 25 yıl yaşayan ve 2017’de memleketi Ağrı’ya dönen Suzan Aydın, hayvancılık alanında örnek bir başarıya imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 6 düve sahibi olan 44 yaşındaki Aydın, Ağrı’nın Çakıroba köyünde başladığı hayvancılık faaliyetlerini genişleterek bugün 50 büyükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Artan hayvan sayısıyla birlikte 2020 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteğine başvuran Aydın, yüzde 50 hibe desteğiyle modern bir ahır inşa etti. Şu an tüm hayvanlarının gebe olduğunu belirten Aydın, hedefinin 200 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söyledi. Sabah 6.30’da hayvanların yem ve temizlik işleriyle ilgilenen Aydın, "Kadınlara tavsiyem, evde oturmasınlar, üretimle uğraşsınlar" dedi. İşe başladığında durumlarının çok iyi olmadığını ama azimle bugünlere geldiklerini ifade etti. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Suzan Aydın’ın işletmesini ziyaret ederek genç çiftçi projelerinin önemine vurgu yaptı. Hüseyinoğlu, "Suzan abla, 2017 yılında İzmir'den köyüne dönerek hayvancılığa başladı. Genç Çiftçi Projesi'yle başladığı bu yolda, hayvan sayısını artırarak DAP'tan yüzde 50 hibeyle modern bir ahır kurdu. Bu süreçte elde ettiği gelirle tarla ve traktör alarak yem bitkisi üretimine de geçti. Kendisi, hayvancılıkta doğru destek ve azimle nasıl başarı elde edileceğinin örneğidir" dedi. Ağrı’nın hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hüseyinoğlu, ilde 313 bin büyükbaş ve 1 milyon 591 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve genç çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hastalıklarına karşı aşılamalar ve küpeleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

DAP’ta tarım ve turizm öne çıkan iki sektör Haber

DAP’ta tarım ve turizm öne çıkan iki sektör

Doğu Anadolu Projesi (DAP) 2021-2023 Eylem Planı’nda, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı hinterlandındaki 15 ilin potansiyelleri değerlendirildiğinde ortak eğilimin tarım ve turizm sektörleri yönünde olduğunun görüldüğü ifade edildi. Ülkemizde her bölgenin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkarıp değerlendirerek rekabet gücünün geliştirilmesi, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması yoluyla bölgelerde yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda uygulanan planlar çerçevesinde oluşturulan ve 15 ili bünyesinde bulunduran Doğu Anadolu Projesi (DAP), bölgede genel eğilimin tarım ve turizmin mevcut ve potansiyel vadeden sektörler olduğu dile getirildi. Bu tespit; bölge illerinin görev alanlarında olan kalkınma ajansları çalışma grubunun da katkılarıyla oluşturuldu.. “İller arasında farklılıklar var” Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, hinterlandındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerine ait yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bölge kalkınmasını hızlandırmak üzere kuruldu. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma Programı 2021-2023 Eylem Planı’nda, il bazında öne çıkan sektörlerle ilgili yapılan değerlendirmelerde; DAP Bölgesi illerinde ortak eğilimin tarım ve turizm sektörleri yönünde olduğunun görüldüğü vurgulanarak, “Bazı illerde sanayi sektörü de ön plana çıkmaktadır. Fakat alt sektörler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin, büyükbaş hayvancılık kuzeydoğu illerinde öne çıkarken küçükbaş hayvancılık iklimin nispeten yumuşak olduğu bölgelerde daha etkindir. Bitkisel üretim bazında büyük mera ve çayırlara sahip alanların olduğu illerde yem bitkileri üretimi ön planda iken iklimin daha yumuşak ve yeryüzü şekillerinin (dağ, göl, ova, vb.) daha çeşitli olduğu illerde meyve ve sebze üretim potansiyeli daha yüksektir” denildi. “Tekstil ve hazır giyim alt sektörü gelişiyor” İnanç ve kültür turizmi alt sektörünün hemen hemen her ilde potansiyeli belirli bir seviyede iken kış turizmi alt sektörünün Kars-Erzurum-Erzincan koridorunda daha çok öne çıktığı dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi, “Sanayi sektörünün ise Elazığ, Malatya, Sivas ve Van illerinde diğer illere nazaran daha ağırlıkta olduğu görülmektedir. Fakat alt sektörler çeşitlilik arz etmektedir. Tarıma ve madenciliğe dayalı sanayi potansiyeli daha baskın olmakla beraber bölgede var olan genç işgücü ve teşvik avantajları sayesinde tekstil ve hazır giyim alt sektörü de bölgede gelişim sağlayabilecek önemli sanayi sektörleri arasında yer almıştır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.