TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dokap

AGRONEWS - Dokap haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dokap haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DOKAP’tan 8 tarımsal projeye 31 milyon 441 bin hibe desteği Haber

DOKAP’tan 8 tarımsal projeye 31 milyon 441 bin hibe desteği

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresince, Çorum’da kamu kurumları tarafından hazırlanan 8 tarımsal projeye 31 milyon 441 bin hibe desteği sağlayacak. Valilikte düzenlenen imza töreninde konuşan Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan 8 projenin Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu açıkladı. Çorum’un coğrafi konumuyla bölgenin kucaklaştığı, çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış, tarihi dokusu, kültürel mirası ve zenginlikleriyle ekonomik ve sosyal kalkınma potansiyeline sahip bir şehir olduğunu dile getiren Vali Dağlı, "Özellikle tarımsal üretim ve makine sanayisiyle ön plana çıkmaktadır. 1 milyon 278 bin 381 ha yüzölçümüne sahip Çorum’un yüzde 43,4’ü tarım arazisidir. Arazi büyüklüğü açısından 81 il arasında 9. sırada bulunmaktadır. Çorum ekonomisinin yüzde 20’si tarım sektöründen oluşmaktadır. İlimiz, tritikale, kuru soğan, çörek otu, yeşil mercimek, nohut, fiğ dane, çeltik, yağlık ayçiçeği, arpa, ceviz ve buğday üretiminde Türkiye’de ilk on içerisinde yer almaktadır. Coğrafi konumu açısından önemli bir tarım potansiyeline sahip olan ilimizde; tarımsal sulama alanlarının, tarımsal ürün çeşitliliğinin ve kapasitesinin arttırılması, kırsal kalkınmaya öncelik verilmesi, devletimizin tarım politikaları kapsamında çiftçilerimize sağlanan destekler ve özellikle kadınların tarımsal üretime katılımının ve istihdamının sağlanması yönelik olarak kurumlarımız tarafından birçok proje yürütülmektedir” dedi. Vali Dağlı, 40 milyon 420 bin yatırım tutarına sahip Kalecik kaya, Hacı bey-Salur Köyü Sulama projeleri, Zirai Mücadele İHA Kullanımı projesi, İskilip Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi, DOKAP Patates ve Soğan Soğuk Hava Deposu Projesi , DOKAP İle Balımı Paketliyorum Projesi, Çiğ Süt Soğutma ve Depolama Projesi, Osmancıkta Tarımın Geleceği İçin Sera Projesi’ne DOKAP tarafından 31 milyon 441 bin hibe desteği sağlanacağını ifade etti. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin de Çorum ve Amasya illerinin 2021 yılında DOKAP’a dahil olduğunu hatırlatarak, “DOKAP olarak 2021 yılından bu yana Çorum’a destek vermeye başladık. Üreten, gelişen, büyüyen bir şehrimiz Çorum. Tarım, sulama, hayvancılık, turizm ve eğitim projelerine desteğimiz devam ediyor. Bugünde iki sulama, 5 tane bitkisel üretim ve hayvancılık ve kültür olmak üzere toplam 8 projenin imza töreni için bir araya geldik. Çorum tarımına katkı sağlayacak olan bu projelerin hazırlanmasında emeği geçen proje ekiplerimiz ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu tarlada çilekleri müşteriler topluyor Haber

Bu tarlada çilekleri müşteriler topluyor

Samsun’un Bafra İlçesinde çilek tarlasına gelen müşteriler, alacakları çilekleri seçerek kendileri topluyor. 6 yıl önce Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin teşvikiyle DOKAP projesi kapsamında destek alarak çilek üreticiliğine başlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bitkisel ve Hayvasal Üretim bölümünden mezun olan Necla Çetin’den (37) çilek almaya gelen müşterileri, çilekleri seçerek kendileri topluyor. 6 yıl önce Osmanbeyli Mahallesi’nde kendi yerinde çilek üretimine başlayan Çetin, geçen yıl ilçe merkezinde Kemalpaşa Mahallesinde kiraladığı 3,5 dönüm ‘Kent Bahçesi’ adını verdiği arazide çilek üreticiliğine devam etti. Bir taraftan çilek fidesi yetiştiren Çetin, yetiştirdiği fidelere Türkiye’nin çeşitli illerinden talep almaya başladı. Bahçesine gelen vatandaşların kendi topladıkları çilekleri satın aldıklarını ifade eden Necla Çetin, “6 yıl önce büyükşehir belediyesinin teşvikleriyle başladım. Daha sonra devam ettim. Çok memnunum severek yapıyorum. Önce hal ve manav usulü çalıştım. Daha çok manavlarla çalıştık. Şu an tamamen müşteri odaklı, kendileri topluyor. Çokta memnun oluyorlar. Geçen seneye göre işçilik maliyetleri daha ağır. Zaten çilek tamamen işçilik ağırlıklı bir üretim. Başlangıç ve bitiş olarak fiyatlar değişiyor. Geçen yıl sonu kilosu 50 ila 65 bandında gitti. Bu sene direk 100 liradan başladık. Kış sezonunda havalar güzel gitti. Şu an çilek piyasaya ilk defa bizde çıktı. Kilosunu 100 liradan satmaya başladık. Verim, hava şartları ile alakalı bir durum. Üretimin yanı sıra anaçlardan fide üretimi yapıyoruz. Ülkenin her tarafına gönderiyoruz. Samsun ve Bafra’da belirli bir müşteri potansiyelimiz var. Ama genelde şehir dışına gidiyor. Şu ana kadar Aydın, Antalya, Mardin gibi Türkiye’nin birçok ilene gönderiyoruz” dedi. Çilek almaya gelen Semra Özer, “Buradan toplaması daha taze daha güzel, daha zevkli. Çileği kendi dalından toplamak zevk veriyor. Çocuklara taze taze yediriyoruz” diye konuştu. Samsun’dan Bafra’ya çilek almaya gelen Furkan Akın Cengiz ise, “Çok güzel bir şey. Görerek, kendimiz seçerek ürünleri alıyoruz. Çok taze, çok lezzetli, çok güzel çilekler. Sosyal medyadan gördük ona istinaden buraya geldik. Hem bizim için değişik bir aktivite oldu. Güzelde bir gün geçiriyoruz. Çok mutluyuz, çok memnunuz” şeklinde konuştu.

Mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet fındık fidanı üretilebilecek Haber

Mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet fındık fidanı üretilebilecek

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) tarafından desteklenen mikro çoğaltım yöntemi ile yılda 50 bin adet fındık fidanı üretimi gerçekleştirileceği belirtildi. Mikro Çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Serası Modernizasyonu Projesiyle ilgili DOKAP tarafından yapılan açıklamada, “Projenin amacı doku kültürü ile kitlesel sertifikalı fındık fidan üretimidir. Mikro çoğaltım genetik olarak birbirinin aynı olan çok fazla sayıda bitki üretimi için kullanılan önemli bir tekniktir. Fakat sera veya bahçe gibi ex vitro koşullara aktarıldıktan sonra bitkilerin zarar görmesinden veya fazla oranda bitki kayıplarından dolayı mikro çoğaltımın kullanımı geniş oranda sınırlı olmaktadır. Bu proje kapsamında mevcut Fındık Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuvarı Serası’na çelik malzeme rafı, evye lavabo, sirkülasyon fanı, ısıtma ve su arıtma sistemlerinin yapılması ve fidanların iklimlendirilmesi aşamasında meydana gelen zarar ve kayıpların en aza gelmesi hedeflenmektedir” denildi. Proje maliyeti 2 milyon 722 bin lira Projenin maliyeti ve üretim kapasitesiyle ilgili de bilgi verilen açıklamada, ”Mikro çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Projesi ile yapılan seraya belirtilen alt yapının kazandırılması durumunda enstitünün yılda 50 bin adet sertifikalı fidan üretim kapasitesine ulaşılabilecektir. Doku kültürü laboratuvarından çıkacak fidanların iklimlendirileceği mevcut seraya 1 adet sirkülasyon fanı, doğalgaz yakıtlı ısıtma sistemi, yaklaşık 5 ton kapasiteli su arıtma sistemi, 1 adet çelik malzeme rafı, 1 adet UV/VIS Nano spektrofotometre, 1 adet Elektroforez görüntüleme sistemi, 1 adet Santrifüj ve 1 adet evye lavabo yapılacaktır. Proje tutarı ise 2 milyon 722 bin 520 lira’dır” bilgisi paylaşıldı.

Başkan Kılıç: “Meyve-sebze kurutma tesisimiz faaliyete başladı” Haber

Başkan Kılıç: “Meyve-sebze kurutma tesisimiz faaliyete başladı”

Samsun’un Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, günde yaklaşık 1 ton üretim kapasitesine sahip, ilçenin ilk sebze-meyve kurutma tesisinin deneme üretimlerini tamamlayarak hizmete başladığını duyurdu. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) desteğiyle alternatif tarımda yeni bir hizmeti daha hayata geçirdiklerini belirten Başkan Kılıç, tesisin toplam bütçesinin 5 milyon TL olduğunu söyledi. Kılıç, "Yüksek bir tarım potansiyeline sahip ilçemizde son dönemde mevsimsel değişiklikler ve alternatif tarım arayışları neticesinde özellikle cennet hurması ve diğer meyve sebze türlerinin kurutulmasıyla ilgili bir artış olduğunu tespit ettik. Yaptığımız ön çalışmalar sonrasında meyve sebze kurutma tesisi için DOKAP’a hibe başvurusunda bulunduk. Projemiz onaylandı ve 3 milyonluk hibe aldık. Biz de Terme Belediyesi olarak 2 milyon TL’lik eş finansman desteği sağlayarak, 5 milyon TL’ye tesisimizi hayata geçirdik" dedi. Tesisin bölgedeki çiftçilere ve girişimcilere hizmet vereceğini kaydeden Başkan Kılıç, "Son dönemde özellikle cennet hurması kurutulmasına ve satılmasına yönelik ciddi bir çalışma var. Hemşerilerimiz kendi imkanları ile ve zor şartlar altında üretim yapmaya çalışıyor. Biz de bu açığı görerek böyle bir çalışmaya imza atma gereği duyduk. Meyve sebze kurutma tesisimizi inşa ettik. Deneme üretimleri tamamlandı. Günde yaklaşık 1 ton üretim kapasitemiz var. Başta ilçemiz olmak üzere komşu ilçelerdeki meyve ve sebzelerin kurutulması hedeflenmekte ve tarımsal ürünlerin taze tüketim vakti geçmeden ürüne değer katacak kuru ürün haline getirilecek. Yakın zamanda ilçemizde kurutulan meyve sebzeler başta ilimizdeki perakende ve toptan satış noktaları başta olmak üzere ülke geneline satışlara başlayacak. Kurutmanın yanında paketleme makinelerimizde kuruldu. Paketleme makinelerimiz aynı bölgede bulunan istiridye mantarı üretim çadırlarımıza da hizmet verecek. Ayrıca kendi meyve ve sebzelerini kurutmak isteyen tüm vatandaşlarımız da kurutma tesisimizden hizmet alabilecek" diye konuştu.

Arı Ürünleri Üretim Projesi ile arı üreticilerine kovan dağıtıldı Haber

Arı Ürünleri Üretim Projesi ile arı üreticilerine kovan dağıtıldı

Şingah Mahallesi'nde bulunan hububat deposunda düzenlenen törende, 1 polen temizleme makinesi, 1 polen kurutma makinesi, 3 bin adet ambalaj malzemesi ile çeşitli ebatlarda cam şişe, 2 bin 561 polen ve propolis tuzaklı kovan Vali Yardımcısı Cem Gümrükçü, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ve İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen tarafından üreticilere teslim edildi. Yüzde 70 DOKAP, yüzde 30 üretici katkılı projeye ayrılan bütçenin 2 milyon 681 lira olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Cem Gümrükçü, tarım ve hayvancılık sektörünün önemine vurgu yaparak, "Bu proje DOKAP desteğiyle, İl Tarım ve Orman müdürlüğü işbirliğiyle yapılan bir projedir. 2 milyon 681 bin bütçeli projeyle üreticilerimize 2 bin 561 kovan, 1 adet polen kurutma makinesi, 1 adet polen temizleme makinesi, 3 bin ambalaj ve çeşitli ebatlarda cam şişe desteği sağlamış olacağız. Bu önemli bir destek, inanıyorum bu projelerin devamı gelecektir. Bayburt'ta arıcılığın gelişmesi, artması daha da iyi seviyelere gelmesi için devletimizin, tarım bakanlığımızın, DOKAP'ın desteği devam edecek. Onlarla işbirliği içerisinde nice projelere imza atacağız" ifadelerini kullandı. DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, üreticilere her zaman destek verdiklerini belirterek, "Biz elimizden geldiği kadarıyla üreticilerimize bugüne kadar destek verdik. Sadece arıcılık alanında değil küçükbaş, büyükbaş hayvancılık alanında, tarımla ilgili, sulamayla ilgili çok projemiz var. Bundan sonrada bu desteklerimize devam edeceğiz. Bu projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen ise, projenin üreticilere hayırlı olmasını dileyerek, her zaman Bayburtlu üreticilere destek olduklarını, bundan sonrada olmaya devam edeceklerini vurguladı. 21 kovan aldığını ve kovan başına 300 lira gibi ödeme yapacağını söyleyen arı üreticisi Tuncay Bayram, projeden memnun olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Konuşmaların ardından arı üreticilerine ekipmanları dağıtıldı.

Kadın eliyle süs bitkileri yetiştirilecek Haber

Kadın eliyle süs bitkileri yetiştirilecek

Samsun’da yürütülen ‘Kadın Eliyle Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında 8 çiftçiye toplamda 6 adet plastik örtülü yüksek tünel tipi gotik sera ve 2 adet soğuk oda kurulumu sağlanıp sera ekipmanları desteği verildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Kadın Eliyle Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında 6 adet 1000 metrekare plastik örtülü yüksek tünel tipi gotik sera, sera ekipmanları (gölge filesi, torf, muhtelif saksı ve viyol, sulama sistemi kurulum malzemeleri) ve 2 adet soğuk oda kurulumu sağlandı. Proje kapsamında verilen destekler için Bafra ilçesi Lengerli Mahallesi’nde özel program düzenlendi. Programa Bafra İlçe Kaymakamı Cevdet Ertürmen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Ahmet Bayır, DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ziraat odalarının temsilcileri ve çiftçiler katıldı. “41 bin 762 çiftçiye destek verdik” Programda konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Ahmet Bayır, “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak yolda, suda, altyapıda, üstyapıda olduğu gibi özellikle tarımsal faaliyetlerde de her daim çiftçimizin yanında olduk. 4 yıllık süre içerisinde 41 bin 762 çiftçiye 131 bin 237 dekar alanda destek sağladık. 114 bin 130 adet meyve fidanı, 936 bin 500 adet tıbbi bitki, 245 ton yem bitkileri tohumu dağıtıldı. Kadın üreticilerimize bin 500 adet kaz palazı ve bugün burada da birini gördüğümüz 6 adet sera kurulumu desteklemesi ve 116 adet irili ufaklı alet ve ekipman konusunda tarımsal hizmetlere destek verdik. Projenin ismi kendisini gösteriyor. ‘Kadın Eliyle Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi’ ismi her şeyi anlatıyor. Evimizde de çevremizde de kadın elinin değdiği yerde bereket var oluyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler her zaman tüm çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. “Verimde yüzde 10 artış sağlanacak” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görevli Proje Yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca ise şunları söyledi: “İlimizde yüksek tünel serada, 2022 TÜİK verilerine göre 59 bin 490 m2 alanda süs bitkileri yetiştirilmektedir. DOKAP İdaresi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürütmüş olduğu ‘Kadın Eliyle Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında kurulan 6 bin m yüksek tünel serada yıllık 800 bin adet dış mekan 120 bin adet kesme çiçek yetişebilecektir. Kurulan seralarda 3 bin m2 alanda kesme çiçek 3 bin m2 alanda ise dış mekân (leylandi, mazı vb) süs bitkileri yetiştirilecektir. Proje ile serada üretimde ve verimde yüzde 10 oranında artış sağlanacaktır.”

Çiftçilere ’Büyükbaş Hayvanlarda Sağlık Paketi’ desteği Haber

Çiftçilere ’Büyükbaş Hayvanlarda Sağlık Paketi’ desteği

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen ’Büyükbaş Hayvanlarda Sağlık Paketi’ projesi dahilinde Aydıntepe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde çiftçilere sağlık paketleri dağıtıldı. Yüzde 70 DOKAP, yüzde 30 çiftçi katkılı sağlık paketi içerisinde yer alan 20 adet vitamin, 20 adet mıknatıs, 1 litre tentürdiyot, 1 adet doğum arabası, 1 adet temizlik arabası, 1 adet süt ölçüm kovası ve 2 adet biberon 500 çiftçiye düşük maliyetle verildi. Projeden faydalanan tek kadın çiftçi Emriye Kurcan, projeden aldığı ürünlerden memnun olduğunu ifade ederek, destekte bulunanlara teşekkür etti. Çok daha yüksek meblağlara temin edecekleri paketi, bin 600 lira gibi bir parayla aldıklarını söyleyen çiftçi Hasan Malkoç, "Sadece doğum arabasını almak istesek en az 2 bin liraya satın alabilirdik. Şimdi tüm paketi bin 600 liraya aldık, biz çiftçiler için bu proje çok iyi oldu, çok memnun kaldık. Tarım İl ve İlçe müdürlüklerimize, DOKAP’a emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek konuştu. Aldıkları ürünlerin kaliteli ve hesaplı olduğunu söyleyen bir diğer çiftçi Vural Zengin, "DOKAP ve Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz. Aldığımız ürünlerin çok kaliteli ve hesaplı olduğunu gördük. Bu kadar kaliteli ürünlerin bu fiyata alınmayacağını bizler çok iyi biliyoruz. Bu tür projelerin, çalıhaşmaların devamını temenni eder, herkese çok teşekkür ederim" dedi. Proje hakkında bilgiler veren Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, "Buzağı ölümlerinin önüne geçebilmek için müdürlüğümüz tarafından hazırlanan bu proje, DOKAP’a sunulmuş ve DOKAP tarafından kabul edilerek, onaylanmıştır. Bu projede 500 çiftçimiz için bir sağlık paketi hazırladık, bu sağlık paketinde doğum arabası, temizlik arabası, mıknatıs, süt ölçüm kovası, vitamin ve biberon gibi ürünler yer alıyor. Hayvanların daha sağlıklı ortamlarda buzağı dönemini geçirmesi maksadıyla projemizi hayata geçirdik. 2 milyon 950 bin lira bütçe ayrılan projenin yüzden 70’ini DOKAP karşıladı, yüzde 30’u da çiftçi tarafından karşılandı. Bugün Bayburt Merkez, Aydıntepe ve Demirözü ilçelerinden 500 çiftçimize paketlerin dağıtımını yaptık. Daha zenginleştirilmiş, süreklilik arz eden projelerle çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Aydıntepe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde yapılan törene DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, İl Müdür Yardımcısı Gökmen Şengün, Aydıntepe İlçe Müdürü İbrahim Köksal, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Kürşad Yıldız, muhtarlar ve yetiştiriciler katıldı.

Osmanlı'da lale soğanı üretim merkezi olan Ladik’te yumru hasadı Haber

Osmanlı'da lale soğanı üretim merkezi olan Ladik’te yumru hasadı

Osmanlı döneminde İstanbul’da kullanılan lale soğanlarının üretildiği yer olan Samsun’un Ladik ilçesinde nisan ayında dikilen lale yumruları gelişimlerini tamamlamaları nedeniyle topraktan çıkarıldı. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi çerçevesinde 2022 yılında uygulamaya konulan ‘Samsun İli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlanma Olanaklarının Araştırılması Alt Projesi’ kapsamında Lâdik ilçesinde lale soğanı üretiminin yaygınlaştırılması hedeflendi. Serin ve soğuk iklimi seven lalenin yetiştirilebilmesi için uygun iklim ve rakıma sahip olan Ladik’te Osmanlı İmparatorluğu döneminde de İstanbul da kullanılan soğanların üretiminin yapıldığı bilgisine ulaşıldı, lale üretimi için yapılan tercih tarih tarafından da doğrulandı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Nail Kırmacı konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Lâdik ilçesinde Lâdik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi (LAODİKEA) üyesi 16 kadın üretici ile birlikte yürütülmesi planlanan proje kapsamında üretim devam ediyor. Proje kapsamında daha önce her çeşitten 15 bin adet olmak üzere 10 ayrı renk ve çeşitte toplamda 150 bin adet lale soğanı, kooperatif üyesi 16 kadın üreticiye temin edilmişti. Üretim ve kontrolünün sağlanması, ayrıca görsel olarak da üreticiyi teşvik etmesi amacıyla Lâdik Belediye Başkanlığı tarafından üreticilere tahsis edilen alana toplu olarak dikim yapılmıştı. 10 ayrı renkte tedarik edilen 150 bin adet lale soğanının yaklaşık 10 dekar arazide dikimi gerçekleşmiş, 15 Nisan itibarıyla tamamı çiçek açmış ve 3-5 gün çiçekte kalan lalelerde tepe kırması yapılarak yumru üretimi aşamasına geçilmişti. Temmuz ayının ilk haftasında yumru gelişimini tamamlayan lale soğanları, topraktan sökülerek soğuk hava deposunda mevsimi gelene kadar beklemeye bırakılmıştır. Yumru gelişimi oldukça güzel sonuç veren lale soğanlarından, gelecek senenin ürünü ayrıldıktan sonra kalan ürün peyzaj alanında çalışan firmalara satılacak, böylece LAODİKEA üyesi 16 kadın üreticimize gelir sağlanmış olacaktır” dedi. Samsun İli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlanma Olanaklarının Araştırılması Alt Projesi’nin 2023 yılında da Samsun doğal florasında yer alan göl soğanı üretimin yaygınlaştırılması çalışmalarıyla devam edeceğini belirten Kırmacı, “Projenin genel amacı; Samsun’da ihracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının doğadan izinsiz ve düzensiz sökümünün önüne geçmek, kültüre alarak üretimini sağlamak, bölge üreticisinin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, katma değer sağlamak, salep üretimi ile başladığımız proje kapsamında lale üretimini de yaygınlaştırarak ithalatının önüne geçmek, Samsun ilini ihracatı yapılan çiçek soğanlarının üretim merkezi haline getirmektir” diye konuştu. Lale hakkında Lale (Tulipa spp.) liliaceae familyasına ait olan ve yaklaşık 280 doğal türü ve 4 bin civarında çeşidi bulunan soğanlı bir süs bitkisidir. Lale bitkisi daha çok soğan üretimi, kesme çiçek, saksılı süs bitkisi, park-bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde tasarım bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ise son yıllarda park ve peyzaj alanlarında lalenin daha fazla kullanılır olması lale soğanı üretim miktarının artmasını teşvik etmiştir. Bu durum süs bitkileri içerisinde lalenin daha popüler bir süs bitkisi olarak öne çıkmasını sağlamıştır. Ülkemizde son yıllarda artan lale üretiminde belediyelerin de etkisi büyüktür.

Bu çileğin pazar sorunu yok Haber

Bu çileğin pazar sorunu yok

Samsun’un Alaçam ilçesi Dürtmen Yaylası’nda yetişen ve özel aroması ile damaklara hitap eden çilek, pazar sorunu yaşamıyor. Samsun’un Alaçam ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik uygulamaya koyulan ‘Çilek Yetiştiriciliği Projesi’ çerçevesinde destek verilen çilek bahçesinde incelemede bulundu. Müdür İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şenol Özcan ve ziraat mühendisleriyle birlikte proje kapsamında ilk çilek deneme ekimi yapılan üretici İlhan Güngör’e ait Dürtmen Yaylası Vicikler Mahallesi’nde inceleme bulunup çilek topladılar. Bin rakımlı Vicikler Mahallesi’nde hobi olarak başladıktan sonra ticari olarak çilek üretimine devam eden üretici İlhan Güngör, müşteri ve pazar sorunu yaşamıyor. Talepleri yetişmeye çalışan Güngör, çilek alanlarını genişletmeyi düşünüyor. Geçen 3 dönüm araziden 4 ton çilek hasadı yapan üretici İlhan Güngör, “Hayvancılık ve tarımla uğraşıyorum. Yaklaşık 8-10 yıldır çilek bahçelerim oldu. Hobi olarak başladım, işi sonradan ticariye dönüştürdüm. Çeşidimiz burada güzel bir verim verdi. 5 ay ürün alıyoruz. Aroması ve kalitesi yüksek. Müşteri ve pazar sıkıntımız yok. Benim gibi genç çiftçiler için ne yapabilirim düşüncesi yok. Çünkü aile katkısına ek bir gelir. Yapabilenler için güzel getirisi var. Ama meşakkatli bir iş" dedi. “Dürtmen Yaylası’ndaki aromayı hiç birisi vermiyor” Projenin uygulandığı tarlada incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "2020-2021 yılında Dürtmen Yaylası’nda 3 dönüm çilekle burada başlamıştık. Daha sonra dedik ki Dürtmen Yaylası’nı 2020-2026 yılı üretim planında geçen Samsun üretim planlaması var. Burada her ilçede farklı ürünlerle öne çıkmayı göze aldık. Çünkü her ürün her yerde olmuyor. Dolayısıyla da Alaçam ilçemizde de Dürtmen Yaylamızda çileği öne aldık. Çünkü araziler çok engebeli, aynı zamanda küçük arazi parçaları. Dolayısıyla Sayın Valimiz de talimat verdi. Dürtmen Yaylası’nda yerleşik olan köylerimizde çileği öne alıp, çilek ekimini artırmayı amaçladık. Bu vesileyle 2022-2023 yılları içerisinde yaklaşık 13 dönüm ektirmiştik. Bugün 2023 yılına geldiğimizde toplam Samsun genelinde de yaklaşık 150 dekar alanda 750 bin lira bütçeli DOKAP ile birlikte toplam 50 çiftçimize 3 dekarlık alanda, bunun 54 dekarı da yine Dürtmen Yaylamızdaki çiftçilerimize destek verdik. Bugün Vicikler Mahallesi’ndeyiz. Burası ilk deneme yaptığımız yerdi. Çileği burada öne almamızın sebebi şu: Samsun ilimizde Çiftlik Caddemizde bile satılan çileklerin içerisinde Alaçam çileği diye geçiyor. Dürtmen Yaylası’nda rakım yüksek olduğu için aroması var. Elbette Samsun’un her yerinde çilek olabilir ama Dürtmen Yaylası’ndaki aromayı hiç birisi vermiyor. Alaçam’da Dürtmen Yaylası’nda çilek alırken, aşağıda çeltik ve örtü altı tarımı, yani ovada çeltik ve örtü altı tarımı alıyoruz. Yine iç bölgelerimizde Samsun’un doğu alanlarında da fındık alanlarımız. Her şey her yerde değil, her yer kendine göre ürün üretiyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.