TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dolu

AGRONEWS - Dolu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dolu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başkan Öküzcüoğlu, fırtına ve dolunun vurduğu bağları inceledi Haber

Başkan Öküzcüoğlu, fırtına ve dolunun vurduğu bağları inceledi

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 8 Haziran Cumartesi günü yaşanan fırtına ve dolu nedeniyle büyük zararın olduğu üzüm bağlarını inceleyen Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, mağdur durumdaki üreticileri dinledi. Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ve CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Alaşehir’in Tepeköy, Caberfakılı, Işıklar, Killik, Gümüşçay, Çakırcaali, Sobran ve Yeşilyurt mahallelerinde yaklaşık 20 bin dekar alanda etkili olan doludan zarar gören bağlarda incelemelerde bulunarak çiftçileri ziyaret etti. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, "Şu anda Manisa Alaşehir Killik Mahallesi’ndeyiz. Çok ciddi bir dolu afatı olmuş. Yaklaşık 20 bin dekar bir hasar olmuş. Bizim gördüğümüz kadarıyla yüzde 50 ile yüzde 100 arasında hasar oluşmuş. Burada tarım sigortası yaptıranlar var yaptıramayanlar var ancak hasar gerçekten çok büyük. Buraya bizden önce iktidar temsilcileri de özellikle tarım sigortası yaptırmayanlarla ilgili faizli borçların ertelenmesi ile ilgili bir beyanatta bulmuşlar. Borçların ertelenmesi ile ilgili borçların faizle ötelenmesi çözüm değil. Bu borçların faizsiz bir şekilde ötelenmesi, hatta yapılandırılması gerekli. Çünkü burada bağ bakımlarına masraf etmeye devam edecekler. Buraya göz taşı atacaklar, göz taşının çuvalı şu anda bin 300 lira civarında. Bunun da bir maliyeti var bu insanlar ne yiyecekler ve içecekler evi nasıl geçindirecekler önümüzdeki yıl bağı nasıl yetiştirecekler. Mutlaka ve mutlaka öncelikli yapılması gereken borçların faizsiz şekilde ötelenmesi ve bu insanların bağlarla bakabilmesi için dekar başına bir miktarın hibe olarak ödenmesi gerekli" dedi. Başkan Öküzcüoğlu: "Afet bölgesi ilan edilmeli" İncelemeler sonrası bir açıklama yapan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "Şu anda milletvekilimiz Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile beraber dolu hasarı gören bağlarımızı geziyoruz. Çiftçilerimizle görüşüyoruz, taleplerini dinliyoruz. Talepler borçların faizsiz olarak ötelenmesi. TARSİM sigortası olanlar zaten karşılığını alacak ama TARSİM’in de gerçek beyanlarla olması gerekiyor. Bu üzümün kilogramı şu anda 50 TL’ye satılacaktı. Hasar gördükten sonra bu üzümler çıkma olarak tabir ettiğimiz alkole, şaraplık olarak veya pekmeze giden ürünler olacak. Kilogramı 15 TL’ye düşecek. Yani 1 kiloda çiftçimizin 35 TL kaybı var. Bu kaybı hep beraber telafi etmemiz gerekiyor. Meclis karar alması gerekiyor. Bunun afet bölgesi ilan edilip faizlerin silinmesi borçların ödenmesi hasar gören çiftçilerimize de destekleme yapılması gerekiyor. İnşallah çiftçimizin yüzünün güldüğü yıllar görürüz. Çiftçilerimize de geçmiş olsun diyorum" ifadelerine yer verdi.

Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi Haber

Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi

Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan sağanak yağış, dolu ve seller nedeniyle sahaya inen ziraat mühendisleri, çiftçileri tarım sigortalarının önemi konusunda konusunda bilgilendirdi. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri “Tarım Sigortalarının Önemi" ve “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği” konularına ilişkin bilgilendirme çalışması gerçekleştiriyor. Fıstık yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alan Bozova kırsalına giden mühendisler, çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yaptı. “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür” Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle doğal afetlerin artışı nedeniyle tarım sigortalarının önemini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da gerçekleşen sağanak yağıştan dolayı birçok üretici zarar gördü. Bu zararın tanzim edilmesi noktasında tarım sigortaları olan üreticilerin poliçelerindeki bedelin yüzde 50’sini sigorta karşılıyor. Fakat tarım sigortaları mevcut olmayan çiftçiler bu zararı kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor” dedi. “TARSİM büyük önem arz etmektedir” Şanlıurfa’nın özellikle meyve ile sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin “Ancak başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlık tarafından alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanan üreticilerimize TARSİM sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi planlamaktadır” ifadelerini kullandı. Çiftçilerle bir araya gelen Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, “Bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortası var. Yani neye karşılık geliyor? 100 dekarlık bir fıstığı olan çiftçinin bir dekarlık kazancının parasıyla ile 100 dekarını sigortalatması demektir. Kısaca dolu vurduğunda, sel vurduğunda, doğal afet olayı gerçekleştiğinde TARSİM o yıl elde edeceğiniz kazancın belirtilen orandaki kısmını sigorta kapsamında değerlendiriyor” diye konuştu. Şanlıurfa’da her yıl fıstık ürününün gelişme döneminde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle sigortası bulunmayan çiftçiler büyük maddi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.

Kuraklıktan endişe eden çiftçiyi dolu ve yağışlar vurdu Haber

Kuraklıktan endişe eden çiftçiyi dolu ve yağışlar vurdu

Son haftalarda etkisini sürdüren şiddetli yağmur ve dolu yağışı hem üretimi vurdu hem de üreticiyi zora soktu. Denizli’de uzun süredir yağışların düzensiz ve az yağması nedeniyle hem vatandaşlar hem de mahsulü bulunan üreticiler, zor durumda kaldı. İl genlinde geçtiğimiz aylarda kuraklığın baş göstermesi ile birçok vatandaş, yağacak yağmur ile umutlanıyordu. Son haftalardan etkili olan yağışlar bölgedeki çiftçilerin umudu oldu. Ancak yağışların bazı bölgelerde şiddetini artırması ve dolu yağışına dönüşmesi büyük maddi hasarların oluşmasına yol açtı. Meteorolojinin günlerdir Denizli ve ilçeleri için uyardığı kuvvetli sağanak yağış, dolu ve ani sel etkisini gösterdi. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu, ekili alanlar başta olmak üzere birçok yerde tahribata neden oldu. Üreticiler ise iklimdeki ani değişikliklerin tarımsal üretimlerini olumsuz etkilediğini ve zararlarının biran önce karşılanması için yetkililerden yardım beklediğini ifade etti. "Kalite ile verimi düşürecek olan sebeplerle çiftçimiz karşı karşıya kaldı" Kuraklık, aşırı yağış başta olmak üzere zor ve sıkıntılı bir üretim sürecinden geçen çiftçinin yaşadığı zararlarına karşı finansman ihtiyacı doğduğunu söyleyen Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Önceki yıllara baktığımızda hiç yaşamadığımız bir Mayıs ayında farklı bir olay yaşıyoruz. Kuraklıktan korkarken, yağışların zamansız gelmesi, doluya dönmesi, su baskınlarının yaşanması ekili alanlarda zararların doğmasına neden oldu. Honaz’da yaşanan dolu yağışı kirazlara zarar verirken, Pamukkale’de daha çok yetişen kekikler de şiddetli yağmur yağışlar nedeniyle hasar gördü. Merkez ovamızdaki kırsal alanlarda yer alan arpa hasadının zamanını gelmesine rağmen yağıştan dolayı hasat yapılamıyor. Pamuk ekili alanlarda pamuklar mantar hastalıklarına maruz kaldı. Buna benzer birçok durum maliyetleri artıran ve ilerleyen dönemlerde de kalite ile verimi düşürecek olan sebeplerle çiftçimiz karşı karşıya kaldı. Çiftçilerimizin TARSİM ile zararları karşılanma durumu var. Üreticilerimizin zararı noktasında yaşanan durumu yetkilere iletilerek karşılanması bekleniliyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.